Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,36 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Tasarruf Finansman Sözleşmelerine İlişkin Hükümlerin Değerlendirilmesi

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Dr. Öğr. Üyesi Hande DENİZ
  • Sayfa Sayısı: 50
  • Yayın Tarihi: 17.01.2022
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
30,00 TL
12,00 TL

Bu kitap 1808 kez incelendi; 27 adet satıldı.

Kategoriler: Bankacılık - Finans Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Tüketici Hukuku

Ülkemizde son yıllarda “evim şirketleri” olarak adlandırabileceğimiz bazı özel şirketlerin, görsel ve yazılı basında tasarrufa dayalı faizsiz finansman sağladıklarına dair reklam ve haberlerine rastlanmaktadır. Finansal aracılar içinde en çok tercih edilen sistem bankacılık olmakla birlikte, bankaların son yıllarda uyguladıkları yüksek faiz oranları veya bireylerin faizsiz tasarruf taleplerinin fazla olması alternatif sistemlerin doğmasına sebep olmuştur[1].

“Tasarrufa dayalı faizsiz finansman” olarak adlandırılan bu faaliyetlerin, özellikle düşük gelirli olup konut, taşıt gibi ihtiyaçları bulunan bireylerin belirli bir süre tasarrufta bulunarak daha sonra finansman elde etmelerini sağlayan bir finansal aracılık işlevi olduğunu söylemek mümkündür[2]. Türkiye’de bu finansman sistemi taşıt edindirmeye yönelik faaliyetlerle 90’lı yıllarda başlamış olup, 2000’li yıllardan itibaren de konut finansmanını da hedef almıştır[3]. Bu sistemde müşteri henüz sahip olmadığı bir varlığın edinimi için tasarruf ettiği değeri bu şirketlere yatırmaktadır.

Bankacılık dışı alternatif finans yöntemlerinden birini icra eden söz konusu “tasarruf finansman şirketlerinin”, faaliyetlerini sürdürebilmelerinin yeni müşterilerden sağlanan fonlara bağlı olduğu ve günümüzde önemli bir müşteri kitlesine ulaştıkları bilinmektedir. Yasal bir altyapısı, herhangi bir otoritenin denetimine tabi olmaması ve bu sisteme aktarılan fonların son yıllarda çok artması nedeniyle kamusal mağduriyetin önlenmesi amacıyla finansmanı organize eden şirketlerin denetlenmesi gerekliliği gündeme gelmiştir.

Bunun üzerine 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştur. Tasarruf finansman sözleşmesine ilişkin hükümler, 04.03.2021 tarihli ve 7292 sayılı Kanunun 7. maddesiyle, 6361 sayılı ve 21.11.2012 tarihli Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununun 39. maddesinden sonra gelmek üzere üçüncü bölüm başlığı altında 39/A ve 39/B maddeleri ile düzenlenmiştir[4].

Kanun ve buna ilişkin 07.04.2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “Tasarruf Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik” ile müşterilerin sözleşmenin güçlü tarafı olan şirketlerin tek taraflı, baskın ve keyfi tutumlarının önlenmesi, şirketlerin BDDK’nın denetimine tabi tutularak sistem harici faaliyetlerine engel olunması ve müşteriler açısından hak mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Değişiklik ile birlikte tasarruf finansman şirketlerinin statüsü de hukuki bir altyapıya kavuşmuştur. Bugüne kadar düzenleyici ve denetleyici bir otoritenin gözetimine tabi olmadan finansal aracılık faaliyetinde bulunan şirketler artık mevzuatın öngördüğü şekilde kurulabilecek ve faaliyet gösterebilecektir.

Kanuni düzenleme ile tasarrufa dayalı faizsiz finansman hizmeti veren şirketlerin unvan ve kuruluş esasına dair şartlar getirildi, tasarruf finansman şirketlerinin müşteriler ile yaptıkları sözleşmeler “tasarruf finansman sözleşmesi” olarak nitelendirildi, sözleşmenin genel esasları belirlendi, şirketlerin faaliyetleri ve yapabilecekleri işlemler sınırlandırıldı, şirketler ve yürütülen tasarruf finansman hizmeti BDDK’nın denetimine tabi tutuldu ve öngörülen esaslara aykırı faaliyet yürütülmesinin yaptırımları hüküm altına alındı. Yine şirketlerin kuruluş izinlerinin BDDK’nın en az beş üyesinin olumlu oyu ile verileceği düzenlendi, tasarruf finansman şirketleri için asgari yüz milyon Türk Lirası sermaye şartı ve tasarruf fon havuzu hesaplarını diğer hesaplarından ayırma zorunluluğu getirildi.

Çalışmamızda tasarruf finansman faaliyetinin ne anlama geldiği, tasarruf finansman sözleşmesinin konusu, hukuki niteliği, unsurları, tarafların borçları ve sözleşmenin sona ermesi genel hatları ile ele alınacak olup, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun (TKHK) uygulanabilecek hükümlerine dikkat çekilecektir.

 

*    T.C. İstanbul Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, hande.deniz@okan. edu.tr. (Orcid No: 0000-0002-9767-1948).

[1]     Okur, M./Çatıkkaş, Ö./Ersoy, M.: Bir Gölge Bankacılık Uygulaması Olarak Gayrimenkul Finansmanında Alternatif Bir Faizsiz Finansman Modeli: İpoteğe Dayalı Paylaşımlı Faizsiz Finansman Modeli, İşletme Araştırmaları Dergisi, 10/4, 2018, s. 391, https://www.isarder.org/2018/vol.10_is sue.4_article19_full_text.pdf, s.391. (E.T. 29.10.2021).

[3]     Okur/ Çatıkkaş / Ersoy, 393.

[4]     4.3.2021 tarihli ve 7292 sayılı Kanunun 20. maddesiyle, “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu”nun adı tasarruf finansman sözleşmelerinin de kanuna eklenmesi ile “Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu” olarak değiştirilmiştir.

Akademisyen

Dr. Öğr. Üyesi Hande DENİZ

  • Eğitim Sayısı 14
  • E-Kitap Sayısı 4
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 1823

Eğitmen Hakkında

Sosyal Medya


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…