Makaleler
ÜZERİNDE İPOTEK BULUNAN BİR TAŞINMAZIN ‘BÜTÜNLEYİCİ PARÇA’ VE ‘EKLENTİLERİ’ TEK BAŞINA HACZEDİLEBİLİR VE SATILABİLİR Mİ?
01 Kasım 2024
Taşınmazı üzerinde bir banka lehine ipotek kurulmuş olan işletmenin ‘ayrılmaz parçası (mütemmim cüz’ü (TMK. m.684)) ve ‘eklentisi’ (teferruatı (TMK. m.686)) niteliğindeki taşınır malları, alacaklılar tarafından ‘taşınmazın tapu kaydına’ haciz konulmadan tek başına ‘haczedilebilir’ (İİK m.85) ve –taşınmaz satışa çıkarılmadan- satılabilir mi (İİK. m.112 vd.)?
TASARRUFUN İPTALİ DAVALARINDA “TASARRUFUN İPTALİ SEBEPLERİ”NE GENEL BİR BAKIŞ
01 Kasım 2024
Borçlunun hangi tasarruflarına ilişkin olarak iptal davasının davacı-alacaklı tarafından talep edileceği ve dava dilekçesinde dayanılan iptal sebeplerinin neler olabileceği
“İTİRAZIN İPTALİ DAVASININ KABULÜNE” İLİŞKİN VERİLEN KARARIN YARGITAYCA BOZULMASI SONRASINDA VERİLEN DİRENME KARARI VE HUKUK GENEL KURULU’NUN KARARI ÜZERİNE GELİNEN AŞAMADA, İCRA TAKİBİNE DEVAM EDİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?*
01 Kasım 2024
Yerine getirilmesi (=icrası) kesinleşmesine bağlı olmayan, başka bir deyişle kesinleşmeden takip konusu yapılabilen bir ilam icraya konmuş ve (istinaf) temyiz yoluna başvurulmuş olmasına rağmen “icranın geri bırakılması”na (İİK. mad. 36) ilişkin bir karar getirmemiş olabilir.
“ÖDEME EMRİ”NİN “TAKİP TALEBİ”NE UYGUN DÜZENLENMEMİŞ OLMASININ DOĞURDUĞU SONUÇLAR İİK.58/II-4; 60/II-1; İİK.YÖN. 20/III, .c: 2
01 Kasım 2024
Alacaklının ‘ilamsız icra’ (İİK. m.42 vd.) takibinde bulunabilmesi için, alacağının herhangi bir belgeye dayanmasına ihtiyaç yoktur
SENEDİN SAĞ ALT KISMINDA BULUNAN VE SENET METNİNDEKİ HİÇBİR YAZI VE İMZAYA DENK GELMEYEN, 2 CM. UZUNLUĞUNDAKİ YIRTIK , SENEDİN ÖDENDİĞİNİ İFADE EDER Mİ? BÖYLE BİR KESİK , SENEDİN KAMBİYO SENEDİ NİTELİĞİNİ KAYBETMESİNE NEDEN OLUR MU?
01 Kasım 2024
Bilindiği gibi; “kambiyo senetleri” (ticari senetler); poliçe, bono ve çek’i kapsar. Bu husus İİK.’nun 167. maddesinde açıkça belirtilmiştir
ÜZERİNDE İPOTEK BULUNAN BİR TAŞINMAZIN ‘AYRILMAZ PARÇALARI’ VE ‘EKLENTİLERİ’ HAKKINDA -İPOTEKLİ ALACAKLI VE TİCARİ İŞLETME REHNİ SAHİBİ TARAFINDAN- İSTİHKAK DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
01 Kasım 2024
Taşınmazı üzerinde bir banka lehine ipotek kurulmuş olan işletmenin ‘ayrılmaz parçası (mütemmim cüz’ü (TMK. m.684)) ve ‘eklentisi’ (teferruatı (TMK. m.686)) niteliğindeki taşınır malları, alacaklılar tarafından ‘taşınmazın tapu kaydına’ haciz konulmadan tek başına ‘haczedilebilir’ (İİK m.85) ve –taşınmaz satışa çıkarılmadan- satılabilir mi (İİK. m.112 vd.)? Bu taşınır mallar hakkında –‘ipotekli alacaklı’ ve ‘ticari işletme rehni sahibi’- tarafından ‘istihkak davası (İİK m.96 vd.)’ açılabilir mi?
TASARRUFUN İPTALİ DAVALARININ UYGULAMADA TARTIŞILAN YÖNLERİ
25 Ekim 2024
Tasarrufun iptali davalarında, ‘borçlunun mali durumunu bilebilecek durumda olma’, ‘parasal (mali) güç’, ‘alacağın doğum tarihi’, ‘gerçek satış bedeli ile satın alınan taşınır/taşınmaza ödenen bedel arasında aşırı oransızlık (fark) bulunması’ ve ‘yapılan işlemde hayatın olağan akışına aykırılık bulunması’ koşullarının hangi durumlarda ‘tasarrufun iptaline’ neden olacağı yarattığı sorunlar…
KAMBİYO SENEDİNE DAYALI MENFİ TESPİT DAVALARINDA, SENET LEHTARI, “SENEDİN DÜZENLENME NEDENİ” HAKKINDA, MAHKEMECE İSTİCVAP EDİLEBİLİR Mİ?
25 Ekim 2024
Kambiyo senedine dayalı menfi tespit davalarında, davacı-senet (bono) keşidecisi, lehtarın (ya da; davacı-senet lehtarı, senedi ciro ile elinde bulunduran iyiniyetli davalı-hamilin), senedin dayandığı temel ilişki (senedin düzenlenme nedeni) konusunda mahkemede açıklamada bulunmasını (yargılama sırasında; isticvap edilmesini “HMK.m. 269 vd.”) talep edebilir mi?
KATMA DEĞER VERGİSİ İLE DAMGA VERGİSİNİN –İHALENİN KESİNLEŞMESİNDEN SONRA- İCRA MÜDÜRLÜĞÜNCE VERİLEN YEDİ GÜNLÜK SÜRE İÇİNDE ÖDENMEMESİNİN (İİK. M. 114/SON) YAPTIRIMI NEDİR?
25 Ekim 2024
Bu durumda, icra müdürlüğü “ihalenin iptaline” (İİK. m. 115/VI, c: 1) mi yoksa “durumu bir tutanakla tespit ettikten sonra” vergi dairesine bu durumu ihbarda bulunmakla mı yetinir ve satılan taşınırı/taşınmazı ihale alıcısına teslim ve tescil işleminin yapılmamasına mı karar verir?
Kurumsal Üyelikler İçin
Kurumsal Teklif Alın
Ekibinizin hukuk bilgisini yükseltin, kaliteli içeriklerle size yardımcı olmaya hazırız!
Ekibinize, Hukuk Eğitim’in birbirinden kaliteli eğitimlerine sınırsız erişim imkanı sunun.