Menu

Arama Yapın

İcra İflas Hukukunda Güncel Meseleler 2024 | Hemen Kaydolmak İçin Tıkla

Menu

Makaleler

Dr. Ögr. Üyesi Kemale ASLAN

UZAKTAN SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMU HAKKINDA YÖNETMELİĞE DAİR HUKUKİ DEĞERLENDİRMELER

16 Kasım 2024

Çalışmamızda Yönetmelik hükümlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Dr. Ögr. Üyesi Kemale ASLAN

VEKİLİN ÖZEN YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE BASİRETLİ VEKİL KAVRAMI

16 Kasım 2024

Çalışmamızda vekilin özen borcu ve özellikle basiretli vekil kavramı konusu incelenmiştir.

Dr. Ögr. Üyesi Kemale ASLAN

İNFLUENCER’LARIN YAPTIKLARI REKLAM VE TANITIMLARDAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT SORUMLULUĞU

16 Kasım 2024

Çalışmamızda, “influencer”ların hukuki sorumluluğu konusuna “haksız fiil sorumluluğu” sınırları dahilinde yer verilmiştir.

Dr. Ögr. Üyesi Kemale ASLAN

TÜRK HUKUKUNDA 7223 SAYILI ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE TEKNİK DÜZENLEMELER KANUNU’NA GÖRE ÜRETİCİNİN SORUMLULUKTAN KURTULUŞ SEBEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

16 Kasım 2024

Çalışmamızda Türk Hukukunda 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nun yeri ve önemi, bu Kanundaki temel kavramlar ve ürün sorumluluğu şartları genel olarak belirtilmiştir

Dr. Ögr. Üyesi Kemale ASLAN

İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILAN ALIŞVERİŞLERDE TÜKETİCİNİN KORUNMASI

16 Kasım 2024

Çalışmamız mesafeli sözleşmeler bakımından tüketicinin karşılaşabileceği sorunları ve buna yönelik çözüm önerilerini içermektedir.

Dr. Ögr. Üyesi Kemale ASLAN

MİRAS HUKUKU BAKIMINDAN “GAİPLİK”

16 Kasım 2024

Çalışmamızda, gaiplik kararının koşullarına, hâkimin gaiplik kararı vermesine ve bu kararın miras hukukundaki yansımalarına yer verilmiştir. Miras hukuku bakımından konu esasen iki boyutta; hem gaiplik kararı verilen kişinin mirası, hem de mirasçıların gaip olması bakımından ayrı ayrı incelenmiştir.

Çelik Ahmet ÇELIK

TRAFİK KAZALARINDA SUÇ KAVRAMI

01 Kasım 2024

Kaza, dikkatsizlik ve özensizlikle istemeyerek bir zarara neden olmaktır. Buna özel hukukta “kusur”, ceza hukukunda “taksir” denilmektedir. O halde, istemeyerek veya öngöremeyerek ya da öngörebilmiş olsa bile sonucunu düşünemeyerek trafik kazasında ölüme veya yaralanmaya neden olan kişi, ceza yasasına göre “taksirli suç” işlemiş olacaktır.

Çelik Ahmet ÇELIK

TRAFİK KAZASI NEDENİYLE TAZMİNAT DAVALARINDA GÖREVLİ MAHKEME SORUNU

01 Kasım 2024

Trafik kazalarında işleten, sürücü, sigortacı “ortaklaşa sorumlu” olup, tümü hakkında ortak görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir

Çelik Ahmet ÇELIK

TAZMİNATTAN İNDİRİMLER VE İNDİRİMLERDE SIRA

01 Kasım 2024

Zarar belirlenmeden ve zarar görenlerin sorumlulardan iste-yebilecekleri tazminat tutarları hesaplanmadan, takdire dayalı ve hakkaniyet düşüncesiyle indirimler yapılamaz.

Çelik Ahmet ÇELIK

ÖLÜM VE BEDENSEL ZARARLAR NEDENİYLE MANEVİ TAZMİNAT İSTEKLERİ

01 Kasım 2024

Manevi tazminatın bir tanımı yapılmamıştır. Kuşkusuz bu da maddi tazminat gibi “zarar” kavramı içerisinde yer alması gereken bir tazminat türüdür. Maddi zarar genellikle “malvarlığında eksil-me” olarak tanımlandığına göre, manevi zararı “kişi varlığında ek-silme” (TBK.56, BK.47) ve “kişi haklarına zarar verme” (TBK. 58, BK.49) olarak niteleyebiliriz.

