E-Kitaplar
Sicil Dışı Kazanılan Taşınmaz Mülkiyet Hakkının Cebri İcradan Masun Olması Üzerine Tahlil ve Değerlendirmeler
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Hâkim Dr. Ahmet Cahit İYİLİKLİ
- Sayfa Sayısı: 74
- Yayın Tarihi: 10.05.2021
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 20,00
Bu kitap 2535 kez incelendi; 33 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Medeni Hukuk
Taşınmaz mülkiyetinin iktisabı, geçerli bir hukuki sebep ve tescil beyanına müstenittir. Bu sebeple taşınmaz mülkiyetinin iktisabında sebebe bağlılık (illi) ilkesi geçerlidir. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması tescil ile mümkün ise de, Kanun’da öngörülen istisnai hallerde mülkiyet sicil dışında kazanılacaktır. Bu ihtimalde, tescil, açıklayıcı mahiyette olup, sicil dışı kazanılın mülkiyet hakkı, şekli ve maddi anlamda kesinleşinceye kadar her türlü müdahaleden masun olması gerekecektir. Genel mahkemeler, takip hukukuna ilişkin hususlarda kural olarak yetkili değil iseler de ayni mahiyetteki tapu iptali ve tescil davalarında, davanın konusuz kalması faraziyesinde, aynı taşınmaz mülkiyet hakkına ilişkin şahsi yük ya da ayni sınırlamaya dayalı icra takibinin durdurulması istemlerinde nasıl bir tavır takınacaktır? İlk derece mahkemesi, derdest dava sırasında tapu iptali ve tescil davasına konu taşınmaz üzerinde bulunan haciz ya da ipotek lehtarının başlattığı takip sonrası yapılacak ihale ile taşınmazın bir üçüncü kişiye ihale edilmesi sebebiyle eldeki davanın konusuz kalacağı ve davacının sübjektif hakkının himaye edilemeyeceği kanaatinde ise somut hadisedeki mevcut delilleri de göz önüne alarak tapu iptali ve tescil davası kesinleşinceye kadar icra takip işlemleri bağlamında salt satışın geçici durdurulmasına karar verebilecektir. Zira tapu iptali ve tescil davası sonuçları itibariyle ayni mahiyette olup, mülkiyet hakkına dayandığından, herkes için hüküm ifade edecektir. Nitekim kamuya açıklık fonksiyonu tapu sicili marifetiyle sağlandığı için üçüncü kişiler bakımından hukuki barış ve istikrar sağlama bağlamında kamu düzeni niteliğini de barındırmaktadır. Kaldı ki, tapu siciline güvenin korunması, sadece tescil edilmiş bir hakkın varlığına olan güveni değil, aynı zamanda varlığına ilişkin bir tescil bulunmayan hakkın hukuken var olmadığına yönelik güvenin korunmasına da şamildir. Dolayısıyla ilk kazanılan sicil dışı mülkiyet durumu şekli ve maddi anlamda hukuki varlık kazanmadan ikinci bir sicil dışı mülkiyet kazanımları tevali etmemelidir.
Anahtar Kelimeler: Taşınmaz mülkiyeti, Sicil dışı kazanım, Cebri icra, Tapu sicili
Hâkim Dr. Ahmet Cahit İYİLİKLİ
- Eğitim Sayısı 12
- E-Kitap Sayısı 2
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 4841
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 493
Eğitmen Hakkında
1997 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Ahmet Cahit İYİLİKLİ, 2001 yılında yüksek lisansını Marmara Üniversitesi, 2011 yılında da doktorasını Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas alanında tamamlamıştır. 2011 yılında "Haciz İhbarnameleri" ve 2016 yılında "Hukuk Yargılamasında Kesin Hüküm" adlı iki tane akademik kitabı yayınlanmıştır. Bunun yanı sıra Medeni Usul ve İcra-İflas hukuku alanlarında yazılmış makale ve sunulmuş tebliğleri bulunmaktadır. Şu an adli hakimlik görevi yapmaktadır.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…