E-Kitaplar
İcra ve İflas Hukukuna İlişkin "Makale ve İnceleme Yazıları" ile "Hukuki Mütalaalar" ve Yüksek Mahkemenin Önemli İçtihatları - CİLT 2
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Av. Talih UYAR
- Sayfa Sayısı: 1643
- Yayın Tarihi: 30.01.2024
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 0,00
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Genel Hukuk, İcra ve İflas Hukuku, Makaleler
Ocak/1970 tarihinden beri, icra ve iflâs hukuku ile ilgilenmiş bir ‘hukukçu’ olarak, bu süre içinde birçok uyuşmazlıkla karşılaştık.
Bir taraftan ‘avukat’ olarak bunlara çözüm aradık, bir taraftan da -1981 yılından itibaren önce Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, sonra da Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde- öğretim görevlisi olarak çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz…
Bu süre içinde, yazdığımız ‘makale ve inceleme yazıları’mız ile ‘hukuki mütalâalar’ımız, çeşitli mesleki dergi ve internet sitelerinde yayımlandı.
Meslek hayatımızın devam ettiği 50 yılı aşkın süre içinde uygulamaya yönelik ‘Makale ve İnceleme Yazıları’mız ile hazırladığımız ‘Hukuki Mütalâa’lardan meraklı icra ve iflas hukukçularının da yararlanmalarının isabetli olacağını düşünerek, bu kitabımızı ‘online olarak’ www.e-uyar.com adresinde de sunmaya karar verdik.
Bu çalışma, b e ş b ö l ü m ' den oluşmaktadır: Önce -41 sayfalık- bir "İÇİNDEKİLER" kısmı bulunmakta, sonra 'Birinci Bölüm'de "Önemli Bilgi Notları", 'İkinci Bölüm'de "Önemli Yönetmelikler", 'Üçüncü Bölüm'de "Makale ve İnceleme Yazıları", 'Dördüncü Bölüm'de "Hukuki Mütalâalar" ve 'Beşinci Bölüm'de "Uygulamada Çok Önem Taşıyan Yüksek Mahkeme İçtihatları"na yer verilmiştir.
Kitap haline geldiğinde 4.600 sayfayı aşan ve (151) ‘makale ve inceleme yazıları’mızın, (137) ‘hukuki mütalâa’larımızın ve (48) ‘çok önemli yüksek mahkeme içtihadı’nın yer aldığı bu çalışmamızın; tüm icra ve iflâs hukukçularına hayırlı olmasını temenni ederiz.
Bugüne kadar yazdığımız tüm ‘makale ve inceleme yazıları’mız ile ‘hukuki mütalâalar’ımızı tasnif ederek, bunların kitap haline getirilmesinde emeği geçen Stj. Av. Emre BEDİR’e teşekkür ederiz.
En iyi dileklerimizle…
Ekim/2023
Av. Talih UYAR
Av. Talih UYAR
- Eğitim Sayısı 8
- E-Kitap Sayısı 3
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 2802
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 594
- Makale Sayısı 9
İcra ve İflas Hukukunun Güncel Sorunları
- 1 Şubat 2025 Eğitim Tarihi
- 10:00 - 17:00 Eğitim Saati
- 420 Dakika
KATMA DEĞER VERGİSİ İLE DAMGA VERGİSİNİN –İHALENİN KESİNLEŞMESİNDEN SONRA- İCRA MÜDÜRLÜĞÜNCE VERİLEN YEDİ GÜNLÜK SÜRE İÇİNDE ÖDENMEMESİNİN (İİK. M. 114/SON) YAPTIRIMI NEDİR?
25 Ekim 2024
Bu durumda, icra müdürlüğü “ihalenin iptaline” (İİK. m. 115/VI, c: 1) mi yoksa “durumu bir tutanakla tespit ettikten sonra” vergi dairesine bu durumu ihbarda bulunmakla mı yetinir ve satılan taşınırı/taşınmazı ihale alıcısına teslim ve tescil işleminin yapılmamasına mı karar verir?
Devamını OkuKAMBİYO SENEDİNE DAYALI MENFİ TESPİT DAVALARINDA, SENET LEHTARI, “SENEDİN DÜZENLENME NEDENİ” HAKKINDA, MAHKEMECE İSTİCVAP EDİLEBİLİR Mİ?
25 Ekim 2024
Kambiyo senedine dayalı menfi tespit davalarında, davacı-senet (bono) keşidecisi, lehtarın (ya da; davacı-senet lehtarı, senedi ciro ile elinde bulunduran iyiniyetli davalı-hamilin), senedin dayandığı temel ilişki (senedin düzenlenme nedeni) konusunda mahkemede açıklamada bulunmasını (yargılama sırasında; isticvap edilmesini “HMK.m. 269 vd.”) talep edebilir mi?
