İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 10. hâli

Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun

Kanun numarası
4046
Kabul tarihi
24.11.1994
Resmî Gazete
27.11.1994 / 22124
Düstur
5. tertip, cilt 34
Son değişiklik
07.05.2026
Madde sayısı
61

Metin içindeki değişiklik notlarından ve dipnotlardan derlenmiştir. Toplam 99 kayıt.

  1. 7 Mayıs 2026

  2. 18 Ocak 2024

  3. 27 Aralık 2023

    • Eklendi Madde 18 geçmişi (paragraf) 7491 sayılı Kanun, md. 37
      Değişikliğin gerekçesi

      Madde ile, ihalelerin elektronik ortamda yapılması ile ihalelere uzaktan erişim sağlanarak katılımın arttırılması ve kamu mallarının daha yüksek fiyata özelleştirilerek kamu gelirinin arttırılması amaçlanmaktadır.

  4. 22 Aralık 2022

    • Değişikliğin gerekçesi

      Limanların özelleştirildikleri yıllardaki ülke ekonomisine, limanların mevcut durumuna, yatırım ihtiyaçlarına göre belirlenmiş süreler içerisinde yatırımcılar tarafından sözleşmelerde öngörülen kapasite artırım ve yatırım zorunlulukları yerine getirilmiştir.

      Bununla birlikte özellikle Covid-19 pandemisinin küresel tedarik zincirlerinde yarattığı etki ile karayolu, havayolu ve demiryolu taşımalarında yaşanan kesintiler ve aksamalar sonucunda en güvenli, en temiz ve en ucuz taşıma şekli olan denizyolu taşımacılığının önemi daha da artmış ve bu konuda hazırlıklı olan ülkeleri diğer ülkelere kıyasla daha avantajlı bir duruma getirmiştir. Küresel ticaretin sürdürülebilirliği için mevcut limanların kapasite artışına yönelik yatırımları bir zorunluluk haline gelmiştir.

      Limanların sosyo-ekonomik çerçevede Türkiye ekonomisine ve dış ticaretine katkısı dikkate alındığında herhangi bir zaman kaybı yaşamadan küresel rekabet güçlerini korumaları için bugünden yatırımlar yaparak büyümeleri gerekmektedir. Bu çerçevede gemi boyları, yolcu ve yük taşıma kapasiteleri ve gemi tonajlarında yaşanan büyümeler de dikkate alınarak bahse konu limanlarda ve iskele boyutlarında yeniden düzenlemeler yapılması ayrıca yeni ve modern liman ekipmanlarıyla donatılması önem arz etmektedir.

      İşletme hakkı sürelerine bakıldığında süresi kısalan liman işletmelerinin ülkemizin bugün ihtiyaç duyduğu liman yatırımlarını zamanında yapabilmesi ve kalan süresi içinde bu yatırımlarının karşılığını alabilmesi mümkün görülmemektedir. Belirtilen nedenlerle de işleticiler tarafından yatırım faaliyetleri gerçekleştirilmemektedir.

      Yüksek yatırım maliyetleri nedeniyle yatırımın geri dönüş süresi uzun olan liman yatırımlarında mevcut kullanım sürelerinin bugünden uzatılarak liman yatırımcılarının gerekli olan yatırımları zamanında yapabilmesinin sağlanması, ülkemizin dünyada ara vermeden büyüyen lojistik ve turizm sektörüne paralel olarak rekabet gücünü koruması açısından elzem, hayati ve stratejik önemi son derece büyük bir husustur.

      Diğer taraftan; Bu madde kapsamında kalan limanların özelleştirme ihaleleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 4046 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde adil, şeffaf, isteyen her yatırımcının iştirak edebileceği şekilde (yani ön elemesiz ve katılım koşulsuz olarak) gerçekleştirilmiş ve ihalelerde rekabetçi bir ortamda pey sürülmesi sağlanmıştır. Dolayısı ile ihale öncesi ve ihale sırasında tüm yatırımcılara ihaleye katılabilme ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile özelleştirme sözleşmesi imzalayabilme serbestisi ve imkânı sağlanmış, ihale sonucunda en yüksek teklifi sunan yatırımcı ile de özelleştirme sözleşmesi imzalanmıştır. 4046 sayılı Kanunun verdiği yetki uyarınca limanların işletme hakkı süresinin ihale öncesinde 49 yıl olarak belirlenebilmesi mümkün olmasına rağmen daha kısa bir sürenin seçilmiş olmasının nedenlerinden birisi ve en önemlisi bahse konu limanların sözleşme hükümleri çerçevesinde kamu yararı sağlanacak şekilde işletilip işletilemeyeceğidir. İhale sonrasında ilerleyen dönemde özelleştirme ile amaçlanan gaye gerçekleşmiş, işleticiler tarafından özelleştirme sözleşmelerinde belirtilen yatırımlar süresinde ve tam olarak yerine getirilmiş ve limanlar bu güne kadar kamu yararı sağlayacak şekilde sorunsuz olarak işletilmiştir. Bu doğrultuda işletme hakkı sürelerinin bir defaya mahsus olmak üzere ve 4046 sayılı Kanunun işletme hakkının 49 yıla kadar düzenlenebileceğine dair sağladığı yetki çerçevesinde yukarıda belirtilen gerekçelerle uzatılması öngörülmektedir. Ek sözleşmeler ile getirilecek süre uzatımlarının (yani 49 yıllık sürenin) sonunda Özelleştirme Yüksek Kurulunca yapılacak değerlendirme neticesinde uygun görülmesi ve karar alınması halinde yeniden ihaleye çıkılabilecek ve yeni işletici belirlenebilecektir. Özelleştirme Yüksek Kurulunca uygun görülmemesi halinde ise bahse konu limanlar kamuya dönecek yani ilgisine göre TDİ veya TCDD tarafından teslim alınarak işletilmeye devam edilecektir.

      Madde ile yukarıda da belirtildiği üzere liman yatırımcılarının gerekli olan yatırımları zamanında yapabilmesi, ülkemizin lojistik ve turizm sektörüne paralel olarak rekabet gücünün korunması böylelikle de kamu yararının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte süresi uzatılan özelleştirme (ana)sözleşmelerinde işletme hakkı sürelerinin uzatılması hariç herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sadece ek sözleşme bedelleri; adil, şeffaf, kontrol edilip denetlenebilir bir şekilde tüm yatırımcılar için aynı koşullar çerçevesinde belirlenerek ek sözleşmeler imzalanacak ve süre uzatımları yürürlüğe girecektir.

  5. 20 Temmuz 2022

  6. 6 Ocak 2022

    • Eklendi Geçici Madde 30 geçmişi 7350 sayılı Kanun, md. 1
      Değişikliğin gerekçesi

      Limanların sosyo-ekonomik çerçevede Türkiye ekonomisine ve dış ticaretine katkısı dikkate alındığında limanların herhangi bir zaman kaybı yaşamadan küresel rekabet güçlerini korumaları için bugünden yatırımlar yaparak büyümeleri gerekmektedir. Madde ile 4046 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde özelleştirilen Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle gerçekleştirilen özelleştirilmesi uygulamaları neticesinde imzalanan kırk dokuz yıldan az süreli sözleşme sürelerinin başvuru gerçekleştirilmesi ve sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile davalardan vazgeçilmesi halinde sözleşmelerinin süresinin kırk dokuz yıla kadar uzatılması amaçlanmaktadır.

      Maddede süre uzatımına karar verilmesi halinde taraflar arasında ek sözleşme düzenlenmesi öngörülmekte ve sözleşme bedelinin de 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre değerleme yapmaya yetkili en az iki kuruluş tarafından belirlenmesi düzenleme altına alınmaktadır. Ayrıca nihai karar merci olarak Özelleştirme Yüksek Kurulu görevlendirilmektedir.

  7. 15 Mayıs 2019

  8. 2 Temmuz 2018

  9. 21 Mart 2018

  10. 18 Haziran 2017

  11. 2 Ekim 2014

  12. 10 Eylül 2014

  13. 22 Mayıs 2014

    • İptal edildi Madde 21 geçmişi (birinci cümle) Anayasa Mahkemesi kararı (E.2014/73 K.2014/98)
    • Diğer Madde 21 geçmişi (fıkra) Anayasa Mahkemesi kararı (E.2014/73 K.2014/98)

      Anayasa Mahkemesinin 22/5/2014 tarihli ve E:2014/73, K:2014/98 sayılı kararıyla bu fıkranın üçüncü cümlesinde yer alan “…30 gün içinde…” ibaresinin, bu maddenin beşinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “…yaşlılık aylığına hak kazananlar…” ibaresi yönünden iptaline karar verilmiştir.

  14. 3 Ekim 2013

    • İptal edildi Ek Madde 5 geçmişi (madde) Anayasa Mahkemesi kararı (E.2012/73 K.2013/107)

      27/3/2014 tarihli ve 28954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 3/10/2013 tarihli ve E.: 2012/73, K.: 2013/107 sayılı Kararı ile bu maddede yer alan “özelleştirme uygulamaları sonucunda kuruluşların nihai devir sözleşmelerinin imzalanarak devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasından sonra özelleştirme işlemlerinin bütün sonuçlarıyla birlikte tamamlanmış bulunması, söz konusu kuruluşları devralanlar tarafından üretim, yatırım, modernizasyon, istihdam ve bunlara bağlı her türlü hukuki, ticari ve mali tasarruflarda bulunulması nedeniyle oluşacak fiili imkansızlık karşısında geri dönülemeyecek bir yapının ortaya çıkması halinde yargı kararlarının” bölümü iptal edilmiştir.

