İçeriğe geç
Yürürlükte Temel kanun 23. hâli

Türk Medeni Kanunu (TMK)

Kanun numarası
4721
Kabul tarihi
22.11.2001
Resmî Gazete
08.12.2001 / 24607
Düstur
5. tertip, cilt 41
Son değişiklik
30.06.2027
Madde sayısı
1019

İkinci Kitap

Aile Hukuku

Birinci Kısım

Evlilik Hukuku

Dördüncü Bölüm

Eşler Arasındaki Mal Rejimi

Dördüncü Ayırım

Paylaşmalı Mal Ayrılığı

C. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiye

III. Aileye özgülenen mallar

Madde 250

1. Kural

Eşlerden biri tarafından paylaşmalı mal ayrılığı rejiminin kurulmasından sonra edinilmiş olup ailenin ortak kullanım ve yararlanmasına özgülenmiş mallar ile ailenin ekonomik geleceğini güvence altına almaya yönelik yatırımlar veya bunların yerine geçen değerler, mal rejiminin sona ermesi hâlinde eşler arasında eşit olarak paylaşılır. Paylaştırmada işletmelerin ekonomik bütünlüğü gözetilir.

Manevî tazminat alacakları, miras yoluyla edinilen mallar ile karşılıksız kazandırmada bulunanın açık iradesinden aksi anlaşılmadıkça, sağlararası veya ölüme bağlı tasarruflarla edinilen mallar hakkında bu hüküm uygulanmaz.

Madde 251

2. Paylaşmaya aykırı davranışlar

Eşlerden biri, diğer eşin payını azaltmak kastıyla paylaşmadan önce bir malı karşılıksız olarak elden çıkardığı takdirde hâkim, diğer eşin alacağı denkleştirme bedelini hakkaniyete uygun olarak belirler.

Mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızası olmadan olağan hediyeler dışında yapılan karşılıksız kazandırmaların bu eşin payını azaltmak kastıyla yapıldığı varsayılır.

Bu tür kazandırmalara ilişkin uyuşmazlıklarda mahkeme kararı, davanın kendisine ihbar edilmiş olması koşuluyla, kazandırmadan yararlanan üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir.

Madde gerekçesi

Madde, paylaştırmaya tâbi bir malm, diğer eşe intikalini önlemek üzere karşılıksız olarak elden çıkanlması hâlinde, hak sahibi eşe denkleştirme isteminde bulunma yetkisini tanımıştır. Bu hüküm hâkime, hakkaniyete uygun olarak karar verme konusunda geniş bir* takdir yetkisi tanimışhr.

Böylece elden çıkarmanın, eşin paylaştırmadan elde edeceği payı azaltmak kastıyla yapılması hâlinde, parasal tazmin yolu açık tutulmuştur.

Elden çıkarma, karşılıksız olabileceği gibi, karşılığı bulunmasına rağmen, karşılıksızmış gibi muvazaalı işlem şeklinde de yapılmış olabilir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 251 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1390

Denkleştirmeye hak sahibinin üçüncü kişilere karşı talepleri

(1) Denkleştirmeye hak sahibi eş, şu hallerde denkleştirmekle yükümlü eşin üçüncü bir kişiye yaptığı karşılıksız kazandırmanın değerinin tazmin edilmesini üçüncü kişiden isteyebilir:

1. denkleştirmekle yükümlü eş, karşılıksız kazandırmayı üçüncü kişiye, denkleştirmeye hak sahibi eşi zarara uğratma amacıyla yapmışsa ve

2. denkleştirme alacağının tutarı, denkleştirmekle yükümlü eşin mal rejiminin sona ermesi anında borçların düşülmesinden sonra mevcut olan mal varlığının değerini aşıyorsa.

Elde edilenin değerinin tazmini, sebepsiz zenginleşmenin iadesine ilişkin hükümlere göre yapılır. Üçüncü kişi, ödemeyi, elde ettiğini iade ederek önleyebilir. Denkleştirmekle yükümlü eş ile üçüncü kişi müteselsil borçlu olarak sorumludur.

(2) Zarara uğratma amacının üçüncü kişi tarafından bilindiği durumlarda, aynı hüküm diğer hukuki işlemler için de geçerlidir.

(3) Talebin zamanaşımı süresi, mal rejiminin sona ermesiyle işlemeye başlar. Mal rejimi bir eşin ölümüyle sona ererse, talebin ancak eşin mirası veya bir vasiyeti reddetmesinden sonra ileri sürülebilir olması, zamanaşımının işlemesini durdurmaz.

(4) (kaldırılmıştır)

Özgün metin (Almanca)

(1) Der ausgleichsberechtigte Ehegatte kann von einem Dritten Ersatz des Wertes einer unentgeltlichen Zuwendung des ausgleichspflichtigen Ehegatten an den Dritten verlangen, wenn

1. der ausgleichspflichtige Ehegatte die unentgeltliche Zuwendung an den Dritten in der Absicht gemacht hat, den ausgleichsberechtigten Ehegatten zu benachteiligen und

2. die Höhe der Ausgleichsforderung den Wert des nach Abzug der Verbindlichkeiten bei Beendigung des Güterstands vorhandenen Vermögens des ausgleichspflichtigen Ehegatten übersteigt.

Der Ersatz des Wertes des Erlangten erfolgt nach den Vorschriften über die Herausgabe einer ungerechtfertigten Bereicherung. Der Dritte kann die Zahlung durch Herausgabe des Erlangten abwenden. Der ausgleichspflichtige Ehegatte und der Dritte haften als Gesamtschuldner.

(2) Das Gleiche gilt für andere Rechtshandlungen, wenn die Absicht, den Ehegatten zu benachteiligen, dem Dritten bekannt war.

(3) Die Verjährungsfrist des Anspruchs beginnt mit der Beendigung des Güterstands. Endet der Güterstand durch den Tod eines Ehegatten, so wird die Verjährung nicht dadurch gehemmt, dass der Anspruch erst geltend gemacht werden kann, wenn der Ehegatte die Erbschaft oder ein Vermächtnis ausgeschlagen hat.

(4) (weggefallen)

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Madde 252

3. Paylaştırma isteminin reddi

Zina veya hayata kast nedeniyle boşanma hâlinde hâkim, kusurlu eşin payının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.

Madde gerekçesi

Hükümde paylaştırma isteminin reddine yer verilmiştir. Böyle bir durum ya paylaşmanın açık bir şekilde hakkaniyet kurallanna aykm olması ya da istemde bulunan eşin 510 uncu maddede Öngörülen mirasçılıktan çıkarmayı gerektiren bir davranışta bulunması hâlinde ortaya çıkabilir. Hakkaniyete açıkça aykınlık, eşler Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı; 723) - 9 9- arasmdald evlilik süresi, eşlerin malî durumları, özellikle istemde bulunan eşin ekonomik durumu, çocuk sayısı ve çocukların velayetinin kime verilmiş olduğu, mal rejimini sona erdiren sebepler göz önünde tutulmak suretiyle belirlenebilecektir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 252 gerekçesi

Madde 253

4. Paylaştırma yöntemi

Paylaştırmanın ayın olarak yapılması asıldır. Buna olanak yoksa bedel eklemek suretiyle paylar denkleştirilir. Eşlerden birinin diğerine ödeyeceği bedel, malların tasfiye anındaki sürüm değerlerine göre hesaplanır. Bu hesaplamada paylaşım konusu malların edinilmesinden doğan borçlar indirilir.

