İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 9. hâli

Petrol Piyasası Kanunu

Kanun numarası
5015
Kabul tarihi
04.12.2003
Resmî Gazete
20.12.2003 / 25322
Düstur
5. tertip, cilt 42
Son değişiklik
24.06.2026
Madde sayısı
35

Ek Madde 3 geçmişi

Kaçak petrolün tespiti ve tasfiyesi

Metin 0 kez değişmiş, toplam 2 değişiklik kaydı var.

Bugünkü metni Mülga

Ek Madde 3- (Ek: 25/1/2007-5576/3 md.; Mülga: 28/3/2013-6455/47 md.)

Metni elimizde olmayan 2 değişiklik kaydı

Bu kayıtlar metin içindeki değişiklik notlarından derlendi. Karşılaştırılacak hâl elimizde yok: belgenin konsolide metninin en eski kopyası 22 Ocak 2015 tarihli, bundan öncesi için metnin o günkü hâli hiçbir arşivde bulunmuyor.

  • Yürürlükten kaldırıldı Ek Madde 3 6455 sayılı Kanun, md. 47
    Değişikliğin gerekçesi

    5015 sayılı Kanunda yer alan kaçakçılık fiilleri 5607 sayılı Kanuna aktarıldığından, 5015 sayılı Kanunun ek 3 üncü, ek 4 üncü ve ek 5 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

  • Eklendi Ek Madde 3 5576 sayılı Kanun, md. 3
    Değişikliğin gerekçesi

    Madde ile akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi amacıyla Petrol Piyasası Kanununa ek ve geçici maddeler eklenmesi öngörülmektedir.

    Ek 2 nci madde ile kaçak petrolün tespiti ve tasfiyesi düzenlenmektedir. Ülkemizde mevcut tasfiye sistemi hızlı bir şekilde işlememektedir. Gümrük birimlerine ait olan depolar ve Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ)'nün depoları kaçak eşya ile doludur ve son derece kısıtlıdır. Kaçak petrol zamanında satılamadığı için bozulmakta ve standardını yitirmektedir. Yapılan düzenleme ile kaçak petrole ilişkin tasfiye kararlarının süratle çıkartılması amaçlanmıştır. Maddede kaçak petrolün bu Kanun hükümleri dışında satışa arzedilmesi, satılması, bulundurulması, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın alınması, taşınması veya saklanması yasaklanmakta, kaçak petrolün yakalanması hâlinde derhal el konulması ve yakalandığı ildeki il özel idaresine teslim edilmesi düzenlenmektedir. Kaçak petrolün daha hızlı tasfiye edilebilmesi açısından kaçak petrolün tasfiyesi görevi il özel idarelerine verilmektedir. Kaçak petrol hakkında tasfiye kararının, soruşturma evresinde hâkim tarafından verilmesi, bu kararın kaçak petrole el konulduğu tarihten itibaren onbeş gün içinde verilmesi düzenlenmektedir. Hâlen uygulamada kaçak petrole ilişkin tetkik ve tahlil giderlerinin finansmanındaki sorunlar ile karşılaşılmaktadır. Bu nedenle, Tasarıda bu giderlerin Kurum tarafından karşılanması düzenlenmektedir. Kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun olanların bir ay içerisinde il özel idareleri tarafından açık artırma, açık artırma ile satışının mümkün olmaması hâlinde pazarlık usulü ile teknik düzenlemelere uygun olmayanların da satılmak üzere TASİŞ'e devri düzenlenmektedir.

    Kaçak petrolün satışından elde edilen gelirden, kaçak petrole ilişkin vergiler yatırıldıktan sonra, kalan paranın bankada açılacak bir emanet hesaba yatırılması, yargılamanın tasfiye edilen kaçak petrolün sahiplerinin lehine sonuçlanması hâlinde, toplam satış bedelinden vergiler düşüldükten sonra kalan tutarın, satış tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar geçen süre için kanunî temerrüt faizi hesaplanarak hak sahibine ödenmesi, emanet hesabındaki paranın yetersiz kalması hâlinde aradaki farkın genel bütçeden karşılanması, kaçak petrole ilişkin mahkumiyet hükmünün veya müsadere kararının kesinleşmesinden sonra emanet hesaptaki tutarın genel bütçeye gelir olarak yatırılması öngörülmektedir.

    Maddede ayrıca, kaçak petrole ilişkin idarî yaptırımlar düzenlenmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyon Raporunda da tespit edildiği üzere, kaçak petrol ikmalinden ötürü lisansı iptal edilen lisans sahiplerine Kurumca tekrar lisans verilmeyeceği düzenlenmek suretiyle sağlıklı bir piyasa yapısının oluşturulması amaçlanmıştır.

    Ayrıca, kaçak petrolün hızlı bir şekilde tasfiye edilebilmesi amacıyla, bu kapsamda yapılacak işlemler 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerinden istisna tutulmuştur.

    Ek 3 üncü madde ile kaçak petrolün yakalanması hâlinde, ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine ikramiye ödenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir.

    Ek 4 üncü madde de kaçak petrole ilişkin ceza hükümleri düzenlenmiştir.

    Geçici 4 üncü maddede yönetmeliklerin ve Kurumca belirlenecek usul ve esaslara ilişkin düzenlemelerin iki ay içerisinde yürürlüğe konulması düzenlenmiştir.

    Geçici 5 inci maddede, Kanunda yer alan ulusal markere ilişkin hükümlerin, Kurum tarafından ulusal marker uygulamasının başlatıldığı tarihten itibaren uygulanacağı hükme bağlanmıştır.