  15. 25 Nisan 2013

    • Değiştirildi Madde 21 geçmişi (fıkra) 6462 sayılı Kanun, md. 1
      Eski ifade
      Özürlü
      Yeni ifade
      Engelli
  16. 3 Nisan 2013

    • Eklendi Geçici Madde 25 geçmişi 6456 sayılı Kanun, md. 28
      Değişikliğin gerekçesi

      Madde ile mülga 2/1/1961 tarihli ve 196 sayılı Kanun ile bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Bakanlar Kurulu kararları uyarınca, 2002 yılına kadar Hazine nam ve hesabına yürütülen destekleme alımlarına ilişkin olarak Gayrimenkul A.Ş. (Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş.) tarafından yönetilen Tütün Destekleme Bilançosunun, söz konusu destekleme alımı uygulamasının sona ermesi, destekleme kapsamında alınan tütün stoklarının tükenmiş olması ve Tütün Destekleme Bilançosunun işlevinin kalmaması nedenleriyle, bilanço kalemlerinin anılan Şirket bilançosuna devri suretiyle tasfiye edilmesi öngörülmektedir.

  17. 27 Aralık 2012

    • İptal edildi Madde 6 geçmişi (fıkra) Anayasa Mahkemesi kararı (E.2011/139 K.2012/205)

      11/10/2011 tarihli ve 666 sayılı KHK ile bu fıkrada yapılan düzenleme; 10/10/2013 tarihli ve 28791 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin 27/12/2012 tarihli ve E.: 2011/139, K.: 2012/205 sayılı Kararı ile iptal edilmiştir.

  18. 29 Haziran 2012

    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 2 geçmişi 6338 sayılı Kanun, md. 17
      Değişikliğin gerekçesi

      Madde ile 4046 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle Özelleştirme Fonunun nakit fazlası genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedileceğinden, Özelleştirme Fonunun nakit fazlasının belirli bir kısmının genel bütçeye gelir kaydedilmesini öngören ve 2013 yılında yürürlüğü sona erecek olan 4046 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait limanların özelleştirilmesinden elde edilecek gelirlerin bütçeye özel gelir ve özel ödenek kaydedilmesini öngören aynı Kanunun geçici 24 üncü maddesinin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, Elektrik Üretim Anonim Şirketi ve/veya müessese, bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarının özelleştirilmelerinden elde edilen gelirlerin genel bütçeye özel gelir ve özel ödenek kaydedilmesini öngören 4628 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmaktadır.

    • Değiştirildi Madde 10 geçmişi (üçüncü fıkra) 6338 sayılı Kanun, md. 8
      Değişikliğin gerekçesi

      Madde ile özelleştirme sonucu elde edilen gelirlerin bütçeleştirilmesine ilişkin olarak 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunda düzenleme yapılması amaçlanmaktadır. Bu düzenleme hâlen 2012 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanununun 28 inci maddesinde yer almaktadır.

    • Yürürlükten kaldırıldı Geçici Madde 23 geçmişi 6338 sayılı Kanun, md. 17
      Değişikliğin gerekçesi

      Madde ile 4046 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle Özelleştirme Fonunun nakit fazlası genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedileceğinden, Özelleştirme Fonunun nakit fazlasının belirli bir kısmının genel bütçeye gelir kaydedilmesini öngören ve 2013 yılında yürürlüğü sona erecek olan 4046 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait limanların özelleştirilmesinden elde edilecek gelirlerin bütçeye özel gelir ve özel ödenek kaydedilmesini öngören aynı Kanunun geçici 24 üncü maddesinin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, Elektrik Üretim Anonim Şirketi ve/veya müessese, bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarının özelleştirilmelerinden elde edilen gelirlerin genel bütçeye özel gelir ve özel ödenek kaydedilmesini öngören 4628 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmaktadır.

    • Yürürlükten kaldırıldı Geçici Madde 24 geçmişi 6338 sayılı Kanun, md. 17
      Değişikliğin gerekçesi

      Madde ile 4046 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle Özelleştirme Fonunun nakit fazlası genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedileceğinden, Özelleştirme Fonunun nakit fazlasının belirli bir kısmının genel bütçeye gelir kaydedilmesini öngören ve 2013 yılında yürürlüğü sona erecek olan 4046 sayılı Kanunun geçici 23 üncü maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait limanların özelleştirilmesinden elde edilecek gelirlerin bütçeye özel gelir ve özel ödenek kaydedilmesini öngören aynı Kanunun geçici 24 üncü maddesinin yürürlükten kaldırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, Elektrik Üretim Anonim Şirketi ve/veya müessese, bağlı ortaklık, iştirak, işletme ve işletme birimleri ile varlıklarının özelleştirilmelerinden elde edilen gelirlerin genel bütçeye özel gelir ve özel ödenek kaydedilmesini öngören 4628 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmaktadır.

  19. 25 Nisan 2012

  20. 11 Ekim 2011

    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 6 geçmişi (ikinci fıkra) 666 sayılı KHK, md. 1
    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 6 geçmişi (altıncı fıkra) 666 sayılı KHK, md. 1
  21. 25 Kasım 2010

    • Değiştirildi Madde 2 geçmişi (bent) 6082 sayılı Kanun, md. 16
      Eski ifade
      ile mahalli idarelere
      Yeni ifade
      ile kamu tüzel kişiliğine sahip eğitim kurumları ve mahalli idarelere
  22. 24 Temmuz 2008

    • Eklendi Geçici Madde 24 geçmişi 5793 sayılı Kanun, md. 26
      Değişikliğin gerekçesi

      Ülkemizin uluslararası alanda rekabet gücünün artırılmasında, üretilen malların karayolu ve demiryolu üzerinden uluslararası pazarlara ekonomik ve hızlı bir şekilde erişiminin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca, ülke içinde de mal ve hizmet ticaretinin gelişiminin sağlanması ve ulaşım güvenliğinin artırılması öncelikli bir alan haline gelmiştir. Bu amaçla, halen yürütülmekte olan karayolu ve demiryolu projelerinin hızla tamamlanması ve yılı yatırım programı ile ilişkilendirilmek suretiyle kullandırılacak bu kaynaklar sayesinde, bir yandan yürütülmekte olan projelerin tamamlanması. Tüm bu ihtiyaçların zamanında ve etkin bir şekilde karşılanabilmesi için bu alana ayrılan kaynakların artırılması da zorunludur. Bu çerçevede 4046 sayılı Kanuna eklenmesi öngörülen geçici 23 üncü maddeyle, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne (TCDD) ait limanların özelleştirilmesinden elde edilen gelirlerin mali disipline uygun bir şekilde bir yandan bütçeye gelir olarak kaydedilmesi, diğer yandan bu gelirler karşılığı ödenek kaydetmek suretiyle münhasıran karayolları ve demiryollarının yapımı ile bu amaçla yapılacak kamulaştırma, karayolu ve demiryolu bakımı ve onarımında kullanılması imkanı getirilmektedir. Yılı yatırım programı ile ilişkilendirilmek suretiyle kullandırılacak bu kaynaklar sayesinde, bir yandan yürütülmekte olan projelerin tamamlanması ve ülkemiz için öncelik arz eden yeni karayolu ve demiryolu projelerine başlanılması mümkün olabilecektir. Halihazırda, Hazine Müsteşarlığı hesaplarında tutulan TCDD liman özelleştirmesinden elde edilen gelir, bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinin hemen ardından bir yandan genel bütçeye gelir kaydedilecek, diğer yandan söz konusu kuruluşların kullanımına sunulacaktır. Bu maddenin yürürlüğe girmesinden sonra TCDD liman özelleştirmelerinden elde edilen gelir de aynı şekilde süratle söz konusu kuruluşların kullanımına sunulacaktır.

      Ayrıca, madde ile, özel gelir ve ödenek kaydedilen tutarlardan yılı içerisinde kullanılamayan kısımların ertesi yıl bütçelerine devren gelir ve ödenek kaydedilmesini sağlamak üzere Maliye Bakanına yetki verilmektedir.

  23. 15 Mayıs 2008

  24. 23 Ocak 2008

    • Değiştirildi Madde 7 geçmişi (ikinci fıkra) 5728 sayılı Kanun, md. 471
    • Değiştirildi Madde 7 geçmişi (üçüncü fıkra) 5728 sayılı Kanun, md. 471
  25. 5 Ocak 2006

  26. 28 Aralık 2005

    • İptal edildi Madde 3 geçmişi (ibare) Anayasa Mahkemesi kararı (E.2003/87 K.2005/110)
  27. 3 Temmuz 2005

    • Değiştirildi Madde 10 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 4
      Değişikliğin gerekçesi

      Değişiklik ile 22 nci madde çerçevesinde yapılacak ödemelerin Özelleştirme Fonundan karşılanacağı hususu, açık olarak yazılarak önceki madde metnindeki tereddüdün ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.

    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 10 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 11
      Değişikliğin gerekçesi

      Bu düzenleme ile işlevini yitiren hükümler Kanun metninden çıkarılmıştır.

    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 16 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 11
      Değişikliğin gerekçesi

      Bu düzenleme ile işlevini yitiren hükümler Kanun metninden çıkarılmıştır.