Çelik Ahmet ÇELIK

HMK 107. MADDESİNDE YAPILAN SON DEĞİŞİKLİK HAKKINDA GÖRÜŞLER

01 Ocak 2021

6100 sayılı Yasa’nın 107.maddesi 2.fıkrasında yapılan deği-şiklikle, 107.maddeyle sağlanmak istenen hak aramada “gerçek zararı” belirleme ve elde etme kolaylığı ortadan kaldırılmış; geç-miş yılların kısmi davasındaki olumsuzluklar âdeta geri dönmüş; gerçeğe ulaşma, hak ve adalete uygun bir sonuç alma olanağı zor-laştırılmıştır.

Çelik Ahmet ÇELIK

GEÇİCİ İŞGÖREMEZLİK NEDİR? NASIL HESAPLANMALI?

01 Kasım 2024

Geçici işgöremezlik, yaralanan kişinin “tedavi ve iyileşme” dönemidir. Bu dönemde kişi yüzdeyüz güç kaybına uğramış sayıl-makta; bu süre içinde bir kazanç kaybı olmasa bile, günlük yaşamını sürdürürken hareket zorluğu çekeceği ve daha fazla güç harcayacağı için, “geçici güç kaybı tazminatı” isteyebileceği kabul edilmektedir.

Çelik Ahmet ÇELIK

TAZMİNAT DAVALARINDA GÖREV VE YETKİ

01 Kasım 2024

Görev kuralları kamu düzenine ilişkin olduğundan, mahkeme, tarafların itirazı olmasa bile, görevli olup olmadığını yargılamanın her aşamasında ve kendiliğinden inceleyip karar verebilir. Ayrıca taraflar da mahkemenin görevsiz olduğunu, yargılamanın sonuna kadar her aşamada ileri sürebilirler.

Çelik Ahmet ÇELIK

ESER SÖZLEŞMESİNE İLİŞKİN DAVALARDA BİLİRKİŞİLERİN YANLIŞ VE YANILTICI RAPORLARI

01 Kasım 2024

Mahkemeler, eser sözleşmelerine ilişkin davalarda, bilirkişi seçimine özen göstermeli, doğru kişileri seçmeli ve bilirkişilere yapacakları işi anlatmalıdırlar

Çelik Ahmet ÇELIK

HATIR TAŞIMASINA FARKLI BAKIŞ

01 Kasım 2024

Hatır taşımalarında tazminattan indirim gerekli midir, neden indirim yapılmalıdır?

Çelik Ahmet ÇELIK

DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATINDA DESTEK PAYLARI

01 Kasım 2024

Destekten yoksun kalma tazminatı hesaplanırken, haksahipleri arasındaki paylaşım konusunda uygulamada birlik sağlanmalı; Yargıtay kararlarında ortak bir görüş oluşmalıdır.

Çelik Ahmet ÇELIK

İŞLETEN VE SÜRÜCÜ YAKINLARININ TRAFİK SİGORTASINDAN YARARLANMALARI

01 Kasım 2024

Karayolları Trafik Kanunu’nun 92.maddesi (b) bendindeki iş-leten ve sürücü yakınlarının (mal zararları dışında) can zararları-nın, işletene ait veya sürücünün kullandığı aracın Trafik Sigorta-sı’ndan istenebileceğine ilişkin düzenlemenin, 92’inci maddeye 6704 sayılı Torba Yasa ile eklenen (g,h,i) bentleriyle tartışmalı hale gelmesi nedeniyle, konuyu açıklığa kavuşturmaya, bazı tespit ve değerlendirmeler yapmaya çalışacağız.

Çelik Ahmet ÇELIK

TRAFİK SİGORTASI GENEL ŞARTLARINDA SON DEĞİŞİKLİKLERİN ELEŞTİRİSİ

01 Kasım 2024

Bu yazımızda, daha önce 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe ko-nulan Genel Şartlar için yaptığımız eleştirileri de yinelemek sure-tiyle, yeni düzenlemede yer alan tazminat hesaplama ve ödeme koşullarını ayrı ayrı ele alıp, hukuka ve yargıya vereceği zararları ve sakıncalarını göstermeye çalışacağız.

Çelik Ahmet ÇELIK

TRAFİK SİGORTASI GENEL ŞARTLARI YASALARA, SORUMLULUK HUKUKU İLKELERİNE VE YARGITAY'IN YERLEŞİK KARARLARINA AYKIRIDIR

01 Kasım 2024

Bir ülkede tüm haksız fiillere uygulanacak sorumluluk kurallarının ve tazminat hesaplama yöntemlerinin bir ve aynı olması gerekir.

