7452 Sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanunun Ek 1 İnci Maddesi Kapsamında Yapılacak Yeni Yapıların Bulunduğu Parsellerin Maliki Olan Gerçek veya Tüzel Kişilere Hibe ve Yapım Kredisi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar
- Karar sayısı
- 7700
- Karar tarihi
- —
- Resmî Gazete
- 06.10.2023 / 32331
- Son değişiklik
- 01.07.2025
- Madde sayısı
- 12
Madde 4 geçmişi
Kredi verilmesine ilişkin esaslar
Metin 0 kez değişmiş, toplam 1 değişiklik kaydı var.
Bugünkü metni
MADDE 4- (Değişik:RG-1/7/2025-32943-CK-10019/3 md.)2
(1) Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmaz.
(2) Kredi başvuruları, hak sahiplerince yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde Bakanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden doğrudan il müdürlüklerine yapılır. Kredi başvurusunda bulunulabilmesi için en geç 30/6/2025 tarihinde yapım ruhsatı düzenlenmiş olması gereklidir.
(3) Başvurular il müdürlüklerince hak sahipliği şartları ve talep edilen kredi miktarı bakımından incelenir, başvurusu uygun görülen hak sahipleriyle kredi sözleşmesi ve ödeme planı imzalanır.
(4) Kredinin %10’u peşin, geri kalanı ise 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna tabi olan yapılarda yapı denetim sistemindeki inşaat ilerleme seviyesi, diğer yapılarda ilgili idarelerce yerinde yapılacak inceleme esas alınarak; su basman seviyesinde, taşıyıcı sistemin bitiminde ve inşaat bitiminde olmak üzere, Bakanlıkça üç eşit taksitle yapıdaki hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı müteahhidin Bankada açılan vadesiz hesabına ödenmek üzere il müdürlüklerine gönderilir.
(5) İl müdürlükleri, Hazine adına taşınmaz üzerinde birinci derece ve birinci sıra veya serbest dereceden istifade hakkı ile diğer derecelerden olmak üzere kredi tutarının iki katı kadar tutarda ipotek tesis eder. Uygulamanın yapılacağı taşınmazlar üzerinde ipotek tesis edilmesinin mümkün olmadığı, uygulamanın yapılacağı taşınmazın tapu kaydında haciz, ipotek şerhlerinin bulunduğu durumlarda, varsa kredi verilecek hak sahibinin başka bir tapulu taşınmazı ipotek edilir, hak sahibine ait başka bir taşınmaz bulunmuyor ise 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun ilgili hükümleri uyarınca düzenlenecek kefalet sözleşmesine istinaden kefalet suretiyle borçlandırma yapılabilir.
(6) Kredi geri ödemeleri Bakanlıkça takip edilir ve kredinin durdurulması veya iptal edilmesi durumunda, kullandırılmış kredilerin ödenmeyen kısımları genel hükümlere göre takip ve tahsil edilir.
(7) Kredi borçları, kredi sözleşmesinde yer alan şartlara ve ödeme planında belirlenen sürelere uygun olarak ödenir.
Metni elimizde olmayan 1 değişiklik kaydı
Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 1 Temmuz 2025 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.