Devlet Memurları Kanunu (DMK)
- Kanun numarası
- 657
- Kabul tarihi
- 14.07.1965
- Resmî Gazete
- 23.07.1965 / 12056
- Düstur
- 5. tertip, cilt 4
- Son değişiklik
- 24.07.2026
- Madde sayısı
- 251
Geçici Madde 35 geçmişi
Avukatlık vekâlet ücreti
Metin 0 kez değişmiş, toplam 1 değişiklik kaydı var. Ayrıca 4 geçişte hüküm aynı kalıp yalnızca yazım değişmiş (satır sonu, şapkalı harf, büyük/küçük harf, dipnot işareti ya da sızmış bölüm başlığı); bunlar listeye alınmadı.
Bugünkü metni
Geçici Madde 35 – (Ek: 1/7/2006 - 5538/6 md.)
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünde hukuk müşaviri olarak görev yapanlar ile 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 27 nci maddesiyle anılan genel müdürlükler adına ihdas edilen hukuk müşaviri kadrolarına atanan personele, mahkemelerce takdir edilip ilgili idarelerin hesaplarında avukatlık vekâlet ücreti olarak yer alan tutarlardan karşılanmak üzere 146 ncı maddede belirtilen limit çerçevesinde 2006, 2007 ve 2008 yıllarında da avukatlık vekâlet ücreti ödenir. İlgili genel müdürlüklerin muhasebe hizmetlerinin yürütüldüğü taşra muhasebe birimlerinin hesaplarında bulunan avukatlık vekâlet ücretlerinin tamamı bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın sonunda, merkez muhasebe birimlerinin hesaplarında 31/12/2008 tarihi itibarıyla kalan avukatlık vekâlet ücretlerinin tamamı ise anılan tarihte gelir kaydedilir.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilâtı kadrolarında hukuk müşaviri ve avukat olarak görev yapanlara, mahkemelerce takdir edilip ilgili idarelerin hesaplarında avukatlık vekâlet ücreti olarak yer alan tutarlardan karşılanmak üzere 2003, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin olarak, bu yıllarda avukatlık vekâlet ücretinden yararlanmamış olmaları kaydıyla 146 ncı maddede belirtilen limit çerçevesinde 2/2/1929 tarihli ve 1389 sayılı Devlet Davalarını İntaç Eden Avukat ve Saireye Verilecek Ücreti Vekalet Hakkında Kanun hükümleri kıyas yolu ile uygulanmak suretiyle avukatlık vekâlet ücreti ödenir.
Metni elimizde olmayan 1 değişiklik kaydı
Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 18 Temmuz 2012 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.
-
Değişikliğin gerekçesi
Madde ile 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin “II- Tazminatlar” kısmında değişiklik yapılarak il valilerinin mülkî idare amirliği özel hizmet tazminatı yeniden düzenlenmekte ve 657 sayılı Kanuna geçici 34 üncü madde eklenmektedir.
Geçici 34 üncü maddenin birinci fıkrasında, 2006 yılından önce katma bütçeli idare iken 5018 sayılı Kanunla genel bütçe kapsamına alınan Devlet Su İşleri, Karayolları, Tarım Reformu, Petrol İşleri ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu genel müdürlüklerinde hukuk müşaviri olarak görev yapacak personelin, mahkemelerce takdir edilip ilgili idarelerin hesaplarında avukatlık vekalet ücreti olarak yer alan tutarlardan karşılanmak üzere 2006, 2007 ve 2008 yıllarında avukatlık vekalet ücretinden yararlandırılmaları ve söz konusu genel müdürlüklerin hesaplarında bulunan avukatlık vekalet ücretlerinin hangi tarih itibarıyla gelir kaydedileceği düzenlenmektedir.
Geçici 34 üncü maddenin ikinci fıkrasında ise katma bütçeli idare iken teşkilat kanunlarında hüküm bulunmaması nedeniyle avukatlık vekalet ücretinden yararlanamayan Petrol İşleri ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu genel müdürlüklerinde hukuk müşaviri ve avukat olarak görev yapanların, bu idarelerin hesaplarında avukatlık vekalet ücreti olarak yer alan tutarlardan karşılanmak üzere 2003, 2004, 2005 ve 2006 yıllarına ilişkin avukatlık vekalet ücretinden yararlandırılmalarına imkân sağlanmaktadır.