Çelik Ahmet ÇELIK

ÖLÜM VE BEDENSEL ZARARLAR NEDENİYLE TAZMİNAT DAVALARINDA HESAPLAMA FARKLILIKLARININ GİDERİLMESİ HAKKINDA GÖRÜŞLER

01 Kasım 2024

Yargıda tazminat hesapları konusunda, az da olsa, bazı yanlış kararlar verilmesi ve yerleşik içtihattan sapmalar dışında, önemli bir sorun yoktur.

Çelik Ahmet ÇELIK

KANUN YOLLARINA BAŞVURMADA PARASAL SINIRLAR YA DA HAK ARAMA TARİFESİ

01 Kasım 2024

Ülkemizde ekonomik sıkıntılar her geçen yıl artmakta, paranın değeri ve halkın alım gücü hızla düşmekte; yaşam koşulları zorlaşmaktadır. Bu ise, en küçük para değerinin bile hak aramada öneminin artması demektir.

Çelik Ahmet ÇELIK

BELİRSİZ ALACAK DAVASINDA DAVA DEĞERİ BİRKAÇ KEZ ARTIRILABİLİR Mİ?

01 Kasım 2024

Belirsiz alacak davasında davacının amacı, yargılama sonunda belirlenecek kesin zararının veya alacağının tamamını hüküm altına aldırmak olduğuna göre, “dava değerini” bir kez değil, kanun yolları tükeninceye kadar birkaç kez artırabilmeli ve bu artırımların hiçbiri ıslah olarak nitelenmemelidir. Buna yasal bir engel bulunmadığı düşüncesindeyiz

Çelik Ahmet ÇELIK

MANEVİ TAZMİNATA ORTAK BİR ÖLÇÜ BULMALIYIZ

01 Kasım 2024

Mahkemelerce hükmedilen manevi tazminat miktarları arasında derin uçurumlar vardır. Benzer olayları karşılaştırdığımızda, kararlar arasında önemli farklar bulunduğu, giderek aynı yargıcın aynı dönem içerisinde benzer dosyalardan birine yüksek, ötekine düşük miktarda tazminat “takdir” ettiği gözlemlenmektedir.

Av. Talih UYAR

ÜZERİNDE İPOTEK BULUNAN BİR TAŞINMAZIN ‘BÜTÜNLEYİCİ PARÇA’ VE ‘EKLENTİLERİ’ TEK BAŞINA HACZEDİLEBİLİR VE SATILABİLİR Mİ?

01 Kasım 2024

Taşınmazı üzerinde bir banka lehine ipotek kurulmuş olan işletmenin ‘ayrılmaz parçası (mütemmim cüz’ü (TMK. m.684)) ve ‘eklentisi’ (teferruatı (TMK. m.686)) niteliğindeki taşınır malları, alacaklılar tarafından ‘taşınmazın tapu kaydına’ haciz konulmadan tek başına ‘haczedilebilir’ (İİK m.85) ve –taşınmaz satışa çıkarılmadan- satılabilir mi (İİK. m.112 vd.)?

Av. Talih UYAR

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARINDA “TASARRUFUN İPTALİ SEBEPLERİ”NE GENEL BİR BAKIŞ

01 Kasım 2024

Borçlunun hangi tasarruflarına ilişkin olarak iptal davasının davacı-alacaklı tarafından talep edileceği ve dava dilekçesinde dayanılan iptal sebeplerinin neler olabileceği

Av. Talih UYAR

“İTİRAZIN İPTALİ DAVASININ KABULÜNE” İLİŞKİN VERİLEN KARARIN YARGITAYCA BOZULMASI SONRASINDA VERİLEN DİRENME KARARI VE HUKUK GENEL KURULU’NUN KARARI ÜZERİNE GELİNEN AŞAMADA, İCRA TAKİBİNE DEVAM EDİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?*

01 Kasım 2024

Yerine getirilmesi (=icrası) kesinleşmesine bağlı olmayan, başka bir deyişle kesinleşmeden takip konusu yapılabilen bir ilam icraya konmuş ve (istinaf) temyiz yoluna başvurulmuş olmasına rağmen “icranın geri bırakılması”na (İİK. mad. 36) ilişkin bir karar getirmemiş olabilir.

