İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 1. hâli

Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu

Kanun numarası
3083
Kabul tarihi
22.11.1984
Resmî Gazete
01.12.1984 / 18592
Düstur
5. tertip, cilt 24
Son değişiklik
02.07.2018
Madde sayısı
28

Kaynak: TBMM S. Sayısı 168 · belgeyi aç · TBMM kaydı . Gerekçeler kanun tasarısı ya da teklifi üzerine yazılmıştır; komisyon ve Genel Kurul görüşmelerinde madde numaraları değişebilir. Her gerekçe, metni en çok benzeyen yürürlükteki maddeye bağlanmıştır.

Madde gerekçeleri

Tasarı/teklif madde 1

→ yürürlükteki madde 1

— Madde Anayasanın 35 inci, 44 üncü ve müteakip maddelerinde öngörülen ilkeler esas alına rak düzenlenmiştir.

Bu maddede tasarının amacı, tadadî şekilde belirtilmiş ve böylece uygulamaya açıklık getirilmek isten miştir.

Tanımlar

Tasarı/teklif madde 2

→ yürürlükteki madde 2

— Maddede kanunda geçen ve uygulamada sorun yaratması muhtemel bulunan hususların ta nımları ayrı ayrı yapılmıştır. Uygulayıcıya kolaylık sağlamak amacıyla tanımlar, bu maddenin bütünlüğü için de toplanmıştır. " İKİNCİ BÖLÜM Uygulama Uygulama alanı Madde 3, — Kanunda tespit edilen 'hizmetin çok yönlü ve pahalı elması gereği dikkate alınarak, uygula manın 'bütün sulama alanlarında birden başlatılmadı-yerine,* planlı, programlı bir uygulamaya imkân verecek şekilde uygulama alanlarının tespit ve teklifi ilgili Bakanlığa, belirtilmesi ise Bakanlar Kuruluna bırakılmış tır.

İlgili kuruluşun tasarrufuna geçecek arazi

Tasarı/teklif madde 4

→ yürürlükteki madde 4

— Madde ile Bakanlar Kurulu kararıyla uygulama alanı olarak belirtilen yerlerde bulunan, .

a) Devletin hüküm ve tasarrufu veya özel mülkiyetinde bulunan arazi ile kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan bütün tarım arazisinin,

b) Gerçek kişilerle özel hukuk tüzelkişilerine ait arazi ve diğer gayrimenkullerden kısmen veya tama men kamulaştırılanlarının, uygulama karafının ilanı ile birlikte uygulayıcı kuruluşun tasarrufuna geçeceği hük me bağlanmıştır.

Sahibine bırakılacak arazi

Tasarı/teklif madde 5

→ yürürlükteki madde 5

— Kanunda belirtilen amaçları gerçekleştirmek amacı ile uygulama alanlarında bulunan tarım arazisinden, bağ, bahçe, ve ağaçlık arazinin dışında kalan gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerine ait arazinin, o uyçök yüzde elli oranında artırılması Bakanlar Kurulu Katını aşan kısmı ile varsa üzerindeki tarımsal yapı ve tesisler ilgili kuruluş tarafından kanunlaştırılacaktır.

Burada hangi arazinin bağ, bahçe ve ağaçlık arazi sayılacağının tespiti ile kanunlaştırılacak arazi mikta rının hesaplanma şekli ile ilgili işlemlerin nasıl yapılacağı hususu uygulayıcı kuruluş tarafından düzenlene cektir, Kamulaştırmada sahibine bırakılacak arazi miktarının, bölgenin özellikleri de dikkate alınmak suretiyle en çök yüzde elli oranında artırılması Bakanlar Kurulu Kararına bırakılmıştır.

Kanunun 1 inci maddesinin <g) bendinde belirtilen amacı gerçekleştirmek için Bakanlar Kurulu Kararı ile belirtilen yerlerde bulunan arazi ile diğer gayrimenkullerin tamamının kamulaştırılabileceği hüküm altına alınmıştır. ;

Bu fıkra ile kamulaştırma kararının alınma ve onanma şekli düzenlenmiştir.

Ayrıca kıymet takdir komisyonlarının nasıl teşkil edileceği ve üyelerinin seçimi ile kamulaştırma işlem lerinde kanunda hüküm bulunmaması halinde 4.11.1984 tarih ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun hüküm lerinin uygulanacağı hususu da maddede beUrtilmiştir.

