İçeriğe geç
← Resmî Gazete listesi
YÖNETMELİKLER · Yönetmelikler

— Süleyman Demirel Üniversitesi Arama Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

20 Mayıs 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27939

YÖNETMELİK

Süleyman Demirel Üniversitesinden:

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ARAMA KURTARMA

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Süleyman Demirel Üniversitesi Arama Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Süleyman Demirel Üniversitesi Arama Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Süleyman Demirel Üniversitesi Arama Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: Üniversite Senatosunu,

d) Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; yapılan araştırmalar ve etkinliklerle arama kurtarma ve doğa sporları üzerine çalışmalar yapmak, akademik çalışmaları desteklemek, Üniversite çalışanlarına, öğrencilerine ve göller bölgesi halkına deprem, sel, çığ, heyelan ve benzeri doğal afetler üzerine teorik ve pratik bilgi vererek toplumun bilinçlendirilmesini sağlamak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Arama kurtarma faaliyetleri üzerine araştırma yapmak,

b) Arama kurtarma faaliyetlerini planlamak ve yürütmek,

c) Arama kurtarma faaliyetlerini incelemek ve geniş kapsamlı olarak tanıtmak,

ç) Doğal afetler konusunda başta Isparta ili olmak üzere göller bölgesi halkını teorik ve pratik olarak bilgilendirmek,

d) Arama kurtarma alanında en yeni metot, uygulama ve malzeme teknolojilerini inceleyip tanıtma, geliştirme ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak,

e) Yurt içinde ve yurt dışında bu alanda çalışan kuruluşlarla işbirliğini geliştirmek, ortak projeler yapmak,

f) Arama kurtarma ile ilgili seminer, konferans, panel, sempozyum, kongre ve çalıştay gibi etkinlikleri gerçekleştirmek,

g) Merkezin faaliyetleri ile ilgili bülten ve dergi yayınlamak,

ğ) Bu konuda Üniversite ve halk arasındaki işbirliğini geliştirmek,

h) Tüm faaliyetlerden elde edilen çıktıların toplandığı ulusal ve uluslararası erişimli bir veri tabanı geliştirerek bu alandaki bilginin paylaşımını ve yaygınlaşmasını sağlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür,

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; Üniversitenin tam zamanlı statüdeki öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Süresi biten Müdür aynı usulle tekrar görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan fazla bir süre görevi başında bulunamaması durumunda görevi sona erer. Süresi dolmadan görevden ayrılan Müdürün yerine Rektör tarafından aynı usulle yeniden görevlendirme yapılır.

(2) Müdür, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere, Üniversitenin tam zamanlı statüdeki öğretim üyeleri arasından iki kişiyi müdür yardımcısı olarak görevlendirmek üzere Rektörün onayına sunar.

(3) Müdürün katılmadığı toplantılara, görevlendireceği müdür yardımcısı katılır ve Müdürlüğe altı ay kadar vekalet edebilir.

(4) Müdür yardımcılarının görev süresi en çok üç yıldır. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer. Görevinden ayrılan müdür yardımcısının yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi görevlendirilebilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil ve Yönetim Kuruluna başkanlık etmek,

b) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,

c) Merkezin idari işlerini yürütmek, gerekli koordinasyon ve denetimi sağlamak, yazışmaları yapmak,

ç) Merkezin çalışma programını hazırlayıp Yönetim Kuruluna sunmak,

d) Merkez tarafından hazırlanacak araştırma projelerinin geliştirilmesi ve sonuçlandırılmasını sağlamak,

e) Personel ihtiyaçlarını belirlemek, Yönetim Kurulunca karara bağlanan personel ihtiyaçlarını Rektörlüğe sunmak,

f) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak,

g) Yönetim Kurulunun hazırladığı yıllık faaliyet raporunu Rektörlüğe sunmak.

Yönetim kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve müdür yardımcıları ile Üniversitenin öğretim elemanları arasından Müdür tarafından önerilen dört aday arasından Rektör tarafından görevlendirilen iki üyeden oluşur.

(2) Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Yönetim Kurulu üyeliğinin görev süresi üç yıldır. Süresi dolmadan ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yenisi görevlendirilebilir. Görev süresi dolan üye yeniden görevlendirilebilir.

(3) Yönetim Kurulu üyelerinin Kurul toplantılarına izinsiz ve özürsüz ard arda iki defa veya bir yıl içerisinde toplam üç defa katılmaması halinde üyeliği kendiliğinden düşer.

(4) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine veya üyelerin salt çoğunluğunun talebi üzerine yılda en az dört defa salt çoğunlukla toplanır.

Yönetim kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Kuruluş amacına uygun olarak Merkezin çalışmalarını düzenlemek,

b) Müdürün faaliyet dönemi sonunda hazırlayacağı faaliyet raporunun düzenlenmesine ilişkin esasları tespit etmek, sunulan raporu değerlendirmek, bir sonraki döneme ait çalışma programını düzenlemek,

c) Müdür tarafından hazırlanan yıllık çalışma programını ve gündemde bulunan konuları görüşüp karara bağlamak,

ç) Merkezin çalışmaları için gerekli görülen çalışma grupları ve komisyonları kurmak,

d) Araştırmacıların projelendirilmiş araştırma ve yayın konusundaki taleplerini değerlendirmek ve karara bağlamak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 12 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Yürürlük

MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü yürütür.