E-Kitaplar
Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretler
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Dr. Öğr. Üyesi A. Özge YENİCE CEYLAN
- Sayfa Sayısı: 68
- Yayın Tarihi: 28.01.2021
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 20,00
Bu kitap 2146 kez incelendi; 1607 adet satıldı.
Kategoriler: Bankacılık - Finans Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Tüketici Hukuku
Bankalar tarafından sunulan çeşitli ürün ve hizmetler için farklı isimler altında ücret, komisyon ve masraflar alınmaktadır. Bu ücretlerle ilgili özellikle 4077 sayılı Tüketici Kanunu döneminde çok sayıda uyuşmazlık doğmuştur. Bu uyuşmazlıkların çözümü hususunda, Yargıtay, finansal tüketicilerden alınacak ücretlerin haklı, makul ve belgeli olması gerektiği yönünde istikrarlı bir içtihat oluşturmuştur. Uyuşmazlıkların ve şikâyetlerin çokluğu üzerine, 6502 sayılı yeni Tüketici Kanunu’nun dördüncü maddesiyle konuya ilişkin temel ilkeler saptanmış, böylece doğacak uyuşmazlıklarda dikkate alınması gereken ilkeler ortaya konmuştur. Bu fıkranın ikinci cümlesiyle kendisine yetki verilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bu yetkisini kullanarak Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği (RG. T.3.10.2014, S.29138) çıkarmıştır. Bu Yönetmelikle birlikte finansal ürün ve hizmetlerin ücretlendirilmesi yönünden yeni bir dönem başlamıştır. Daha sonra, farklı tarihlerde, bu Yönetmelikte değişiklik yapılmasını öngören yeni Yönetmelikler yayımlanmış (RG, T. 23.12.2017, S. 30279; T. 10.02.2020, S. 31035), sonrasında ise bu Yönetmelik, Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelikle yürürlükten kaldırılmıştır. Oluşabilecek boşluğu önlemek için de, aynı tarihli Resmi Gazete’de, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından hazırlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/7) yayımlanmıştır. (RG, 7.03.2020, S. 31061). Ayrıca Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulunun 12.03.2020 tarihli kararıyla 2020/7 Sayılı Tebliğ Kapsamında Ücretlendirilebilecek Ürün ve Hizmetlere İlişkin İzahname kabul edilmiş; fakat bu İzahname de 7.09.2020 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan Uygulama Talimatının yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kalkmıştır. İşte bu çalışmada, mevcut tebliğ hükümleri uygulama talimatı ile birlikte incelenecek ve finansal tüketicilerden alınacak ücretlere ilişkin ortaya çıkan uyuşmazlıklar çerçevesinde Yüksek Mahkeme kararlarından örneklerle konu aydınlatılmaya çalışılacaktır.
Dr. Öğr. Üyesi A. Özge YENİCE CEYLAN
- Eğitim Sayısı 11
- E-Kitap Sayısı 2
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 4305
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 2121
Eğitmen Hakkında
Dr. Öğr. Üyesi Özge YENİCE CEYLAN, 1982 yılında Adana'da doğmuştur. İlköğrenimini İsmet İnönü İlkokulu'nda, ortaöğrenimini Adana Ticaret Odası Anadolu Lisesi'nde tamamlamıştır. 2004 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra, meslek hayatına avukat olarak başlamıştır. 2008 yılında avukatlığı bırakarak, sırayla Beykent, Çukurova ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültelerinde araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 2008 yılının Aralık ayında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medeni Hukuk Yüksek Lisans Programından, 2015 yılının Mart ayında ise İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Doktora Programından mezun olmuştur. 2017 yılı Ağustos ayından bu yana Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Evli ve bir erkek çocuk annesidir.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…