Askeri Ceza Kanunu (AsCK)
- Kanun numarası
- 1632
- Kabul tarihi
- 22.05.1930
- Resmî Gazete
- 15.06.1930 / 1520
- Düstur
- 3. tertip, cilt 11
- Son değişiklik
- 12.06.2024
- Madde sayısı
- 174
Madde 52 geçmişi
Memnu hakların ne suretle geri verileceği ve neticeleri:
Metin 2 kez değişmiş, toplam 0 değişiklik kaydı var. Ayrıca 1 geçişte hüküm aynı kalıp yalnızca yazım değişmiş (satır sonu, şapkalı harf, büyük/küçük harf, dipnot işareti ya da sızmış bölüm başlığı); bunlar listeye alınmadı.
Bugünkü metni
Madde 52 – 1 - Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun memnu hakların geri verilmesi hususundaki hükümleri askeri şahıslar hakkında da tatbik olunur.
2 - Memnu hakların geri verilmesine karar verildiği takdirde mahkumiyetle zayi olan bilcümle askeri rütbe, unvan, memuriyet, nişan ve askeri hizmet esnasında kazanılan tekaütlük ve sair haklar geri gelmez. Şu kadar ki bu kararı alan tekrar orduya girerse yeni baştan rütbe, nişan ve madalya ve tekaüt hakkı kazanabilir.
3 - Umumi af ilanından mahkum bulunan askeri şahsın nişan, rütbe ve madalya ve tekaütlük hakkının geri verilmesi, ancak Umumi Af Kanununda yazılı olmağa bağlıdır.
Metnin değiştiği tarihler
-
12 Haziran 2024
Bu tarihe bağlanmış bir değişiklik kaydı bulunamadı; fark doğrudan iki hâlin metninden çıkarıldı.
30 Haziran 2022 tarihli hâliMadde 52 – 1 - Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun memnu hakların geri verilmesi hususundaki hükümleri askeri şahıslar hakkında da tatbik olunur. (1) Anayasa Mahkemesi’nin 30/3/2011 tarihli ve E.:2007/95, K.: 2011/61 sayılı Kararı ile bu maddenin (A) fıkrasında yer alan “… fiilleri hakkında dava müruru zamanı, bütün askeri mükellefiyetlerin … bitme- sinden itibaren işlemeğe başlar” ibaresi, “bakaya suçu” yönünden iptal edilmiştir. (2) Anayasa Mahkemesi’nin 11/4/2012 tarihli ve E.: 2011/111, K.: 2012/56 sayılı Kararı ile bu maddenin (A) fıkrasında yer alan “… fiilleri hakkında dava müruru zamanı, bütün askeri mükellefiyetlerin … bitme- sinden itibaren işlemeğe başlar” ibaresi, “firar suçu” yönünden iptal edilmiştir. (3) Sözkonusu İptal Kararı 10/10/2013 tarihli ve 28791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 2 - Memnu hakların geri verilmesine karar verildiği takdirde mahkumiyetle zayi olan bil- cümle askeri rütbe, unvan, memuriyet, nişan ve askeri hizmet esnasında kazanılan tekaütlük ve sair haklar geri gelmez. Şu kadar ki bu kararı alan tekrar orduya girerse yeni baştan rütbe, nişan ve madalya ve tekaüt hakkı kazanabilir. 3 - Umumi af ilanından mahkum bulunan askeri şahsın nişan, rütbe ve madalya ve tekaüt- lük hakkının geri verilmesi, ancak Umumi Af Kanununda yazılı olmağa bağlıdır.12 Haziran 2024 tarihli hâliMadde 52 – 1 - Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun memnu hakların geri verilmesi hususundaki hükümleri askeri şahıslar hakkında da tatbik olunur. 2 - Memnu hakların geri verilmesine karar verildiği takdirde mahkumiyetle zayi olan bilcümle askeri rütbe, unvan, memuriyet, nişan ve askeri hizmet esnasında kazanılan tekaütlük ve sair haklar geri gelmez. Şu kadar ki bu kararı alan tekrar orduya girerse yeni baştan rütbe, nişan ve madalya ve tekaüt hakkı kazanabilir. 3 - Umumi af ilanından mahkum bulunan askeri şahsın nişan, rütbe ve madalya ve tekaütlük hakkının geri verilmesi, ancak Umumi Af Kanununda yazılı olmağa bağlıdır. -
19 Ekim 2013
Bu tarihe bağlanmış bir değişiklik kaydı bulunamadı; fark doğrudan iki hâlin metninden çıkarıldı.
