E-Kitaplar
Türkiye’de İnternet - Sosyal Medya Hukuku
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Asım EKREN
- Sayfa Sayısı: 331
- Yayın Tarihi: 01.02.2021
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 125,00
Bu kitap 4158 kez incelendi; 142 adet satıldı.
Kategoriler: Bilişim Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları
Kişiler ve kurumların hayatında, basın-yayın araçları içinde hızlı bir şekilde ilerleyen internetin yeri ve önemi tartışmasız olarak gittikçe artmaktadır. İnternetin gelişmesi üzerine diğer kitle iletişim araçlarına olan ilgi düşmektedir. Bu durumun yaşamın önemli bir parçası haline gelmesi nedeniyle hukuk düzenine yansıması kaçınılmaz olmuştur.
Kitle iletişim araçları yoluyla yapılan yayınlarda kişi veya kurumların yasal hakları, başvuru yolları ile buna karşı habercilerin gazetecilikten ve dolayısıyla basın özgürlüğünden kaynaklanan haklarının hukuki boyutunu ele aldığımızda, internet - sosyal medya mevzuatı önemli bir yer tutar.
Günlük hayatta neredeyse tüm haberler ve yayınlar hem gazete-dergi ile radyo-televizyon hem de internet - sosyal medya üzerinden kamuoyuna yansıyor. Başka bir deyişle, ortada bir haber-yayın var ama yasal hükümleri birbirinden farklı iletişim araçlarında yer aldığında ve şikâyet konusu yapıldığında ilginç bir sonuçla karşılaşırsınız. Örneğin, bir habere konu kişi veya kurum, haber nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia ederse veya yasal haklarını kullanmak isterse haberin çıktığı yayın türüne göre farklı yasal yollara başvurması gerekecektir. Haber, gazete veya dergide mi, televizyon ya da radyoda mı, internette mi yer almıştır? Ortada aynı habercinin, gazetecinin, aynı tarih ve konudaki bir haberi – yayını söz konusu olduğu halde içerik, usul, esas ve sonuçları itibariyle birbirinden farklı dört ayrı yasal düzenleme devreye girebiliyor. Yayın türüne göre 5187, 2954, 6112 ve 5651 sayılı Kanun hükümlerine tabi olabilecektir. Bu durum gazeteciyi ve gazeteciliği etkilediği gibi habere konu kişi ve kurumun haklarının korunması, taleplerinin hızlı ve etkili olarak değerlendirilmesini de önemli derecede etkiler.
Bu çerçevede biz internet - sosyal medyadaki mevzuatı ele aldık. Mezkûr alanda az sayıda mevcut olan eserlere bir katkı yapmak istedik. Uygulama ve teorideki ceza, tazminat ve idari yaptırımları tüm yönleriyle ele alıp kişi ve kurumun yasal başvuru yollarını belirttik. Bununla birlikte karşılaşılan soru ve sorunları ele alıp önerilerimizi sunmaya çalıştık. Tablolar oluşturarak istifadeyi kolaylaştırmaya çalıştık.
Kitabın; sayın hâkim, cumhuriyet savcısı, avukat ve hukukçu meslektaşlarımıza, kamuoyunu gazetecilik yoluyla aydınlatan değerli basın mensuplarının, haber nedeniyle mağdur olduğunu, kişilik haklarının zedelendiğini düşünen vatandaşlarımıza ve kamu - özel kurum temsilcilerine yararlı, yasal yol gösterici bir kaynak olmasını diler ve tüm telif geliri tarafımızdan bağışlandığı için öğrencilere de katkı getirmesini umarız. Kitabın yazılmasında bize katlanma zahmetini gösteren, birimizin kıymetli eşi, birimizin de fedakâr annesi Hülya Hanım’a, ailenin prensi Hakan Alihan'a teşekkür ederiz.
Asım EKREN
- Eğitim Sayısı 0
- E-Kitap Sayısı 7
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 918
Eğitmen Hakkında
Savcı,
Yazarın Diğer Eserleri:
1.Son Değişikliklerle İnternet-Sosyal Medyadaki Yasal Durum Ne Oldu? E-Kitap. Aristo Yayınevi
2.Türkiye'de İnternet Haberciliği, İnternet Haberine Karşı Unutulma Hakkı. E-Kitap. Aristo Yayınevi
3.adliye koridorları düşün c gül. Filiz Kitabevi
4.Taraftara Uygulanan SPOR SUÇLARI Seyirden Yasaklanma. Filiz Kitabevi
5.DOKTOR ve SAĞLIKÇILARA Şiddetin Hukuki Boyutu ve Sonuçları. Filiz Kitabevi
6.Futbol Taraftarına Cevaplar. Filiz Kitabevi
7.Türkiye'de İnternetin Hukuku. Filiz Kitabevi
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…