    • Değiştirildi Madde 18 geçmişi (son paragraf) 5398 sayılı Kanun, md. 5
      Eski ifade
      Değer tespit sonuçları, kuruluşun özelleştirilmesine ilişkin ihale sonuçlarının onaylanmasını müteakip idare tarafından kamuoyuna duyurulur.
      Yeni ifade
      Değer tespit sonuçları, kuruluşun özelleştirme işlemi tamamlanarak devir sözleşmesinde yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmesinden sonra kamuoyuna duyurulur.
      Değişikliğin gerekçesi

      Bu değişiklik ile kuruluşların bazen çok düşük oranlardaki ve önemsiz iştirak paylarının özelleştirilmelerine kolaylık sağlanacaktır. Bu nedenle ihale usulündeki bağlayıcı "iki teklif şartı" kaldırılmıştır.

      "Belirli istekliler arasında kapalı teklif usulü" yeniden düzenlenerek, diğer ihale usulleri ile sonuç alınamaması durumunda yeniden ihale edilmesinde zorluklar olan ve özelleştirilmesi ihale usulleri ile gerçekleştirilecek olan kuruluşların özelleştirilmesi suretiyle ekonomiye kazandırılması amaçlanmıştır.

      Ayrıca, özelleştirme programındaki kuruluşların değer tespitlerinin özelleştirme ihalelerinin sonuçlanmasından sonra kamuoyuna duyurulmasının, alıcılar tarafından devir sözleşmesinin imzalanmaması veya ihalenin iptal edilmesi halinde kuruluş için yapılacak yeni ihalede kamunun zarara uğraması söz konusu olabileceğinden bu konuda düzenleme yapılmıştır.

    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 19 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 11
      Değişikliğin gerekçesi

      Bu düzenleme ile işlevini yitiren hükümler Kanun metninden çıkarılmıştır.

    • Değiştirildi Madde 20 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 6
      Değişikliğin gerekçesi

      Değişiklik ile madde daha anlaşılır, açık, net ve yorum gerektirmeyecek hale getirilmiştir.

    • Değiştirildi Madde 21 geçmişi (birinci fıkra) 5398 sayılı Kanun, md. 7
      Eski ifade
      İş ve İşçi Bulma Kurumu
      Yeni ifade
      Türkiye İş Kurumu
      Değişikliğin gerekçesi

      22.10.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2004/7898 sayılı Kararname eki Esaslar ile özelleştirme sonucu işini kaybedenlerin, kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi çerçevesinde geçici personel olarak istihdam edilebilmelerine imkân sağlanması sebebiyle iş kaybı tazminatı tutarlarının makul seviyede yeniden düzenlenmesi zorunluluğu doğmuştur. Hem böylelikle işsizlik ödeneği ile iş kaybı tazminatı arasındaki ücret dengesizliği de bir ölçüde giderilmiş olacaktır.

      21 inci maddenin önceki halinde sakat statüsünde çalışanların işten çıkarılamayacağına dair düzenleme, uygulamada hem işveren hem de sakat işçiler yönünden sorunlara yol açmaktaydı. Yapılan özelleştirme uygulamalarında ihbar ve kıdem tazminatlarının Özelleştirme Fonu tarafından üstlenilmesi durumunda bütün işçilerin iş sözleşmelerinin sona erdirilerek yasal haklarının ödenmesine karşın sakat işçilerin iş sözleşmelerinin feshedilememesi, sakat statüsünde çalışanların yakınmalarına sebep olmaktaydı.

      Diğer yandan kuruluşların özelleştirilmesi sonucunda, atıl istihdam sebebiyle çalışan sayısının azalmasına karşın sakat statüsünde çalışanların çıkarılamaması, İş Kanununda öngörülen sakat işçi çalıştırma oranının, ekonomik ve kabul edilebilir oranın çok üzerine çıkmasına sebep teşkil etmekteydi.

      Yapılan düzenleme ile bu çelişki giderilmiştir.

      21 inci maddenin önceki metninde yer alan düzenlemede sakat statüsünde çalışanlara, kapatma ve tasfiye nedeniyle işten çıkarılmaları halinde iş kaybı tazminatı ödeneceğinin mevcut olmasına karşın, satış ve benzeri yöntemlerle özelleştirilen kuruluşlarda çalışan ve iş sözleşmeleri sona erdirilen işçilere iş kaybı tazminatının ödeneceğine dair hüküm bulunmaması, uygulamada bir çok hukuki ihtilafın çıkmasına yol açtığı gibi sakat statüsünde çalışanların mağduriyetine sebep olmaktaydı. Yapılan düzenleme ile her halükarda iş sözleşmesi sona erdirilen sakat işçilere de diğer işçiler gibi iş kaybı tazminatı ödenebilmesine imkân sağlanmıştır.

      Özelleştirme Fonundan iş kaybı tazminatı hesabına para aktarılması işlemi, bir muhasebe işlemi olmasına karşın bunun Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile yapılabilmesi, karar istihsalinde gecikmelere yol açabildiğinden bu yetkinin İdareye verilmesi suretiyle hesaplar arasında para aktarımının kolaylıkla yapılması sağlanacaktır.

    • Değiştirildi Madde 21 geçmişi (üçüncü fıkra) 5398 sayılı Kanun, md. 7
      Değişikliğin gerekçesi

      22.10.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2004/7898 sayılı Kararname eki Esaslar ile özelleştirme sonucu işini kaybedenlerin, kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi çerçevesinde geçici personel olarak istihdam edilebilmelerine imkân sağlanması sebebiyle iş kaybı tazminatı tutarlarının makul seviyede yeniden düzenlenmesi zorunluluğu doğmuştur. Hem böylelikle işsizlik ödeneği ile iş kaybı tazminatı arasındaki ücret dengesizliği de bir ölçüde giderilmiş olacaktır.

      21 inci maddenin önceki halinde sakat statüsünde çalışanların işten çıkarılamayacağına dair düzenleme, uygulamada hem işveren hem de sakat işçiler yönünden sorunlara yol açmaktaydı. Yapılan özelleştirme uygulamalarında ihbar ve kıdem tazminatlarının Özelleştirme Fonu tarafından üstlenilmesi durumunda bütün işçilerin iş sözleşmelerinin sona erdirilerek yasal haklarının ödenmesine karşın sakat işçilerin iş sözleşmelerinin feshedilememesi, sakat statüsünde çalışanların yakınmalarına sebep olmaktaydı.

      Diğer yandan kuruluşların özelleştirilmesi sonucunda, atıl istihdam sebebiyle çalışan sayısının azalmasına karşın sakat statüsünde çalışanların çıkarılamaması, İş Kanununda öngörülen sakat işçi çalıştırma oranının, ekonomik ve kabul edilebilir oranın çok üzerine çıkmasına sebep teşkil etmekteydi.

      Yapılan düzenleme ile bu çelişki giderilmiştir.

      21 inci maddenin önceki metninde yer alan düzenlemede sakat statüsünde çalışanlara, kapatma ve tasfiye nedeniyle işten çıkarılmaları halinde iş kaybı tazminatı ödeneceğinin mevcut olmasına karşın, satış ve benzeri yöntemlerle özelleştirilen kuruluşlarda çalışan ve iş sözleşmeleri sona erdirilen işçilere iş kaybı tazminatının ödeneceğine dair hüküm bulunmaması, uygulamada bir çok hukuki ihtilafın çıkmasına yol açtığı gibi sakat statüsünde çalışanların mağduriyetine sebep olmaktaydı. Yapılan düzenleme ile her halükarda iş sözleşmesi sona erdirilen sakat işçilere de diğer işçiler gibi iş kaybı tazminatı ödenebilmesine imkân sağlanmıştır.

      Özelleştirme Fonundan iş kaybı tazminatı hesabına para aktarılması işlemi, bir muhasebe işlemi olmasına karşın bunun Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile yapılabilmesi, karar istihsalinde gecikmelere yol açabildiğinden bu yetkinin İdareye verilmesi suretiyle hesaplar arasında para aktarımının kolaylıkla yapılması sağlanacaktır.

    • Değiştirildi Madde 21 geçmişi (birinci cümle) 5398 sayılı Kanun, md. 7
      Değişikliğin gerekçesi

      22.10.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2004/7898 sayılı Kararname eki Esaslar ile özelleştirme sonucu işini kaybedenlerin, kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi çerçevesinde geçici personel olarak istihdam edilebilmelerine imkân sağlanması sebebiyle iş kaybı tazminatı tutarlarının makul seviyede yeniden düzenlenmesi zorunluluğu doğmuştur. Hem böylelikle işsizlik ödeneği ile iş kaybı tazminatı arasındaki ücret dengesizliği de bir ölçüde giderilmiş olacaktır.

      21 inci maddenin önceki halinde sakat statüsünde çalışanların işten çıkarılamayacağına dair düzenleme, uygulamada hem işveren hem de sakat işçiler yönünden sorunlara yol açmaktaydı. Yapılan özelleştirme uygulamalarında ihbar ve kıdem tazminatlarının Özelleştirme Fonu tarafından üstlenilmesi durumunda bütün işçilerin iş sözleşmelerinin sona erdirilerek yasal haklarının ödenmesine karşın sakat işçilerin iş sözleşmelerinin feshedilememesi, sakat statüsünde çalışanların yakınmalarına sebep olmaktaydı.