Denkleştirme bedelinin derhal ödenmesi kendisi için ciddî güçlükler doğuracaksa, borçlu eş ödemelerin uygun bir süre ertelenmesini isteyebilir.

Aksine anlaşma yoksa, tasfiyenin sona ermesinden başlayarak denkleştirme bedeline faiz yürütülür; durum ve koşullar gerektiriyorsa ayrıca borçludan güvence istenebilir.

Madde gerekçesi

Burada paylaştırma istemi karşısında, aynen taksimin mümkün olmaması hâline benzer bir hüküm getirilmiştir. Böyle bir olanaksızlık hâlinde, malik olan eşe aynen 564 üncü maddede olduğu gibi bir seçim hakkı tanımıştır. İlgili eş, ya malı verip kendi payını bedel olarak isteyebilecek, ya da malı alıp istem sahibine bedel ödeyecektir. Bu fıkraya göre, eşlerden her biri paylaşmadan kaynaklanan alacağına mahsuben, yetmezse üstünü tamamlamak suretiyle, birlikte yaşamış olduklan konutun kendisine bırakılmasını isteyebilecektir.

Maddenin ikinci fıkrası paylaştırma konusu mala ilişkin borçların mevcudiyeti hâlinde, bu borçların çıkarılmasından sonra kalan net değer üzerinden paylaşıma hükmedileceğini öngörmektedir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 253 gerekçesi

Mehaz madde — Fransız MK m. 828

Bir denkleştirme bedeli borçlusuna ödeme süresi verilmiş olması ve ekonomik koşullar sonucunda kendisine intikal eden malların değerinin paylaşımdan sonra dörtte birden fazla artması veya azalması hâlinde, ödenmesi gereken kalan tutarlar, taraflarca bu değişimin uygulanmayacağı kararlaştırılmadıkça, aynı oranda artar veya azalır.

Özgün metin (Fransızca)

Lorsque le débiteur d'une soulte a obtenu des délais de paiement et que, par suite des circonstances économiques, la valeur des biens qui lui sont échus a augmenté ou diminué de plus du quart depuis le partage, les sommes restant dues augmentent ou diminuent dans la même proportion, sauf exclusion de cette variation par les parties.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Fransız Medeni Kanunu

IV. Aile konutu ve ev eşyası

Madde 254

1. İptal veya boşanma hâlinde

Evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. Konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir.

Eşlerin aile konutunda kimin kalmaya ve ev eşyasını kimin kullanmaya devam edeceği konusunda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, olayın özelliklerini, eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen karar verir; bu kararında kalma ve kullanma süresini belirleyerek tapu kütüğüne şerhi için tapu memurluğuna bildirir.

Hâkim aksine karar vermedikçe hak, belirlenen sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Ancak, bu süre sona ermeden yararlanan tarafın durumunda değişiklik olması hâlinde, diğer taraf hâkimden, kararın gözden geçirilmesini isteyebilir.

Eşler konutta kira ile oturuyorlarsa hâkim, gerektiğinde konutta kiracı sıfatı taşımayan eşin kalmasına karar verebilir. Bu durumda, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvenceye almak için gerekli düzenleme yapılmasına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen karar verilir.

Madde gerekçesi

Maddeyle, evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi üzerine, kanunen paylaşmaya tâbi olan ve ailenin ortak kullanımına özgülenmiş olan konut ve ev eşyasının paylaşmadan sonra nasıl kullanılacağı düzenlenmektedir. Bu hususun iptal veya boşanma davası sonunda çözümlenmesi, eşlerin gerek ekonomik ve gerekse psikolojik gelecekleri bakımından zorunludur. Burada sözü edilen paylaşmanın fiilî değil hukukî paylaşma olduğu kuşkusuzdur. Eşler arasında eşit olarak paylaşmaya konu olan ve ailenin ortak kullanımına özgülenen aile konutunda kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda aralarında anlaşabileceklerdir. Eşlerin bu konuda anlaşamamaları hâlinde, hakkaniyet gerektiriyorsa hâkim, somut olayın özelliklerine göre eşlerin ekonomik ve sosyal durumlarını ve varsa özellikle çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu hakka hangisinin ve ne kadar süreyle sahip olacağına iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen karar verecektir.

Ayrıca, konutta kalma hakkını elde eden eşin bu hakkının tapu kütüğüne şerh edileceği belirtilmekte, diğer eşin bu konutu satış suretiyle el değiştirerek diğer eşin bu yararlanmasını ortadan kaldırması engellenmektedir. Bu şerh süreli olarak verilecek ve sürenin sonunda kendiliğinden sona erecektir. Ancak, şerh süresinin sona ermesinden önce de konutta kalma ve ev eşyasını kullanma hakkı bulunan eşin durumunda değişiklik olması hâlinde diğer taraf hâkimden durumun değiştirilmesini isteyebilecektir.

Maddenin son fıkrası ile eşlerin birlikte yaşadıkları konutun kiralık olması hâlinde, hâkimin, kiracı sıfatına sahip olmayan eşe kullanım hakkını verebileceği ve kira sözleşmesini bu yönde değiştirebileceği kabul edilmiştir. Burada kira sözleşmesinin taraflarında hâkim kararıyla değişiklik söz konusu olacaktır. Madde, bu durumda hâkimin, iptal veya boşanma kararıyla birlikte re'sen, kiralayanın sözleşmeden doğan haklarını güvence altına alabilme yetkisini de hükme bağlamıştır.

örneğin hâkim, kiracı tarafından verilen güvencelerin yerine; yeni eşin kiracılık sıfatının başlaması üzerine güvencenin bu eş tarafından verilmesine karar verebilir.

- 1 00 —

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 254 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 121

C. Aile konutu

1 Eşlerden biri çocuklar sebebiyle veya başka önemli sebeplerle aile konutuna muhtaçsa, diğerinden hakkaniyete uygun olarak beklenebildiği ölçüde mahkeme, kira sözleşmesinden doğan hak ve borçları tek başına ona devredebilir.

2 Eski kiracı, kira ilişkisinin sözleşme veya kanun gereği sona erdiği ya da sona erdirilebileceği ana kadar, en çok iki yıl süreyle kira bedelinden müteselsilen sorumludur; kira bedeli kendisinden istenirse, ödediği tutarı aylık kira bedeli tutarında taksitlerle, diğer eşe borçlu olduğu nafakadan takas edebilir.

3 Aile konutu eşlerden birine aitse mahkeme, aynı koşullarla ve uygun bir ödence karşılığında ya da nafakadan mahsup edilmek üzere diğerine süreli bir oturma hakkı tanıyabilir. Önemli yeni olgular gerektiriyorsa oturma hakkı sınırlandırılır veya kaldırılır.

