Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK)
- Kanun numarası
- 5846
- Kabul tarihi
- 05.12.1951
- Resmî Gazete
- 13.12.1951 / 7981
- Düstur
- 3. tertip, cilt 33
- Son değişiklik
- 12.06.2020
- Madde sayısı
- 107
Madde 27 geçmişi
b) Sürelerin devamı:
Metin 0 kez değişmiş, toplam 2 değişiklik kaydı var.
Bugünkü metni
Madde 27 – (Değişik: 7/6/1995 - 4110/10 md.)
Koruma süresi eser sahibinin yaşadığı müddetçe ve ölümünden itibaren 70 yıl devam eder (Ek cümle: 21/2/2001 - 4630/16 md.) Bu süre, eser sahibinin birden fazla olması durumunda, hayatta kalan son eser sahibinin ölümünden itibaren yetmiş yıl geçmekle son bulur.
Sahibinin ölümünden sonra alenileşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır.
12 nci maddenin birinci fıkrasındaki hallerde koruma süresi, eserin aleniyet tarihinden sonra 70 yıldır; meğer ki eser sahibi bu sürenin bitmesinden önce adını açıklamış bulunsun,
İlk eser sahibi tüzelkişi ise, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Metni elimizde olmayan 2 değişiklik kaydı
Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 22 Şubat 2012 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.
-
Değişikliğin gerekçesi
– Mevcut Kanunun 29 uncu maddesindeki koruma süreleri aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Yapılan değişiklikle, sinema eserlerinde koruma süresi hayatta kalan son eser sahibinin ölümünden itibaren 70 yıl olarak tespit edilmiştir. El işleri, küçük sanat eserleri ve fotoğraf eserlerindeki koruma süresi ile yine eser sahibinin yaşamı boyu ve ölümünden itibaren 70 yıl olarak belirlenmiştir.