      Diğer yandan kuruluşların özelleştirilmesi sonucunda, atıl istihdam sebebiyle çalışan sayısının azalmasına karşın sakat statüsünde çalışanların çıkarılamaması, İş Kanununda öngörülen sakat işçi çalıştırma oranının, ekonomik ve kabul edilebilir oranın çok üzerine çıkmasına sebep teşkil etmekteydi.

      Yapılan düzenleme ile bu çelişki giderilmiştir.

      21 inci maddenin önceki metninde yer alan düzenlemede sakat statüsünde çalışanlara, kapatma ve tasfiye nedeniyle işten çıkarılmaları halinde iş kaybı tazminatı ödeneceğinin mevcut olmasına karşın, satış ve benzeri yöntemlerle özelleştirilen kuruluşlarda çalışan ve iş sözleşmeleri sona erdirilen işçilere iş kaybı tazminatının ödeneceğine dair hüküm bulunmaması, uygulamada bir çok hukuki ihtilafın çıkmasına yol açtığı gibi sakat statüsünde çalışanların mağduriyetine sebep olmaktaydı. Yapılan düzenleme ile her halükarda iş sözleşmesi sona erdirilen sakat işçilere de diğer işçiler gibi iş kaybı tazminatı ödenebilmesine imkân sağlanmıştır.

      Özelleştirme Fonundan iş kaybı tazminatı hesabına para aktarılması işlemi, bir muhasebe işlemi olmasına karşın bunun Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile yapılabilmesi, karar istihsalinde gecikmelere yol açabildiğinden bu yetkinin İdareye verilmesi suretiyle hesaplar arasında para aktarımının kolaylıkla yapılması sağlanacaktır.

    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 21 geçmişi (son cümle) 5398 sayılı Kanun, md. 7
      Değişikliğin gerekçesi

      22.10.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2004/7898 sayılı Kararname eki Esaslar ile özelleştirme sonucu işini kaybedenlerin, kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi çerçevesinde geçici personel olarak istihdam edilebilmelerine imkân sağlanması sebebiyle iş kaybı tazminatı tutarlarının makul seviyede yeniden düzenlenmesi zorunluluğu doğmuştur. Hem böylelikle işsizlik ödeneği ile iş kaybı tazminatı arasındaki ücret dengesizliği de bir ölçüde giderilmiş olacaktır.

      21 inci maddenin önceki halinde sakat statüsünde çalışanların işten çıkarılamayacağına dair düzenleme, uygulamada hem işveren hem de sakat işçiler yönünden sorunlara yol açmaktaydı. Yapılan özelleştirme uygulamalarında ihbar ve kıdem tazminatlarının Özelleştirme Fonu tarafından üstlenilmesi durumunda bütün işçilerin iş sözleşmelerinin sona erdirilerek yasal haklarının ödenmesine karşın sakat işçilerin iş sözleşmelerinin feshedilememesi, sakat statüsünde çalışanların yakınmalarına sebep olmaktaydı.

      Diğer yandan kuruluşların özelleştirilmesi sonucunda, atıl istihdam sebebiyle çalışan sayısının azalmasına karşın sakat statüsünde çalışanların çıkarılamaması, İş Kanununda öngörülen sakat işçi çalıştırma oranının, ekonomik ve kabul edilebilir oranın çok üzerine çıkmasına sebep teşkil etmekteydi.

      Yapılan düzenleme ile bu çelişki giderilmiştir.

      21 inci maddenin önceki metninde yer alan düzenlemede sakat statüsünde çalışanlara, kapatma ve tasfiye nedeniyle işten çıkarılmaları halinde iş kaybı tazminatı ödeneceğinin mevcut olmasına karşın, satış ve benzeri yöntemlerle özelleştirilen kuruluşlarda çalışan ve iş sözleşmeleri sona erdirilen işçilere iş kaybı tazminatının ödeneceğine dair hüküm bulunmaması, uygulamada bir çok hukuki ihtilafın çıkmasına yol açtığı gibi sakat statüsünde çalışanların mağduriyetine sebep olmaktaydı. Yapılan düzenleme ile her halükarda iş sözleşmesi sona erdirilen sakat işçilere de diğer işçiler gibi iş kaybı tazminatı ödenebilmesine imkân sağlanmıştır.

      Özelleştirme Fonundan iş kaybı tazminatı hesabına para aktarılması işlemi, bir muhasebe işlemi olmasına karşın bunun Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile yapılabilmesi, karar istihsalinde gecikmelere yol açabildiğinden bu yetkinin İdareye verilmesi suretiyle hesaplar arasında para aktarımının kolaylıkla yapılması sağlanacaktır.

    • Değiştirildi Madde 22 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 8
      Değişikliğin gerekçesi

      4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişiklikle;

      Özelleştirme programına alınan kuruluşlarda hangi tarih itibarıyla görev yapan personelin nakle tâbi tutulacağı ve iş kanunlarına tâbi olarak görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan personelin kadro unvanları belirtilmek suretiyle bunların nakline ilişkin esaslar yeniden belirlenmiştir. Ayrıca, kuruluşların özelleştirme programına alındıkları tarih itibarıyla, boş kadro ve pozisyonları ile bu kapsamdaki kadro ve pozisyonlardan daha sonra boşalacak olanların iptal edilmesi öngörülmüştür.

      Devlet Personel Başkanlığınca nakle tâbi personelin diğer kurumlara naklinde atanılacak kadroların belirlenmesinde oluşan tereddütler giderilmiştir. Nakle tâbi tutulan kapsamdışı personel ile sözleşmeli personelin kazanılmış hak aylıklarının belirlenmesinde 4046 sayılı Kanunun geçici 9 uncu maddesinin dikkate alınmasına ilişkin düzenleme yapılarak bu intibakların atamayı yapan kuruluş tarafından gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.

      Özelleştirme programındaki kuruluşlara memur, işçi ve sözleşmeli personel statüsünde eleman alımı durdurulmuş olmasına karşın, uluslararası alanda faaliyet gösteren kamu kuruluşlarının uluslararası kurallar gereği istihdam etmek zorunda olduğu uçucu personel ve gemi adamı gibi personelin istihdamına imkân sağlanmıştır. Ayrıca, özelleştirme programında bulunan kuruluşlarda sözleşmeli personel statüsünden memur statüsüne ve kapsamiçi statüsünden kapsamdışı personel statüsüne geçiş kaldırılmıştır.

      Nakle tâbi tutulan personelin eski görev yerinden almış olduğu aylık ve diğer mali haklar için borç çıkarılmaması ve kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaması, nakil hakkına sahip iş kanunlarına tâbi olarak çalışan personelin hangi esaslarla kıdem tazminatından yararlanacağı ve iş kanunlarına tâbi olarak çalışan personelin nakledilmesi halinde kıdem tazminatından yararlanamayacağı hususları açıkça düzenlenmiştir.

      Özelleştirme programına alınan kuruluşlardaki personelin fark tazminatına esas eski kadro veya pozisyonlarına ilişkin yapılan ödemelerin tespitinde, hiçbir tereddüde yol açmayacak şekilde belirgin olan Devlet Personel Başkanlığına bildirim tarihinin esas alınması öngörülerek, uygulamada oluşan problemler giderilmiştir. Halihazırda fark tazminatı ödenmesinde atama tarihinin esas alınması hükme bağlanmış olmakla birlikte, idare mahkemelerince fark tazminatı ödemelerinde personelin atama tarihinden ilişik kesme tarihinin anlaşılması gerektiği yönünde kararlar verilmiştir. Bu nedenle, söz konusu fıkrada yapılan değişiklik ile somut ve açık bir tarih olan personelin nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihin esas alınması suretiyle nakle tâbi tutulan personele ödenecek fark tazminatının belirlenmesinde personelin atama onay tarihinin mi yoksa ilişik kesme tarihinin mi esasa alınacağı yönünde oluşan ihtilaflar giderilmiştir. Ayrıca, mevcut düzenlemede, fark tazminatı ödemelerinde personelin atandıkları tarihteki eski kadro ve pozisyonları için yapılan ödemelerin net tutarının esas alınması hükme bağlanmış olduğundan, söz konusu net tutarın tespitinde atama tarihindeki ücrete ilişkin vergi ve kesintilerin oran ve miktarlarının esas alınması zorunlu iken, uygulamada fark tazminatına esas net tutarın hesabında vergi oranlarındaki değişiklikler dikkate alınarak yeniden hesaplama yapılıp yapılmayacağı hususunda ihtilaflar oluşmaktadır. Bununla birlikte, fark tazminatının ödenmesinde maddede açık bir şekilde fazla mesai ve ek ders ücreti dışında yeni kadroya ilişkin yapılan tüm ödemelerin esas alınması hükme bağlanmış olmakla birlikte uygulamada bu konuda da ihtilaflar yaşanmaktadır.

      Esas itibarıyla anılan fıkrada net tutarın belirlenmesine ilişkin bir değişiklik yapılmamakla birlikte uygulamadaki ihtilafların giderilmesi amacıyla, fark tazminatına esas eski kadro veya pozisyonlar için yapılan ödemelerin net tutarının, personelin nakledilmek üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirildikleri tarihteki net tutarın (bu tutarın belirlenmesine esas kesintilerin oran ve miktarı ile bağlantı kurmaksızın) sabit bir değer olarak esas alınması ve eski ve yeni kadroya ilişkin yapılan ödeme unsurlarının açıkça belirlenmesi sağlanarak uygulamaya açıklık getirilmiştir. Ayrıca, ilgili personelin fark tazminatından yararlanacağı süre, Devlet Personel Başkanlığına bildirim tarihini takip eden ay başından itibaren kademeli olarak üç yıl süre ile sınırlandırılmıştır.

