İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 1. hâli

Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun

Kanun numarası
4081
Kabul tarihi
02.07.1941
Resmî Gazete
10.07.1941 / 4856
Düstur
3. tertip, cilt 22
Son değişiklik
19.04.2018
Madde sayısı
37

Metin içindeki değişiklik notlarından ve dipnotlardan derlenmiştir. Toplam 8 kayıt.

  1. 19 Nisan 2018

    • Değiştirildi Madde 34 geçmişi (birinci fıkra) 7139 sayılı Kanun, md. 1
      Değişikliğin gerekçesi

      DSİ Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanarak işletmeye alınan pompajlı sulama tesislerinde sulama oranı elektrik giderleri sebebiyle planlamada öngörülen seviyelerde olmamaktadır.

      6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesinde yapılan değişiklik ile, baraj ve gölet su yüzeyleri ile rezervuar alanında azami su kotu ile işletme kotu arasında kalan yerlerde güneş enerji sistemlerinin kurulmasına yönelik DSİ Genel Müdürlüğüne talepler gelmektedir. Söz konusu taleplerden uygun görülenleri bedeli karşılığında kiralamak DSİ’nin görevleri arasına eklenmektedir.

      Su kaynaklarının sınırlı olması ve bu kaynakların ülkemizde eşit dağılmaması sebepleriyle su kaynaklarının en iyi şekilde yönetilmesini gerektirmektedir. 16/12/1960 tarihli ve 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanundaki hükümler gereğince yeraltı sularının araştırma ve kullanma belgeleri, izinleri DSİ Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Keza, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasında “Hidrolik kaynaklar için üretim lisansı almak maksadı ile su kullanım hakkı anlaşması imzalamak üzere yapılan başvurularda, su kullanım hakkı anlaşması imzalanacak tüzel kişiyi belirlemeye DSİ yetkilidir.” hükmü bulunmaktadır. Ayrıca, 6200 sayılı Kanunun DSİ’nin gelirlerini düzenleyen 38 inci maddesinde atıfla/dolaylı olarak su tahsisi ibareleri yer almaktadır. Ancak, 6200 sayılı Kanunun ruhunda mündemiç bulunan ve kurulduğu günden bugüne uygulaya geldiği su tahsisi faaliyetleri anılan Kanunda açıkça yer almamaktadır. Ülkemizdeki yerüstü ve yeraltı su kaynaklarının zararlarını önlemek ve/veya bunlardan çeşitli yönlerden faydalanmak maksadıyla 6200 sayılı Kanunla kurulmuş bulunan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün su tahsisi yapmaya görevli ve yetkili olduğuna dair hükmün sarih olarak mezkûr Kanunda da yer almasında fayda bulunmaktadır. Bu kapsamda DSİ’nin kurulduğu 1954 yılından beri yürüttüğü faaliyetleri ve uygulamaları vesilesiyle doğrudan veya dolaylı olarak yaptığı su tahsislerine ilişkin olarak mezkûr düzenleme yapılmaktadır. Bununla birlikte, 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununda yer alan yetkilerin DSİ Genel Müdürlüğüne verilmesi suretiyle arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile sulama faaliyetlerinin birlikte yürütülmesi hedeflenmekte olup, böylece bu hizmetlerin kamusal faydasının artırılması hedeflenmektedir.

  2. 16 Mart 2011

    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 34 geçmişi (ikinci fıkra) 6213 sayılı Kanun, md. 1
  3. 23 Ocak 2008

    • Değiştirildi Madde 10 geçmişi 5728 sayılı Kanun, md. 109
    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 17 geçmişi 5728 sayılı Kanun, md. 578
    • Değiştirildi Madde 23 geçmişi 5728 sayılı Kanun, md. 111
    • Değiştirildi Madde 31 geçmişi 5728 sayılı Kanun, md. 112
    • Eklendi Madde 14 geçmişi (madde) 5728 sayılı Kanun, md. 110

      23/1/2008 tarihli ve 5728 sayılı Kanunun 110 uncu maddesiyle, bu maddede bulunan “çıkarmak” ibaresinden sonra gelmek üzere “disiplin” ibaresi eklenmiştir.

  4. 9 Ocak 1952