İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 1. hâli

Türk Silahlı Kuvvetleri Hasta Besleme Kanunu

Kanun numarası
5715
Kabul tarihi
21.11.2007
Resmî Gazete
04.12.2007 / 26720
Düstur
5. tertip, cilt 47
Son değişiklik
02.01.2017
Madde sayısı
9

Kaynak: TBMM 23. Dönem S. Sayısı 49 (Esas No: 1/431) · belgeyi aç · TBMM kaydı . Gerekçeler kanun tasarısı ya da teklifi üzerine yazılmıştır; komisyon ve Genel Kurul görüşmelerinde madde numaraları değişebilir. Her gerekçe, metni en çok benzeyen yürürlükteki maddeye bağlanmıştır.

Genel gerekçe

2615 sayılı Askerî Hastahaneler ile Hastahane Gibi Kullanılacak Revirlerde Hastaların Beslenme ve Bakımları Hakkında Kanun, 24/12/1934 tarihli ve 2888 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve bugüne kadar, 2 nci maddesine bir fıkra eklenmesi dışında hiçbir değişikliğe uğramamıştır.

1034 sayılı Askerî Nekahethane ve Sanatoryumlarda Bulunan ve Sevkedilenlere ve Harb Yaralılarının ve Tebdilhavalıların Sureti İaşelerine Dair Kanun ise, 31/5/1927 tarihli ve 598 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve 1928 yılında yapılan küçük bir oran ayarlaması dışında hiçbir değişikliğe uğramamıştır. Kanunda yer verilen istihkaklar bilimsel gelişme ve değişmeye uygun olmadığından, Türk Silâhlı Kuvvetlerine ait hiçbir hastahanede uygulanmamaktadır.

1034 sayılı Kanunun, uygulanabilirliğini yitirmesi, nekahethanelerin olmaması ve sanatoryumların sadece iç hastalıklarına yönelmesinden dolayı hasta beslenmesi ile ilgili ihtiyaçlara cevap veremediği değerlendirilmektedir.

Adı geçen kanunlarda, hasta beslenmesinde bir derecelenme mevcut olmadığından, hastalar, erbaş ve er iaşesi gibi standart beslenmekte, Kanunda yer verilmeyen yiyecek maddesinin verilebilmesi için, tabibin ayrıca belirleyeceği çeşit ve miktarda yiyecek maddesi ancak, hasta tabelasının baştabipçe tasdiki ve ita amirinin onayını müteakip verilebilmektedir.

Diğer taraftan, müteferrika cetvelinde yer verilen beyin, böbrek, karaciğer, kakao, kahve, kaymak, krema, paça gibi besinler, doktor ve diyetisyenlerce uygun görülmediği ve tedariki zor olduğundan müteferrika cetveli de uygulanamamaktadır.

Derecelerin kullanılmaması sonucu, bu derecelerden yararlanacak hastalar, ayrı rejim beslenmesine dahil edilmekte, bu durum ise mutfak, aşçı ve ilâve teçhizatı gerektirmektedir.

Hasta beslenme işlemlerinin daha sağlıklı ve kaliteli bir hale getirilmesi yanında bütçeye de % 40'a varan bir tasarruf sağlaması beklenen Kanun Tasarısı ile; yürürlükteki iki kanunun tek kanunda birleştirilmesi, sağlık hizmetlerinde görevin, uygun basamakta uzman kişilerce yapılması, teşhisten sonra hastanın beslenmesinin diyetisyence belirlenmesi, beslenmede gıda maddelerinin seçim yetkisinin doktor ve diyetisyene bırakılması, yataklı tedavi yerleri dışında da hasta beslenme işlemleri yapılarak hizmetin kapsamının genişletilmesi, diyetisyenlerin beslenmeye yönelik statülerinin hüküm altına alınması, tedavileri ayakta yapılan ve raporlarında belirtilen süre içerisinde beslenmeleri birlik ve kurumlarında devam edecek askerî öğrenci, erbaş ve erlerin beslenmelerinin bütçeye ek yük getirmeyecek şekilde düzenlenmesi, hasta beslenmesinin normal ve diyet olmak üzere ikiye bölünmesi ve diyet yemeklerinin değişebilirliğinin, kolay ancak standart hale getirilmesi, hastaya sıvı gereksinimi yanında moral açısından da katkı sağlayacağı değerlendirilen içeceğin öğün aralarında da verilmesi, hastalara taburcu olduklarında varacakları yere kadar, doktor onayı ve diyetisyen kontrolünde kumanya verilmesi amaçlanmaktadır.

Tasarı bu nedenlerle hazırlanmıştır.

Madde gerekçeleri

Tasarı/teklif madde 1

→ yürürlükteki madde 1

Madde ile, bu Kanunun amacının Türk Silâhlı Kuvvetlerine ait yataklı tedavi yerlerinde tedavileri yapılan tüm hasta ve yaralıların, beslenmelerine yönelik gereksinimlerinin karşılanması olduğu belirtilmiştir.