Av. Talih UYAR

“ÖDEME EMRİ”NİN “TAKİP TALEBİ”NE UYGUN DÜZENLENMEMİŞ OLMASININ DOĞURDUĞU SONUÇLAR İİK.58/II-4; 60/II-1; İİK.YÖN. 20/III, .c: 2

01 Kasım 2024

Alacaklının ‘ilamsız icra’ (İİK. m.42 vd.) takibinde bulunabilmesi için, alacağının herhangi bir belgeye dayanmasına ihtiyaç yoktur

Av. Talih UYAR

ÜZERİNDE İPOTEK BULUNAN BİR TAŞINMAZIN ‘AYRILMAZ PARÇALARI’ VE ‘EKLENTİLERİ’ HAKKINDA -İPOTEKLİ ALACAKLI VE TİCARİ İŞLETME REHNİ SAHİBİ TARAFINDAN- İSTİHKAK DAVASI AÇILABİLİR Mİ?

01 Kasım 2024

Taşınmazı üzerinde bir banka lehine ipotek kurulmuş olan işletmenin ‘ayrılmaz parçası (mütemmim cüz’ü (TMK. m.684)) ve ‘eklentisi’ (teferruatı (TMK. m.686)) niteliğindeki taşınır malları, alacaklılar tarafından ‘taşınmazın tapu kaydına’ haciz konulmadan tek başına ‘haczedilebilir’ (İİK m.85) ve –taşınmaz satışa çıkarılmadan- satılabilir mi (İİK. m.112 vd.)? Bu taşınır mallar hakkında –‘ipotekli alacaklı’ ve ‘ticari işletme rehni sahibi’- tarafından ‘istihkak davası (İİK m.96 vd.)’ açılabilir mi?

Çelik Ahmet ÇELIK

BEDEN GÜCÜ KAYBI TESPİTİ HAKKINDA YARGITAY KARARLARI

30 Ekim 2024

Dava, trafik kazasından kaynaklanan daimi iş göremezlik zararının karşılanması istemidir. Mahkemece, davacının maluliyet oranının belirlenmesi yönünden bilirkişi raporu alınmadan davacı tarafça dosyaya sunulan Özürlü Sağlık Kurul Raporu'na göre da-vacının daimi maluliyetinin bulunduğu kabul edilerek aktüer hesabı yaptırılması doğru olmamıştır.

Çelik Ahmet ÇELIK

BEDEN GÜCÜ KAYIPLARI HANGİ YÖNETMELİĞE GÖRE BELİRLENMELİ

30 Ekim 2024

Haksız fiillerden kaynaklanan beden gücü kayıplarının nasıl belirlenmesi gerektiği, başta Adli Tıp Kurumu olmak üzere, Tıp Fakültelerinin Adli Tıp Anabilim Dallarına, Sosyal Güvenlik Ku-rumu Yüksek Sağlık Kuruluna ve yetkili sağlık kurullarına bırakıl-mak gerekirken, gerek Yargıtay kararlarıyla ve gerek sigorta şirketlerinin istekleri doğrultusunda yapılan düzenlemelerle karmaşa ve sorunlar yaratılmaktadır.

Çelik Ahmet ÇELIK

TİCARET MAHKEMELERİNDE ARABULUCULUK HAKKINDA

30 Ekim 2024

6102 sayılı T.Ticaret Kanunu’nun 5.maddesinden sonra gel-mek üzere, 06.12.2018 gün 7155 sayılı Kanun’un 20.maddesiyle “Dava şartı olarak arabuluculuk” başlığı altında 5/A maddesi ek-lenmiştir.

Çelik Ahmet ÇELIK

YETERSİZ ÖDEMELERİN İPTALİ VE BAKİYE ZARARIN ÖDETİLMESİ

30 Ekim 2024

Tazminat miktarlarına ilişkin olup da, yetersiz veya fahiş olduğu açıkça belli olan anlaşmalar veya uzlaşmalar, yapıldıkları tarihten başlayarak iki yıl içinde iptal edilebilir

Çelik Ahmet ÇELIK

HATIR TAŞIMASI VE HATIR İÇİN KULLANMA, KULLANDIRMA

30 Ekim 2024

Hatır taşıması, taşıyanın bir kimseyi taşıtına bindirip ücret al-maksızın ve bir çıkarı olmaksızın bir yerden bir yere götürmesidir.