      Halihazırda şahsa bağlı haktan yararlanan personelin fark tazminatı ödemelerinde esas itibarıyla bir değişiklik öngörülmemekle birlikte, sadece uygulamadaki tereddütlerin giderilmesi amacıyla bu personele yapılan fark tazminatı ödemelerinde beşinci fıkraya atıfta bulunmak yerine anılan fıkra kapsamında bu personele yapılan fark tazminatı ödemeleri açık bir şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca, bu personelin şahsa bağlı haktan yararlandığı sürelerin, ilgililerin 5434 sayılı Kanunun ek 68 ve ek 73 üncü maddelerinde (emeklilikte makam, görev ve temsil tazminatı ile ek göstergenin hak kazanılması için gerekli olan süreler) öngörülen sürelerin hesabında dikkate alınması sağlanmıştır.

    • Eklendi Ek Madde 3 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 10
      Değişikliğin gerekçesi

      4046 sayılı Kanuna eklenen ek maddeler ile;

      Özelleştirme programında bulunan kuruluşlara ait binaların ve sosyal tesislerin bugüne kadar kat mülkiyeti işlemleri çeşitli nedenlerle yapılamamıştır. Lojman, büro, dükkan, depo gibi hizmetler için yapılan bağımsız bölümlerin; tek bir kuruluşta olması ya da tek elden yönetilmesi nedeniyle kat mülkiyetine ihtiyaç duyulmamıştır. Ancak birden çok bağımsız bölümü içerisinde barındıran binaların veya tesislerin münferit olarak değerlendirilebilmesi için fiilen bağımsız olan bu bölümlerin hukuken de bağımsız bölümlere dönüşmesi gerekmektedir. Böylelikle hem özelleştirmede tabana yayılma sağlanmış olacak hem de alternatifli özelleştirme modelleri geliştirilebilecektir. Ancak bu tesislerin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda kat mülkiyetine geçilebilmesi için gerekli belgelerin kurum ve kuruluşlardan temin edilmesi ya mümkün olamamakta ya da varsa bile arşivlerinde bulunamamaktadır. Bu belgelerin yeniden hazırlanması hem kamuya ekonomik bir yük getirmekte hem de zaman kaybına neden olmaktadır. Benzer bir düzenleme ile 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununda bir değişiklik yapılarak Emekli Sandığı gayrimenkullerinin kat mülkiyetine geçiş işlemleri sağlanmıştır.

      Ayrıca İstanbul Temsilciliğine tahsis edilen kadrolar iptal edilerek İdarenin merkez kadrolarına eklenmiştir.

    • Eklendi Ek Madde 4 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 10
      Değişikliğin gerekçesi

      4046 sayılı Kanuna eklenen ek maddeler ile;

      Özelleştirme programında bulunan kuruluşlara ait binaların ve sosyal tesislerin bugüne kadar kat mülkiyeti işlemleri çeşitli nedenlerle yapılamamıştır. Lojman, büro, dükkan, depo gibi hizmetler için yapılan bağımsız bölümlerin; tek bir kuruluşta olması ya da tek elden yönetilmesi nedeniyle kat mülkiyetine ihtiyaç duyulmamıştır. Ancak birden çok bağımsız bölümü içerisinde barındıran binaların veya tesislerin münferit olarak değerlendirilebilmesi için fiilen bağımsız olan bu bölümlerin hukuken de bağımsız bölümlere dönüşmesi gerekmektedir. Böylelikle hem özelleştirmede tabana yayılma sağlanmış olacak hem de alternatifli özelleştirme modelleri geliştirilebilecektir. Ancak bu tesislerin 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda kat mülkiyetine geçilebilmesi için gerekli belgelerin kurum ve kuruluşlardan temin edilmesi ya mümkün olamamakta ya da varsa bile arşivlerinde bulunamamaktadır. Bu belgelerin yeniden hazırlanması hem kamuya ekonomik bir yük getirmekte hem de zaman kaybına neden olmaktadır. Benzer bir düzenleme ile 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununda bir değişiklik yapılarak Emekli Sandığı gayrimenkullerinin kat mülkiyetine geçiş işlemleri sağlanmıştır.

      Ayrıca İstanbul Temsilciliğine tahsis edilen kadrolar iptal edilerek İdarenin merkez kadrolarına eklenmiştir.

    • Eklendi Geçici Madde 19 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 29
      Değişikliğin gerekçesi

      4046 sayılı Kanuna eklenen geçici maddeler ile;

      Özelleştirme uygulamalarına ilişkin idari davalara Danıştay tarafından bakılacağı düzenlendiğinden, görülmekte olan davaların durumuna açıklık getirilmiştir.

      Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte iş kaybı tazminatı almaya devam edenlerin, bu Kanunla yapılan değişikliklerden etkilenmeyeceklerine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

      Bu Kanunla 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte nakil hakkını kazananların, nakillerinin yapılacağına ilişkin düzenleme yapılarak, bu durumdaki personelin mağdur olmamaları amaçlanmıştır.

      Bu Kanun ile 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılması öngörülen değişiklik ile fark tazminatı uygulamasında, atama tarihi yerine Devlet Personel Başkanlığına bildirim tarihinin esas alınması sağlanmıştır. Söz konusu maddenin mevcut halinde ise fark tazminatına esas eski kadro veya pozisyon için yapılan ödemelerin net tutarlarının tespitinde hangi tarihin esas alınacağı konusunda ihtilaflar bulunmaktadır. Bu nedenle, tarihe ilişkin yapılan değişikliklerin halihazırda nakil işlemleri tamamlanmış ve fark tazminatı ödemeleri devam eden personel açısından uygulanmayarak bu personelin fark tazminatı ödemelerinde uygulama birliğini sağlayacak şekilde ilgililerin eski kurumlarından ilişiklerinin kesildiği tarihin esas alınmak suretiyle fark tazminatlarının ve şahsa bağlı haklarının belirlenmesi amaçlanmış, ayrıca bunlara fark tazminatının ödenmesinde 22 nci maddede yapılan değişikliğe paralel olarak Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kademeli geçiş öngörülmüştür. Maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla nakil işlemleri tamamlanmamış personel hakkında ise 22 nci maddenin bu Kanunla değiştirilen hükümlerinin aynen uygulanacağı belirtilmiştir.

    • Eklendi Geçici Madde 20 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 29
      Değişikliğin gerekçesi

      4046 sayılı Kanuna eklenen geçici maddeler ile;

      Özelleştirme uygulamalarına ilişkin idari davalara Danıştay tarafından bakılacağı düzenlendiğinden, görülmekte olan davaların durumuna açıklık getirilmiştir.

      Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte iş kaybı tazminatı almaya devam edenlerin, bu Kanunla yapılan değişikliklerden etkilenmeyeceklerine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

      Bu Kanunla 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte nakil hakkını kazananların, nakillerinin yapılacağına ilişkin düzenleme yapılarak, bu durumdaki personelin mağdur olmamaları amaçlanmıştır.

      Bu Kanun ile 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılması öngörülen değişiklik ile fark tazminatı uygulamasında, atama tarihi yerine Devlet Personel Başkanlığına bildirim tarihinin esas alınması sağlanmıştır. Söz konusu maddenin mevcut halinde ise fark tazminatına esas eski kadro veya pozisyon için yapılan ödemelerin net tutarlarının tespitinde hangi tarihin esas alınacağı konusunda ihtilaflar bulunmaktadır. Bu nedenle, tarihe ilişkin yapılan değişikliklerin halihazırda nakil işlemleri tamamlanmış ve fark tazminatı ödemeleri devam eden personel açısından uygulanmayarak bu personelin fark tazminatı ödemelerinde uygulama birliğini sağlayacak şekilde ilgililerin eski kurumlarından ilişiklerinin kesildiği tarihin esas alınmak suretiyle fark tazminatlarının ve şahsa bağlı haklarının belirlenmesi amaçlanmış, ayrıca bunlara fark tazminatının ödenmesinde 22 nci maddede yapılan değişikliğe paralel olarak Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kademeli geçiş öngörülmüştür. Maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla nakil işlemleri tamamlanmamış personel hakkında ise 22 nci maddenin bu Kanunla değiştirilen hükümlerinin aynen uygulanacağı belirtilmiştir.

    • Eklendi Geçici Madde 21 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 29
      Değişikliğin gerekçesi

      4046 sayılı Kanuna eklenen geçici maddeler ile;

      Özelleştirme uygulamalarına ilişkin idari davalara Danıştay tarafından bakılacağı düzenlendiğinden, görülmekte olan davaların durumuna açıklık getirilmiştir.

      Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte iş kaybı tazminatı almaya devam edenlerin, bu Kanunla yapılan değişikliklerden etkilenmeyeceklerine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

      Bu Kanunla 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte nakil hakkını kazananların, nakillerinin yapılacağına ilişkin düzenleme yapılarak, bu durumdaki personelin mağdur olmamaları amaçlanmıştır.