Özgün metin (Almanca)

1 Ist ein Ehegatte wegen der Kinder oder aus anderen wichtigen Gründen auf die Wohnung der Familie angewiesen, so kann das Gericht ihm die Rechte und Pflichten aus dem Mietvertrag allein übertragen, sofern dies dem anderen billigerweise zugemutet werden kann.

2 Der bisherige Mieter haftet solidarisch für den Mietzins bis zum Zeitpunkt, in dem das Mietverhältnis gemäss Vertrag oder Gesetz endet oder beendet werden kann, höchstens aber während zweier Jahre; wird er für den Mietzins belangt, so kann er den bezahlten Betrag ratenweise in der Höhe des monatlichen Mietzinses mit den Unterhaltsbeiträgen, die er dem anderen Ehegatten schuldet, verrechnen.

3 Gehört die Wohnung der Familie einem Ehegatten, so kann das Gericht dem anderen unter den gleichen Voraussetzungen und gegen angemessene Entschädigung oder unter Anrechnung auf Unterhaltsbeiträge ein befristetes Wohnrecht einräumen. Wenn wichtige neue Tatsachen es erfordern, ist das Wohnrecht einzuschränken oder aufzuheben.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 255

2. Ölüm hâlinde

Eşlerden birinin ölümü hâlinde, paylaşma konusu olan mallar arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek ve yetmezse bir bedel eklenmek suretiyle mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.

Haklı sebeplerin varlığı hâlinde sağ kalan eşin veya ölenin diğer yasal mirasçılardan birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir.

Sağ kalan eş, mirasbırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek veya sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde bu hakları kullanamaz. Tarımsal taşınmazlara ilişkin miras hükümleri saklıdır.

Madde gerekçesi

Bu madde İsviçre Medenî Kanununun yeni 612a maddesine paralel olarak kaleme alınmıştır. Aynı hükmün paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde'de tekrar edilmesinde yarar görülmüştür.

Madde evliliğin ölümle son bulması hâlinde sınırlı düzenleme getirmektedir. Bu durumda diğer mirasçılann taksim isteminde bulunmalan sonucunda sağ kalan eşin ortak konuttan çıkmak zorunda kalması veya ey eşyasının elinden alınması suretiyle mağdur edilmesini önlemek üzere eşe bir tür yasal onalım hakkı tanmmış, sağ kalan eşin bunlar üzerinde kendisine miras ve paylaşmadan doğan hakkına mahsup edilmek suretiyle mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebileceği öngörülmüştür. Bunlar da yetmezse eksik kalan kısmı tamamlayacağı tabiîdir.

Sağ kalan eşin diğer mirasçılann ortak konut ve ev eşyası üzerindeki miras hisselerini ödeyebilecek durumda olmaması ya da bunların mülkiyet hakkını istemesinin kendisi ya da diğer yasal mirasçılar için elverişli olmaması mümkündür.

Bu durumda maddenin ikinci fıkrası uyarınca sağ kalan eş mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasını- isteyebilecektir. Ölenin diğer yasal mirasçıları da eş için aynı yönde istemde bulunabilecektir.

Maddenin son fıkrası sağ kalan eşin belli koşullar altında burada öngörülen haklarını kullanamayacağını öngörmüştür. Bu durum, konut ya da ev eşyası üzerinde mirasbırakanın bir meslek veya sanat icra etmekte olması ve altsoyundan birinin aynı meslek ve sanatı icra etmeleri hâlinde ortaya çıkabilir. Maddenin son cümlesi ile, tarım arazilerinin miras yoluyla taksimine ilişkin hükümler saklı tutulmuştur.

BEŞİNCİ AYIRIM MAL ORTAKLIĞI

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 255 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 612a

C. Paylaşımın gerçekleştirilmesi / IV. Konutun ve ev eşyasının sağ kalan eşe özgülenmesi

1 Eşlerin içinde yaşadıkları ev veya konut ya da ev eşyası mirasta bulunuyorsa, sağ kalan eş bunların mülkiyetinin kendisine mahsuben özgülenmesini isteyebilir.

2 Koşullar haklı gösterdiği takdirde, sağ kalan eşin veya murisin diğer yasal mirasçılarının istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa hakkı veya oturma hakkı tanınabilir.

3 Murisin bir meslek veya sanat icra ettiği ve bir alt soyunun bunu sürdürmek için gereksinim duyduğu mekânlar üzerinde sağ kalan eş bu hakları talep edemez; tarımsal miras hukukuna ilişkin hükümler saklıdır.

4 Aynı düzenleme, kayıtlı ortaklık hâlinde de kıyasen uygulanır.[548]

Özgün metin (Almanca)

1 Befinden sich das Haus oder die Wohnung, worin die Ehegatten gelebt haben, oder Hausratsgegenstände in der Erbschaft, so kann der überlebende Ehegatte verlangen, dass ihm das Eigentum daran auf Anrechnung zugeteilt wird.

2 Wo die Umstände es rechtfertigen, kann auf Verlangen des überlebenden Ehegatten oder der andern gesetzlichen Erben des Verstorbenen statt des Eigentums die Nutzniessung oder ein Wohnrecht eingeräumt werden.

3 An Räumlichkeiten, in denen der Erblasser einen Beruf ausübte oder ein Gewerbe betrieb und die ein Nachkomme zu dessen Weiterführung benötigt, kann der überlebende Ehegatte diese Rechte nicht beanspruchen; die Vorschriften des bäuerlichen Erbrechts bleiben vorbehalten.

4 Die gleiche Regelung gilt bei eingetragener Partnerschaft sinngemäss.[548]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Beşinci Ayırım

Mal Ortaklığı

A. Mülkiyet

Madde 256

I. Kapsamı

Mal ortaklığı rejimi, ortaklık malları ile eşlerin kişisel mallarını kapsar.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 221 inci maddesinden aynen alınmıştır.

Maddeye göre mal ortaklığı rejimi eşlerin ortaklığa giren mallan ile herbirinin kişisel mallarından oluşmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 256 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 221

A. Mülkiyet ilişkileri / I. Kapsamı

Mal ortaklığı rejimi, ortaklık malları ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsar.

Özgün metin (Almanca)

Der Güterstand der Gütergemeinschaft umfasst das Gesamtgut und das Eigengut jedes Ehegatten.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

II. Ortaklık malları

Madde 257

1. Genel mal ortaklığı

Genel mal ortaklığında eşlerin kanun gereğince kişisel mal sayılanlar dışındaki malları ile gelirleri ortaklık mallarını oluşturur.

Eşler, ortaklık mallarına bölünmemiş bir bütün olarak sahip olurlar.

Hiçbir eş, ortaklık payı üzerinde tek başına tasarruf hakkına sahip değildir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 222 nci maddesinden alınmıştır.

Maddeye göre genel mal ortaklığında, eşlerin yasadan dolayı kişisel mal sayılanlar dışında kalan malları ile gelirlerinin ortaklık mallannı oluşturduğu kabul edilmiştir. Burada ortaklığa dahil olduğu kabul edilen gelirler eşlerin ortaklığa dahil mallannın gelirleridir.

