Ekonomik ve teknolojik gelişmeler, çalışma sürelerinin uygulanmasında esneklik sağlamaya yönelik düzenlemeler yapılması ihtiyacını doğurmuştur. 1475 sayılı İş Kanunu’nun katı düzenlemelerinden çıkılarak oluşturulan 4857 sayılı İş Kanunu’muzda işçi sağlığı ve işveren ihtiyaçları arasında bir denge kurulmak istenmiştir. Bu nedenle 4857 sayılı Kanunla gerekli esnekleştirilmelere gidilmiş; çalışma süreleri ile fazla çalışmalar yeniden düzenlenmiş, fazla saatlerle çalışmalar, fazla çalışma ücreti yerine serbest zaman verilmesi gibi yeni düzenlemeler hüküm altına alınmıştır.
Yapılan değişiklikler ve yenilikler ile birlikte, fazla çalışmalar ve fazla sürelerle çalışmalar, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 41-43. ve Türk Borçlar Kanunu’nun 398 ve 402. maddeleri ve 06.04.2014 tarihinde yürürlüğe giren İş Kanuna İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.
Çalışma hayatının getirdiği zorluklar ve ihtiyaçlar nedeniyle işveren, işçisini haftalık ve günlük çalışma süresi sınırlarının üzerinde çalıştırmaya devam etmiştir. Bu durum işçinin fazla çalışma ve fazla saatlerle çalışma kavramlarını da beraberinde getirmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu ile Fazla Çalışma Yönetmeliği’ne göre, “Fazla çalışma, iş kanununda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmalardır”. Fazla çalışma tanımına eski kanunlarda da yer verilirken, fazla saatlerle çalışma 4857 sayılı İş Kanunu ile getirilen yeni düzenlemeler arasında yer almıştır.
4857 sayılı İş Kanunu ile Fazla Çalışma Yönetmeliği’ne göre, “Fazla sürelerle çalışma; haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlendiği hallerde, uygulanmakta olan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş saate kadar yapılan çalışma” olarak tanımlanmaktadır.
Yazar, 15 Ekim 1994 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta eğitimini TED Ankara Koleji, lise eğitimini Ufuk Arslan Anadolu Lisesi’nde tamamladı.
2016 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisansını tamamladı. 2017 yılında avukatlığa başlaması ile birçok meslek içi eğitim aldı. 2018 yılında Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde Uluslararası İlişkiler lisansını tamamladı. 2019 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde özel hukuk alanında “İş Hukukunda Fazla Çalışma” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı.
Ankara Barosu’na bağlı olarak 2018 yılında kendi avukatlık bürosunu kuran yazar, hali hazırda başta işçi ve işveren alacakları olmak üzere Bireysel ve Toplu İş Hukuku; takip, haciz ve satış işlemleri olmak üzere İcra ve İflas Hukuku; boşanma, velayet, vesayet ve nafaka davaları olmak üzere Aile Hukuku; Tüketici Hukuku; Ticaret Hukuku; değer kaybı, destekten yoksun kalma tazminatı ve sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan diğer alacaklar olmak üzere Sigorta Tahkimi ile İdari Yargılama ve Vergi Hukuku alanlarında çalışmalarına devam etmektedir.