E-Kitaplar
Ticari Davalardan İtirazın İptali Davası ve Menfi Tespit Davasında Dava Şartı Olarak Arabuluculuk
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Prof. Dr. Sema TAŞPINAR AYVAZ
- Sayfa Sayısı: 59
- Yayın Tarihi: 10.05.2021
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 20,00
Bu kitap 2322 kez incelendi; 89 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku
Türk hukukunda önce 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile bazı iş davaları bakımından getirilen dava şartı arabuluculuk kuralı, 01.01.2019 tarihinden itibaren Türk Ticaret Kanununa eklenen 5/A maddesi ile ticarî davalardan konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak veya tazminat talepleri bakımından da geçerli olmuştur. Kanun değişikliğinden sonra pek çok tartışma çıkmış, birbirinden farklı yargı kararları verilmeye başlanmıştır. Dava şartı arabuluculuk kurumunun kendisine özgü sorunları bir yana, bu kuralın hangi tür davalar bakımından uygulanacağı da ayrı bir tartışma konusu olmuştur. Bu anlamda icra takipleriyle yakın ilişkisi olan itirazın iptali davaları ile menfi tespit davaları konunun odak noktası olmuştur. İlk derece mahkemeleri, Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay bu konuda birbirinden farklı kararlar vermiştir. Bildiride öncelikle her iki davanın özelliği ve icra takibi ile ilişkisi ortaya konulacak ve ardından bu davalar bakımından dava şartı arabuluculuk kuralının uygulanıp uygulanmaması gerektiği değerlendirilecektir. Bu bakımdan her ne kadar 5235 sayılı Kanun madde 35, 3 çerçevesinde Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemeleri arasındaki kesin ve çelişkili kararlar arasındaki uyuşmazlığı giderme konusunda her iki dava için de 2020 yılı içinde kararlar vermiş ise de konu henüz hukukî olarak kesinlik kazanmamıştır. Zira Yargıtay’ın başka daireleri de farklı yönde kararlar vermektedir. İşte bu belirsizlik de dikkate alınarak olması gereken bakımından görüş açıklanarak değerlendirme yapılacaktır. Bildiri konusu yapılan itirazın iptali davasının, hukukî niteliği tartışmalarından bağımsız olarak, para alacağı hakkında yapılan bir ilâmsız icra takibinin devamı niteliğinde olması ve kanun koyucunun icra takibi bakımından takipten önce arabulucuya başvurmak gibi bir “takip şartı” öngörmediği dikkate alınarak itirazın iptali davasında da dava şartı arabuluculuk uygulanmamalıdır. Zira alacaklı, hak arama özgürlüğü çerçevesine kendisine olanak tanınan ilâmsız icra yolunu tercih etmiştir. Cebrî icranın olduğu yerde kavramsal olarak “arabuluculuk”tan da söz edilemez. Kaldı ki, özel dava şartı kuralı, adalete erişim bakımından bir kısıtlama olduğu için dar yorumlanmalıdır. Menfi tespit davaları ise, ister bir icra takibi öncesinde veya takip sırasında isterse istirdat davasına dönüşmek biçiminde olsun dava şartı arabuluculuk kuralına tâbi olamaz. Zira her şeyden önce 6325 sayılı Kanun uyarınca cebri icraya elverişli bir anlaşma sağlanmalıdır. Oysa tespit hükümleri icra edilemez. Ayrıca arabuluculuk, uyuşmazlığı ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır. Tespit hükümleri ise, bu güce tek başına sahip değildir. Kaldı ki TTK madde 5/A hükmünün lafız ve düzenlemesi, tespit hükümlerini kapsamaz. Bunun dışında pek çok başka gerekçeyle menfi tespit davalarında da dava şartı arabuluculuk geçerli olmamalıdır.
Anahtar Kelimeler: Ticari Dava, Dava Şartı Arabuluculuk, İtirazın İptali Davası, Menfi Tespit Davası, İstirdat Davası.
Prof. Dr. Sema TAŞPINAR AYVAZ
- Eğitim Sayısı 15
- E-Kitap Sayısı 2
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 21700
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 1577
Eğitmen Hakkında
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…