Maddenin ikinci fıkrası, İsviçre Medenî Kanununun 222 nci maddesinin Almanca metnine uygun olarak kaleme alınmıştır. Burada "genel mal ortaklığının", bölünmemiş bir bütün olarak eşlere ait olduğu ifade edilerek, "elbirliği mülkiyeti" niteliği anlatılmak istenmiştir. Almanca "ungeteil" ifadesinin karşılığı olarak "bölünmemiş bir bütün" ifadesi kullanılmıştır. Madde genel mal ortaklığında eşler masında ortaklık mallan konusunda el birliği (iştirak hâlinde) mülkiyetinin doğduğu ve buna ilişkin hükümlerin uygulanacağını öngörmektedir.

Maddenin üçüncü fıkrası ise, hiçbir eşin ortaklık payı üzerinde tek basma tasarruf hakkına sahip olmadığım hükme bağlamaktadır. Burada sözü edilen pay, iştirak hâlinde mülkiyetteki ortaklık payıdır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 257 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 222

A. Mülkiyet ilişkileri / II. Ortaklık malları / 1. Genel mal ortaklığı

1 Genel mal ortaklığı, kanun gereği kişisel mal sayılanlar dışında eşlerin malvarlıklarını ve gelirlerini ortaklık malı hâlinde birleştirir.

2 Ortaklık malları eşlere bölünmeksizin ait olur.

3 Eşlerden hiçbiri ortaklık malındaki payı üzerinde tasarrufta bulunamaz.

Özgün metin (Almanca)

1 Die allgemeine Gütergemeinschaft vereinigt das Vermögen und die Einkünfte der Ehegatten zu einem Gesamtgut, mit Ausnahme der Gegenstände, die von Gesetzes wegen Eigengut sind.

2 Das Gesamtgut gehört beiden Ehegatten ungeteilt.

3 Kein Ehegatte kann über seinen Anteil am Gesamtgut verfügen.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

2. Sınırlı mal ortaklığı

Madde 258

a. Edinilmiş mallarda ortaklık

Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle sadece edinilmiş mallardan oluşan bir ortaklık kabul edebilirler.

Kişisel malların gelirleri de bu ortaklığa dahildir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 223 üncü maddesinden alınmıştır.

Maddede mal ortaklığı rejiminin ikinci türü olarak eşlerin mal rejimi sözleşmelerinde bu ortaklığın sadece edinilmiş mallarla sınırlı olarak kabul edebilecekleri öngörülmüştür. Bu durumda eşler arasında ortaklık rejimi sadece buna ilişkin mal rejimi sözleşmesinin kurulmasından itibaren edinilmiş mallarla sınırlı olarak söz konusu olacaktır.

Maddenin ikinci fıkrası eşlerin kişisel mallarının gelirlerinin de genel mal ortaklığı rejiminden farklı olarak ortaklığa dahil olduğunu vurgulamaktadır.

Bu düzenleme, edinilmiş mallara katılma rejiminin doğal bir sonucudur.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 258 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 223

A. Mülkiyet ilişkileri / II. Ortaklık malları / 2. Sınırlı mal ortaklıkları / a. Edinilmiş mallarda ortaklık

1 Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle ortaklığı edinilmiş mallarla sınırlayabilir.

2 Kişisel malların gelirleri ortaklık malına girer.

Özgün metin (Almanca)

1 Die Ehegatten können durch Ehevertrag die Gemeinschaft auf die Errungenschaft beschränken.

2 Die Erträge des Eigengutes fallen in das Gesamtgut.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 259

b. Diğer mal ortaklıkları

Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle belirli malvarlığı değerlerini veya türlerini, özellikle taşınmaz malları, bir eşin kazancını, bir meslek veya sanat icrası için kullandığı malları ortaklık dışında tutabilirler.

Aksi sözleşmede öngörülmedikçe bu malların gelirleri ortaklığa dahil değildir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 224 üncü maddesinden alınmıştır.

Maddede eşlerin mal rejimi sözleşmeleriyle genel mal ortaklığı ve edinilmiş mallarda ortaklık yerine bazı malvarlığı değerlerim veya türlerim ortaklık dışmda tutmak suretiyle farklı bir mal ortaklığını kabul edebilecekleri öngörülmüştür. Örneğin eşler belirli tasarruflarını, kazançlarını, meslek veya sanat icrasmm gerektirdiği malvarlığı değerlerinin sözleşmeyle ortaklık rejimi dışmda tutabilirler.

Maddenin ikinci fıkrasında, eşlerin mal sözleşmesiyle ortaklık dışmda tuttukları malların gelirlerinin, aksinin kararlaştınlmamış olduğu hâllerde mal ortaklığına dahil olacağı öngörülmüştür.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 259 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 224

A. Mülkiyet ilişkileri / II. Ortaklık malları / 2. Sınırlı mal ortaklıkları / b. Diğer mal ortaklıkları

1 Eşler, mal rejimi sözleşmesiyle taşınmazlar, eşlerden birinin çalışmasının karşılığı ya da bir eşin meslek icra ettiği veya işletme işlettiği malvarlığı değerleri gibi belirli malvarlığı değerlerini veya değer türlerini ortaklığın dışında tutabilir.

2 Aksi kararlaştırılmadıkça bu malvarlığı değerlerinin gelirleri ortaklık malına girmez.

Özgün metin (Almanca)

1 Die Ehegatten können durch Ehevertrag bestimmte Vermögenswerte oder Arten von Vermögenswerten, wie Grundstücke, den Arbeitserwerb eines Ehegatten oder Vermögenswerte, mit denen dieser einen Beruf ausübt oder ein Gewerbe betreibt, von der Gemeinschaft ausschliessen.

2 Sofern nichts anderes vereinbart ist, fallen die Erträge dieser Vermögenswerte nicht in das Gesamtgut.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 260

III. Kişisel mallar

Kişisel mallar, mal rejimi sözleşmesi, üçüncü kişinin karşılıksız kazandırması veya kanunla belirlenir.

Eşlerden her birinin sadece kişisel kullanımına ayrılmış olan eşyası ile manevî tazminat alacakları kanundan dolayı kişisel malıdır.

Bir eşin saklı pay olarak isteyebileceği malvarlığı değerleri, mal rejimi sözleşmesiyle ortaklığa dahil edildiği ölçüde, mirasbırakanları tarafından kendisine kişisel mal olarak kazandırılamaz.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 225 inci maddesinden alınmıştır.

Ortaklığa dahil olmayan malların tümü kişisel maldır. Bu madde ile mal ortaklığı rejiminde eşlerin kişisel mallarının üç hâlde ortaya çıkabileceği belirlenmiştir.

Buna göre nelerin kişisel mal olduğu, eşlerin yaptıkları mal rejimi sözleşmesine, böyle bir mamı üçüncü kişi tarafından karşılıksız olarak verilmesine ya da kanuna dayanır.

