İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 44. hâli

Yükseköğretim Kanunu

Kanun numarası
2547
Kabul tarihi
04.11.1981
Resmî Gazete
06.11.1981 / 17506
Düstur
5. tertip, cilt 21
Son değişiklik
30.07.2026
Madde sayısı
201

Geçici Madde 82 geçmişi

Metin 1 kez değişmiş, toplam 3 değişiklik kaydı var. Ayrıca 2 geçişte hüküm aynı kalıp yalnızca yazım değişmiş (satır sonu, şapkalı harf, büyük/küçük harf, dipnot işareti ya da sızmış bölüm başlığı); bunlar listeye alınmadı.

Bugünkü metni

Geçici Madde 82 – (Ek: RG-16/10/2020-7254/7 md.)

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bünyesinde tıp fakültesi olan ve kendisine aithastanesi bulunmayan vakıf yükseköğretim kurumlarının, bu maddeninyürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde ek 3 üncü maddedebelirtilen şartları taşıyan hastaneye ait ön izin belgesini veya aynışartları haiz mevcut bir hastaneyi devralacağına dair belgeyi YükseköğretimKuruluna teslim etmesi zorunludur. Bu süre içerisinde söz konusu belgeleri teslim etmeyen vakıfyükseköğretim kurumları uyarılır. Bu sürenin bitiminden itibaren bir yıliçerisinde söz konusu belgeleri sunamayan vakıf yükseköğretim kurumlarınıntıp fakültelerine öğrenci verilmez. Üç yıllık süreninbitiminden itibaren iki yıl içerisinde mülkiyeti kendisine ait veyaHazineye ait olup bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce vakıf yükseköğretimkurumuna irtifak hakkı tesis edilmiş olan taşınmazlar üzerinde bulunan, işletme hakkı ve ruhsatı kendisine ait olan ve ek 3 üncü maddede belirtilen şartları taşıyan hastaneye ilişkin belgeleri Yükseköğretim Kuruluna teslimetmeyen vakıf yükseköğretim kurumlarının tıp fakülteleri kapatılır. (Değişik cümle:30/7/2026-7592/13 md.) Ancak iki yıllık süreye ilave olarak bu madde kapsamında mülkiyeti veya süresi otuz yıldan az olmamak üzere irtifak hakkına sahip olduğu uygun taşınmaz üzerinde yapacağı hastane inşaatına imar iptali veya yargı süreci gibi zorunlu sebeplerle henüz başlayamayan ya da başladığı inşaatı henüz bitiremeyenler ile bu madde kapsamındaki uygun hastanenin mülkiyetinin veya süresi otuz yıldan az olmamak üzere irtifak hakkı, işletme hakkı ve ruhsatının devralınması süreçlerine başlamış ancak devir süreçlerini tamamlayamamış olanlara bu süreçleri tamamlamaları için otuz ay ek süre verilir.

(Ek fıkra:30/7/2026-7592/13 md.) Bu sürelerin sonunda gerekli şartları sağlamayan tıp fakültelerinin öğrencileri hakkında, bu Kanunun ek 11 inci maddesi hükümleri uygulanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin tereddüt vesorunları gidermeye, usul ve esasları belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.

Metnin değiştiği tarihler

  1. 30 Temmuz 2026

    • Değiştirildi Geçici Madde 82 (cümle) 7592 sayılı Kanun, md. 13
      Değişikliğin gerekçesi

      Maddeyle, 2547 sayılı Kanunun geçici 82 nci maddesinde düzenleme yapılmaktadır.

      Tıp eğitiminin uygulamalı eğitim sürecinde, yeterli şartlara sahip hastanelerin varlığı önemlidir.

      Bünyesinde tıp fakültesi bulunan ancak kendisine ait hastanesi olmayan vakıf yükseköğretim kurumlarına, 16 Ekim 2020 tarihinde yapılan düzenleme ile beş yıl içinde, 2547 sayılı Kanunun ek 3 üncü ve geçici 82 nci maddelerinde belirlenen şartları sağlayan bir hastaneye sahip olmaları yükümlülüğü getirilmişti.

      Bazı vakıf yükseköğretim kurumları, kanunun öngördüğü hastane yükümlülüğünü yerine getirmek için yoğun çaba sarf etmiş ancak bürokratik sebepler (imar izni, yargı süreçleri) dahil mücbir sebep kabul edilebilecek COVİD-19 salgını, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bütün planlamaları olumsuz etkilemiştir. Benzer şekilde, ülkemiz coğrafyasının önemli bir kısmını kapsamına alan Kahramanmaraş merkezli depremin, ülkemiz genelindeki birçok sektörü olumsuz etkilediği aşikardır. Bu sebeplerle düzenlemeyle kanunun öngördüğü sürenin uzatılması ile üniversitelerin karşılaştıkları engelleri aşmaları ve eksiklikleri tamamlamaları fırsatı verilmesi amaçlanmaktadır.

    • Eklendi Geçici Madde 82 (fıkra) 7592 sayılı Kanun, md. 13
      Değişikliğin gerekçesi

      Maddeyle, 2547 sayılı Kanunun geçici 82 nci maddesinde düzenleme yapılmaktadır.

      Tıp eğitiminin uygulamalı eğitim sürecinde, yeterli şartlara sahip hastanelerin varlığı önemlidir.

