Menu

Arama Yapın

MARKA VE PATENT VEKİLLİĞİ SINAVINA HAZIRLIK EĞİTİMLERİNİ İNCELE!

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,53 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Paylaşım Ekonomi̇si̇: Haksız Rekabet Bağlamında Bi̇r Değerlendi̇rme

30,00 TL
12,00 TL

Bu kitap 1006 kez incelendi; 6 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku

Bireylerin gereksinim duydukları ürünleri satın almak yerine, söz konusu ihtiyaçlarını kişilerarası etkileşim yoluyla gidermek, çok daha sosyal ve ekonomik bir çözüm olmanın yanı sıra çevrenin korunmasına da büyük katkı sağlamaktadır. Teknolojik gelişmelerden faydalanan teknoloji şirketleri tarafından, bireysel ihtiyaçların kişilerarası etkileşim (P2P) yoluyla karşılanmasında sürekliliğin sağlanması amacıyla dijital platformlar kurulmuş, kullanıcıların ürün veya hizmet arzı gerçekleştiren bireysel tedarikçilerle buluşturulmalarına aracılık edilmeye başlanmıştır. Böylece paylaşım ekonomisi sosyal ve ekonomik temelli paylaşım esasına dayanan bir sektör haline gelmiştir. Devasa reklam ve tanıtım harcamaları yapmalarına gerek olmaksızın tedarikçilerin müşteri muhiti ile temasa geçmeleri ve bu sayede operasyonel giderlerin önemli ölçüde azalması sağlandığı için, ürün veya hizmetlerin konvansiyonel iş modeline kıyasla çok daha ekonomik olarak tüketici ile buluşturulması mümkün olabilmektedir. Geleneksel ekonomi aktörlerinin tepkisini çeken bu durum, zamanla sektörün büyümesiyle kimi platformların hizmetin sunuluş biçimine yönelik standartlar oluşturması ve katı bir kontrol uygulaması üzerine tedarikçilere ve özellikle de platformlara karşı haksız rekabet iddialarını gündeme getirmiştir. Paylaşım ekonomisinin yasal bir zemine kavuşturulmaması ve farklı iş modellerine kolayca adapte edilebilir olması sebebiyle, genelgeçer bir değerlendirme yapmanın güçlüğüne işaret edilmeli, konu somut olayın özellikleri bağlamında ele alınmalıdır. Uygulamada en sık dile getirilen haksız rekabet iddiaları, ürünlerin tedarik fiyatının altında satışa sunulması [TTK m.55/1- (a)(6)] ve izne/ruhsata tabi faaliyetlerin, söz konusu koşullar yerine getirilmeden icra edilmesi ve bu çerçevede iş yaşamı şartlarına uyulmaması [TTK m.55/1-(e)] olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca TTK m.55’te yer alan haksız rekabet hallerinin örnek kabilinden sayılmış olması sebebiyle konu, haksız rekabete ilişkin TTK m.54 bağlamında da değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Paylaşım ekonomisi, platform ekonomisi, dijital platform, haksız rekabet, iş şartlarına uymama,

Dr. Öğr. Üyesi

Dr. Öğr. Üyesi Muharrem TÜTÜNCÜ

  • Eğitim Sayısı 1
  • E-Kitap Sayısı 1
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 6

Eğitmen Hakkında

Sosyal Medya


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…