Maddenin ikinci fıkrasında yasa gereği kişisel mal sayılan mallan belirlenmiştir. Buna göre edilmiş mallara katılma rejiminde olduğu gibi eşlerin kişisel kullanımına hizmet eden eşya ile manevi tazminat alacakları kanun gereği kişisel mallardır.

Maddenin üçüncü fıkrasında eşlerden birinin saklı pay olarak isteyebileceği malvarlığı değerlerinin, mal rejimi sözleşmesiyle ortaklığa dahil edildiği ölçüde, mirasbırakanlan tarafından kişisel mal hâline dönüştürülemeyeceği düzenlenmektedir.' Böylece üçüncü kişiler tarafından karşılıksız kazandırmalanyla mal rejimi sözleşmesinde ortaklığa dahil olmasını öngörmesi ilkesinin bertaraf edilmesi önlenmiştir. Bu yolla mal ortaklığı rejimi ve ortaklık mallan korunmak istenmiştir.

- 1 02 — Kazandırmada.bulunan kişi, mehazın Fransızca aslında "anne ve babası", Almanca aslında ise "yakınları" şeklinde ifade edilmişse de, saklı pay söz konusu olduğundan maddede "mirasbırakanlarT ifadesi kuUamlmıştır.. Zira eşe bu malı karşılılcsız kazandıran kişi mirasbırakan olabilir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 260 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 225

A. Mülkiyet ilişkileri / III. Kişisel mallar

1 Kişisel mallar, mal rejimi sözleşmesiyle, üçüncü kişinin kazandırmasıyla veya kanun gereği meydana gelir.

2 Kanun gereği kişisel mallar, eşlerden her birinin yalnız kişisel kullanımına ayrılmış eşya ile manevi tazminat alacaklarını kapsar.

3 Mal rejimi sözleşmesinde bu malvarlığı değerlerinin ortaklık malı olacağı öngörülmüşse, eşlerden birinin saklı pay olarak isteyebileceği değerler, hısımlarınca kendisine kişisel mal olarak kazandırılamaz.

Özgün metin (Almanca)

1 Eigengut entsteht durch Ehevertrag, durch Zuwendung Dritter oder von Gesetzes wegen.

2 Von Gesetzes wegen umfasst das Eigengut jedes Ehegatten die Gegenstände, die ihm ausschliesslich zum persönlichen Gebrauch dienen, sowie die Genugtuungsansprüche.

3 Was ein Ehegatte als Pflichtteil zu beanspruchen hat, kann ihm von seinen Verwandten nicht als Eigengut zugewendet werden, sofern der Ehevertrag vorsieht, dass diese Vermögenswerte Gesamtgut sind.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 261

IV. İspat

Bir eşin kişisel malı olduğu ispatlanmadıkça tüm malvarlığı değerleri ortaklık malı sayılır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 226 ncı maddesinden aynen alınmıştır.

Madde, eşlerin' tüm mallannm, aksi kanıtlanmadıkça ortaklık mallarına dahil olduğu yönünde çürütülmesi mümkün bir karine getirmiştir. Bunun aksini iddia eden, yani malın ortaklık malı değil, kişisel mal olduğunu iddia eden kişi bunu kanıtlamakla yükümlü olacaktır. Bu kişi eşlerden birisi olabileceği gibi Üçüncü kişi de olabilir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 261 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 226

A. Mülkiyet ilişkileri / IV. İspat

Eşlerden birinin kişisel malı olduğu ispatlanmadıkça bütün malvarlığı değerleri ortaklık malı sayılır.

Özgün metin (Almanca)

Alle Vermögenswerte gelten als Gesamtgut, solange nicht bewiesen ist, dass sie Eigengut eines Ehegatten sind.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

B. Yönetim ve tasarruf

I. Ortaklık mallarında

Madde 262

1. Olağan yönetim

Eşler, ortaklık mallarını evlilik birliğinin yararına uygun olarak yönetirler.

Olağan yönetim sınırları içinde her eş, ortaklığı yükümlülük altına sokabilir ve ortak mallarda tasarrufta bulunabilir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 227 rici maddesinden aynen alınmıştır.

. Maddenin birinci fıkrasına göre eşler ortaklık mallarını evlilik birliğinin yaranna uygun olarak yöneteceklerdir. Eşlerin eşitliği ilkesi, ortaklık mallarının yönetiminde de eşitliği gerektirdiğinden, bu hükümle eşlerin yönetimde aynı hakka sahip olduğu öngörülmüştür. Yönetimde ölçü, "evlilik birliğinin yaran"dır.

Maddenin ikinci fıkrasına göre ise, her eşin, olağan işlerde ortaklığı yükümlülük altına sokabileceği ve tasarrufta bulunabileceği öngörülmüştür. Bunun sonucu olarak eşlerden her biri tek basma hareket edebilir ve yaptığı işlemler diğer eş açısından da sonuç doğurur. Üstlenilen yüküm dolayısıyla ortaklığın sorumlu olacağı tabiîdir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 262 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1472

Ortaklık mallarının birlikte yönetimi

(1) Tasfiyeye kadar eşler, ortaklık mallarını birlikte yönetirler.

(2) Her eş, mal ortaklığının sona erdiğini öğrenene veya öğrenmesi gerekene kadar, ortaklık mallarını mal ortaklığının sona ermesinden önceki şekilde yönetmeye devam edebilir. Bir üçüncü kişi, bir hukuki işlemin yapılması sırasında mal ortaklığının sona erdiğini biliyorsa veya bilmesi gerekiyorsa, bu duruma dayanamaz.

(3) Her eş, diğerine karşı, ortaklık mallarının usulüne uygun yönetimi için gerekli önlemlere katılmakla yükümlüdür; korunması için zorunlu önlemleri her eş tek başına alabilir.

(4) Mal ortaklığı bir eşin ölümüyle sona ererse, sağ kalan eş, usulüne uygun yönetim için gerekli olan ve tehlikeye yer bırakmaksızın ertelenemeyecek işleri, mirasçı başka türlü tedbir alabilinceye kadar yürütmekle yükümlüdür. Ölen eş ortaklık mallarını tek başına yönetmişse, bu yükümlülük söz konusu olmaz.

Özgün metin (Almanca)

(1) Bis zur Auseinandersetzung verwalten die Ehegatten das Gesamtgut gemeinschaftlich.

(2) Jeder Ehegatte darf das Gesamtgut in derselben Weise wie vor der Beendigung der Gütergemeinschaft verwalten, bis er von der Beendigung Kenntnis erlangt oder sie kennen muss. Ein Dritter kann sich hierauf nicht berufen, wenn er bei der Vornahme eines Rechtsgeschäfts weiß oder wissen muss, dass die Gütergemeinschaft beendet ist.

(3) Jeder Ehegatte ist dem anderen gegenüber verpflichtet, zu Maßregeln mitzuwirken, die zur ordnungsmäßigen Verwaltung des Gesamtguts erforderlich sind; die zur Erhaltung notwendigen Maßregeln kann jeder Ehegatte allein treffen.