Çelik Ahmet ÇELIK

ÖLÜM VE BEDENSEL ZARARLAR NEDENİYLE MADDİ TAZMİNAT HESAPLARI

30 Ekim 2024

Ölüm ve bedensel zararlar nedeniyle tazminat konuları, bir “insan hakları" sorunudur. Çünkü, hukukça korunması gereken en yüce hak “yaşama hakkı” ve buna bağlı olarak “sağlık hakkı”dır. Anayasa’nın 17’nci ve 56’ncı maddelerine göre “Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme; sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Çelik Ahmet ÇELIK

ISLAHLA ZAMANAŞIMI SAVUNMASI YAPILAMAMALIDIR

30 Ekim 2024

Islahla zamanaşımı savunmasının kabul edilmesi, haksız ve adaletsiz bir görüş ve yanlış bir uygulamadır.

Çelik Ahmet ÇELIK

YAŞAM BOYU BAKIM GİDERLERİ

30 Ekim 2024

Haksız eylem veya hukuka aykırı bir olay sonucu ağır yarala-nıp ileri derecede beden gücü kaybına uğrayan kişi, artık tek başına yaşamını sürdüremeyecekse, oturup kalkmada, yiyip içmede başkasının sürekli yardımı gerekiyorsa, bu kişiye "güç kaybı" tazminatının (sakatlık tazminatının) yanı sıra, ayrıca "yaşam boyu bakım giderleri" ödenmek gerekir.

Çelik Ahmet ÇELIK

TÜRK BORÇLAR KANUNU’NUN ZAMANAŞIMI HÜKÜMLERİ DEĞİŞTİRİLMELİDİR

30 Ekim 2024

Önceki BK.60.maddesindeki (1) yıllık haksız fiil zamanaşımı, uzun yıllar pek çok kişinin hak kaybına neden olmuş; hiç bir dava-nın bir yılda sonuçlanmadığı bilinmesine karşın, hiç kimse (ne bir akademisyen, ne bir milletvekili, ne bir yargıç ya da avukat) süre-nin artırılması yönünde girişimde bulunmamış, böylesine bir duyarsızlık yıllarca sürüp gitmiştir.

Çelik Ahmet ÇELIK

SİGORTA ŞİRKETLERİNE VERİLEN İBRANAMELERİN KAPSAMI VE GEÇERLİĞİ

30 Ekim 2024

Uygulamada sık sık rastlanılan ve duraksamalara yol açan “sigorta ibranameleri” konusuna, Yargıtay kararlarıyla açıklık getirilmiş ve şu ilkeler ortaya konulmuştur:

Çelik Ahmet ÇELIK

DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATINDA DUL EŞİN YENİDEN EVLENME OLASILIĞINI BELİRLEME TARİHİ

30 Ekim 2024

Bilindiği gibi, dul eşin destekten yoksun kalma tazminatı he-saplanırken yeniden evlenme olasılığı üzerinde durulmakta ve bu tazminattan indirim nedeni sayılmaktadır.

Çelik Ahmet ÇELIK

BELİRSİZ ALACAK DAVASINDA MANEVİ TAZMİNAT İSTENMESİ

30 Ekim 2024

Ölüm ve bedensel zararlar nedeniyle tazminat davalarında, başlangıçtaki yoğun belirsizlik, maddi tazminatta olduğu gibi ve ondan çok daha fazla manevi tazminatta vardır. Ayrıca manevi tazminat, maddi tazminat gibi hesaplanamadığı için, istek tutarı hakim tarafından takdir edilmekte; bu takdirin kesin bir sınırı bulunmadığından, hüküm altına alınacak manevi tazminat tutarını her hakim (kıdemine, bilgisine, kimliğine, kişiliğine ve kültür dü-zeyine göre) farklı “takdir” etmektedir.

Çelik Ahmet ÇELIK

BELİRSİZ ALACAK DAVASI HAKKINDA GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİMİZ

30 Ekim 2024

6100 sayılı HMK’nun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne geçen yedi yılda “belirsiz alacak davası” bir türlü kavranamamış; anlamı, yararı, işlevi yargıda benimsenememiştir. Hâlâ “kısmi da-va” olarak görülmekte; dava dilekçesindeki (Harçlar Kanunu m.16/3.gereği konulan) harca esas “simgesel” değerler, “kısmi is-tek” kabul edilmekte; yargılama sonucu ortaya çıkan tazminat ve alacak tutarı için harç tamamlama işlemi, yeni bir dava gibi algı-lanmakta, "ıslah" olarak nitelenmekten bir türlü vazgeçilememek-tedir.