      Bu Kanun ile 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılması öngörülen değişiklik ile fark tazminatı uygulamasında, atama tarihi yerine Devlet Personel Başkanlığına bildirim tarihinin esas alınması sağlanmıştır. Söz konusu maddenin mevcut halinde ise fark tazminatına esas eski kadro veya pozisyon için yapılan ödemelerin net tutarlarının tespitinde hangi tarihin esas alınacağı konusunda ihtilaflar bulunmaktadır. Bu nedenle, tarihe ilişkin yapılan değişikliklerin halihazırda nakil işlemleri tamamlanmış ve fark tazminatı ödemeleri devam eden personel açısından uygulanmayarak bu personelin fark tazminatı ödemelerinde uygulama birliğini sağlayacak şekilde ilgililerin eski kurumlarından ilişiklerinin kesildiği tarihin esas alınmak suretiyle fark tazminatlarının ve şahsa bağlı haklarının belirlenmesi amaçlanmış, ayrıca bunlara fark tazminatının ödenmesinde 22 nci maddede yapılan değişikliğe paralel olarak Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kademeli geçiş öngörülmüştür. Maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla nakil işlemleri tamamlanmamış personel hakkında ise 22 nci maddenin bu Kanunla değiştirilen hükümlerinin aynen uygulanacağı belirtilmiştir.

    • Eklendi Geçici Madde 22 geçmişi 5398 sayılı Kanun, md. 29
      Değişikliğin gerekçesi

      4046 sayılı Kanuna eklenen geçici maddeler ile;

      Özelleştirme uygulamalarına ilişkin idari davalara Danıştay tarafından bakılacağı düzenlendiğinden, görülmekte olan davaların durumuna açıklık getirilmiştir.

      Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte iş kaybı tazminatı almaya devam edenlerin, bu Kanunla yapılan değişikliklerden etkilenmeyeceklerine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

      Bu Kanunla 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte nakil hakkını kazananların, nakillerinin yapılacağına ilişkin düzenleme yapılarak, bu durumdaki personelin mağdur olmamaları amaçlanmıştır.

      Bu Kanun ile 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılması öngörülen değişiklik ile fark tazminatı uygulamasında, atama tarihi yerine Devlet Personel Başkanlığına bildirim tarihinin esas alınması sağlanmıştır. Söz konusu maddenin mevcut halinde ise fark tazminatına esas eski kadro veya pozisyon için yapılan ödemelerin net tutarlarının tespitinde hangi tarihin esas alınacağı konusunda ihtilaflar bulunmaktadır. Bu nedenle, tarihe ilişkin yapılan değişikliklerin halihazırda nakil işlemleri tamamlanmış ve fark tazminatı ödemeleri devam eden personel açısından uygulanmayarak bu personelin fark tazminatı ödemelerinde uygulama birliğini sağlayacak şekilde ilgililerin eski kurumlarından ilişiklerinin kesildiği tarihin esas alınmak suretiyle fark tazminatlarının ve şahsa bağlı haklarının belirlenmesi amaçlanmış, ayrıca bunlara fark tazminatının ödenmesinde 22 nci maddede yapılan değişikliğe paralel olarak Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kademeli geçiş öngörülmüştür. Maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla nakil işlemleri tamamlanmamış personel hakkında ise 22 nci maddenin bu Kanunla değiştirilen hükümlerinin aynen uygulanacağı belirtilmiştir.

    • Değiştirildi Genel 5398 sayılı Kanun, md. 1

      3/7/2005 tarihli ve 5398 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle bu Kanunun adı “Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" iken, metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.

      Değişikliğin gerekçesi

      Yapılan bu değişiklik ile çok uzun ve yazışmalarda gereksiz yer kaplayan Kanun ismi netleştirilmiştir. Esasen kamuoyunda "Özelleştirme Kanunu " veya kısaca "4046 " sayılı kanun olarak yerleşen Kanunun adı bu şekilde açık hale getirilmiş olacaktır.

    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 17 geçmişi (fıkra) 5398 sayılı Kanun, md. 11

      3/7/2005 tarihli ve 5398 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle bu fıkrada yer alan "ve hangi süre içinde" ibaresi, yürürlükten kaldırılmıştır.

      Değişikliğin gerekçesi

      Bu düzenleme ile işlevini yitiren hükümler Kanun metninden çıkarılmıştır.

    • Eklendi Madde 18 geçmişi (paragraf) 5398 sayılı Kanun, md. 5

      3/7/2005 tarihli ve 5398 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle bu paragrafın birinci cümlesinin sonuna, "Sermayesindeki kamu payı yüzde onbeşin altında olan iştirak hisselerinin özelleştirilmesinde birden fazla teklif alınması şartı aranmaz." ibaresi eklenmiştir.

      Değişikliğin gerekçesi

      Bu değişiklik ile kuruluşların bazen çok düşük oranlardaki ve önemsiz iştirak paylarının özelleştirilmelerine kolaylık sağlanacaktır. Bu nedenle ihale usulündeki bağlayıcı "iki teklif şartı" kaldırılmıştır.

      "Belirli istekliler arasında kapalı teklif usulü" yeniden düzenlenerek, diğer ihale usulleri ile sonuç alınamaması durumunda yeniden ihale edilmesinde zorluklar olan ve özelleştirilmesi ihale usulleri ile gerçekleştirilecek olan kuruluşların özelleştirilmesi suretiyle ekonomiye kazandırılması amaçlanmıştır.

      Ayrıca, özelleştirme programındaki kuruluşların değer tespitlerinin özelleştirme ihalelerinin sonuçlanmasından sonra kamuoyuna duyurulmasının, alıcılar tarafından devir sözleşmesinin imzalanmaması veya ihalenin iptal edilmesi halinde kuruluş için yapılacak yeni ihalede kamunun zarara uğraması söz konusu olabileceğinden bu konuda düzenleme yapılmıştır.

    • Eklendi Madde 27 geçmişi (bent) 5398 sayılı Kanun, md. 9
      Eski ifade
      (sözleşmeler dâhil)
      Yeni ifade
      (danışmanlık hizmet alımları ile nihai devir işlemlerine ilişkin sözleşmeler dâhil)
      Değişikliğin gerekçesi

      İdarenin yoğun olarak muhatap olduğu hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yapılan harç giderleri yüksek miktarlara ulaşmaktadır. Bu düzenleme gider yoğunluğunu önlemiş olacaktır.

      Özelleştirme uygulamaları olan kuruluşların özelleştirme kapsam ve programına alınmasına, İdarece ihaleye çıkma kararlarına, ihale komisyonlarınca yapılan ihaleler sonucunda verilen nihai kararlara, Kurulca verilen nihai devre ilişkin kararlara, Kurulca 4046 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (i) bendi uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan devir kararlarına karşı açılan davaların, kısa sürede sonuçlanmasının temini açısından Danıştayın ilk derece mahkemesi olması uygun olacaktır. Bu nedenle, yukarıda belirtilen uygulamalara karşı açılacak davaların ilk derece mahkemesi olarak Danıştayda görülmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

      Ayrıca, yapılan değişiklikle özelleştirme uygulamalarına dair muafiyet konusuna açıklık getirilmiştir.

  28. 17 Eylül 2004

  29. 16 Haziran 2004

    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 37 geçmişi (son cümle) 5189 sayılı Kanun, md. 12
      Değişikliğin gerekçesi

      - Madde ile yürürlükten kaldırılan hükümler düzenlenmiştir.

      Bu kapsamda, 406 sayılı Kanunun ek 22 nci maddesinin (a) bendinin birinci paragrafının ikinci ve üçüncü cümleleri, (b) bendinin ikinci paragrafı ile ikinci paragrafında yer alan “Bakanlar Kurulunca bu Kanuna göre belirlenen kadrolarda çalışan personel dışında kalan ve” ibaresi yürürlükten kaldırılarak, Türk Telekomda beş ayrı statüde çalışan personele ilişkin işlemlerin takibi ve farklı düzenlemelerin yapılması ve bunlara ilişkin aksaklıkların giderilmesi amaçlanmış, Türk Telekomun statüsü gereği sadece iş mevzuatına tâbi personel çalıştırılmasına imkân sağlayan düzenleme yapılmış ve düzenleme gereği uygulama imkânı kalmayan hükümler yürürlükten kaldırılmıştır.

      Yapılan düzenlemelerle deniz haberleşmesindeki gelişmelerin takip zorunluluğunun büyük yatırımları gerektirmesi ve tekel hakkı sona ermiş bulunan Türk Telekomun da özelleştirme sürecinde bulunması, telekomünikasyon sektörünün tam rekabete açılması, Türk Telekom bünyesindeki Telsiz İşletme Müdürlüğünün Türk Telekom gelirlerinde yarattığı menfi etki ve benzeri nedenler de gözetilerek, bu Müdürlüğün, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğüne devri ile bu hizmetlerin Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünde yürütülmesinin öngörülmesi nedenleriyle, mevzuata uygunluğun sağlanmasını teminen, bu hizmetlere yönelik olarak Telsiz Kanunu ile Türk Telekoma verilen çeşitli görev ve yetkileri düzenleyen maddelerin yürürlükten kaldırılması gerekmiştir. Bu cümleden olarak, Telsiz Kanununun 3 üncü maddesinin “Kamu Haberleşmesi” terimi, Posta Telgraf ve Telefon İşletmesi Genel Müdürlüğünün yürütmekle yükümlü olduğu ve kendi kuruluş kanununda belirtilen haberleşmeyi,” hükmünü ihtiva eden (e) bendi, “Deniz taşıtlarının kara ile kamu haberleşmesini sağlayacak olan sahil telsiz istasyonlarını kurma ve işletme yetkisi, sadece Posta Telgraf ve Telefon İşletmesi Genel Müdürlüğüne aittir.” hükmünü ihtiva eden 21 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. Ayrıca, aynı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Posta Telgraf ve Telefon İşletmesi Genel Müdürlüğü imkânları ile haberleşme saglanamaması veya” ibaresi madde metninden çıkarılmış, aynı maddenin “Posta Telgraf ve Telefon İşletmesi Genel Müdürlüğü imkânları ile sağlanamaması nedeniyle verilen izinler, bu idarece imkân sağlanması halinde geri alınabilir.” hükmünü ihtiva eden ikinci fıkrası da yürürlükten kaldırılmıştır.