Toplulaştırma

Tasarı/teklif madde 6

→ yürürlükteki madde 6

— Kanunla tespit edilen amaçlan gerçekleştirmek için uygulama alanlarında, isteğe bağlı veya maliklerin muvafakati aranmaksızın arazi toplulaştırmasının uygulayıcı kuruluş tarafından yapılması hükme bağlanmıştır.

Ayrıca arazi toplulaştırmasını teşvik etmek amacıyla arazi genişletilmesi ve kredi imkânlarından faydalan dırma gibi birtakım özendirici ve destekleyici tedbirler de getirilmiştir.

Madde toplulaştırma arazinin tescili ve ifrazının yasaklanması gibi hususlar açık olarak düzenlenmiştir.

Uygulayıcı kuruluşa geçen arazinin tasarruf ve tahsisi

Tasarı/teklif madde 7

→ yürürlükteki madde 7

— Uygulayıcı kuruluşun tasarrufuna geçen arazinin, bu kuruluş tarafından , nasıl değerlendi rebileceği ve nasıl tahsis edileceği hususları maddede açık olarak düzenlenmiştir.

Ayrıca madde arazi değiştirmelerine de imkân vermektedir.

Arazi dağıtımı

Tasarı/teklif madde 8

→ yürürlükteki madde 8

— Bu madde çiftçilere dağıtılarak toprak miktarı (norm) tespit edilmektedir. Hesap edilen bu miktar, bölgenin Bakanlar Kurulu Kararı ile belirtilmesiyle birlikte Resmî Gazetede yayınlanacaktır. Ayrıca birinci fıkrada tespit edilen dağıtım normunun artırılması Bakanlar Kurulunun yetkisine bırakılmıştır.,.

Maddede kimlere toprak verileceği toprak verileceklerde aranacak şartların tespiti yönetmelikte .belirtile cektir.

Borçlandırma

Tasarı/teklif madde 9

→ yürürlükteki madde 9

— Toprak dağıtımından yararlanacaklar tarımsal yerleşime tabi tutulanların aldıkları toprağın bedeli ile varsa üzerinde diğer gayrimenkullerin iktisap tarihindeki rayiç bedelini nasıl borçlanacakları madde ile tespit edilmektedir. Ayrıca maddede borcun ödeme zamanı ve ödeme şekli açık olarak belirtilmiş tir.

Dağıtılan toprağın geri alınması

Tasarı/teklif madde 10

→ yürürlükteki madde 10

— Topraklandırılan çiftçilerin maddede belirtilen nedenlerle topraklarının üç yıllık süre içinde Kanunun öngördüğü şekilde işletmemeleri, borçlarını ve aldıkları kredileri vadesinde ödememeleri halinde verilen toprak geri alınacak ve kayıt Hazine adına Tapu Sicil Muhafızlığı tarafından resen düzeltilecektir.

Dağıtılan toprağın geri alınması

Tasarı/teklif madde 11

→ yürürlükteki madde 11

— Dağıtılan toprakların tasarrufunda dikkate alınacak kısıtlamalar yer almaktadır,, Dağıtılan top rakların miras hükümleri dışında devredilmezliği, bölünmezliği, kamu yararı dışında hiçbir aynı hakla kayiitlanamazlığı, haczedilemezliği ve ne satışının ne de kiraya verilmesinin mümkün olamayacağı hükme bağ lanmaktadır, Dağıtılan ve bırakılan topraklarda mirasçıların tasarrufu

Tasarı/teklif madde 12

→ yürürlükteki madde 12

— Dağıtılan ve bırakılan topraklarda mirasçıların tasarrufu düzenlenmiştir. Burada mülkiye tin özünü zedelemeden, Anayasamızın öngördüğü hükümlerin yerine getirilmesi gaye edinilmiştir.

Temliki tasarrufların durdurulması

Tasarı/teklif madde 13

→ yürürlükteki madde 13

— Reform bölgesinin ilanı ile buralarda arazi ve diğer gayrimenkullerde temliki tasarrufların en fazla 5 yıl için sınırlandırılması öngörülmüştür..

Yeni yerleşim yerlerinin kurulması

Tasarı/teklif madde 14

→ yürürlükteki madde 14

— Yeni yerleşim yerlerinin kurulmasını amir olup, bu gaye için esasları vazetmektedir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli Hükümler Çayır, mera ve benzeri arazilerin tespit ve tahsisi >

Tasarı/teklif madde 15

→ yürürlükteki madde 15

— Uygulama bölgelerinde köy ve belde halkının müşterek kullanımına tahsis edilmiş bulunan, çayır, mera, yaylak ve kışlaklardan bu niteliğini kaybetmiş olanlarının tahsis amacının değiştirilmesi bu mad de ile hükme bağlandığı gibi uygulayıcı kuruluşun tasarrufuna geçen araziden bölge halkının hayvan varlığı dikkate alınarak ihtiyaç tespit edilerek o bölge için çayır, mera, yaylak ve kışlak tahsisi yapılabilecektir.