Çelik Ahmet ÇELIK

YARGIDA BİLİRKİŞİLİK VE BİLİRKİŞİLİK KANUNU HAKKINDA GÖRÜŞLER

30 Ekim 2024

Adli ve idari yargıda temel sorunlar, “adalete erişimin” önüne konulan katı ve biçimsel kuralların ayıklanması veya düzeltilmesi, böylece “adil yargılanma” hakkının gerçekleştirilmesi ve yargıya güvenin artırılması iken, bunlar bir yana bırakılarak, durup dururken bir bilirkişilik sorunu yaratılmış; 6100 sayılı HMK’ndaki hükümler yeterli bulunmayıp, Anayasa’nın 138.maddesine açıkça aykırı Bilirkişilik Kanunu yürürlüğe konularak bir karmaşa (kaos) ortamına girilmiş; amacı aşan, akla ve mantığa aykırı uygulamalarla yargıçların eli kolu bağlanmış; bugüne kadar iyi kötü işleyen sistem adeta kilitlenmiş; mahkemeler gerçek “uzman” bilirkişilerden yoksun bırakılmıştır.

Çelik Ahmet ÇELIK

TRAFİK KAZALARINDA GÖREVLİ MAHKEME ASLİYE HUKUK MAHKEMELERİDİR

30 Ekim 2024

Bilindiği gibi, olağan trafik kazalarında sorumlular, (ayrık durumlar dışında) genel olarak işleten, sürücü ve sigortacıdır.

Çelik Ahmet ÇELIK

KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU’NDA HUKUKA AYKIRI DEĞİŞİKLİKLER

30 Ekim 2024

Sigorta şirketlerinin yüksek miktarda tazminat ödedikleri ve zarar ettikleri yakınmalarına çözüm arayışı içinde, 2918 sayılı Ka-rayolları Trafik Kanunu’nun 90-92-97-99.maddelerinde, 6704 sayılı Yasa’nın 3-6 maddeleriyle bazı değişiklikler yapılmış olup,

Çelik Ahmet ÇELIK

YARGIDA GÜNCEL SORUNLAR

30 Ekim 2024

Ölüm ve bedensel zararlar nedeniyle tazminat davalarının bir “yaşama ve insan hakları” sorunu olduğunun ayırdında olmayanla-rın ya da bir takım çevrelerin çıkarlarını korumayı iş ve amaç edinmiş kişilerin, hukukun evrensel kurallarına, Anayasa’ya, taz-minat davalarında özel yasa olan Borçlar Yasası hükümlerine ve Yargıtay’ın uzun yıllara yayılan yerleşmiş ve ilkeleşmiş kararlarına aykırı uygulamaları yüzünden yargıda bir kargaşa yaratılmakta, sorunlar yaşanmaktadır.

Çelik Ahmet ÇELIK

TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN VE DEĞİŞEN YAŞAM KOŞULLARININ BEDENSEL ZARARLARA ETKİSİ

30 Ekim 2024

Teknolojik gelişmelerin, teknolojinin yarattığı ürünlerin, tehlikeli işletmelerin ve her alanda teknolojinin kullanılmasının, insan sağlığı üzerindeki etkileri, çoğu kez kanıtlanması zor ya da tartışmalı dava konuları olabilmektedir.

Çelik Ahmet ÇELIK

SAĞLIĞA ZARARLI ÜRÜNLER VE DEVLETİN SORUMLULUĞU

30 Ekim 2024

GDO’lu ürünler a) Ülkemizde tarım ve hayvancılık geriletilip, dış ülkelere muhtaç hale getirilmemizle birlikte, hormonlu ve genetiği değiştirilmiş ürünler ithal edilmeye başlanmış; daha kötüsü yerli tohumların yerini, daha fazla verim almak ve dayanıklılık sağlamak amacıyla GDO’lu tohumlar almış, tarım alanları aşırı ilaçlama ve yapay gübrelerle doğal yapılarını kaybetmiştir.

Çelik Ahmet ÇELIK

ÜRETİCİNİN (İMALÂTÇININ) SORUMLULUĞU

30 Ekim 2024

Üretimcinin (imalatçının) sorumluluğu konusunda bugüne kadar hep yasal boşluktan söz edilmiş; başka ülkelerde yargıç hukuku ve yasal düzenlemelerle bu boşluk doldurulurken, ülkemizde bilim çevreleri ve yargı konuya ilgisiz kalmış; dahası üretimcinin (imalatçının), gerek kendi satış örgütüyle ve gerekse ara satıcılarla (toptancılar ve perakendeciler kanalıyla) alıcılarla (tüketiciler ve kullanıcılarla) kurduğu “güven” olgusuna dayalı bir tür “sözleşmesel” ilişki gözardı edilip, imalatçının sorumluluğu haksız eylem olarak nitelenmiş; böylece alıcılar (tüketici-kullanıcılar) bir yıllık çok kısa zamanaşımıyla sınırlı olarak hak aramak zorunda bırakılmışlar; daha doğrusu hak kaybettirilmişlerdir.

