Menu

Arama Yapın

İcra İflas Hukukunda Güncel Meseleler 2024 | Hemen Kaydolmak İçin Tıkla

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,24 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Türk Hukukunda Adlî Sicil ve Arşiv Kaydının Silinmesi

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Av. İsmail ERSOĞAN
  • Sayfa Sayısı: 33
  • Yayın Tarihi: 29.07.2021
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 35,00
35,00 TL
14,00 TL

Bu kitap 2571 kez incelendi; 150 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Ceza Hukuku, Ceza Muhakemesi Hukuku, Makaleler

Sosyal bilimlerden biri olan hukuk, insanlık tarihi boyunca var olmuş ve gerek insanların kendi aralarındaki ilişkilerini gerekse bireylerin kamu erkleri ile olan ilişkilerini düzenleme konusu yapmıştır. Sürekli bir değişim ve gelişim içerisinde olan hukuk günümüze kadarki yolculuğunda birçok disipline ayrılmıştır. Bu disiplinler arasında insan hak ve özgürlüklerine en çok müdahale eden, bu konuda sert hukuk normları ihtiva eden disiplin kuşkusuz ki ceza hukukudur. Ceza hukukuna meşruiyet kazandıran ise sert müdahalelerde bulunmuş olduğu insan hak ve özgürlüklerini aynı zamanda koruyucu bir fonksiyon icra etmesidir. Nitekim doktrinde ceza hukuku; “Genel olarak ceza hukuku, esasen haksızlık teşkil eden davranışlardan hangilerinin suç olarak nitelendirilmesi gerektiğini ve bu davranışlar karşılığında ne tür yaptırımların uygulanacağını belirleyen bir hukuk disiplinidir. Kısacası, ceza hukuku, ceza ve güvenlik tedbirlerinin önleyici etkisiyle, hukuki değerleri korumaya yönelik bir fonksiyon icra etmektedir.”[1] şeklinde tanımlanmıştır.

Modern ceza hukuku bağlamında konuyu ele aldığımızda ise ceza hukukunun icra ettiği tek fonksiyonun bu olmadığı açıkça görülecektir. Ceza hukukunun bir diğer önemli fonksiyonu ise suça karışmış bireylerin yeniden topluma kazandırılmasıdır. Nitekim konuya ilişkin olarak Yarsuvat “Cezanın amacı toplumu korumak ve aynı zamanda suçluyu himaye ve ıslah etmektir.”[2] değerlendirmesinde bulunmuştur. Türk hukukunun konuya yaklaşımını anlayabilmek için 13.12.2004 tarih ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun bize yol gösterici olacaktır. Anılan Kanunun “İnfazda temel amaç” başlıklı 3. maddesi uyarınca; “Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı ile ulaşılmak istenilen temel amaç, öncelikle genel ve özel önlemeyi sağlamak, bu maksatla hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken ve kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmaktır.” Anılan kanun maddesi suçluların cezalandırılması ile güdülen yegâne amacın suç ile mücadele olmadığını, suçluların topluma yeniden kazandırılmasının da amaç edinildiğini göstermektedir.

Modern ceza hukukunun temel fonksiyonlarından biri olan suç işlemiş bireylerin topluma yeniden kazandırılmasını zorlaştıran ve birkaç noktada bu fonksiyonu işlevsiz kılan adlî sicil ve arşiv kayıtları ile bu kayıtların silinmesi üzerinde durulmasında fayda vardır. İşbu makalenin devam eden kısımlarında 25.05.2005 tarih ve 5352 sayılı Adlî Sicil Kanunu çerçevesinde adlî sicil ve arşiv kayıtlarının özellikle silinme koşulları üzerinde durulacaktır.

 

[1]     ÖZGENÇ İzzet, “Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler”, 10. Bası, Ankara, Seçkin Yayınları, 2014, sh. 33.

[2]     D. Yarsuvat, “Ceza ve Yeni İçtimai Müdafaa Doktrini”, İHFM XXXII, 1 (1966), 79-99

Avukat

Av. İsmail ERSOĞAN

  • Eğitim Sayısı 0
  • E-Kitap Sayısı 1
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 0

Eğitmen Hakkında

Yazar, 1996 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 2014 yılında girmiş olduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2018 yılında onur derecesi ile mezun olmuştur. Avukatlık yasal stajını tamamlayan yazar İstanbul Barosu’nun 70879 sicil numarasına kayıtlı avukat olarak avukatlık yapmaktadır.

Sosyal Medya


Yazar, 1996 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 2014 yılında girmiş olduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2018 yılında onur derecesi ile mezun olmuştur. Avukatlık yasal stajını tamamlayan yazar İstanbul Barosu’nun 70879 sicil numarasına kayıtlı avukat olarak avukatlık yapmaktadır.


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…