İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 3. hâli

Uyuşturucu Maddelerle İlgili Kanun

Kanun numarası
3298
Kabul tarihi
03.06.1986
Resmî Gazete
19.06.1986 / 19139
Düstur
5. tertip, cilt 26
Son değişiklik
02.07.2018
Madde sayısı
7

UYUŞTURUCU MADDELERLE İLGİLİ KANUN

Madde 1

Afyon ve uyuşturucu maddelerle ilgili genel esaslar

1 değişiklik

Çizilmiş veya çizilmemiş haşhaş kapsülleri ile, ham afyon, tıbbi afyon ve morfin evsafını haiz afyon alkaloidleri, tuzları, esterleri ve eterleri; koka yaprağı ve bunun alkaloidleri, tuzları, esterleri ve eterleri ile Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca tayin olunacak diğer uyuşturucu maddelerin alımı, satımı, imali, ithali ve ihracı ile ilgili hususlar Cumhurbaşkanının tespit edeceği esaslara göre yürütülür.

Bahis konusu maddelerin elde edildiği bitkilerin yurt içinde ekimi ve araştırması izne tabidir.

Kullanılması zararlı olduğu ve "Toxicommanie" yaptığı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca tespit edilen diğer tabii ve sentetik maddeler de yine bu Bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı Kararı ile bu Kanun kapsamına alınabilir.

Madde gerekçesi

— Haşhaş kapsülü, afyon ve bunların müstahzarları, morfin evsafına haiz alkaloitler ve bunların tuzlan ve esterleri, % 0,20'den fazla narkotik evsafa haiz afyon alkaloiti taşıyan % 10'dan fazla kokain ihti va eden müstahzarların Devlet tekeline alınması ve bu tekelin Bakanlar Kurulunca belirlenecek bir kamu ku ruluşunca yürütülmesi öngörülmektedir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 447 · tasarı/teklifin madde 1 gerekçesi

Madde 2

Haşhaş ekilecek yerlerin tespiti, izin belgesi alma zorunluğu

1 değişiklik

Haşhaş ekilecek, afyon ve kapsül üretilecek yerler memleketin tarımsal ve ekonomik durumu, yurt içi ihtiyacı, ihraç imkanları ve mevcut stok durumuna göre her yıl Cumhurbaşkanınca tespit edilir ve karar en geç 1 Temmuza kadar yayımlanır. Bu konuda yeni bir karar alınmaması halinde, önceki kararname hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.[2]

Kamu kurum ve kuruluşlarınca bilimsel araştırmalar için yapılacak ekilişler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.

Tespit ve ilan edilen yerlerde haşhaş ekimi yapacaklar ilgili kuruluştan izin belgesi almakla yükümlüdür. İzin belgeleri bir üretim yılı için geçerli olup, başkasına devir edilemez.

İzin belgeleri herhangi bir sebeple iptal olunanların ekilmiş haşhaş tarlaları masrafı üreticiye ait olmak kaydıyla ilgili kuruluş adına herhangi bir bedel ödenmeksizin toplatılır veya imha ettirilir.

4 üncü madde hükümlerine göre veya kaçakçılık suçlarının herhangi birisinden veya Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine göre kesinleşmiş mahkümiyeti bulunanlara, bu mahkümiyetleri afla ortadan kalkmış olsa bile, izin belgesi verilemez; verilmiş ise iptal edilir.

İzin belgesi verilmesinden sonra yukarıdaki fıkrada yazılı suçlardan biri ile mahküm olanların bu mahkümiyetleri kesinleştiğinde izin belgeleri iptal edilir.

Madde gerekçesi

— Haşhaş ekilecek yerlerin tespiti, yurt içi ihtiyaç ve ihraç imkânları ve stok durumuna göre, 1 Temmuza kadar Bakanlar Kurulunca tespit edilmesi, yeni bir karar alınamaması halinde, önceki karar name hükümlerinin uygulanması öngörülmektedir.

Tespit edilen yerlerde, haşhaş ekimi yapacaklara izin belgesi alma mecburiyeti getirilmekte, izin belgeleri nin bir yıl için geçerli olması ve başkasına devredilme mesi hüküm altına alınmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 447 · tasarı/teklifin madde 2 gerekçesi

Madde 3

Yönetmelik

Haşhaş ekimi, kontrolu, toplanması, değerlendirilmesi, imhası, satınalınması veya satılması ve bu Kanunun uygulanması ile ilgili diğer hususlar bir yönetmelikle düzenlenir.

Madde gerekçesi

— Bu Kanunun uygulanması ve ilgili diğer hususların bir yönetmelikle düzenlenmesi uygun gö rülmüştür.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 447 · tasarı/teklifin madde 3 gerekçesi

Madde 4

Cezai hükümler

1 değişiklik

(Değişik: 23/1/2008-5728/457 md.)

Ham afyon, hazırlanmış afyon, tıbbî afyon ve bunların müstahzarları Türk Ceza Kanununun uygulanmasında uyuşturucu maddelerden sayılır.

İzinsiz olarak haşhaş ekimi yapan kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu madde kapsamında ekim yapma ibaresinden, tohumun toprağa ekilmesinden ürünün hasadına kadarki süreç anlaşılır.

İzin almış olmakla birlikte, bilerek belgesinde belirtilen alandan fazla yerde veya izin belgesinde kayıtlı yerden başka yerde haşhaş ekimi yapan kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.

İzinsiz ham afyon üretenler, Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre cezalandırılır.

İzin belgesinde tespit edilen miktardan az ham afyon veya kapsül teslim eden üreticilere, fiil suç oluşturmadığı takdirde, mahallî mülkî amir tarafından eksik teslim edilen miktarların teslim anındaki baş alım fiyatının iki misli kadar idarî para cezası verilir.

Kontrol ve denetim görevini yerine getirmeyen muhtarlar ve kolluk görevlileri, Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre cezalandırılır.

Bu maddede tanımlanan suçların ekim bölgesi içinde işlenmesi halinde, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 23 üncü maddesi hükümleri uygulanmaz.

Madde 5

Yürürlükten kaldırılan hükümler

3 Temmuz 1932 tarihli ve 2061 sayılı Türkiye Afyon Yetiştiricileri Satış Birliği Hakkındaki Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 6

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 7

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

3298 SAYILI KANUNA EK VE DEĞİŞİKLİK GETİREN MEVZUATIN VEYA

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARININ YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ

TARİHLERİNİ GÖSTERİR TABLO

Değiştiren Kanunun/ KHK’nin veya İptal Eden Anayasa Mahkemesi Kararının Numarası 3298 Sayılı Kanunun Değişen veya İptal Edilen Maddeleri Yürürlüğe Giriş Tarihi
5728 4 8/2/2008
KHK/700 1, 2 24/6/2018 tarihinde birlikte yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının andiçerek göreve başladığı tarihte (9/7/2018)

Dipnotlar

  1. [1]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 105 inci maddesiyle 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulunun” ibaresi “Cumhurbaşkanının” şeklinde ve üçüncü fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde, 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde ve “kararname” ibaresi “karar” şeklinde değiştirilmiştir.
  2. [2]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 105 inci maddesiyle bu fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde ve “kararname” ibaresi “karar” şeklinde değiştirilmiştir.