Çelik Ahmet ÇELIK

TÜKETİCİ YASASI YÖNÜNDEN YOLCU HAKLARI

30 Ekim 2024

Taşıma sözleşmesiyle taşımacı, yolcuyu bir yerden bir başka yere “taşıma işi”ni üstlenmiş olup, yolcunun taşımacıdan yapılmasını istediği “iş” de bir yerden bir başka yere güven içinde ve sağlıklı bir biçimde götürülmektir. Şu tanıma göre taşıma sözleşmesini, kendine özgü bir “işgörme” ve “iş gördürme” sözleşmesi olarak niteleyebiliriz.

Çelik Ahmet ÇELIK

SAĞLIKTA DEVLETİN SORUMLULUĞU

30 Ekim 2024

Devlet, kamu ve özel kesim ayrımı yapılmaksızın, tüm tedavi kurumlarının sağlık hizmetlerinden ve sağlığa zararlı ürün ve eylemlerden dolayı üretici-satıcı-sağlayıcılarla birlikte ortak-laşa sorumludur.

Çelik Ahmet ÇELIK

CAN ZARARLARI TÜKETİCİ YASASI'NIN KONUSU DEĞİLDİR!

30 Ekim 2024

Yeni Tüketici Yasası'nın bütünüyle ele alınıp temel amacın saptanması yerine, yalnızca "tüketici işlemi" tanımına bakılarak, tüm sözleşme türlerinin, ayrım yapılmadan, Tüketici Yasası kapsamında kabul edilmesi yanlıştır.

Çelik Ahmet ÇELIK

HEKİME VE HASTANEYE KARŞI TÜKETİCİ MAHKEMESİNDE DAVA AÇILABİLİR Mİ?

30 Ekim 2024

6502 sayılı yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nun 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra, özellikle Yasa'nın 3.maddesindeki "tüketici işlemi" tanımına dayanılarak bazı hukukçular tarafından bundan böyle "tıbbi hatalar veya anlaş-mazlıklar söz konusu olduğunda, hekimlere ve hastanelere karşı Tüketici Mahkemelerinde dava açılması gerekeceği" savı ileri sürülmüş olup, bunun doğru olup olmadığı aşağıda incelenecektir.

Çelik Ahmet ÇELIK

TÜKETİCİ MAHKEMELERİNİN GÖREV ALANLARININ BELİRLENMESİ VE SINIRLANMASI

30 Ekim 2024

Tüketiciyi Koruma Yasası’nın temel amacı, öncelikli olarak tüketicinin “sağlık ve güvenliği” yönünden beslenme, giyim, barınma gibi temel ve yaşamsal ihtiyaçlarını güvence altına almak; bu ihtiyaçların karşılanması sırasında sömürülmesini ön-lemek; insanları besleyen bitki ve hayvan türlerinin azalması, genetik yapılarının değiştirilmesi, besinlerin zararlı ürünler haline getirilmesi sonucunu doğuran çevresel tehlikelerden tüketiciyi korumak olmalıdır.

Çelik Ahmet ÇELIK

TÜKETİCİNİN ÇEVRE VE ÜRÜN ZARARLARINDAN KORUNMASI VE YASAL KORUMA YOLLARI

30 Ekim 2024

Tüketiciyi Koruma Yasası’nın temel amacı, öncelikli olarak tüketicinin “sağlık ve güvenliği” yönünden beslenme, giyim, barınma gibi temel ve yaşamsal ihtiyaçlarını güvence altına almak; bu ihtiyaçların karşılanması sırasında ekonomik çıkarlarını korumak ve sömürülmesini önlemek; insanları besleyen bitki ve hayvan türlerinin azalması, genetik yapılarının değiştirilmesi, be-sinlerin zararlı ürünler haline getirilmesi sonucunu doğuran çevresel tehlikelerden tüketiciyi korumak olmalıdır.

