Yer Altı Maden İşletmelerinde Meydana Gelen Maliyet Artışlarının Karşılanması Amacıyla Destek Verilmesine İlişkin Karar
- Karar sayısı
- 2282
- Karar tarihi
- —
- Dayanağı
- 3213 sayılı Kanun m. geçici 29
- Resmî Gazete
- 25.03.2020 / 31079
- Son değişiklik
- 22.07.2023
- Madde sayısı
- 12
Madde 6 geçmişi
Destek verilmesi ile ilgili şartlar
Metin 0 kez değişmiş, toplam 7 değişiklik kaydı var.
Bugünkü metni
MADDE 6- (1) Aşağıdaki durumlarda destek ödemesi yapılır:
a) Aynı ruhsat sahasında, aynı işyeri sicil numarası ile birbirinden bağımsız birden fazla yer altı kömür ocağı işletmesi bulunması durumunda, ocaklardan herhangi birisinde maden işletme faaliyetlerinin/işin durdurulması halinde destek ödemesi yapılmaz. Ancak; işletme güvenliği açısından maden işletme faaliyetleri durdurulan ocak ya da ocakların 3213 sayılı Kanunun 32 nci maddesine uygun şekilde terk edildiğinin Genel Müdürlükçe kabul edildiği yönündeki yazının ruhsat sahibine tebliğ edilmesini müteakip, sonraki aylar için işletme güvenliği sağlanmış bir şekilde üretim faaliyetleri devam eden ocak/ocaklar için destek ödemesi yapılır.
b) Aynı ruhsat sahasında farklı işyeri sicil numarasına sahip birbirinden bağımsız şekilde maden işletme faaliyetleri yürütülen işletmelerde maden işletme faaliyetleri durdurulmayan işletmeler için destek ödemesi yapılır.
c) (Değişik:RG-12/6/2021-31509-CK-4086/2 md.) İşletme ruhsat sahalarında; işletme güvenliği sağlanmış yer altı ocağında maden işletme faaliyetleri devam ederken, aynı işyeri numarası ile mevcut ocaktan bağımsız yeni bir yer altı kömür ocağı hazırlanması durumunda, Genel Müdürlükçe uygun bulunan hazırlık termin süresi sonuna kadar destek ödemesi yapılır. Ancak söz konusu termin süresinin (Değişik ibare:RG-22/7/2023-32256-C.K-7398/1 md.)(2) 31/12/2023 tarihinden sonra bitmesi durumunda (Değişik ibare:RG-22/7/2023-32256-C.K-7398/1 md.)(2) 31/12/2023 tarihine kadar destek ödemesi yapılır.
ç) İlk işletme izni düzenlenmiş ruhsat sahalarında veya ruhsat sahasında ilk defa yer altı işletmesi açılması durumunda, söz konusu ocağa ilişkin madene ulaşmak, ocak alt yapısı, nakliyat ve havalandırma amaçlı galeri, kuyu, desandre, kömür içerisinde taban yolları ve baş yukarı sürülmesi ile üretim panosu oluşturma gibi hazırlık faaliyetlerini içeren ilk işletme projesinin Genel Müdürlükçe uygun bulunduğunun talep sahibine bildirilmesini müteakip, maden işletme faaliyetlerine başlanılması kaydı ile söz konusu hazırlık faaliyetlerine uygun bulunan ilk projede sunulan hazırlık termin süresi sonuna kadar destek ödemesi yapılır.
d) Genel Müdürlükçe uygun bulunan projedeki hazırlık termin süresi sonunda işletme güvenliği sağlanmış bir şekilde üretim faaliyetlerine geçilmemesi durumunda destek ödemesi yapılmaz. Ancak bir defaya mahsus olmak üzere; uygun bulunan ilk projede sunulan hazırlık termin süresinin; mücbir sebeplerden su baskını, büyük göçük, yangın, grizu patlaması gibi hazırlık termin süresini etkileyecek haller nedeniyle uzaması durumunda, hazırlık termin süresinin uzamasına neden olacak durumun sahada fiili olarak bulunup bulunmadığının ve bu durumun hazırlık termin süresini ne kadar uzatacağı hususunun mahallinde tetkik edilerek tespit edilmesine müteakip Genel Müdürlükçe uygun bulunan süreyi içerecek şekilde hazırlanan revize hazırlık termin süresi sonuna kadar destek ödemesi yapılır.