(4) Endet die Gütergemeinschaft durch den Tod eines Ehegatten, so hat der überlebende Ehegatte die Geschäfte, die zur ordnungsmäßigen Verwaltung erforderlich sind und nicht ohne Gefahr aufgeschoben werden können, so lange zu führen, bis der Erbe anderweit Fürsorge treffen kann. Diese Verpflichtung besteht nicht, wenn der verstorbene Ehegatte das Gesamtgut allein verwaltet hat.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 227

B. Yönetim ve tasarruf / I. Ortaklık malları / 1. Olağan yönetim

1 Eşler ortaklık mallarını evlilik birliğinin yararına yönetir.

2 Eşlerden her biri, olağan yönetim sınırları içinde ortaklığı borç altına sokabilir ve ortaklık malları üzerinde tasarrufta bulunabilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Die Ehegatten verwalten das Gesamtgut im Interesse der ehelichen Gemeinschaft.

2 Jeder Ehegatte kann in den Schranken der ordentlichen Verwaltung die Gemeinschaft verpflichten und über das Gesamtgut verfügen.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 263

2. Olağanüstü yönetim

Olağan yönetim dışında kalan konularda eşler, ancak birlikte veya biri diğerinin rızasını almak suretiyle ortaklığı yükümlülük altına sokabilir veya mallarda tasarrufta bulunabilir.

Rızanın bulunmadığını bilmeyen veya bilecek durumda olmayan üçüncü kişiler için bu rıza var sayılır.

Evlilik birliğinin temsiline ilişkin hükümler saklıdır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 228 inci maddesinden aynen alınmıştır.

Madde olağan yönetim dışındaki işlerde eşlerin birlikte hareket etmeleri zorunluluğunu getirmiştir. Birlikte hareket ya eşlerin söz konusu işi birlikte yapmalan ya da tek basma fakat diğerinin rızasını almak suretiyle söz konusu olabilir. Diğer eş haklı bir sebep olmaksızın nzasını vermekten kaçındığı takdirde, istemi yapan eşin evlilik birliğinin temsili hükümleri çerçevesinde hâkime başvuru hakkı vardır.

Nitekim, bu husus üçüncü fıkrada saldı tutulmuştur.

Maddenin ikinci fıkrası mal ortaklığı rejiminde eşlerin birlikte yapmalan zorunlu işlemleri tek başlarına yapmalan nedeniyle iyiniyetli üçüncü kişileri korumaktadır. Buna göre üçüncü kişiler, tek başına hareket eden eşin yaptığı işleme, diğerinin nzasımn bulunmadığını bilmiyor veya iyiniyetli çabası sonucu bilecek durumda bulunuyorsa, böyle bir rızanın varlığı kabul edilip, işlem diğer eş için de bağlayıcı sayilacakhr.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 263 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 228

B. Yönetim ve tasarruf / I. Ortaklık malları / 2. Olağanüstü yönetim

1 Eşler, olağan yönetim dışında ortaklığı ancak birlikte ya da biri diğerinin rızasıyla borç altına sokabilir ve ortaklık malları üzerinde tasarrufta bulunabilir.

2 Üçüncü kişiler, rızanın bulunmadığını bilmiyor veya bilecek durumda değillerse bu rızanın varlığını kabul edebilir.

3 Evlilik birliğinin temsiline ilişkin hükümler saklıdır.

Özgün metin (Almanca)

1 Die Ehegatten können ausser für die ordentliche Verwaltung nur gemeinsam oder der eine nur mit Einwilligung des andern die Gemeinschaft verpflichten und über das Gesamtgut verfügen.

2 Dritte dürfen diese Einwilligung voraussetzen, sofern sie nicht wissen oder wissen sollten, dass sie fehlt.

3 Die Bestimmungen über die Vertretung der ehelichen Gemeinschaft bleiben vorbehalten.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 264

3. Ortaklık malları ile meslek veya sanat icrası

Eşlerden biri, diğerinin rızasıyla ortaklık mallarını kullanarak, tek başına bir meslek veya sanat icra ederse, bu meslek veya sanata ilişkin bütün hukukî işlemleri yapabilir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 229 uncu maddesinden aynen alınmıştır.

. Maddede eşlerden birinin, diğerinin nzasını almak koşuluyla ortaklığa dahil mallan kullanmak suretiyle bir meslek ya da sanatı icra ettiğinde, bu meslek veya sanatın gerektirdiği tüm hukukî işlemleri tek başına yapabileceği kabul edilmiştir. Söz konusu nza açık olabileceği gibi eşin faaliyetine ses çıkarmamak suretiyle örtülü de olabilir. Bu hâlde eş, hukuk güvenliğinin bir gereği olarak, örneğin işlettiği bir işletmenin amaç ve konusunun gerektirdiği işlemleri tek basma yapmaya yetkilidir.

Mehazın Almanca metninde bu maddeyi karşılayan 229 uncu maddede "ortaklık mallan aracılığıyla"'ifadesi kullamlmışnr. Bunun yerine "ortaklık mallarını kullanarak" ifadesi tercih edilmiştir. Bu ifade sâdece ortaklık mallarının kullanılmasını değil, ortaklık mallarının sağladığı diğer olanakları kullanmayı da kapsar.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 264 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1456

Bağımsız kazanç işi

(1) Eşlerden biri diğer eşin bağımsız olarak bir kazanç işi işletmesine rıza göstermişse, bu rıza, işletmenin gerektirdiği hukuki işlemler ve davalar bakımından ayrıca aranmaz. Kazanç işine ilişkin tek taraflı hukuki işlemler, işletmeyi işleten eşe karşı yapılır.

(2) Eşlerden biri diğerinin bir kazanç işi işlettiğini bilir ve buna itiraz etmemişse, bu durum rıza gösterilmiş sayılır.

(3) Üçüncü kişilere karşı itiraz ve rızanın geri alınması ancak § 1412 hükmü uyarınca hüküm ifade eder.

Özgün metin (Almanca)

(1) Hat ein Ehegatte darin eingewilligt, dass der andere Ehegatte selbständig ein Erwerbsgeschäft betreibt, so ist seine Zustimmung zu solchen Rechtsgeschäften und Rechtsstreitigkeiten nicht erforderlich, die der Geschäftsbetrieb mit sich bringt. Einseitige Rechtsgeschäfte, die sich auf das Erwerbsgeschäft beziehen, sind dem Ehegatten gegenüber vorzunehmen, der das Erwerbsgeschäft betreibt.

(2) Weiß ein Ehegatte, dass der andere ein Erwerbsgeschäft betreibt, und hat er hiergegen keinen Einspruch eingelegt, so steht dies einer Einwilligung gleich.

(3) Dritten gegenüber ist ein Einspruch und der Widerruf der Einwilligung nur nach Maßgabe des § 1412 wirksam.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 229

B. Yönetim ve tasarruf / I. Ortaklık malları / 3. Ortaklığın mesleği veya işletmesi

Eşlerden biri, diğerinin rızasıyla ortaklık mallarından karşılanmak üzere tek başına bir meslek icra eder ya da işletme işletirse, bu faaliyetlerin gerektirdiği bütün hukuki işlemleri yapabilir.