Av. Talih UYAR

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARININ UYGULAMADA TARTIŞILAN YÖNLERİ

25 Ekim 2024

Tasarrufun iptali davalarında, ‘borçlunun mali durumunu bilebilecek durumda olma’, ‘parasal (mali) güç’, ‘alacağın doğum tarihi’, ‘gerçek satış bedeli ile satın alınan taşınır/taşınmaza ödenen bedel arasında aşırı oransızlık (fark) bulunması’ ve ‘yapılan işlemde hayatın olağan akışına aykırılık bulunması’ koşullarının hangi durumlarda ‘tasarrufun iptaline’ neden olacağı yarattığı sorunlar…

Av. Talih UYAR

KAMBİYO SENEDİNE DAYALI MENFİ TESPİT DAVALARINDA, SENET LEHTARI, “SENEDİN DÜZENLENME NEDENİ” HAKKINDA, MAHKEMECE İSTİCVAP EDİLEBİLİR Mİ?

25 Ekim 2024

Kambiyo senedine dayalı menfi tespit davalarında, davacı-senet (bono) keşidecisi, lehtarın (ya da; davacı-senet lehtarı, senedi ciro ile elinde bulunduran iyiniyetli davalı-hamilin), senedin dayandığı temel ilişki (senedin düzenlenme nedeni) konusunda mahkemede açıklamada bulunmasını (yargılama sırasında; isticvap edilmesini “HMK.m. 269 vd.”) talep edebilir mi?

Av. Talih UYAR

KATMA DEĞER VERGİSİ İLE DAMGA VERGİSİNİN –İHALENİN KESİNLEŞMESİNDEN SONRA- İCRA MÜDÜRLÜĞÜNCE VERİLEN YEDİ GÜNLÜK SÜRE İÇİNDE ÖDENMEMESİNİN (İİK. M. 114/SON) YAPTIRIMI NEDİR?

25 Ekim 2024

Bu durumda, icra müdürlüğü “ihalenin iptaline” (İİK. m. 115/VI, c: 1) mi yoksa “durumu bir tutanakla tespit ettikten sonra” vergi dairesine bu durumu ihbarda bulunmakla mı yetinir ve satılan taşınırı/taşınmazı ihale alıcısına teslim ve tescil işleminin yapılmamasına mı karar verir?

Çelik Ahmet ÇELIK

DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATINDA YOKSUN KALINAN NEDİR ?

24 Ekim 2024

Haksız eylem sonucu yaralanan kişinin kendisi zarar görür ise de, ölen kişinin varlığı ortadan kalktığından, ölümle kendisinin zarar gördüğü söylenemez. Zarar gören, ölenin yakınlarıdır.

Çelik Ahmet ÇELIK

ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ

24 Ekim 2024

Arsa payı karşılığı bağımsız bölüm yapımı (inşaat) sözleşmesinin tarafları arsa sahibi ile yüklenicidir. Uygulamada bu sözleşmelere “kat karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi ve inşaat sözleşmesi, arsa payı karşılığı kat yapım sözleşmesi” gibi değişik adlar verilmekte ise de

Çelik Ahmet ÇELIK

İNSAN ZARARLARININ PARASAL DEĞERLENDİRMESİ

24 Ekim 2024

Haksız eylem ve hukuka aykırı olaylar sonucu insana verilen zararların parasal gideriminde iki aşama söz konusu olup, ilki ve asıl önemlisi "hukuksal değerlendirmeler"dir. Tazminat isteminin yasal dayanakları ve hukuksal gerekçeleri belirlenmeden, olay ile zarar arasında uygun nedensellik bağı kurulmadan hesaplama aşamasına geçilemez.

Çelik Ahmet ÇELIK

CAN ZARARLARINDA MANEVİ TAZMİNATA ÖLÇÜ ARAYIŞI

24 Ekim 2024

Manevi zararın, maddi zarar gibi hesaplanmasının olanaksızlığı nedeniyledir ki, başlangıçtan beri yargıda bir ölçüsüzlük, bir belirsizlik süregelmekte; benzer olaylar ve benzer davalarda hükme bağlanan tazminat miktarları arasında derin uçurumlar bulunmaktadır.

Çelik Ahmet ÇELIK

YAŞAM TABLOLARI

24 Ekim 2024

PMF-1931 tablosu , CSO-1980 tablosu , TRH-2010 tablosu



Kurumsal Üyelikler İçin

Kurumsal Teklif Alın

Ekibinizin hukuk bilgisini yükseltin, kaliteli içeriklerle size yardımcı olmaya hazırız!

Ekibinize, Hukuk Eğitim’in birbirinden kaliteli eğitimlerine sınırsız erişim imkanı sunun.