İçeriğe geç
Yürürlükte Cumhurbaşkanı Kararı 1. hâli

Emniyet Genel Müdürlüğüne Bağlı Her Derece ve Türdeki Eğitim ve Öğretim Kurumları ile Hizmet İçi Eğitim, Kurs ve Seminerlerde Ücretle Okutulacak Ders Saatlerinin Sayısı, Ders Görevi Alacakların Nitelikleri ve Diğer Hususların Tespitine İlişkin Karar

Karar sayısı
2006/11239
Karar tarihi
13.11.2006
Dayanağı
657 sayılı DMK m. 89 4652 sayılı Kanun m. 25 5188 sayılı Kanun m. 14 6136 sayılı Kanun
Resmî Gazete
08.12.2006 / 26370
Son değişiklik
25.12.2025
Madde sayısı
21

Madde 17 geçmişi

Sınav görevi

Metin 0 kez değişmiş, toplam 6 değişiklik kaydı var.

Bugünkü metni

Madde 17 - (1) Polis Akademisi ve bağlı birimlerinde ara, dönem sonu, yılsonu sınavlarını yapan öğretim elemanlarına ödenecek ek ders ücretlerinin tespit edilmesinde, 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunun ilgili hükümleri uygulanır.

(2) (...) polis eğitim merkezlerinde yapılan ara dönem, dönem sonu, yılsonu, (final) bitirme sınavlarında ilgili dersi okutan görevlilerine, her bir sınav için öğrenci sayısı;

a) 1 ila 50 olanlara 1 saat,

b) 51 ila 100 olanlara 2 saat,

c) 101 ila 150 olanlara 3 saat,

ç) 151 ila 200 olanlara 4 saat,

d) 201 ve daha fazla olanlara ise 5 saat,

ek ders ücreti ödenir.

(3) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen sınavlarda gözlemci olarak görevlendirilenlere, 2 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak bir sınav döneminde bir kişiye 10 defadan fazla görevlendirmelerde ek ders ücreti ödenmez.

(4) (Mülga:RG-30/01/2021-31380-C.K.-3464/2 md.)

(5) (Ek:RG-25/12/2025-33118-CK-10775/2 md.)[1] Polis Akademisine bağlı eğitim ve öğretim kurumlarındaki derslerin sınavlarının Polis Akademisince ortak sınav sistemi ile yapılması halinde oluşturulan sınav sorusu basım komisyonu ve sınav komisyonu üyeleri ile sınavların değerlendirme işlerinde görevlendirilenlere ve sınav sorusu hazırlamak için Polis Akademisi Başkanlığı Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulunca belirlenen emniyet hizmetleri sınıfı personel ve öğretim elemanlarına bir sınav döneminde 10 günü geçmemek üzere fiilen görev yapılan her gün için 6 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu fıkra kapsamında bir sınav döneminde ödeme yapılacak kişi sayısı 30’u geçemez. Bu fıkra kapsamında görevlendirilecek personel ve komisyon sayısı, sınavın türü ile sınava girecek kişi sayısına göre Polis Akademisi Başkanlığı onayı ile tespit edilir. Alınacak onayda personelin sicili, adı, soyadı, unvanı ve yapacağı görev belirtilir. Ders sınavlarının ortak sınav şeklinde yapılması halinde dersi veren öğretim elemanına birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen hükümler kapsamında ek ders ücreti ödenmez.

(6) (Değişik:RG-30/01/2021-31380-C.K.-3464/2 md.) Genel Müdürlüğe bağlı her derece ve türdeki eğitim ve öğretim kurumlarına alınacak öğrencilere ve çarşı ve mahalle bekçisi alımına yönelik oluşturulan müracaat kabul komisyonu, ön sağlık kontrolü komisyonu, fiziki yeterlilik sınav komisyonu, mülakat sınav komisyonu, soru hazırlama komisyonu, soru denetleme komisyonu, soru denetleme ve soru bankası oluşturma komisyonu, yazılı sınav komisyonu, sözlü sınav komisyonu, merkezi sınav komisyonu, sınav değerlendirme komisyonu, soru basım komisyonu ve Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği uyarınca sağlık raporlarını değerlendiren sağlık komisyonu üyelerine, sınavlara ilişkin soruların veya optik cevap kâğıtlarının basım işlerinde görevlendirilenlere, sınavlarda fiilen görev alan gözetmenlere ve sınav evraklarının dağıtım ve toplanmasında fiilen görev alanlara, bir ayda 10 günü geçmemek üzere fiilen görev yapılan her gün için 6 saat ek ders ücreti ödenir. Bu fıkra kapsamında görevlendirilecek personel ve komisyon sayısı, sınavın türü ile sınava girecek kişi sayısına göre Genel Müdürlük veya valilik onayı ile tespit edilir. Gerekli hallerde söz konusu onay, eğitim ve öğretim kurumunun bağlı bulunduğu başkanlık veya müdürlük makamından da alınabilir. Alınacak onayda personelin sicili, adı, soyadı, unvanı ve yapacağı görev belirtilir.

