Menu

Arama Yapın

HMGS KAMPI DİJİTAL PANELİ | 250+ Saat Konu Anlatım Videosu, 10.000+ Soru, 15 Deneme, Yapay Zeka Destekli Analiz

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 1,03 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Velayete Hâkim Olan İlkelerin Ortak Velayete Uyarlanması

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Nazlı Hilal COŞKUN
  • Sayfa Sayısı: 142
  • Yayın Tarihi: 28.02.2023
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 140,00
140,00 TL
35,00 TL

Bu kitap 1712 kez incelendi; 31 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Medeni Hukuk, Tez Serisi

Aile ve toplum, sürekli etkileşim içinde olan ve bütünlük arz eden kavramlar olduğundan toplumsal alanda meydana gelen değişim ve gelişmeler doğal bir sonuç olarak aile kurumunu da etkilemektedir. Yapılan araştırmalar ve istatistiksel veriler son yıllarda tüm dünyada boşanma oranlarındaki artışı ortaya koymaktadır. Bir travma olan boşanmadan en çok etkilenen ve gerek hukuki gerek sosyal anlamda korunması gereken süje tartışmasız çocuktur. Ana ve babanın boşanmasından sonra çocuğun velayetinin kime verileceği hususu gündeme gelmekte ve deyim yerindeyse yarış kazanmak gibi velayet davasını kazanmaya odaklanmış ebeveynlerin gözden kaçırdıkları en önemli konu çocuklarının ruhsal gelişimi olmaktadır.

Çalışmamızda evlilik birliği süresince velayeti ortak kullanan ana ve babanın evlilik birliği sona erdiği takdirde aynı şekilde velayeti ortak kullanmalarının mümkün olup olmadığı, velayete hâkim olan ilkelerin ortak velayete uyarlanması halinde sonuçları, ortak velayetin gerek yasal düzenlemeler içindeki gerek mukayeseli hukuktaki konumu ve Türk yargılama hukukunda ortak velayetin yerine ayrıntılı olarak değinilmiştir.

Hâkim adayı olarak Türkiye Adalet Akademisi’nde eğitim gördüğüm dönemde kendisinden ders alma şansını elde ettiğim Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan’ın ortak velayet konusunda yüksek lisans tezi yazmam hususundaki önerisi ile başlayan süreç, aile hâkimi olarak görev yapan meslektaşlarımla yaptığım sohbetlerde ortak velayete dair uygulamada yer alan kaynakların azlığından yakınmalarını da dikkate alarak Türk hukukunda ortak velayete ilişkin yargılamadaki sorunların ve eksikliklerin neler olduğu, problemlere ilişkin çözüm önerilerimi sunmak suretiyle tamamlanmıştır.

Çalışmamız yüksek lisans tezi olarak 06.07.2022 tarihinde Prof. Dr. İpek Sağlam, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Zeynep Altıner Yolcu ve Dr. Öğr. Üyesi Özge Uzun Kazmacı’nın oluşturduğu jüri önünde savunulmuş ve oybirliğiyle kabul edilmiştir. Tez jürimde yer alan sayın hocalarıma değerli katkılarından ötürü teşekkür ederim.

Tez yazma fikri oluştuğunda kendisinden danışmanım olması için özel istekte bulunduğum ve her zamanki nezaketi ve zarafetiyle beni kırmayarak danışmanım olmayı kabul eden, her aşamada gerek çalışmaya katkı sağlayacak eleştirileri gerek manevi olarak motive eden sözleri ile beni asla ihmal etmeyerek her aşamada yanımda destek olan, onunla birlikte yol aldığım için kendimi çok şanslı hissettiğim, Erich Fromm’un Sevme Sanatı adlı kitabında “Hayatımıza giren herkes değerlidir; ama herkes özel değildir. Saygı hepsine, sevgi layık olana verilir.” sözünde de belirttiği gibi, sevginin de saygının da fazlasına layık olan özel insan, canım kıymetli hocam Prof. Dr. İpek Sağlam’a çok çok teşekkür ederim.

Tez konumun belirlenmesindeki ilk öneriyi sunan ve ortak velayete ilişkin Türk yargılama hukukunun dönüm noktası olan kararın verildiği Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı sayın Ömer Uğur Gençcan’a, üniversitede okurken aynı zamanda kısmi zamanlı öğrenci olarak çalıştığım süreçte tanıştığım ve o zamandan beri iyiki hayatımda dediğim, tez yazımı sürecinde de manevi desteğine ve benim için koşuşturmasına şahit olduğum, kan bağı olmasa da aramızda can bağı bulunan canımın içi ablam Haviye Kahraman’a, benimle aynı heyecana ve mutluluğa sahip olduğunu hissettiğim, her daim motive edici konuşmasıyla çalışma azmimi kuvvetlendiren meslektaşım, dostum Gülay Balıkçı’ya, güzel sözleriyle her zaman yanımda olduklarını hissettiren güzel kalplerinde yer edinmiş olmanın büyük mutluluk olduğunu düşündüğüm Havza Adliyesi’ndeki tüm çalışma arkadaşlarıma, her daim yanımda olduklarını hissettiğim kıymetli dostlarıma çok teşekkür ederim.

Eğitim hayatım boyunca “kız çocuğu okumalı” mottosuyla, zorlu bir hayat mücadelesinde emek göstererek ve bana örnek olarak, her daim okumam, ilerlemem, başarmam için uğraşan canım babama, bu hayattaki en yakın arkadaşım, sırdaşım, her zaman arkamda olduğunu hissettiğim, başımın tacı canım anneme, bana okuma yazmayı ilk öğreten kişi olup, karakterine ve duruşuna hayran olduğum, kıymetlim canım abime tüm destekleri için çok teşekkür ederim.

Son olarak, çalışmanın basımı için titizlikle çaba gösteren Aristo Yayınevi çalışanlarına emekleri için çok teşekkür ederim.

Nazlı Hilal COŞKUN

Şubat 2023, Havza

Hakim

Nazlı Hilal COŞKUN

  • Eğitim Sayısı 0
  • E-Kitap Sayısı 1
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 0

Eğitmen Hakkında

Sosyal Medya


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…