İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 2. hâli

Asayişe Müessir Bazı Fiillerin Önlenmesi Hakkında Kanun

Kanun numarası
1481
Kabul tarihi
08.09.1971
Resmî Gazete
15.09.1971 / 13957
Düstur
5. tertip, cilt 10
Son değişiklik
02.07.2018
Madde sayısı
8

Madde 2 geçmişi

Metin 1 kez değişmiş, toplam 1 değişiklik kaydı var.

Bugünkü metni

Madde 2 – Birinci maddenin (B) bendinde sayılan hallerde:

a. Sanık veya hükümlünün teslim olması için yapılan (Teslim ol) ihtarından sonra,

b. Polis, jandarma veya sahil güvenliğe karşı silah kullanmaya filhal teşebbüs etmeleri halinde ise ihtara lüzum olmaksızın,[4]

Silah kullanılır.

Müsademe sırasında; sanık veya hükümlüye müsademede veya kaçmada yardımcı olanlar haklarında da birinci fıkra hükmü uygulanır.

Metnin değiştiği tarihler

  1. 18 Mayıs 2024

    Bu tarihe bağlanmış bir değişiklik kaydı bulunamadı; fark doğrudan iki hâlin metninden çıkarıldı.

    2 Temmuz 2018 tarihli hâli
    Madde 2 – Birinci maddenin (B) bendinde sayılan hallerde: a. Sanık veya hükümlünün teslim olması için yapılan (Teslim ol) ihtarından sonra, b. Polis, jandarma veya sahil güvenliğe karşı silah kullanmaya filhal teşebbüs etmeleri halinde ise ihtara lüzum olmaksızın, (4) Silah kullanılır. Müsademe sırasında; sanık veya hükümlüye müsademede veya kaçmada yardımcı olanlar haklarında da birinci fıkra hükmü uygulanır. (1) 2/1/2017 tarihli ve 680 sayılı KHK’nin 37 nci maddesiyle, bu maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Polis ve jandarma” ibaresi “Polis, jandarma ve sahil güvenlik” şeklinde değiştirilmiş, daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7072 sayılı Kanunun 36 ncı maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır. (2) Bu bentte yer alan “idam” ibaresi, 14/7/2004 tarihli ve 5218 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle “ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis” olarak değiştirilmiş ve metne işlenmiştir. (3) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 61 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “kanun ve tüzüklerde” ibaresi “kanunlarda” şeklinde değiştirilmiştir. (4) 2/1/2017 tarihli ve 680 sayılı KHK’nin 38 inci maddesiyle, bu bentte yer alan “Polis veya jandarmaya” ibaresi “Polis, jandarma veya sahil güvenliğe” şeklinde değiştirilmiş, daha sonra bu hüküm 1/2/2018 tarihli ve 7072 sayılı Kanunun 37 nci maddesiyle aynen kabul edilerek kanunlaşmıştır.
    18 Mayıs 2024 tarihli hâli
    Madde 2 – Birinci maddenin (B) bendinde sayılan hallerde: a. Sanık veya hükümlünün teslim olması için yapılan (Teslim ol) ihtarından sonra, b. Polis, jandarma veya sahil güvenliğe karşı silah kullanmaya filhal teşebbüs etmeleri halinde ise ihtara lüzum olmaksızın, Silah kullanılır. Müsademe sırasında; sanık veya hükümlüye müsademede veya kaçmada yardımcı olanlar haklarında da birinci fıkra hükmü uygulanır.
Metni elimizde olmayan 1 değişiklik kaydı

Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 2 Temmuz 2018 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.

  • Değiştirildi Madde 2 (bent) 680 sayılı KHK, md. 38
    Eski ifade
    Polis veya jandarmaya
    Yeni ifade
    Polis, jandarma veya sahil güvenliğe