Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (RKHK)
- Kanun numarası
- 4054
- Kabul tarihi
- 07.12.1994
- Resmî Gazete
- 13.12.1994 / 22140
- Düstur
- 5. tertip, cilt 34
- Son değişiklik
- 14.02.2027
- Madde sayısı
- 70
Madde 51 geçmişi
Toplantı ve Karar Yeter Sayısı
Metin 0 kez değişmiş, toplam 1 değişiklik kaydı var. Ayrıca 3 geçişte hüküm aynı kalıp yalnızca yazım değişmiş (satır sonu, şapkalı harf, büyük/küçük harf, dipnot işareti ya da sızmış bölüm başlığı); bunlar listeye alınmadı.
Bugünkü metni
Madde 51 – Kurul, nihai kararlarında Başkan ya da İkinci Başkan dahil en az toplam beş üyenin katılımı ile toplanır ve en az dört üyenin aynı yönde oy kullanması ile karar verir.[18]
İlk toplantıda karar için gerekli nisabın sağlanamadığı durumlarda, Başkan ikinci toplantıya tüm üyelerin iştirakini sağlar. Ancak bunun mümkün olmaması halinde karar, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Bu durumda da toplantı nisabı birinci fıkrada belirtilenden az olamaz. İkinci toplantıda oylarda eşitlik olması halinde Başkanın bulunduğu tarafın oyu üstün sayılır.
Nihai karar haricindeki diğer kararlar ve özellikle tedbir ve tavsiye niteliğindeki kararlar ve işlemler için Kurul üyelerinden en az üçte birinin toplanması ve toplantıya katılanların salt çoğunluğunun kararı gerekir.
Metni elimizde olmayan 1 değişiklik kaydı
Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 6 Haziran 2013 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.
-
Eski ifade
6Yeni ifadedörtDeğişikliğin gerekçesi
Kanunun 43 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmüne göre; Kurul bir soruşturma kararı aldığı takdirde raportör veya raportörler ile birlikte soruşturmayı yürütecek Kurul üyesi veya üyelerini belirlemektedir. Soruşturma raporları Kurul üyesinin gözetiminde ve onun da imzasını taşıyarak tamamlanmakta ve taraflara tebliğ edilmektedir. Yazılı ve sözlü savunmalardan sonra soruşturma ile ilgili olarak karar aşamasına gelinmektedir. Soruşturmayı yürüten Kurul üyesi mevcut Kanun çerçevesinde karar müzakerelerine katılmakta ve oy kullanmaktadır. Ancak, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, bu uygulamayı hukuka aykırı bularak Kurul kararlarını iptal etmiştir. Rekabet Kurulu kararlarında ağırlaştırılmış toplantı ve karar nisabı öngörüldüğünden, kararların alınmasında soruşturmacı üyenin katılamaması nedeniyle kararların alınamaması gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, maddede soruşturmalara Kurul üyesinin katılmasını öngören ibarelerin çıkarılması amacıyla düzenleme yapılmaktadır.