      Bünyesinde tıp fakültesi bulunan ancak kendisine ait hastanesi olmayan vakıf yükseköğretim kurumlarına, 16 Ekim 2020 tarihinde yapılan düzenleme ile beş yıl içinde, 2547 sayılı Kanunun ek 3 üncü ve geçici 82 nci maddelerinde belirlenen şartları sağlayan bir hastaneye sahip olmaları yükümlülüğü getirilmişti.

      Bazı vakıf yükseköğretim kurumları, kanunun öngördüğü hastane yükümlülüğünü yerine getirmek için yoğun çaba sarf etmiş ancak bürokratik sebepler (imar izni, yargı süreçleri) dahil mücbir sebep kabul edilebilecek COVİD-19 salgını, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de bütün planlamaları olumsuz etkilemiştir. Benzer şekilde, ülkemiz coğrafyasının önemli bir kısmını kapsamına alan Kahramanmaraş merkezli depremin, ülkemiz genelindeki birçok sektörü olumsuz etkilediği aşikardır. Bu sebeplerle düzenlemeyle kanunun öngördüğü sürenin uzatılması ile üniversitelerin karşılaştıkları engelleri aşmaları ve eksiklikleri tamamlamaları fırsatı verilmesi amaçlanmaktadır.

    4 Aralık 2025 tarihli hâli
    Geçici Madde 82 – (Ek: RG-16/10/2020-7254/7 md.) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bünyesinde tıp fakültesi olan ve kendisine aithastanesi bulunmayan vakıf yükseköğretim kurumlarının, bu maddeninyürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde ek 3 üncü maddedebelirtilen şartları taşıyan hastaneye ait ön izin belgesini veya aynışartları haiz mevcut bir hastaneyi devralacağına dair belgeyi YükseköğretimKuruluna teslim etmesi zorunludur. Bu süre içerisinde söz konusu belgeleri teslim etmeyen vakıfyükseköğretim kurumları uyarılır. Bu sürenin bitiminden itibaren bir yıliçerisinde söz konusu belgeleri sunamayan vakıf yükseköğretim kurumlarınıntıp fakültelerine öğrenci verilmez. Üç yıllık süreninbitiminden itibaren iki yıl içerisinde mülkiyeti kendisine ait veyaHazineye ait olup bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce vakıf yükseköğretimkurumuna irtifak hakkı tesis edilmiş olan taşınmazlar üzerinde bulunan, işletme hakkı ve ruhsatı kendisine ait olan ve ek 3 üncü maddede belirtilen şartları taşıyan hastaneye ilişkin belgeleri Yükseköğretim Kuruluna teslimetmeyen vakıf yükseköğretim kurumlarının tıp fakülteleri kapatılır. Mevcutöğrenciler hakkında ek 11 inci madde hükümleri uygulanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin tereddüt vesorunları gidermeye, usul ve esasları belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.
    30 Temmuz 2026 tarihli hâli
    Geçici Madde 82 – (Ek: RG-16/10/2020-7254/7 md.) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bünyesinde tıp fakültesi olan ve kendisine aithastanesi bulunmayan vakıf yükseköğretim kurumlarının, bu maddeninyürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde ek 3 üncü maddedebelirtilen şartları taşıyan hastaneye ait ön izin belgesini veya aynışartları haiz mevcut bir hastaneyi devralacağına dair belgeyi YükseköğretimKuruluna teslim etmesi zorunludur. Bu süre içerisinde söz konusu belgeleri teslim etmeyen vakıfyükseköğretim kurumları uyarılır. Bu sürenin bitiminden itibaren bir yıliçerisinde söz konusu belgeleri sunamayan vakıf yükseköğretim kurumlarınıntıp fakültelerine öğrenci verilmez. Üç yıllık süreninbitiminden itibaren iki yıl içerisinde mülkiyeti kendisine ait veyaHazineye ait olup bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce vakıf yükseköğretimkurumuna irtifak hakkı tesis edilmiş olan taşınmazlar üzerinde bulunan, işletme hakkı ve ruhsatı kendisine ait olan ve ek 3 üncü maddede belirtilen şartları taşıyan hastaneye ilişkin belgeleri Yükseköğretim Kuruluna teslimetmeyen vakıf yükseköğretim kurumlarının tıp fakülteleri kapatılır. (Değişik cümle:30/7/2026-7592/13 md.) Ancak iki yıllık süreye ilave olarak bu madde kapsamında mülkiyeti veya süresi otuz yıldan az olmamak üzere irtifak hakkına sahip olduğu uygun taşınmaz üzerinde yapacağı hastane inşaatına imar iptali veya yargı süreci gibi zorunlu sebeplerle henüz başlayamayan ya da başladığı inşaatı henüz bitiremeyenler ile bu madde kapsamındaki uygun hastanenin mülkiyetinin veya süresi otuz yıldan az olmamak üzere irtifak hakkı, işletme hakkı ve ruhsatının devralınması süreçlerine başlamış ancak devir süreçlerini tamamlayamamış olanlara bu süreçleri tamamlamaları için otuz ay ek süre verilir. (Ek fıkra:30/7/2026-7592/13 md.) Bu sürelerin sonunda gerekli şartları sağlamayan tıp fakültelerinin öğrencileri hakkında, bu Kanunun ek 11 inci maddesi hükümleri uygulanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin tereddüt vesorunları gidermeye, usul ve esasları belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.
Metni elimizde olmayan 1 değişiklik kaydı

Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 16 Ekim 2020 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.