(2) Aşağıdaki durumlarda destek ödemesi yapılmaz: (1)
a) (Değişik ibare:RG-24/2/2022-31760-C.K-5208/1 md.) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, işin durdurulmasına karar verilen işyerlerinde, işin durdurulması kararının uygulanması ile bu kararın kaldırılmasına ilişkin İş Mahkemeleri veya (Değişik ibare:RG-24/2/2022-31760-C.K-5208/1 md.) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından alınmış kararların uygulanması arasında geçen sürede destek ödemesi yapılmaz.
b) (Değişik cümle:RG-22/7/2023-32256-C.K-7398/1 md.)(2) 3213 sayılı Kanun kapsamında işletme faaliyetlerinin durdurulması halinde işletme faaliyetine müsaade edilen tarihe kadar, üretime hazırlık faaliyetlerinin işletme projesine aykırı olduğunun tespit edilmesi halinde bu aykırılığın giderildiği tarihe kadar, daimî nezaretçi ataması yapılmaksızın çalışıldığının tespit edilmesi halinde ise daimî nezaretçi ataması yapılan tarihe kadar geçen sürelerde destek ödemesi yapılmaz.
c) (Ek:RG-12/6/2021-31509-CK-4086/2 md.)(1) Adli ve idari makamlarca işletme faaliyetlerinin durdurulması söz konusu olmaksızın, işletmeden kaynaklı nedenlerden dolayı üretim yapılmaması durumunda ilgili dönem için destek ödemesi yapılmaz.
ç) Destek ödemesi talep eden işletmeciye ait SGK kayıtlarında olan ancak, ZFKS yaptırılmamış veya ZFKS poliçesi talep sahibi adına düzenlenmemiş olan poliçelerde yer alan yer altı çalışanları için destek ödemesi yapılmaz.
d) İşletmelerin yer altı açıklıklarının iki ayrı ruhsat alanı içerisinde kalması, iki ayrı işyeri numarası olması ve işletmelerin faaliyetlerinin tek bir projeye bağlı olarak beraber sürdürülmesi halinde herhangi bir işyerinde maden işletme faaliyetlerinin/işin durdurulması durumunda her iki işyeri için de destek ödemesi yapılmaz.
e) Kamu kurum ve kuruluşlarının yer altındaki maden işlerine ilişkin 4735 sayılı Kanun kapsamında devam eden sözleşmeler ile 3213 sayılı Kanun kapsamında yapılmış olan rödovans sözleşmelerinin tarihinin 11/9/2014’ten sonra olması durumunda destek ödemesi yapılmaz.
f) Kamu kurum ve kuruluşlarının iştiraklerinin ruhsat sahibi olarak sözleşmeye bağlanarak işlettirdikleri yer altı maden işletmelerinde çalışan rödovansçılara, sözleşme tarihinin 11/9/2014’ten sonra olması durumunda destek ödemesi yapılmaz.
g) Kamu kurum ve kuruluşlarının iştiraklerinin ruhsat sahibi olmadan sözleşmeye bağlanarak işlettirdikleri yer altı maden işletmelerinde çalışan rödovansçılara destek ödemesi yapılmaz.
ğ) İşçi ücretlerinin işçilere ödenmemesi durumunda ödeme yapılıncaya kadar destek ödemesi yapılmaz.
Metni elimizde olmayan 7 değişiklik kaydı
Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 22 Temmuz 2023 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.