Özgün metin (Almanca)

Übt ein Ehegatte mit Zustimmung des andern mit Mitteln des Gesamtgutes allein einen Beruf aus oder betreibt er allein ein Gewerbe, so kann er alle Rechtsgeschäfte vornehmen, die diese Tätigkeiten mit sich bringen.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 265

4. Mirasın kabulü veya reddi

Eşlerden biri, diğerinin rızası olmaksızın ortaklık mallarına girecek olan bir mirası reddemeyeceği gibi, tereke borca batıksa mirası kabul de edemez.

Diğer eşin rızasının alınmasına olanak bulunamazsa veya bu konudaki istem onun tarafından haklı sebep olmaksızın reddedilirse, istem sahibi eş kendi yerleşim yeri mahkemesine başvurabilir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 230 uncu maddesinden aynen alınmıştır.

Maddede mal ortaklığı rejiminde eşlerden herbirinin diğerinin rızası olmaksızın, eşlerin ortaklık mallarına girecek olan bir mirası reddetmesini yasaklamıştır. Aynı şekilde böyle bir tereke borca batıksa, kanun gereği reddedilmiş sayılan bu terekenin, diğer eşin rızası olmaksızın kabul edilemeyeceği de öngörülmüştür.

Böyle bir mirasın kabulü ya da reddikonusunda diğer eşin nzasımn alınmasının mümkün olmaması veya eşin böyle bir rızayı haklı sebep olmaksızın vermemesi hâlinde, veşin, yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki mahkemeden, diğer eşin rızasının yerme geçmek üzere karar alabilmesi kabul edilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 265 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 230

B. Yönetim ve tasarruf / I. Ortaklık malları / 4. Mirasın reddi ve kabulü

1 Eşlerden biri, diğerinin rızası olmadıkça ortaklık malına girecek bir mirası reddedemeyeceği gibi, borca batık bir mirası da kabul edemez.

2 Rızayı alamayan veya haklı bir sebep olmaksızın kendisine rıza verilmeyen eş mahkemeye başvurabilir.[257]

Özgün metin (Almanca)

1 Ohne Zustimmung des andern kann ein Ehegatte weder eine Erbschaft, die ins Gesamtgut fallen würde, ausschlagen noch eine überschuldete Erbschaft annehmen.

2 Kann der Ehegatte diese Zustimmung nicht einholen oder wird sie ihm ohne triftigen Grund verweigert, so kann er das Gericht anrufen.[257]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 266

5. Sorumluluk ve yönetim giderleri

Mal ortaklığının sona ermesi hâlinde, eşlerden her biri ortaklık malıyla ilgili işlemlerden dolayı vekil gibi sorumludur.

Yönetim giderleri ortaklık mallarından karşılanır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 231 inci maddesinden aynen alınmıştır.

Maddede eşlerin, mal ortaklığının sona ermesi hâlinde, ortaklık mallarıyla ilgili olarak yaptıkları işlemlerden' dolayı vekâlet sözleşmesinde vekilin sorumluluğu hükümlerine yollama yapılmaktadır. Buradaki sorumluluk öncelikle ortaklığa karşıdır.

Örneğin eşlerden biri kötü yönetim dolayısıyla ortaklığı zarara uğrattığı takdirde, vekâlet hükümleri çerçevesinde ortaklığa karşı sorumlu olacaktır.

Maddenin ikinci fıkrasında ortaklık mallarıyla ilgili yönetim giderlerinin ortaklık mallarından karşılanacağı kabul edilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 266 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 231

B. Yönetim ve tasarruf / I. Ortaklık malları / 5. Sorumluluk ve yönetim giderleri

1 Eşlerden her biri, ortaklık mallarına ilişkin işlemlerinden mal rejiminin sona ermesinde vekil gibi sorumludur.

2 Yönetim giderleri ortaklık mallarına yüklenir.

Özgün metin (Almanca)

1 Für Handlungen, die das Gesamtgut betreffen, ist jeder Ehegatte bei Auflösung des Güterstandes gleich einem Beauftragten verantwortlich.

2 Die Kosten der Verwaltung werden dem Gesamtgut belastet.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 267

II. Kişisel mallar

Eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi kişisel mallarını yönetme ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptir.

Kişisel mallara giren gelirler varsa, yönetim giderleri bu gelirlerden karşılanır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 232 nci maddesinden aynen alınmıştır.

Eşler kişisel mallarının sahibi olduklarından, bu hükümle eşlerden her birinin kendi kişisel mallan üzerinde yönetim ve tasarruf yetkisi olduğu kabul edilmiştir. Bu yetkinin sının olarak da yasalarda öngörülen sınırlara yollama yapılmıştır.

- Kişisel mallarla ilgili olarak bunlara dahil gelirlerin varlığı hâlinde, maddenin ikinci fıkrasında kişisel malların yönetim giderlerinin bu gelirlerden karşılanması kabul edilmiştir. Ancak, 258 inci madde çerçevesinde mal rejimi sözleşmesiyle bu gelirler de ortaklığa dahil edilmişse, yönetim giderleri buradan karşılanamaz.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 267 gerekçesi

Mehaz madde — Fransız MK m. 1428

Eşlerden her biri, kendi kişisel mallarının yönetimine ve intifaına sahiptir ve bunları serbestçe tasarruf edebilir.

Özgün metin (Fransızca)

Chaque époux a l'administration et la jouissance de ses propres et peut en disposer librement.

Eşleşme metin benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Fransız Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 232

B. Yönetim ve tasarruf / II. Kişisel mallar

1 Eşlerden her biri, kanunun sınırları içinde kişisel mallarını yönetir ve bunlar üzerinde tasarruf eder.

2 Gelirler kişisel mala giriyorsa, yönetim giderleri de bu mala yüklenir.

Özgün metin (Almanca)

1 Innerhalb der gesetzlichen Schranken verwaltet jeder Ehegatte sein Eigengut und verfügt darüber.

2 Fallen die Erträge in das Eigengut, werden die Kosten der Verwaltung diesem belastet.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

C. Üçüncü kişilere karşı sorumluluk

Madde 268

I. Ortaklık borçları

Eşlerden her biri, aşağıdaki borçlardan kişisel malları ve ortaklık mallarıyla sorumludur:

1. Evlilik birliğini temsil veya ortaklık mallarını yönetme yetkisine dayanarak yapılan borçlardan,

2. Ortaklık mallarını veya ortaklık mallarına giren gelirleri kullanarak bir meslek veya sanatın icra edilmesi nedeniyle yapılan borçlardan,

3. Diğer eş için de kişisel sorumluluk doğuran borçlardan,

4. Kişisel mal yanında ortaklık mallarının da sorumlu olacağı hususunda eşlerin üçüncü kişilerle anlaşarak yaptığı borçlardan.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 233 üncü maddesinden aynen alınmıştır.

Yürürlükteki Kanuna göre, mal ortaklığı rejiminde, evlilik birliği için yapılan borçlardan ilke olarak koca, şahsen ve ortaklık mallanyla sorumludur. Eşlerin eşitliği ilkesinden hareketle sevkedilen bu.hükürnle, evlilik birliğinin borçlarmdan dolayı eşler eşit bir şekilde sorumlu tutulmuştur.