      Türk Telekom tarafından yürütülmekte olan uydu hizmetlerinin millî güvenlik ve ülke savunması açısından stratejik önemi de dikkate alınarak, bu hizmetleri yürütmek üzere ayrı bir anonim şirket kurulması öngörüldüğünden mevzuata uygunluğun sağlanmasını teminen, 4673 sayılı Kanunun geçici 6 ncı maddesi de yürürlükten kaldırılmıştır.

      Öte yandan, 4502 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası da ihtiyaç kalmadığı için yürürlükten kaldırılmıştır.

      Ayrıca, 4046 sayılı Kanunun 37 nci maddesinin (a) bendinin “Limanlar hakkında mülkiyetin devri suretiyle özelleştirme yapılamaz” cümlesini takip eden hükümlerin de madde metninden çıkarılması öngörülmüş ve özelleştirilmelerde yabancıların % 49’un üzerinde pay sahibi olması imkânı getirilerek, diğer maddelerle uyum sağlanmıştır.

  30. 27 Nisan 2004

  31. 10 Aralık 2003

    • Bu maddenin uygulanması ile ilgili olarak 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kanunun 81 inci maddesine bakınız.

      Değişikliğin gerekçesi

      Kanunun geçici maddelerdeki hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yürürlükten kaldırılması öngörülen kanunlar, kanun maddeleri veya hükümleri gösterilmektedir.

  32. 1 Ağustos 2003

    • Eklendi Madde 3 geçmişi (ibare) 4971 sayılı Kanun, md. 1
      Değişikliğin gerekçesi

      - Madde ile;

      4046 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında değişiklik yapılarak, Devlet bakanlarının sayısının azaltılması nedeniyle, Özelleştirme Yüksek Kurulunun oluşturulmasında ortaya çıkabilecek zorlukların giderilmesi amaçlanmıştır.

      Ayrıca, 3 üncü maddenin ikinci fıkrasının (d) bendinde yapılan değişiklik ile, mevcut madde metninde yer alan nihai devir işlemlerini onaylamak ifadesi yerine 4046 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana ve uygulamada olduğu şekilde Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından ihale komisyonlarınca verilen nihai kararların onaylanmasına ilişkin düzenleme yapılarak, yanlış yorumların ve tartışmaların önlenmesi sağlanmış ve ifadeye açıklık getirilmiştir. Zira nihai devir, ihale sonucu sözleşmelerin yapılmasından sonraki aşamadır. Özelleştirme İdaresince gerçekleştirilen ise yalnızca ihale işlemleridir. Diğer taraftan dolar üzerinden yapılan sözleşmelerle ilgili olarak, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, alıcılar tarafından açılan uyarlama davaları halen devam etmekte olup, alınan ihtiyati tedbir kararları nedeniyle alacakların tahsili güçleşmiştir.

      Alacakların tahsilini hızlandırmak amacıyla, aynı fıkranın (ı) bendinde değişiklik yapılarak Özelleştirme Yüksek Kuruluna İdarenin hak, alacak ve borçlarına ilişkin karar alma yetkisi verilmektedir.

    • Değiştirildi Madde 7 geçmişi (üçüncü cümle) 4971 sayılı Kanun, md. 3
      Değişikliğin gerekçesi

      - 4046 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde özelleştirme felsefesine uygun olarak çalışanlara satış düzenlenmişken anılan Kanunun 7 nci maddesinde yer alan hüküm kısmen de olsa çalışanlara satışa engel bir düzenleme gibi yorumlanabilmektir. Madde ile söz konusu çelişkiyi gidermek üzere 4046 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde değişiklik yapılmıştır.

    • Değiştirildi Madde 10 geçmişi 4971 sayılı Kanun, md. 4
      Değişikliğin gerekçesi

      - 4046 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde Özelleştirme Fonunun kullanım alanları sayılmaktadır. Madde ile; 10 uncu maddenin (l) bendinde düzenleme yapılarak önceden öngörülemeyen ve fakat özelleştirme uygulamalarının gerektirdiği zorunlu hallerde ortaya çıkan ve çıkabilecek engellerin aşılması amaçlanmıştır.

    • Eklendi Madde 18 geçmişi (fıkra) 4971 sayılı Kanun, md. 5
      Değişikliğin gerekçesi

      - Madde ile;

      4046 sayılı Kanunun 18 inci maddesin (B) bendinin (c) alt bendinde değer tespit metotlarından en az üçünün kullanılması düzenlendiğinden, uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi ve özelleştirmeye kolaylık sağlanması amacıyla en az iki değer tespit yönteminin kullanılmasına imkan tanıyan değişiklik yapılmıştır. Özellikle gayrimenkullerin değerinin tespitinde en az üç yöntem uygulamak konusunda ortaya çıkan sorunların bu düzenleme ile giderilmesi sağlanmıştır.

      Ayrıca aynı maddenin (C) bendinin (c) alt bendinde yapılan değişiklik ile "Belirli istekliler arasında kapalı teklif usulü" yeniden düzenlenerek, özelleştirme programındaki atıl vaziyetteki kuruluşların ekonomiye kazandırılması amacıyla, teklif sahiplerinin özelleşecek kuruluşa yatırım yapmak ve üretim ve istihdamı artırmaları kaydıyla, yapılacak ihale sonucu devrine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

      4046 sayılı Kanunun 18 inci maddesine eklenen fıkra ile de uygulamada tereddüt oluşturan ita amirleri tanımına açıklık getirilmiş ve genel müdürlerin yönetime ilişkin diğer görevleri yerine getirmeleri nedeniyle işlerinin yoğun olabileceği dikkate alınarak yetkilerini devrettikleri genel müdür yardımcılarının da ita amiri olarak komisyon başkanlığını yürütebilecekleri öngörülmüştür.

    • Yürürlükten kaldırıldı Madde 23 geçmişi 4971 sayılı Kanun, md. 28
      Değişikliğin gerekçesi

      - Madde ile;

      özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardaki personele ilişkin sosyal yardım zammı ödemelerini düzenleyen 4046 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür. Bu suretle, uygulamada ortaya çıkan hukuki ihtilafların önlenmesi ve Özelleştirme Fonunun giderlerinin azaltılması amaçlanmıştır. Ayrıca, 4733 sayılı Kanun gereği Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulunun oluşması neticesinde alkol ve alkollü içki üretimine ilişkin esaslar Kurum tarafından belirlendiğinden 4733 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi sonrasında 4250 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin geçerliliğinin kalmaması, TEKEL Alkollü İçkiler Sanayii ve Ticareti Anonim Şirketinin özelleştirilmesi sonrasında da aynı Kanunun 9 uncu maddesinin işlevini yitirecek olması ve numune şarap evleri açılmasını öngören 15 inci madde ile şarapçılık tekniklerinin öğretilmesi ve şarap ihraç edenlere prim ödenmesine ilişkin 16 ncı maddeler de fonksiyonlarını yitirmiş bulunmaları nedenleriyle 4250 sayılı Kanunun 4, 9, 15 ve 16 ncı maddelerinin yürürlükten kaldırılması öngörülmüştür.

    • Değiştirildi Madde 27 geçmişi 4971 sayılı Kanun, md. 9
      Değişikliğin gerekçesi

      - Madde ile;

      özelleştirme uygulamaları nedeniyle Rekabet Kurulunun, rekabetin korunmasına ve hakim durumun önlenmesine yönelik olarak verebileceği kararlar nedeniyle teklif sahipleri açısından caydırıcı olabilecek durumun ortadan kaldırılmasını teminen bu düzenleme yapılmış olup, bu madde ile özelleştirme programında bulunan ve sermayelerinin tamamı Devlete ait olan kuruluşların özelleştirilmelerinin verimli ve süratli bir şekilde yapılabilmesi için zaman kaybına neden olan şekil şartlarının kaldırılması amaçlanarak anonim şirket statüsündeki bu kuruluşlarda 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği sermaye artışlarında artırılan sermaye miktarı üzerinden alınan (binde bir oranındaki) katkı payı, tescil ücreti ve Sermaye Piyasası Kurulu kayıt işlemlerinden ücret alınmayacağına ve özelleştirme neticesinde gerçekleştirilecek bölünme ve devirlerde vergi muafiyetine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

    • Eklendi Ek Madde 2 geçmişi 4971 sayılı Kanun, md. 10
      Değişikliğin gerekçesi

      - Madde ile;

      4046 sayılı Kanuna bir madde eklenerek, kamu kurum ve kuruluşlarının (özel kanunla kurulmuş kamu kurumu, kurul, üst kurul ve kuruluşlar dahil) kendilerine özelleştirme ile ilgili intikal eden işlemleri öncelikle ve ivedilikle incelemesi, karara bağlaması ve sonuçlandırması öngörülmüştür. Bu düzenleme ile özelleştirme uygulamaları ile ilgili işlemlerin sürüncemede kalması veya gecikmesinden dolayı ortaya çıkacak sorunların ve ekonomik kayıpların giderilmesi amaçlanmıştır.

