Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,74 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Tokenizasyon, Tokenların Arzı ve Kripto Varlık Regülasyonları

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Dr. Hakan BALKAN
  • Sayfa Sayısı: 102
  • Yayın Tarihi: 21.09.2021
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 60,00
60,00 TL
24,00 TL

Bu kitap 2147 kez incelendi; 109 adet satıldı.

Kategoriler: Bilişim Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları, Ticaret Hukuku

2009 yılındaki ilk Bitcoin transferi ile kriptopara kavramı dünyanın gündemine girmeye başladı. Uzun yıllar Bitcoin, paranın fonksiyonları ile bağlantılı olarak hatta tüm aracıların ortadan kalkacağı tamamen merkeziyetsiz bir ütopik senaryo etrafında tartışıldı ve geleneksel kurumlar ve otoriteler, uyarmak ve anlamaya çalışmak dışında, bu alana çok müdahil olmadı. Ethereum’un sunduğu akıllı sözleşme kavramı ile programlanabilir yapılar, Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olan blokzincirinin potansiyeline ve dönüştürücü gücüne dikkatlerin çevrilmesine neden oldu. Bugün artık birçok ülkede sadece kriptoparalar değil, menkul kıymet tokenları dâhil kripto varlıklara ilişkin stratejiler geliştirilmekte, regülasyonlar yapılmakta ve büyük bir ekosistem kurulmaktadır.

Bu çalışmada kripto varlıkların çoğu durumda eş anlamlısı olan tokenlar, bunların sınıflandırılması ve ihracı ve halka arzı odak noktası olacaktır. Çalışmanın birinci bölümünde, daha sonraki bölümlerin daha anlaşılabilir olması için temel kavramlar ele alınacaktır. Bu çerçevede dijital varlık, kripto varlık, sanal para, kriptopara, dağıtık defter teknolojisi, blokzinciri ve akıllı sözleşmeler gibi önemli kavramlar açıklanacaktır.

Çalışmanın ikinci bölümünde ödeme amaçlı veya blokzinciri ağı içinde fayda amaçlı oluşturulan tokenlar ya da geleneksel menkul kıymetlere benzer özellik gösteren tokenlara ilişkin tokenizasyon süreçleri, hangi hakların veya varlıkların tokenlaştırıldığı, bunlara ilişkin örnek uygulamalar açıklandıktan sonra tokenların temel arz ve kamuya satış yöntemleri olan Birincil Coin Arzı (ICO) ve Menkul Kıymet Token Arzı (STO) kavramları ele alınacaktır. Bu arada kripto varlıkların farklı ülke veya otoritelerce nasıl sınıflandırıldığı incelenecektir.

Çalışmanın son bölümünde Avrupa Birliğinin güncel çalışmaları dâhil ulusal ve uluslararası birçok düzenleme ele alınacaktır. Düzenlemelerin hükümleri yanı sıra ülkelerin kripto varlıklara ve blokzincirine yaklaşımları yeri geldikçe tarihsel bir gelişim içinde verilecektir. Konuyla bağlantılı olarak özel olarak incelenecek ülkeler arasında Fransa, İsviçre, Almanya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Malta ve Türkiye yer alacaktır.

Akademisyen

Dr. Hakan BALKAN

  • Eğitim Sayısı 0
  • E-Kitap Sayısı 1
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 109

Eğitmen Hakkında

Yazar, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup yüksek lisansını Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku programında tamamlamış, doktora derecesini ise Marmara Üniversitesinde özel hukuk alanında elde etmiştir. Aynı zamanda yüksek endüstri mühendisi olan yazar, Borsa İstanbul A.Ş.’de Baş Uzman olarak görev yapmaktadır. 

Sosyal Medya


Yazar, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olup yüksek lisansını Bilgi Üniversitesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku programında tamamlamış, doktora derecesini ise Marmara Üniversitesinde özel hukuk alanında elde etmiştir. Aynı zamanda yüksek endüstri mühendisi olan yazar, Borsa İstanbul A.Ş.’de Baş Uzman olarak görev yapmaktadır. 


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…