Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Merkez ve Taşra Kuruluşlarına Döner Sermaye Verilmesi Hakkında Kanun
- Kanun numarası
- 969
- Kabul tarihi
- 21.12.1967
- Resmî Gazete
- 30.12.1967 / 12790
- Düstur
- 5. tertip, cilt 7
- Son değişiklik
- 11.10.2011
- Madde sayısı
- 18
Madde 3 geçmişi
Döner sermayenin faaliyet alanları
Metin 0 kez değişmiş, toplam 3 değişiklik kaydı var.
Bugünkü metni
Madde 3 – (Değişik: 28/12/2005 - 5441/3 md.)
İşletmeler, 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen; bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri, gıda, yem, kooperatifçilik, el sanatları ve hayvan hastalıklarıyla ilgili olarak üretim, ıslah, araştırma, yetiştirme, koruma, muayene, analiz, kontrol, deneme, öğretim, eğitim, yayım, yayın ve karantina ile ilgili döner sermaye faaliyetlerini yürütürler. Bu faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli olan her türlü ahır, ağıl, kümes, sera, imalathane, depo, ambar, hangar, işçi evi, atölye, tesis ve bina yapılması ve yaptırılması ile gerekli hallerde taşıt edinme faaliyetlerinde bulunurlar.
İşletmeler, bu faaliyetlerin ifasında, gereken hallerde, gerçek ve tüzel kişilerle işbirliği yapar.
(Ek fıkra: 3/6/2011-KHK-639/32 md.) Döner sermaye işletmeleri, münhasıran Bakanlığın kaliteli ve verimli hizmet sunumunun sağlanması, genel bütçe imkânlarıyla karşılayamadığı ihtiyaçların giderilmesi, eğitim, araştırma ve geliştirme ile kontrol faaliyetlerinin desteklenmesi ve Bakanlıkça yapılacak diğer giderlere iştirak etmek amacıyla aylık gayrisafı hâsılattan aylık tahsil edilen tutarın yüzde beşini geçmemek üzere Bakanlıkça belirlenecek oranı Bakanlık Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Döner Sermaye Muhasebe Birimi Hesabına aktarırlar. Bu hesapta toplanacak tutarların harcanmasına ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Bakanlıkça belirlenir.
Döner sermaye işletmelerinden elde edilen kârın en fazla % 80'i, Bakanlık kadro ve pozisyonlarında bulunan personelden kârın elde edilmesinde emeği geçen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ve bu Kanunun 4/B maddesine tâbi personele katkıları oranında, asgari ücretin yıllık brüt tutarının iki katını aşmamak üzere, üretimi teşvik primi olarak ödenebilir. Üretimi teşvik priminin miktarı ile ödenmesine ilişkin esas ve usûller; görev yapılan birimin iş hacmi, görev mahalli, görevin önem ve güçlüğü, personelin hizmet sınıfı, kadro unvanı ve çalışma süresi gibi kriterler dikkate alınarak, Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Üretimi teşvik primi dağıtımı işletme bünyesi ile sınırlıdır. İşletmenin zararı, izleyen yılların kârlarından mahsup edilir.[4]
Metni elimizde olmayan 3 değişiklik kaydı
Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 11 Ekim 2011 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.
-
11/10/2011 tarihli ve 666 sayılı KHK’nin 5 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “%80’i,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Bakanlık kadro ve pozisyonlarında çalışan personelden” ibaresi eklenmiş olup, daha sonra bu ibare 12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanunun 73 üncü maddesiyle “Bakanlık kadro ve pozisyonlarında bulunan personelden” şeklinde değiştirilmiştir.
-
Değişikliğin gerekçesi
- Madde ile, 867 sayılı Kanuna iki madde eklenmiştir.
Ek 4 üncü madde ile, işletmelerin faaliyet gösterebileceği alanlar, Bakanlığa verilmiş tüm görevlerle uyumlu hale getirilmiş ve bu işletmelerin gerektiğinde gerçek ve tüzel kişilerle ticarî işbirliği yapmaları sağlanmıştır.
Diğer taraftan, 8.3.2000 tarihli ve 4549 sayılı Kanunla, 969 sayılı Kanuna tabi işletmelerde çalışan personele sağlanan, çalışmayı ve verimliliği teşvik edici mahiyetteki teşvik primi olanağının, 867 sayılı Kanuna bağlı olarak çalışan döner sermaye işletmelerinde görevli personele de tanınması ve Bakanlık personeli arasındaki farklılığın giderilmesi amaçlanmıştır.
Ek 5 inci madde ile, merkezde Döner Sermaye İşletmeleri Şube Müdürlüğünün döner sermaye işletmelerinin bütçelerini, hesaplarını, bilançolarını düzenlemek, incelemek, makam onayına sunmak ve döner sermaye ile ilgili diğer işlemlerini yapmakla görevlendirilmesi öngörülmüştür.