(7) (Değişik:RG-30/01/2021-31380-C.K.-3464/2 md.)10/6/2004 tarihli ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve bu Kanun uyarınca yürürlüğe konulan Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca özel güvenlik temel eğitimini veya yenileme eğitimini tamamlayanlara yönelik olarak yapılacak sınavlar için Genel Müdürlükte oluşturulan merkezi sınav komisyonu, sınav yerleştirme komisyonu, soru bankası oluşturma komisyonu, soru bankası değerlendirme komisyonu, optik cevap kağıtlarını basım komisyonu, sınav sorularını basım komisyonu, sınav değerlendirme komisyonu, sınav sonuçlarına itirazları değerlendirme komisyonu üyelerine, görev hayvanları sınavlarının yapılmasında Bakanlıkça oluşturulan komisyonlarda ve özel güvenlik görevlilerine yönelik yapılan eğitimlerde görev alanlara, valiliklerde oluşturulan yazılı sınav komisyonu ve uygulamalı sınav komisyonu üyelerine, söz konusu sınavlarda fiilen görev alan gözetmenlere, sınav evraklarını dağıtım ve toplamada fiilen görev alanlara, bir ayda 10 günü geçmemek üzere, fiilen görev yapılan her gün için 6 saat ek ders ücreti ödenir. Bu fıkra kapsamında görevlendirilecek personel; sınava girecek kişi sayısı, sınavın yapılacağı yer, sınavın içeriği ve niteliğine bağlı olarak Genel Müdürlük veya valilik onayıyla tespit edilir. Alınacak onayda personelin sicili, adı, soyadı, unvanı ve yapacağı görev belirtilir.

(8) (Ek:11/10/2011-2011/2338-BKK/6. md.) 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun uyarınca silah tamirhanesi açma izni verilebilmesi için yapılacak sınavlar, 9/5/1955 tarihli ve 6551 sayılı Barut ve Patlayıcı Maddelerle Silah ve Teferruatı ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanun ile 14/8/1987 tarihli ve 87/12028 sayılı Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzük uyarınca ateşleyici yeterlilik belgesi verilebilmesi için yapılacak sınavlar için oluşturulan merkezi sınav komisyonu, yazılı sınav komisyonu, uygulamalı sınav komisyonu, sınav sorularını ve optik cevap kağıtlarını basım komisyonu, sınav değerlendirme komisyonu, sınav sonuçlarına itirazları değerlendirme komisyonu üyeleri ile söz konusu sınavda fiilen görev alan gözetmenlere ve sınav evraklarını dağıtım ve toplamada fiilen görev alanlara, bir ayda 10 günü geçmemek üzere ve fiilen görev yapılan her gün için 6 saat ek ders ücreti ödenir. Bu fıkra kapsamında görevlendirilecek personel; sınavın yapılacağı yer ve sınavın niteliğine bağlı olarak Genel Müdürlük veya valilik onayı ile tespit edilir. Alınacak onayda görevlendirilecek personelin sicili, adı, soyadı, unvanı ve yapacağı görev belirtilir.

(9) (Ek:27/12/2016-2016/9716-BKK/8. md.) Bu madde kapsamında oluşturulacak sınav komisyonları, her sınav dönemi için ayrı ayrı oluşturulur. Yıl boyunca süreklilik arz edecek şekilde sınav komisyonu kurulamaz.

Metni elimizde olmayan 6 değişiklik kaydı

Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 25 Aralık 2025 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.

  • Eklendi Madde 17 10775 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, md. 2
  • Yürürlükten kaldırıldı Madde 17 3464 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, md. 2
  • Değiştirildi Madde 17 3464 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, md. 2
  • Değiştirildi Madde 17 3464 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, md. 2
  • Eklendi Madde 17 Kaynak belirtilmemiş
  • Eklendi Madde 17 Kaynak belirtilmemiş