Tasarı/teklif madde 2

→ yürürlükteki madde 2

Türk Silâhlı Kuvvetleri bünyesinde sağlık hizmetlerini veren yerlerde, tedavileri yatılı olarak yapılan tüm hasta ve yaralıların beslenme gereksinimleri, 15.12.1934 tarihli ve 2615 sayılı Kanun uyarınca karşılanmaktadır.

Madde ile, bu Kanun kapsamında, tedavileri yatılı olarak yapılan tüm hasta ve yaralıların, hasta olmadığı halde süt emzirdiği bebeğinin tedavisine katkısının olacağı doktoru tarafından gerekli görülen annelerin, tedavilerinin yataklı kısmının tamamlanmasının ardından taburcu edilen veya ayakta muayene edilerek raporlarında belirtilen süre içerisinde istirahat ve tedavilerine ilaçlı veya ilaçsız olarak birlik ve kurumlarında devam edilmesine karar verilen askerî öğrenci, erbaş ve erlerin beslenme gereksinimlerinin karşılanmasına imkân sağlanmaktadır.

Tasarı/teklif madde 4

→ yürürlükteki madde 4

Madde ile, hastanın beslenme şekline doktorun, besin maddelerinin seçimi ve öğünlerine diyetisyenin karar vermesi, hasta beslenmesinde tıbbî sorumluluktan ötürü beslenemeyecek durumdaki hastalara doktorun onayı ile yemek verilmeyeceği, normal hasta beslenmesinde, er beslenmesinde olduğu gibi günlük istihkak tutarını aşmamak kaydıyla yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak her türlü besin maddesinin verilebilmesi amaçlanmaktadır.

Diğer taraftan diyet yemeği alacak hastalara, doktorun önerisi doğrultusunda diyetisyenin belirleyeceği ilkelere göre, depo ve bütçe imkânları içinde her türlü besin maddesinin sınırlanmadan ve gruplandırılarak verilmesi, işgücü ve verimliliğin artırılması için de diyet yemeklerin planlanmasında, normal yemek listelerinden mümkün olduğu ölçüde yararlanılması hüküm altına alınmaktadır.

Bunun yanı sıra, bütün gereksinimlerinin Devlet tarafından karşılanması hüküm altına alınmış olan askerî öğrenci, erbaş ve erlerden, yatarak tedavileri tamamlandıktan sonra, nekahet dönemlerini veya muayene edildikten sonraki ilaçlı tedavilerini birliklerinde geçireceklerin de, beslenmelerinin ne şekilde olacağına açıklık getirilmiş, hava değişimine gönderilen veya birliğine katılması için taburcu edilen askerî öğrenci, erbaş ve erlere yol süresine bağlı olarak kumanya verilmesi öngörülmüştür.

Tasarı/teklif madde 5

→ yürürlükteki madde 5

Madde ile, hasta beslenmesi, normal ve diyet olmak üzere ikiye ayrılarak, beslenme sisteminin kolaylaştırılması, sürekli gelişen bilim ve teknolojiye uyumlu olarak değişebilmesi ve sistemin kendini sürekli yenilemesi amaçlanmaktadır.

Diyet yemeği ile tedavisi sürdürülen hastaların beslenmelerinin kontrol altında olması nedeniyle normal yemek alanlara, ara öğün yerine ara içecek veya meyve verilerek, hasta moralinin yükseltilmesi ve sıvı, vitamin ve posa ihtiyaçlarının karşılanması öngörülmektedir. Diğer taraftan, yeterli ve dengeli beslenmek için günlük olarak hasta beslenmesinde kullanılacak besin grupları bilimsel bir temele bağlanmış ve günümüz teknolojisi ile uyumlu hale getirilmiştir.

Tasarı/teklif madde 6

→ yürürlükteki madde 6

Madde ile, bu Kanunun uygulanmasına ilişkin esasların, günlük istihkak tutarının belirlenmesinde kullanılacak besin maddelerinin cins ve tutarlarının, hasta beslenmesinin ihaleye verilmesi durumunda yüklenici firmalar ve idare tarafından verilecek yemek hizmetlerine yönelik ilkelerin, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde, Sağlık Bakanlığı ve Sayıştayın da görüşleri alınarak, Millî Savunma ve İçişleri bakanlıkları tarafından müştereken yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenmesi öngörülmektedir.

Tasarı/teklif madde 7

→ yürürlükteki madde 7

Madde ile, 19.5.1927 tarihli ve 1034 sayılı Askerî Nekahethane ve Sanatoryumlarda Bulunan ve Sevkedilenlere ve Harb Yaralılarının ve Tebdilhavalıların Sureti İaşelerine Dair Kanun ile 15.12.1934 tarihli ve 2615 sayılı Askerî Hastahaneler ile Hastahane Gibi Kullanılacak Revirlerde Hastaların Beslenme ve Bakımları Hakkında Kanunun yürürlükten kaldırılması öngörülmektedir.

Tasarı/teklif madde 9

yürürlükteki metinde karşılığı bulunamadı

Yürütme maddesidir.