Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,27 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

TTK Madde 376 Bağlamında Sermaye Kaybı Halinde Halka Açık Anonim Ortaklıkların Tahsisli Sermaye Artırımı Yoluyla Finansal Durumunun Güçlendirilmesi

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Dr. Onur KALKAN
  • Sayfa Sayısı: 37
  • Yayın Tarihi: 05.06.2021
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 20,00
20,00 TL
8,00 TL

Bu kitap 1560 kez incelendi; 24 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku

Halka açık anonim ortaklıkların finansal sıkıntı içerisinde bulunması halinde, öncelikli olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) md. 376 kapsamında anonim ortaklığın finansal durumuna ilişkin olarak özel amaçlı bağımsız denetim raporu düzenlenmelidir. Bağımsız denetim sonucunda, anonim ortaklık/anonim şirket varlıklarının yeniden değerlenmesi, yabancı para cinsinden oluşan kur zararlarının dikkate alınmaması gibi nedenlerle pozitif fark ortaya çıkması halinde, TTK’nın 376 ncı maddesinde öngörülen tedbirlerin alınmasına gerek olmadığı değerlendirilir.

TTK md. 376 kapsamındaki halka açık anonim ortaklıkların nakit ve tahsisli sermaye artırımı yoluna başvurmasının sermaye kaybının azalmasına katkıda bulunacağı tereddütsüzdür. Tahsisli sermaye artırımının planlanması halinde sermaye artırımının temelini; ihraç edilecek ve tamamı anonim ortaklığın pay sahibine/pay sahiplerine ve/veya talepte bulunan nitelikli yatırımcılara tahsisli olarak satılacak olan paylar oluşturabileceği gibi, anonim ortaklıktan alacaklı olanlara nakit borcun ödenmesini teminen, anılan kişiye/kişilere muaccel alacakları karşılığında tahsis edilmesi oluşturur.

Öte yandan, sermaye yapısının güçlendirilmesine yönelik projeksiyon çerçevesinde halka açık anonim ortaklığın tahsisli sermaye artırımı öncesinde imtiyazlı paylarının kısmen devri de mümkündür. (A) Grubu imtiyazlı payların bir kısmının devredilmesiyle, imtiyazlı payların tamamına sahip hale gelecek kişinin anonim ortaklığın yönetim kontrolünü elde etmiş olması sebebiyle, kontrol değişikliğine bağlı olarak diğer pay sahiplerine pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğü gündeme gelir. İşte bu noktada, Sermaye Piyasası Kurulu’nun II-26.1 sayılı “Pay Alım Teklifi Tebliği” (II-26.1 sayılı Tebliğ, Pay Alım Teklifi Tebliği) hükümleri çerçevesinde, anonim ortaklığın diğer ortaklarına pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğünden muafiyet tanınması talebinin değerlendirilmesi de konumuz bakımından önem arz eder. Nitekim anonim ortaklığın diğer ortaklarına pay alım teklifinde bulunma yükümlülüğünden muafiyet tanınması talebi; gerçekleştirilen pay devir işleminin II-26.1 sayılı Tebliğ’in 18/1-(a) hükmü kapsamında anonim ortaklığın mali yapısının güçlendirilmesi açısından doğrudan zorunlu bir sermaye yapısı değişikliği olarak değerlendirilmesini temel almakta olup, anonim ortaklığa sermaye artırımı yoluyla fon sağlanmasının gerekliliği tahsisli sermaye artırımında üzerinde durulması gereken bir konu haline gelir.

Anahtar Kelimeler: Finansal sıkıntı, tahsisli sermaye artırımı, pay alım teklifi, sermaye kaybı, halka açık anonim ortaklık.

Akademisyen

Dr. Onur KALKAN

  • Eğitim Sayısı 15
  • E-Kitap Sayısı 2
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 24

Eğitmen Hakkında

Sosyal Medya


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…