Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,5 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Elektronik Mallar Sektöründe Ayıplı Mal

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Sabri Lider ŞENGÜL
  • Sayfa Sayısı: 69
  • Yayın Tarihi: 14.09.2020
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 45,00
45,00 TL
18,00 TL

Bu kitap 1711 kez incelendi; 175 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Tüketici Hukuku

“Elektronik Mallar Sektörü” oldukça geniş bir alan konusudur. Ortalama bir tüketicinin 5 yılda satın aldığı cep telefonu, bilgisayar, tablet, televizyon, müzik sistemlerinden tutun çamaşır makinesi, ütü, bulaşık makinesi vb.. uygar bir insan için neredeyse zorunlu mallar görünen bol çeşitlilik içerisinde, hukuki ihtilafsız geçirilen konforlu bir yaşam kalitesi bulması, günümüzde çok nadir görülen durumdur.

Sizlere bu sunumda, Elektronik Mallar Sektöründe Ayıplı Mal Kavramı, Ayıplı Maldan Sorumluluk, İspat Yükü, Tüketicinin Seçimlik Hakları, Zaman Aşımı konularını, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanununda takip edilen sıra ile mümkün olduğunca somut olaylara dayalı emsal Yargıtay İçtihatları ve pratik bilgilerle anlatmaya çalışacağım.

Bununla birlikte “Elektronik Mal” tabirinden kastettiğimiz; içinde elektronik devrelerin bulunduğu fiziksel elektronik eşyaları da bir bütün olarak kapsamaktadır. Dar bir anlamda “Elektronik Mal” kavramını; “Elektronik ticarette, elektronik postayla dağıtılan ya da Internet’ten indirilerek elde edilen elektronik formatta depolanan ve kullanılan malları; örneğin, elektronik kitaplar, yazılım, sayısal imgeler ve müzik dosyaları” kasteder mahiyette tanımlayanlar da olmaktadır. Bu dar tanımda esasen yazılım ürünleri anlamında elle tutulamayan dijital ortamda saklanan ürünler kastediliyor ise de, aslında beden ile ruhu temsil eden yazılım ve donanım gibi her iki yönün de, 6502 sayılı Kanun m.3, h bendi çerçevesinde mal olarak nitelendirildiğini, küçük ayrıntılar dışında aslında pek de bir fark bulunmadığını belirtmek gerekiyor.

Sabri Lider ŞENGÜL

  • Eğitim Sayısı 0
  • E-Kitap Sayısı 1
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 175

Eğitmen Hakkında

Hakim

Sosyal Medya


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…