28 Mart 2013 tarihli hâliMadde 52 – 1 - Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun memnu hakların geri verilmesi hususundaki hükümleri askeri şahıslar hakkında da tatbik olunur. (1) Anayasa Mahkemesi’nin 30/3/2011 tarihli ve E.:2007/95, K.: 2011/61 sayılı Kararı ile bu maddenin (A) fıkrasında yer alan “… fiilleri hakkında dava müruru zamanı, bütün askeri mükellefiyetlerin … bitmesinden itibaren işlemeğe başlar” ibaresi, “bakaya suçu” yönünden iptal edilmiştir. (2) Anayasa Mahkemesi’nin 11/4/2012 tarihli ve E.: 2011/111, K.: 2012/56 sayılı Kararı ile bu maddenin (A) fıkrasında yer alan “… fiilleri hakkında dava müruru zamanı, bütün askeri mükellefiyetlerin … bitmesinden itibaren işlemeğe başlar” ibaresi, “firar suçu” yönünden iptal edilmiştir. 2 - Memnu hakların geri verilmesine karar verildiği takdirde mahkumiyetle zayi olan bilcümle askeri rütbe, unvan, memuriyet, nişan ve askeri hizmet esnasında kazanılan tekaütlük ve sair haklar geri gelmez. Şu kadar ki bu kararı alan tekrar orduya girerse yeni baştan rütbe, nişan ve madalya ve tekaüt hakkı kazanabilir. 3 - Umumi af ilanından mahkum bulunan askeri şahsın nişan, rütbe ve madalya ve tekaütlük hakkının geri verilmesi, ancak Umumi Af Kanununda yazılı olmağa bağlıdır.19 Ekim 2013 tarihli hâliMadde 52 – 1 - Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun memnu hakların geri verilmesi hususundaki hükümleri askeri şahıslar hakkında da tatbik olunur. (1) Anayasa Mahkemesi’nin 30/3/2011 tarihli ve E.:2007/95, K.: 2011/61 sayılı Kararı ile bu maddenin (A) fıkrasında yer alan “… fiilleri hakkında dava müruru zamanı, bütün askeri mükellefiyetlerin … bitmesinden itibaren işlemeğe başlar” ibaresi, “bakaya suçu” yönünden iptal edilmiştir. (2) Anayasa Mahkemesi’nin 11/4/2012 tarihli ve E.: 2011/111, K.: 2012/56 sayılı Kararı ile bu maddenin (A) fıkrasında yer alan “… fiilleri hakkında dava müruru zamanı, bütün askeri mükellefiyetlerin … bitmesinden itibaren işlemeğe başlar” ibaresi, “firar suçu” yönünden iptal edilmiştir. (3) Sözkonusu İptal Kararı 10/10/2013 tarihli ve 28791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 2 - Memnu hakların geri verilmesine karar verildiği takdirde mahkumiyetle zayi olan bilcümle askeri rütbe, unvan, memuriyet, nişan ve askeri hizmet esnasında kazanılan tekaütlük ve sair haklar geri gelmez. Şu kadar ki bu kararı alan tekrar orduya girerse yeni baştan rütbe, nişan ve madalya ve tekaüt hakkı kazanabilir. 3 - Umumi af ilanından mahkum bulunan askeri şahsın nişan, rütbe ve madalya ve tekaütlük hakkının geri verilmesi, ancak Umumi Af Kanununda yazılı olmağa bağlıdır.