İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 2. hâli

Basın ve Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun

Kanun numarası
4454
Kabul tarihi
28.08.1999
Resmî Gazete
03.09.1999 / 23805
Düstur
5. tertip, cilt 39
Son değişiklik
06.02.2003
Madde sayısı
5

Kaynak: TBMM 21. Dönem S. Sayısı 162 (Esas No: 1/522) · belgeyi aç · TBMM kaydı . Gerekçeler kanun tasarısı ya da teklifi üzerine yazılmıştır; komisyon ve Genel Kurul görüşmelerinde madde numaraları değişebilir. Her gerekçe, metni en çok benzeyen yürürlükteki maddeye bağlanmıştır.

Genel gerekçe

Çağdaş toplumların anayasalarında güvence altına alınan düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü, demokratik toplumu oluşturan en temel unsurlardan biridir. Bu özgürlüğün kullanım yollarından biri de basın yahut sözlü veya görüntülü yayın araçlarıdır. Bu araçların, amacına uygun olarak işlevlerini yerine getirmeleri bakımından korunmaları çağdaş toplumlarda asıl olup, bu anlamda basın ve yayın özgürlüğü önündeki engeller kaldırılarak ve güvenceler sağlanarak, haber ve düşünceyi özgür kılmak hedeflenmektedir. Bu nedenle, sorumlu müdür sıfatı ile veya basın yoluyla yahut sözlü veya görüntülü yayın araçlarıyla işlenen suçlara ilişkin davalar ve cezaların infazı için ertelenme hükümleri getirilmesi toplumsal barışın sağlanması ve sürdürülmesi bakımından büyük bir önem taşımaktadır.

Tasarıyla, 18 Nisan 1999 tarihine kadar sorumlu müdür sıfatı ile veya basın yoluyla yahut sözlü veya görüntülü yayın araçlarıyla işlenen suçlardan dolayı; verilen cezaların infazının veya bu suçlar nedeniyle açılması gerekli davaların açılmasının yahut açılmış olan davaların kesin hükme bağlanmasının ertelenmesi ve bunun sonucunda da şarta bağlı olarak ceza mahkûmiyetinden kurtulma sağlanmış olmaktadır.

Madde gerekçeleri

Tasarı/teklif madde 1

→ yürürlükteki madde 1

– 18 Nisan 1999 tarihine kadar sorumlu müdür sıfatı ile veya basın yoluyla yahut sözlü veya görüntülü yayın araçlarıyla işlenen suçlardan dolayı mahkûm edilmiş kimselerin cezalarının infazının ertelenmesi ve ertelenme hükmünün halen cezalarını çekmekte bulunanlar hakkında da geçerli olduğu hükme bağlanmaktadır. Ancak, bu suçlar dolayısıyla verilen cezalar tamamıyla infaz edilmiş ise artık bir ertelenme söz konusu olamayacaktır.

Takibata geçilmemiş veya daha dava açılmamış yahut henüz hüküm kurulmamış veya hüküm kesinleşmemiş ise davanın açılmasının veya kesin hükme bağlanmasının ertelenmesi öngörülmektedir.

Tasarı/teklif madde 2

→ yürürlükteki madde 2

– Maddeyle ertelenmenin sonuçları düzenlenmekte olup, ertelenmeyi düşürecek mahkûmiyetin de sorumlu müdür sıfatı ile veya basın yoluyla yahut sözlü veya görüntülü yayın araçlarıyla işlenen suçlar nedeniyle verilmiş bulunması gerektiği, bu suçlar dışında işlenen suçlardan dolayı verilen mahkûmiyetlerin ertelenmeye engel teşkil etmeyeceği vurgulanmaktadır.

Ayrıca, davanın veya cezanın infazının ertelendiği üç yıllık süre içinde, 1 inci maddenin kapsamına giren kasıtlı bir cürümden dolayı mahkûm olunması veya bu sürenin, mahkûm olunmaksızın geçirilmesi halinde yapılacak işlemler hükme bağlanmaktadır.

Tasarı/teklif madde 3

→ yürürlükteki madde 3

– Tasarıyla 18 Nisan 1999 tarihine kadar sorumlu müdür sıfatıyla suç işleyenler hakkında da hüküm getirildiğinden, 14.8.1997 tarihli ve 4304 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılmaktadır.

Tasarı/teklif madde 5

yürürlükteki metinde karşılığı bulunamadı

– Yürütmeyle ilgilidir.