İçeriğe geç
Yürürlükte Kurum ve Kuruluş Yönetmeliği 1. hâli

Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

Dayanağı
4046 sayılı Kanun 4250 sayılı Kanun 233 sayılı KHK
Resmî Gazete
06.06.2003 / 25130
Son değişiklik
02.02.2023
Madde sayısı
36

Madde 5 geçmişi

İthalat

Metin 0 kez değişmiş, toplam 3 değişiklik kaydı var.

Bugünkü metni

MADDE 5 — (Değişik birinci cümle: RG-22/2/2008-26795) Piyasaya arz edilecek Ek-1A’da yer alan alkol ve metanolün ithalatında, firmalar Kurumdan firma ve ürün markası bazında ithalata uygunluk belgesi almak zorundadırlar. Bu ürünlerin ithalatında, ilgili gümrük idaresince Kurum tarafından düzenlenen uygunluk belgesi aranır.

(Ek ikinci fıkra: RG-22/2/2008-26795) Piyasaya arz edilecek Ek-1B’de yer alan alkollü içkilerin ithalatında, firmalar Kuruma alkollü içki bildirimi yapmak zorundadırlar

(Değişik birinci ve ikinci cümle: RG-10/03/2004-25398) Alkol ve metanolü girdi olarak kullanan üretici firmaların ihtiyacının karşılanması amacıyla ithal edilecek olan, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin (c) bendi içeriği ekli listede (Ek-2) kayıtlı dökme veya yirmi litreden büyük kaplarla sevk edilen gıda alkolü, sanayi tipi etil alkol, alkollü karışımlar ve metanol (metil alkol) ithalatında, firmalar ilgili gümrük idaresine ibraz edilmek üzere, Kurumdan firma ve ürün bazında ithalata uygunluk belgesi almak zorundadırlar. Bu ürünlerin ithalatında, ilgili gümrük idaresince Kurum tarafından düzenlenen ve Kurum'ca gerekli görüldüğünde malın kalite onayını da içeren uygunluk belgesi aranır. Bu konuda faaliyet gösterecek firmaların, ürünlerin doğrudan kullanıcıya teslimini sağlayacak şekilde kendi adına dağıtım yetki belgesi sahibi olması zorunludur.

(Değişik fıkra:RG-21/10/2010-27736) İçeriği ekli listede (Ek-3) kayıtlı dökme alkollü içkiler, alkollü içki kökenli karışım içkileri, alkollü içki üretiminde kullanılabilecek tarımsal kökenli distilatlar ve su, gıda alkolü gibi hammadde veya katkı maddeleri ilavesiyle alkollü içki hazırlanmasında kullanılabilecek konsantre içkiler serbest dolaşıma konu edilemeyeceğinden ve nakliyesi yapılamayacağından bu ürünlere ilişkin ithal talepleri değerlendirmeye alınmaz.

Metni elimizde olmayan 3 değişiklik kaydı

Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 2 Şubat 2023 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.

  • Değiştirildi Madde 5 (fıkra) Kaynak belirtilmemiş
  • Değiştirildi Madde 5 (birinci cümle) Kaynak belirtilmemiş
  • Değiştirildi Madde 5 (birinci ve ikinci cümle) Kaynak belirtilmemiş