İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 7. hâli

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanun

Kanun numarası
6200
Kabul tarihi
18.12.1953
Resmî Gazete
25.12.1953 / 8592
Düstur
3. tertip, cilt 35
Son değişiklik
11.06.2026
Madde sayısı
42

Madde 25 geçmişi

Metin 1 kez değişmiş, toplam 2 değişiklik kaydı var.

Bugünkü metni

Madde 25 – Senelik amortisman taksitleri aşağıdaki hükümlere tabidir:

a) Taşkın sular ve sellere karşı yapılan koruyucu tesisler amortismana tabi değildir.

b) (Değişik: 19/4/2018-7139/5 md.) Genel Müdürlük tarafından gerçekleştirilen arazi toplulaştırması işlemleri için yapılan harcamalar ile baraj, gölet gibi depolama tesislerinin sulama maksadına ilişkin yatırım bedeli ve sulama tesislerinin yatırım bedeli amortismana tabi değildir. Yeraltı suyu sulama kooperatiflerinden sulama tesisinin mülkiyetinin devrinden vazgeçenlerden tesis bedeli alınmaz.

c) (Mülga: 19/4/2018-7139/5 md.)

d) Enerji tesislerinde kilovat saat başına tesbit edilecek amortisman bedeli, mecmu masrafın, istihsal olunan enerji miktariyle ödeme müddeti olan sene adedine taksimiyle elde olunur.

e) Akar suların ıslahı ve seyrüsefere elverişli hale getirilmesi için yapılan tesisler de amortismana tabi değildir. Ancak kanallar üzerinde nakliyat, Umum Müdürlüğün muvafakati ile ve uygun görülecek ücretler karşılığında yapılır.

Metnin değiştiği tarihler

  1. 16 Mayıs 2018

    Bu tarihe bağlanmış bir değişiklik kaydı bulunamadı; fark doğrudan iki hâlin metninden çıkarıldı.

    20 Ağustos 2016 tarihli hâli
    Madde 25 – Senelik amortisman taksitleri aşağıdaki hükümlere tabidir: a) Taşkın sular ve sellere karşı yapılan koruyucu tesisler amortismana tabi değildir. b) Sulama tesislerinde dönüm (1000 m) başına, bu tesisler için sarfedilen meblağın, sulamadan istifade edebilecek saha ile ödeme müddeti olan sene adedine taksimiyle elde olunur. Her arazi sahibi 24 üncü maddenin (c) fıkrası esasları dahilinde tesbit edilen hudut içersindeki arazinin bu ücretle zarbından elde olunacak meblağı her sene ödemekle mükelleftir. c) Bataklık tesislerinde de bu maddenin (b) fıkrasındaki hükümler tatbik olunur. d) Enerji tesislerinde kilovat saat başına tesbit edilecek amortisman bedeli, mecmu masrafın, istihsal olunan enerji miktariyle ödeme müddeti olan sene adedine taksimiyle elde olunur. e) Akar suların ıslahı ve seyrüsefere elverişli hale getirilmesi için yapılan tesisler de amortismana tabi değildir. Ancak kanallar üzerinde nakliyat, Umum Müdürlüğün muvafakati ile ve uygun görülecek ücretler karşılığında yapılır.
    16 Mayıs 2018 tarihli hâli
    Madde 25 – Senelik amortisman taksitleri aşağıdaki hükümlere tabidir: a) Taşkın sular ve sellere karşı yapılan koruyucu tesisler amortismana tabi değildir. b) (Değişik: 19/4/2018-7139/5 md.) Genel Müdürlük tarafından gerçekleştirilen arazi toplulaştırması işlemleri için yapılan harcamalar ile baraj, gölet gibi depolama tesislerinin sulama maksadına ilişkin yatırım bedeli ve sulama tesislerinin yatırım bedeli amortismana tabi değildir. Yeraltı suyu sulama kooperatiflerinden sulama tesisinin mülkiyetinin devrinden vazgeçenlerden tesis bedeli alınmaz. c) (Mülga: 19/4/2018-7139/5 md.) d) Enerji tesislerinde kilovat saat başına tesbit edilecek amortisman bedeli, mecmu masrafın, istihsal olunan enerji miktariyle ödeme müddeti olan sene adedine taksimiyle elde olunur. e) Akar suların ıslahı ve seyrüsefere elverişli hale getirilmesi için yapılan tesisler de amortismana tabi değildir. Ancak kanallar üzerinde nakliyat, Umum Müdürlüğün muvafakati ile ve uygun görülecek ücretler karşılığında yapılır.
Metni elimizde olmayan 2 değişiklik kaydı

Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 10 Eylül 2014 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.

  • Değiştirildi Madde 25 7139 sayılı Kanun, md. 5
    Değişikliğin gerekçesi

    6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 25 inci maddesinde yapılan değişiklik ile, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak arazi toplulaştırması işlemleri için yapılan harcamalar ile sulama maksatlı tesislere su temin eden baraj ve gölet gibi depolama tesisleri için sarf olunacak meblağların ve sulama tesislerinin amortismana tabi olmaması hususu düzenlenmektedir.

  • Yürürlükten kaldırıldı Madde 25 7139 sayılı Kanun, md. 5
    Değişikliğin gerekçesi

    6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 25 inci maddesinde yapılan değişiklik ile, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak arazi toplulaştırması işlemleri için yapılan harcamalar ile sulama maksatlı tesislere su temin eden baraj ve gölet gibi depolama tesisleri için sarf olunacak meblağların ve sulama tesislerinin amortismana tabi olmaması hususu düzenlenmektedir.