    • Eklendi Geçici Madde 17 geçmişi 4971 sayılı Kanun, md. 11
      Değişikliğin gerekçesi

      - Madde ile; 4046 sayılı Kanuna iki geçici madde eklenmiştir.

      Geçici 17 nci madde ile;

      Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalıştırılan personel dışında kalan ve halen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan personelin, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altmış gün içerisinde istekte bulunmaları halinde sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi öngörülmüştür. Bu durumda olan personele altmış gün içinde İdareye başvurup başvurmama hususunda seçim hakkı getirilmiştir.

      Geçici 18 inci madde ile;

      Özelleştirilen, faaliyeti durdurulan, küçültülen, kapatılan veya tasfiye edilen kurum ve kuruluşlardan emeklilik, malullük ve ölüm nedeniyle ayrılan ve kendilerine veya dul ve yetimlerine T.C. Emekli Sandığınca aylık bağlananlara bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ödenmiş bulunan emeklilik ikramiyesi, makam, temsil ve görev tazminatları ile ölüm yardımlarının bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde, Hazine tarafından faturası karşılığında T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne ödenmesi ve özelleştirilen veya devrolunan kuruluşlarla ilgili olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile devralan alıcılar arasında yapılan sözleşme hükümlerinin saklı kalması öngörülmüştür. Bu düzenleme ile bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce özelleştirme programındaki kuruluşlardan emekli olan personelin, emekli ikramiyesi, makam, görev ve temsil tazminatları ile ölüm yardımlarının hangi kuruluş tarafından ödeneceğine ilişkin olarak uygulamada ortaya çıkan ihtilafların giderilmesi amaçlanmış ve T.C. Emekli Sandığının birikmiş alacaklarının tahsili hususunda ödemenin hangi kuruluş tarafından yapılacağı belirlenmiştir.

    • Değiştirildi Madde 3 geçmişi (bent) 4971 sayılı Kanun, md. 1
      Eski ifade
      Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen nihai devir işlemlerini onaylamak
      Yeni ifade
      yapılan ihaleler sonucunda ihale komisyonlarınca verilen nihai kararları onaylamak,
      Değişikliğin gerekçesi

      - Madde ile;

      4046 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında değişiklik yapılarak, Devlet bakanlarının sayısının azaltılması nedeniyle, Özelleştirme Yüksek Kurulunun oluşturulmasında ortaya çıkabilecek zorlukların giderilmesi amaçlanmıştır.

      Ayrıca, 3 üncü maddenin ikinci fıkrasının (d) bendinde yapılan değişiklik ile, mevcut madde metninde yer alan nihai devir işlemlerini onaylamak ifadesi yerine 4046 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana ve uygulamada olduğu şekilde Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından ihale komisyonlarınca verilen nihai kararların onaylanmasına ilişkin düzenleme yapılarak, yanlış yorumların ve tartışmaların önlenmesi sağlanmış ve ifadeye açıklık getirilmiştir. Zira nihai devir, ihale sonucu sözleşmelerin yapılmasından sonraki aşamadır. Özelleştirme İdaresince gerçekleştirilen ise yalnızca ihale işlemleridir. Diğer taraftan dolar üzerinden yapılan sözleşmelerle ilgili olarak, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, alıcılar tarafından açılan uyarlama davaları halen devam etmekte olup, alınan ihtiyati tedbir kararları nedeniyle alacakların tahsili güçleşmiştir.

      Alacakların tahsilini hızlandırmak amacıyla, aynı fıkranın (ı) bendinde değişiklik yapılarak Özelleştirme Yüksek Kuruluna İdarenin hak, alacak ve borçlarına ilişkin karar alma yetkisi verilmektedir.

    • Değiştirildi Madde 18 geçmişi (alt bent) 4971 sayılı Kanun, md. 5

      1/8/2003 tarihli ve 4971 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle bu alt bentte yer alan “metotlarından en az” ibaresinden sonra gelen “üçünü“ ibaresi, “ikisini“ olarak değiştirilmiştir.

      Değişikliğin gerekçesi

      - Madde ile;

      4046 sayılı Kanunun 18 inci maddesin (B) bendinin (c) alt bendinde değer tespit metotlarından en az üçünün kullanılması düzenlendiğinden, uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi ve özelleştirmeye kolaylık sağlanması amacıyla en az iki değer tespit yönteminin kullanılmasına imkan tanıyan değişiklik yapılmıştır. Özellikle gayrimenkullerin değerinin tespitinde en az üç yöntem uygulamak konusunda ortaya çıkan sorunların bu düzenleme ile giderilmesi sağlanmıştır.

      Ayrıca aynı maddenin (C) bendinin (c) alt bendinde yapılan değişiklik ile "Belirli istekliler arasında kapalı teklif usulü" yeniden düzenlenerek, özelleştirme programındaki atıl vaziyetteki kuruluşların ekonomiye kazandırılması amacıyla, teklif sahiplerinin özelleşecek kuruluşa yatırım yapmak ve üretim ve istihdamı artırmaları kaydıyla, yapılacak ihale sonucu devrine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

      4046 sayılı Kanunun 18 inci maddesine eklenen fıkra ile de uygulamada tereddüt oluşturan ita amirleri tanımına açıklık getirilmiş ve genel müdürlerin yönetime ilişkin diğer görevleri yerine getirmeleri nedeniyle işlerinin yoğun olabileceği dikkate alınarak yetkilerini devrettikleri genel müdür yardımcılarının da ita amiri olarak komisyon başkanlığını yürütebilecekleri öngörülmüştür.

    • Değiştirildi Madde 24 geçmişi (madde) 4971 sayılı Kanun, md. 7

      1/8/2003 tarihli ve 4971 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle bu maddede yer alan “bu hakkı kazandıkları tarihten itibaren“ ibaresi,” bu hakkı kazandıkları, çalıştıkları kuruluşun özelleştirme programına alınmasından önce emeklilik hakkını kazananlara ise bu kuruluşun özelleştirme programına alındığı tarihten itibaren” şeklinde değiştirilmiştir.

      Değişikliğin gerekçesi

      - Madde ile;

      özelleştirme programındaki kuruluşlarda çalışan personelin, bu kuruluşların özelleştirme programına alınmasından önce emeklilik hakkını kazanması halinde, ilave emekli ikramiyesi ödenmesi konusunda uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacıyla 4046 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinde düzenleme yapılmıştır. Kuruluşun özelleştirme programına alınmasından önce emeklilik hakkını elde edenlerin bu haktan yararlanmaları konusuna açıklık getirilmiştir.

  33. 3 Ocak 2002

  34. 23 Mayıs 2000

    • Değişikliğin gerekçesi

      – 4109 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası, 7258 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları, 2983 sayılı Kanunun Kamu Ortaklığı Fonu ile ilgili düzenlemelere yer verilen maddelerinin yürürlükten kaldırılması için hazırlanmıştır.

      Kamu Ortaklığı Fonunun tasfiye edilmesi halinde, 4046 sayılı Kanunun Özelleştirme Fonunun nakit fazlasının Kamu Ortaklığı Fonuna aktarılacağına ilişkin geçici 8 inci maddesinin ve Kamu Ortaklığı Fonunun Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütüleceği hakkındaki geçici 6 ncı maddesinin son fıkrasının hükmü kalmayacağından yürürlükten kaldırılması gerekmektedir.

      Diğer taraftan, 1971 yılında meydana gelen depremin yaralarının sarılması için ihtiyaç duyulan kaynağın Tekel ürünlerine zam yapılmak suretiyle karşılanması ve yapılan bu zamdan elde edilen hâsılatın deprem harcamalarında kullanılması amacıyla spesifik olarak 9.3.1972 tarih ve 1571 sayılı Kanunla kurulmuş olan Deprem Fonu, son yedi yıldır herhangi bir faaliyette bulunmayarak işlevini yitirmiş olması ve aynı konuda faaliyet gösteren Afetler Fonunun bulunması nedeniyle tasfiye edilmektedir.

      Bunun yanısıra, 1993 yılından itibaren bütçe kapsamına alınan fonlar arasında bulunan, kaynağını tamamen bütçeden alan, günümüze kadar bütçede iz ödenekle takip edilen herhangi bir faaliyet göstermeyen veya işlevlerini yitirmiş olmaları nedeniyle varlıklarını sürdürmelerinde herhangi bir yarar görülmeyen 20.7.1966 tarihli ve 775 sayılı Kanunla ihdas edilen Gecekondu Fonu, 7.5.1987 tarihli 3359 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesiyle Sağlık Bakanlığı bütçesine genel bütçeden ayrılacak ödenekle de yerine getirilmesi mümkün olan hizmetleri yerine getirmek için ihdas edilen Sağlık Hizmetlerini Destekleme Fonu ile Ödeme Güçlüğü İçinde Bulunan Bankerlerin İşlemleri Hakkında 35 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 31, ek 32, ve ek 33 üncü maddeleri ile tahvil arz ve talebi arasındaki dengesizlikleri gidermek ve tahvil piyasasının istikrarını sağlamak amacıyla kurulan Menkul Kıymet Tanzim Fonu tasfiye edilmektedir.

  35. 3 Nisan 1997

  36. 31 Ocak 1997

  37. 27 Nisan 1995