İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 3. hâli

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu

Kanun numarası
1581
Kabul tarihi
18.04.1972
Resmî Gazete
28.04.1972 / 14172
Düstur
5. tertip, cilt 11
Son değişiklik
21.10.2021
Madde sayısı
37

Madde 20 geçmişi

Kanun ve anasözleşmelerde açıklık olmayan haller:

Metin 1 kez değişmiş, toplam 1 değişiklik kaydı var. Ayrıca 1 geçişte hüküm aynı kalıp yalnızca yazım değişmiş (satır sonu, şapkalı harf, büyük/küçük harf, dipnot işareti ya da sızmış bölüm başlığı); bunlar listeye alınmadı.

Bugünkü metni

Madde 20 – Bu kanun ve bu kanuna göre düzenlenen ana sözleşmelerde açıklık bulunmıyan hususlar için 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. (Ek cümle: 21/10/2021-7339/20 md.) Ancak, her halde 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 45 inci maddesinin altıncı ve yedinci fıkraları, 55 inci maddesinin üçüncü fıkrası, 65 inci maddesinin üçüncü fıkrası, 69 uncu maddesi ve ek 5 inci maddesi hükümleri bu Kanuna tabi kooperatif, bölge birlikleri ve merkez birlikleri hakkında da uygulanır.

Metnin değiştiği tarihler

  1. 21 Ekim 2021

    • Eklendi Madde 20 (cümle) 7339 sayılı Kanun, md. 20
      Değişikliğin gerekçesi

      Maddeyle 1163 sayılı Kanunun;

      - 45 inci maddesinde hüküm altına alınan ortaklar listesinin KOOPBİS’ten alınacağına ve isteyen kooperatiflerin anasözleşmelerinde hüküm bulunması koşuluyla elektronik genel kurul yapabileceğine, - 55 inci ve 65 inci maddelerinin üçüncü fıkralarında hüküm altına alınan yönetim ve denetim kurulu üyelerine yönelik eğitim şartına, - 57 nci maddesinin ikinci fıkrasında hüküm altına alınan, üst üste iki dönem yönetim kurulu üyeliği yapanların aradan bir seçim dönemi geçmedikçe bu göreve tekrar seçilemeyeceklerine, - 69 uncu maddesiyle hüküm altına alınan, ilgili Bakanlıkça belirlenen kriteri taşıyan kooperatiflerin zorunlu dış denetime tabi tutulacağına, - KOOPBİS’in tüm kooperatifleri kapsayacağına, ilişkin düzenlemelerin 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanuna tabi kooperatif ve birlikler için de uygulanması, böylece değişik Kanunlara tabi kooperatifler arasında yeknesaklık sağlanması amaçlanmıştır.

    6 Nisan 2005 tarihli hâli
    Madde 20 – Bu kanun ve bu kanuna göre düzenlenen ana sözleşmelerde açıklık bulunmıyan hususlar için 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır.
    21 Ekim 2021 tarihli hâli
    Madde 20 – Bu kanun ve bu kanuna göre düzenlenen ana sözleşmelerde açıklık bulunmıyan hususlar için 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. (Ek cümle:21/10/2021-7339/20 md.) Ancak, her halde 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 45 inci maddesinin altıncı ve yedinci fıkraları, 55 inci maddesinin üçüncü fıkrası, 65 inci maddesinin üçüncü fıkrası, 69 uncu maddesi ve ek 5 inci maddesi hükümleri bu Kanuna tabi kooperatif, bölge birlikleri ve merkez birlikleri hakkında da uygulanır.