Devamını OkuTASARRUFUN İPTALİ DAVALARININ UYGULAMADA TARTIŞILAN YÖNLERİ
25 Ekim 2024
Tasarrufun iptali davalarında, ‘borçlunun mali durumunu bilebilecek durumda olma’, ‘parasal (mali) güç’, ‘alacağın doğum tarihi’, ‘gerçek satış bedeli ile satın alınan taşınır/taşınmaza ödenen bedel arasında aşırı oransızlık (fark) bulunması’ ve ‘yapılan işlemde hayatın olağan akışına aykırılık bulunması’ koşullarının hangi durumlarda ‘tasarrufun iptaline’ neden olacağı yarattığı sorunlar…
Devamını OkuÜZERİNDE İPOTEK BULUNAN BİR TAŞINMAZIN ‘AYRILMAZ PARÇALARI’ VE ‘EKLENTİLERİ’ HAKKINDA -İPOTEKLİ ALACAKLI VE TİCARİ İŞLETME REHNİ SAHİBİ TARAFINDAN- İSTİHKAK DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
01 Kasım 2024
Taşınmazı üzerinde bir banka lehine ipotek kurulmuş olan işletmenin ‘ayrılmaz parçası (mütemmim cüz’ü (TMK. m.684)) ve ‘eklentisi’ (teferruatı (TMK. m.686)) niteliğindeki taşınır malları, alacaklılar tarafından ‘taşınmazın tapu kaydına’ haciz konulmadan tek başına ‘haczedilebilir’ (İİK m.85) ve –taşınmaz satışa çıkarılmadan- satılabilir mi (İİK. m.112 vd.)? Bu taşınır mallar hakkında –‘ipotekli alacaklı’ ve ‘ticari işletme rehni sahibi’- tarafından ‘istihkak davası (İİK m.96 vd.)’ açılabilir mi?
Devamını OkuSENEDİN SAĞ ALT KISMINDA BULUNAN VE SENET METNİNDEKİ HİÇBİR YAZI VE İMZAYA DENK GELMEYEN, 2 CM. UZUNLUĞUNDAKİ YIRTIK , SENEDİN ÖDENDİĞİNİ İFADE EDER Mİ? BÖYLE BİR KESİK , SENEDİN KAMBİYO SENEDİ NİTELİĞİNİ KAYBETMESİNE NEDEN OLUR MU?
01 Kasım 2024
Bilindiği gibi; “kambiyo senetleri” (ticari senetler); poliçe, bono ve çek’i kapsar. Bu husus İİK.’nun 167. maddesinde açıkça belirtilmiştir
Devamını Oku“ÖDEME EMRİ”NİN “TAKİP TALEBİ”NE UYGUN DÜZENLENMEMİŞ OLMASININ DOĞURDUĞU SONUÇLAR İİK.58/II-4; 60/II-1; İİK.YÖN. 20/III, .c: 2
01 Kasım 2024
Alacaklının ‘ilamsız icra’ (İİK. m.42 vd.) takibinde bulunabilmesi için, alacağının herhangi bir belgeye dayanmasına ihtiyaç yoktur
Devamını Oku“İTİRAZIN İPTALİ DAVASININ KABULÜNE” İLİŞKİN VERİLEN KARARIN YARGITAYCA BOZULMASI SONRASINDA VERİLEN DİRENME KARARI VE HUKUK GENEL KURULU’NUN KARARI ÜZERİNE GELİNEN AŞAMADA, İCRA TAKİBİNE DEVAM EDİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?*
01 Kasım 2024
Yerine getirilmesi (=icrası) kesinleşmesine bağlı olmayan, başka bir deyişle kesinleşmeden takip konusu yapılabilen bir ilam icraya konmuş ve (istinaf) temyiz yoluna başvurulmuş olmasına rağmen “icranın geri bırakılması”na (İİK. mad. 36) ilişkin bir karar getirmemiş olabilir.
Devamını OkuTASARRUFUN İPTALİ DAVALARINDA “TASARRUFUN İPTALİ SEBEPLERİ”NE GENEL BİR BAKIŞ
01 Kasım 2024
Borçlunun hangi tasarruflarına ilişkin olarak iptal davasının davacı-alacaklı tarafından talep edileceği ve dava dilekçesinde dayanılan iptal sebeplerinin neler olabileceği
Devamını OkuÜZERİNDE İPOTEK BULUNAN BİR TAŞINMAZIN ‘BÜTÜNLEYİCİ PARÇA’ VE ‘EKLENTİLERİ’ TEK BAŞINA HACZEDİLEBİLİR VE SATILABİLİR Mİ?
01 Kasım 2024
Taşınmazı üzerinde bir banka lehine ipotek kurulmuş olan işletmenin ‘ayrılmaz parçası (mütemmim cüz’ü (TMK. m.684)) ve ‘eklentisi’ (teferruatı (TMK. m.686)) niteliğindeki taşınır malları, alacaklılar tarafından ‘taşınmazın tapu kaydına’ haciz konulmadan tek başına ‘haczedilebilir’ (İİK m.85) ve –taşınmaz satışa çıkarılmadan- satılabilir mi (İİK. m.112 vd.)?
Devamını OkuEğitmen Hakkında
9 Eylül Üniversitesi Hukuku Fakültesi’nin eski öğretim görevlisi olan Av. Talih Uyar; 20 Haziran 1945 yılında Manisa'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1966 yılında birincilikle bitiren Av. Talih Uyar’ın bugüne kadar 68 kitabı ve 400’ü aşkın makalesi yayımlanmıştır.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…