İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 1. hâli

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Uluslararası Sekretaryası ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Uluslararası Sekretaryasının Türkiye´de Yararlanacağı Ayrıcalıklar,bağışıklıklar ve Kolaylıklara Dair Kanun

Kanun numarası
3964
Kabul tarihi
20.01.1994
Resmî Gazete
01.02.1994 / 21836
Düstur
5. tertip, cilt 33
Son değişiklik
—
Madde sayısı
6
Madde 1

Tüzel Kişilik

25.6.1992 tarihinde imzalanan "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirve Deklarasyonu" ile ihdas edilmiş bulunan Karadeniz Ekonomik İşbirliği'ne (KEI) Katılan Devletlerin İstanbul'da kurulmasını kararlaştırdıkları Karadeniz Ekonomik İşbirliği Uluslararası Sekretaryası ile 26.2.1993 tarihinde imzalanan "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Kuruluş Deklarasyonu" ile oluşturulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi'nin (KEIPA) İstanbul'daki Uluslararası Sekretaryası Türkiye Cumhuriyeti'nde tüzelkişiliğe sahiptir.

Madde 2

Sekretarya ve Sekretarya Çalışanlarının Yararlanacağı Ayrıcalıklar, Bağışıklıklar ve Kolaylıklar

a) Sekreteryalar Türkiye Cumhuriyetinin 21 Mart 1950 tarihince katıldığı, 13 Şubat 1946 tarihli Birleşmiş Milletler'in Ayrıcalık ve Muafiyetlerine Dair Sözleşme'nin I inci maddesinin hükümlerine, II nci maddesinin 6 ncı bent dışındaki hükümlerine ve III ncü maddesinin 10 uncu bent dışındaki hükümlerine mümasil hükümlere tabi olacaklardır.

b) Sekreteryalarda çalışan Direktör, Direktör Yardımcıları, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Uzman, Uzman Yardımcıları, İdari ve Teknik Personel Türkiye Cumhuriyeti'nin 21 Mart 1950 tarihinde katıldığı, 13 Şubat 1946 tarihli Birleşmiş Milletler'in Ayrıcalık ve Muafiyetlerine Dair Sözleşme'nin V inci maddesinin 18, 20 ve 21 inci bentlerinde ifade edilen mümasil hükümlere tabi olacaklardır.

Madde gerekçesi

— Bu konudaki uluslararası teamül ve uluslararası andlaşmaların gereği ola rak, uluslararası örgütlerdekine benzer olarak uluslararası faaliyette bulunan sekretaryaların ve personelinin ayrıcalık, dokunulmazlık, bağışıklık ve kolaylıklardan yararlanması gerekmek tedir. Birleşmiş Milletlerin Ayrıcalık ve Muafiyetlerine Dair Sözleşmenin V. maddesinin 18 inci bendinde, tanınacak ayrıcalık ve bağışıklıklara, 20 ve 21 inci bentlerinde ise bu ayrıcalık ve bağışıklıkların kötüye kullanamamaları ve kullanılmaları halinde bu ayrıcalık ve bağışıklıkla rın kaldırılmasını öngören düzenlemelere yer verilmiştir.

Bu çerçevede, ülkemizde kurulması öngörülen uluslararası sekretaryalarda görev yapacak personele tanınacak ayrıcalıklar, bağışıklıklar ve kolaylıkların anılan Sözleşmede yer verilen kısıtlamalara benzer biçimde sınırlandırılmasını sağlamak üzere, Sözleşmenin V. maddesininn 18 inci bendinin yanı sıra 20 ve 21 inci bentlerine de atıfta bulunulmasında yarar görülmektedir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 383 · tasarı/teklifin madde 2 gerekçesi

Madde 3

Uygulama

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bu yasadaki dokunulmazlık, ayrıcalık, bağışıklık ve kolaylıkların uygulanmasına ilişkin usulleri yönetmelik ile tespit eder.

Madde gerekçesi

— T. C. Dışişleri Bakanlığı daha önce benzer uygulamalarda olduğu üzere, bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usulleri tespit için yetkilidir. Dışişleri Bakanlığının tespit yet kisi, uluslararası teamülün ve Dışişleri Bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki 206 sayılı Kararnamenin 2 nci maddesinin gereğidir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 383 · tasarı/teklifin madde 3 gerekçesi

Madde 4

Kapsam

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye'de daimi ikamet eden kimseler yukarıda öngörülen ayrıcalık, bağışıklık, dokunulmazlık ve kolaylıklardan yararlanamazlar.

Madde gerekçesi

— Türkiye'de ikamet eden kimseler uluslararası teamülün cevaz vermesi ve ül kemiz uygulamasının bu yönde olması nedeniyle, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise Ana yasamızın Kanun önünde eşitlik ilkesinin gereği olarak ayrıcalık, bağışıklık, dokunulmazlık ve kolaylıklardan yararlanamayacaklardır. . . . • ••

Kaynak: TBMM S. Sayısı 383 · tasarı/teklifin madde 4 gerekçesi

Madde 5

Yürürlük

Bu Kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

Madde 6

Yürütme

Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.