Tapu ve kadastro işlemleri

Tasarı/teklif madde 16

→ yürürlükteki madde 16

— Reform uygulamalarında neticenin alınması ve uygulamanın başarısı tapu kadastro hizmetlerinin bitirilmiş, o bölgede bulunan arazinin mülkiyet durumunun tespit edilmiş olmasına bağlıdır. Bu sebeple mad dede ilan edilen bölgelerde tapu ve kadastro hizmetlerinin öncelikle yapılması hükme bağlanmıştır.

Çiftçilerin desteklenmesi

Tasarı/teklif madde 17

→ yürürlükteki madde 17

— Uygulama alanlarında kendisine toprak verilen çiftçilerle uzun süreli kira sözleşmesi yapıl mış bulunan ve o bölgede dağıtım normuna kadar arazisi olan çiftçilerin aynî ve nakdî kredilerle desteklen mesi hedef alınmıştır.

Madde metninde belirtilen çiftçiler malî imkânları az olan çiftçilerdir. Bunların başarılı çiftçilik yapması verimi ve dolayısı ile üretimi artırması nakdî ve aynî olarak desteklertmelerine bağlıdır.

Maddede verilen kredilerin amacı içinde kullanılması halinde tahsilinin nasıl yapılacağı da açık hükme bağ lanmıştır.

Yabancı uyruklulara ait arazi

Tasarı/teklif madde 18

→ yürürlükteki madde 18

— Maddede yabancı uyruklulara ait arazinin kamulaştırılması ile bedelinin ödenmesi şekli hüküm altına alınmıştır.

Arazinin tarım dışı amaçlarda kullanılması

Tasarı/teklif madde 19

→ yürürlükteki madde 19

— Bu madde ile uygulama alanlarında bulunan tarım arazisinin esas olarak tarımda kulla nılması amaçlanmıştır. Ancak zaruret halinde tarım dışı amaca ilgili kuruluşun izni ile tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Fon

Tasarı/teklif madde 20

→ yürürlükteki madde 20

— Kanunda tespit edilmiş amaçlan gerçekleştirmek için özel bk Tarım Reformu Fonu kurulmuştuTî Aym zamanda mülga 1757 sayılı Kanuna göre kurulmuş olan Toprak ve Tarım Reformu Fonunun bakiye si ile alacak ve borçların bütün vecibeleri kurulan bu fona devredilecektir. Fonun gelirleri TC Ziraat Ban kasından açılacak bir hesaba yatırılacaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (S, Sayısı : 168) Fonun gelirleri Madde 21; — Maddede fonun gelirleri sayılmak suretiyle tespit edilmiştir.

Fonun giderleri

Tasarı/teklif madde 23

→ yürürlükteki madde 23

— Kanunla kurulan fonun yönetim ve denetimi nasıl yapılacağı maddede açık olarak tespit edilmiştir» Yönetmelik

Tasarı/teklif madde 24

→ yürürlükteki madde 24

— Kanunda düzenlenmesi gereken hususların teferruatlı olarak düzenlenmesi imkânsız görüldü ğünden teferruata ait hususlar yönetmelikte düzenlenecek ve bu yönetmelik Bakanlar Kurulunca çıkarılacak tır.

Kaldırılan ve uygulanmayacak hükümler

Tasarı/teklif geçici madde 1

yürürlükteki metinde karşılığı bulunamadı

— 1757 sayılı Mülga Toprak ve Tarım Reformu bölgesi olarak belirtilen yerlerde ya pılmış bulunan uygulamaların bu Kanunun sahibine bırakılacak araziye ilişkin hükümlerine göre yeniden gözden geçirilmesini amirdir.

Tasarı/teklif geçici madde 2

yürürlükteki metinde karşılığı bulunamadı

— Mülga 1757 saydı Kanuna göre kamulaştırılmış fakat kanunun iptali nedeniyle ifraz ve taksimi yapılamamış hisseli arazilerin ifraz ve taksiminin nasıl yapılacağı açıkça düzenlenmiştir.

Yürürlük