Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,17 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Ticari İşlerde Faiz Oranının Belirlenmesinde Sınır Sorunu

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Hâkim Yusuf DEMİRCİ
  • Sayfa Sayısı: 24
  • Yayın Tarihi: 05.06.2021
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 20,00
20,00 TL
8,00 TL

Bu kitap 1585 kez incelendi; 63 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku

Bilindiği gibi ticari nitelikte olmayan işlerde uygulanacak olan faize, adi faiz, ticari nitelikte olan işlere uygulanacak faize ise, ticari (işlerde) faiz denilmektedir. Ticari işin kapsamı ise Türk Ticaret Kanunu’nun 3. maddesinde “Bu Kanunda düzenlenen hususlarla bir ticari işletmeyi ilgilendiren bütün işlem ve fiiller ticari işlerdendir.” düzenlemesi ile belirlenmiştir. Bundan başka yine Türk Ticaret Kanunu’nun 19. maddesinde bir tacirin borçlarının ticari olmasının asıl olduğu ve ikinci fıkrasında taraflardan yalnız biri için ticari iş niteliğinde olan sözleşmelerin, Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, diğeri için de ticari iş sayılacağı hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki kapsamda olan ticari işlerde taraflar Türk Ticaret Kanununun 8. maddesinin birinci fıkrasına göre faiz oranını serbestçe belirleyebilecektir. Ancak Türk Borçlar Kanunun 88. maddesinin ikinci fıkrasında, anapara faiz oranının taraflarca kararlaştırıldığı hallerde yıllık faiz oranının, aynı maddenin birinci fıkrası uyarınca faiz oranının doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre (3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun) belirlenecek olan yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamayacağı belirtilmiştir. Bununla birlikte yine Türk Borçlar Kanununun 120. maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre, temerrüt faiz oranının taraflarca kararlaştırıldığı hallerde yıllık temerrüt faiz oranı, aynı maddenin birinci fıkrası uyarınca faiz oranının doğduğu tarihte yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre (3095 sayılı Kanun) belirlenecek olan yıllık faiz oranının yüzde yüz fazlasını aşamaz.

Türk Borçlar Kanununda sözleşme ile kararlaştırılan faiz oranlarına ilişkin sınırlamaların ticari işlerde uygulanıp uygulanmayacağı öğretide tartışmalı olduğu kadar Yargıtay ve Bölge Adliye Mahkemesi kararlarında da ticari işlerde faizin uygulanmasına yönelik olarak tartışmalar bulunmaktadır. Yargıtay bazı kararlarında Türk Borçlar Kanunu’nun 88 ve 120.maddelerinin hükümlerinin emredici nitelikte olduğunu, taraflar ileri sürmese bile mahkemece kendiliğinden dikkate alınabileceğini kabul ederken bazı kararlarında ise ticari işlerde tarafların faiz oranını serbestçe kararlaştırabileceklerini, dolayısıyla Türk Borçlar Kanunu’nun 88 ve 120.maddesinde öngörülen sınırlamanın ticari işlerde uygulanmayacağı kabul etmiştir.

ANAHTAR KELİMELER: Ticari İş, Faiz, Ticari İşlerde Faiz, Faiz Oranı, Faizin Belirlenmesi.

Hakim

Hâkim Yusuf DEMİRCİ

  • Eğitim Sayısı 18
  • E-Kitap Sayısı 4
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 63

Eğitmen Hakkında

Sosyal Medya


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…