İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 3. hâli

Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanun

Kanun numarası
477
Kabul tarihi
16.06.1964
Resmî Gazete
26.06.1964 / 11738
Düstur
5. tertip, cilt 3
Son değişiklik
25.06.2019
Madde sayısı
69

Madde 50 geçmişi

Kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme:

Metin 0 kez değişmiş, toplam 1 değişiklik kaydı var.

Bugünkü metni

Madde 50 – (Değişik: 12/6/2003-4895/11 md.)

Kıt’asından veya görev yerinden kaçanlardan altı gün içinde kendiliğinden gelenler on günden bir aya kadar oda hapsi cezası ile cezalandırılır. Bu eylem görevli iken işlenmiş veya silâh, mühimmat, donatım veya bir askerî taşıma aracı birlikte götürülmüş yahut mükerrer olarak işlenmiş ise yirmi günden iki aya kadar oda hapsi cezası verilir.

İzin süresini özürsüz altı güne kadar geçirenler yedi günden bir aya kadar oda veya göz hapsi cezası ile cezalandırılır. Bu eylem mükerrer olarak işlenmiş ise yirmi günden iki aya kadar oda hapsi veya göz hapsi cezası verilir.

Metni elimizde olmayan 1 değişiklik kaydı

Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 31 Ocak 2013 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.

  • Değiştirildi Madde 50 4895 sayılı Kanun, md. 11
    Değişikliğin gerekçesi

    - 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 66 ncı maddesinde düzenlenen “firar ve izin tecavüzü” suçunu, mükerrer olarak işleyenler hakkında cezanın artırılacağı belirtildiği halde, 477 sayılı Kanunun 50 nci maddesinde nitelik itibariyle aynı olan “kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme” suçlarını mükerrer işleyenler hakkında herhangi bir ceza artırımı öngörülmemiştir.

    Madde ile; anılan suçları ilk kez işleyenler ile birden çok işleyenlerin aynı maddeye göre cezalandırılmaları, ceza adaletine uygun olmadığı için, mükerrer suç işleyenlere uygulanacak cezaî müeyyidenin ağırlaştırılması öngörülmektedir.