E-Kitaplar
Ceza Muhakemesi Kanununda Basit Yargılama Usulü
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Av. Ahmet ÇOBANOĞLU
- Sayfa Sayısı: 118
- Yayın Tarihi: 24.02.2022
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 170,00
Bu kitap 1819 kez incelendi; 80 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Ceza Muhakemesi Hukuku, Tez Serisi
Dünya üzerinde var olan tüm hukuk sistemleri incelendiğinde, yargılamanın hızlandırılması adına çeşitli düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Basit Yargılama Usulü kurumu da klasik muhakeme usullerine istisna olarak, belli bir ağırlığa ulaşmayan suçlar bakımından yargılamayı hızlandırmak ve mahkemelerin iş yükünü hafifletmek maksadıyla Ceza Muhakemeleri Kanunu ile Türk Hukuk Sistemine entegre edilmiştir.
Ülkemizde Hukuk Muhakemeleri Kanununda ilk andan itibaren yer alan Basit Yargılama Usulü, tabi olduğu yargılamaları hızlı sonuçlandırmaktadır. Bu usulün Ceza Hukuk Sistemine getirilişi, 7188 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 24.10.2019 tarihinde ve 30928 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanması ile olmuştur. Basit Yargılama Usulünde özetle, kanunda bu usulün uygulanabileceği belirtilen suçlardan birisi için iddianame oluşturulması neticesinde Asliye Ceza Mahkemesi hakimi tarafların beyanlarını alarak, duruşma açmadan yargılamayı dosya üzerinden tamamlamaktadır.
Hukukumuzda 1 Ocak 2020 yılından itibaren uygulanmaya başlayan bu yeni usulün yaratmış olduğu sorunlar daha yeni yeni gündeme gelmeye başlamıştır. Tarafımca bu kurumun ele alınması, uygulamada ve teoride karşılaşılan sorunlar açısından ve bu kurumun işlevselliğinin arttırılması bakımından önem arz etmektedir.
Bu çalışma kapsamında, ceza yargılamasına genel bakış açısı ile birlikte temel kavramlar açıklanacaktır. Daha sonrasında bu yeni usulün hukuk sistemimize getiriliş sebepleri ve bu kurumdan beklenen çözümler izah edilmeye çalışılmıştır. Devamında ise, Basit Yargılama Usulünün uygulanma şekli, itiraz usulleri ve uygulamadaki sorunları tespit edilerek çözüm önerileri aktarılacak ve bu kurumun daha işlevsel hale getirilmesi adına tespitler tarafımca ortaya konulacaktır.
Anahtar Kelimeler: Ceza Muhakemesi Kanunu, Basit Yargılama Usulü, Özel Yargılama Usulleri.
Av. Ahmet ÇOBANOĞLU
- Eğitim Sayısı 0
- E-Kitap Sayısı 1
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 0
Eğitmen Hakkında
Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini 2017 yılında başarıyla
tamamlamıştır. Akabinde Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu
Hukuku Yüksek Lisans eğitiminde “CEZA MUHAKEMESİNDE BASİT
YARGILAMA USULÜ” başlıklı tezi kaleme almış olup, ilgili tez jüri tarafından
kabul görmüştür ve 2021 yılında başarıyla yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.
Lisans eğitimini tamamladıktan sonra yasal stajını bitirip, kurucusu olduğu
ÇOBANOĞLU HUKUK & DANIŞMANLIK hukuk ofisini kurmuş ve 4 yıldır
serbest avukatlık yapmaktadır.
İngilizceyi akıcı ve iyi bir şekilde bilmektedir.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…