E-Kitaplar
Mecelle ve Karşılaştırmalı Kavaid-i Külliye
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Av. Ahmet KANYILMAZ
- Sayfa Sayısı: 279
- Yayın Tarihi: 01.02.2018
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 110,00
Bu kitap 2332 kez incelendi; 127 adet satıldı.
Kategoriler: Borçlar Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları, Ders Kitapları, Genel Hukuk, Medeni Hukuk, Mevzuat
Kamusal düzenin, güvenliğin, eşitliğin ve adaletin sağlanabilmesi için her ne kadar yürürlükteki kanunlar önemli olsa da, kümülatif bir yapıya sahip olan hukukun geçirdiği evreler, eski kanunlar, bunların yapısı ve anlayışı ile tüm bunları kavrayıp özümseyebilmek de bir o kadar önemlidir. Mecelle, Türk Hukuk Tarihinde modern anlamda ilk kanunlaştırma hareketlerinden biri olması ve çoğu kanun başka ülkelerden resepsiyon yoluyla alınırken Mecelle'nin Ahmet Cevdet Paşa önderliğinde tamamen yerli ve milli çabayla oluşturulması sebebiyle oldukça önemli bir yere sahiptir. İşte bu yüzden Mecelleyi bilmek, anlamak ve kavramak çok önemlidir.
Mecelle hakkında araştırma yaparken, bu alanda fazla çalışma olmadığını, var olan çalışmaların da ağır bir dil ile yazılmış olmasından dolayı bizim gibi genç hukukçuların anlamakta güçlük çektiğini, bu konu hakkında çok fazla karşılaştırmalı eserin mevcut olmadığını gördük. Bu yüzden Mecelle ile günümüz hukuku arasında bir köprü kurulamamış, Mecellenin hukuk anlayışı, ruhu ve özü günümüze aktarılamamıştır.
Mecelle ile ilgili yazılan eserlerin hem az oluşu hem de dilinin ağır olması ve günümüz hukukuyla ilişkilendirilememesi nedeniyle günümüzde pek fazla anlaşılamamakta, buna bağlı olarak da ilgi görmemektedir. Hatta Mecelle, bazı genç hukukçular tarafından bilinmemektedir. Biz de birer genç hukukçu olarak, bu eserimizde sade bir dil ile, Mecellenin Külli Kaidelerini günümüz hukukuyla karşılaştırarak açıklamaya; her bir maddeyi, olabildiğince fazla hukuk dalıyla ilişkilendirerek ve örnekler vererek anlatmaya çalıştık.
Av. Ahmet KANYILMAZ
- Eğitim Sayısı 0
- E-Kitap Sayısı 1
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 0
Eğitmen Hakkında
Avukat,
Lisans: Marmara Üni. Hukuk Fakültesi
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…