Madde eşlerin hangi borçlardan hem kişisel mallanyla hem de ortaklık mallanyla sorumlu olduğunu hükme bağlamıştu". Buraya giren borçlar dört bent hâlinde sayılmıştır.

Maddenin (1) numaralı bendinde eşlerin evlilik birliğini temsil veya ortaklık mallarını yönetim yetkisine dayanarak yaptıldan borçlar; (2) numaralı bendinde ortaklık mallarını ve ortaklık mallanna giren gelirleri kullanarak bir meslek veya sanatın icra edilmesi nedeniyle yapılan borçlar; (3) numaralı bendinde eşlerden biri tarafından yapılmış olmasma rağmen diğer eş için de kişisel sorumluluk doğuran borçlar; (4) numaralı bendinde ise eşlerin üçüncü kişilerle anlaşmalarında, kişisel mallan yanında, ortaklık mallarının da sorumlu olacağını kararlaştırmış olduğu borçlar hükme bağlanmıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 268 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1459

Ortak mal borçları; kişisel sorumluluk

(1) §§ 1460 ila 1462 hükümlerinden aksi anlaşılmadıkça, bir eşin alacaklıları ortak maldan alacaklarının karşılanmasını isteyebilirler (ortak mal borçları).

(2) Ortak mal borçlarından eşler ayrıca müteselsil borçlu olarak kişisel olarak da sorumludur. Eşler arasındaki ilişkide bu borçlar eşlerden birine ait ise, diğer eşin sorumluluğu mal ortaklığının sona ermesiyle birlikte ortadan kalkar.

Özgün metin (Almanca)

(1) Die Gläubiger eines Ehegatten können, soweit sich aus den §§ 1460 bis 1462 nichts anderes ergibt, aus dem Gesamtgut Befriedigung verlangen (Gesamtgutsverbindlichkeiten).

(2) Für die Gesamtgutsverbindlichkeiten haften die Ehegatten auch persönlich als Gesamtschuldner. Fallen die Verbindlichkeiten im Verhältnis der Ehegatten zueinander einem der Ehegatten zur Last, so erlischt die Verbindlichkeit des anderen Ehegatten mit der Beendigung der Gütergemeinschaft.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 233

C. Üçüncü kişilere karşı sorumluluk / I. Tam sorumluluk

Eşlerden her biri, kişisel malları ve ortaklık mallarıyla şu borçlardan sorumludur:

1. Evlilik birliğini temsil veya ortaklık mallarını yönetme yetkisini kullanırken doğan borçlar;

2. Bir mesleğin icrası veya işletmenin faaliyeti sırasında doğan borçlar; yeter ki bunlar için ortaklık mallarından yararlanılmış ya da gelirleri ortaklık malına giriyor olsun;

3. Diğer eşin de kişisel olarak sorumlu olduğu borçlar;

4. Eşlerin üçüncü kişiyle, borçlunun kişisel mallarının yanında ortaklık mallarının da sorumlu olacağını kararlaştırdıkları borçlar.

Özgün metin (Almanca)

Jeder Ehegatte haftet mit seinem Eigengut und dem Gesamtgut:1. für Schulden, die er in Ausübung seiner Befugnisse zur Vertretung der ehelichen Gemeinschaft oder zur Verwaltung des Gesamtgutes eingeht;2. für Schulden, die er in Ausübung eines Berufes oder Gewerbes eingeht, sofern für diese Mittel des Gesamtgutes verwendet werden oder deren Erträge ins Gesamtgut fallen;3. für Schulden, für die auch der andere Ehegatte persönlich einzustehen hat;4. für Schulden, bei welchen die Ehegatten mit dem Dritten vereinbart haben, dass das Gesamtgut neben dem Eigengut des Schuldners haftet.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 269

II. Kişisel borçlar

Her eş, diğer bütün borçlardan kendi kişisel mallarıyla ve ortaklık mallarının değerinin yarısı kadarıyla sorumlu tutulur.

Ortaklığın zenginleşmesinden kaynaklanan istemler saklıdır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medeni Kanununun 234 üncü maddesinden aynen alınmıştır.

Maddenin birinci fıkrasında, eşitlik ilkesinin doğal bir sonucu olarak eşlerden herbirinin, bir önceki madde dışmda kalan bütün borçlarından hem kendi kişisel mallanyla hem de ortaklık mallarının değerlerinin yansı oranında sorumlu olduğu hükme bağlanmıştır.

Maddenin ikinci fıkrasında eşlerin kişisel mallarının tamamı ve ortaklık mallarının yansı oranındaki sorumluluğu dışmda, ortaklık mallarının zenginleşmesi oramnda sorumluluk sınırları genişletilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 269 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 234

C. Üçüncü kişilere karşı sorumluluk / II. Kişisel borçlar

1 Diğer bütün borçlardan eş, yalnız kişisel mallarıyla ve ortaklık mallarının değerinin yarısıyla sorumludur.

2 Ortaklığın zenginleşmesine ilişkin istemler saklıdır.

Özgün metin (Almanca)

1 Für alle übrigen Schulden haftet ein Ehegatte nur mit seinem Eigengut und der Hälfte des Wertes des Gesamtgutes.

2 Vorbehalten bleiben die Ansprüche wegen Bereicherung der Gemeinschaft.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

D. Eşler arasındaki borçlar

Madde 270

Mal rejimi eşler arasındaki borçların muaccel olmasını önlemez. Bununla beraber bir borcun yerine getirilmesi borçlu eşi, evlilik birliğini tehlikeye düşürecek derecede önemli güçlüklere sokacaksa, bu eş ödeme için süre isteyebilir. Durum ve koşullar gerektiriyorsa hâkim, istemde bulunan eşi güvence göstermekle yükümlü tutar.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 235 inci maddesinden aynen alınmıştır.

Eşitlik ilkesinin sonucu olan bu hüküm, sadece mal ortaklığı için değil, diğer bütün mal rejimleri açısmdan da geçerlidir. Genel hükümler arasında da yer. alan (m.217) bu hükümle, aralarındaki alacak borç ilişkilerinde eşlere bazı kolaylıklar sağlanmıştır.

Maddede eşler arasındaki mal rejiminin, eşlerin birbirlerinden olan alacaklarının muaccel olmasını önlemediği hükme bağlanmıştır. Ancak bunun istisnası olarak, evlilik birliğim tehlikeye düşürecek derecede önemli güçlükler yaratacak bir hâlin söz konusu olmasında, borçlu eşin, mahkemeye başvurarak kendisine borcun ifası için mehil verilmesini isteme yetkisi tanınmıştır. Böyle bir istem durumunda, durum ve koşullara göre istemde bulunan eşin güvence göstermesine de karar verilebilecektir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 270 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 235

D. Eşler arasındaki borçlar

1 Mal rejimi, eşler arasındaki borçların muaccel olmasına etki etmez.

2 Ancak para borçlarının ödenmesi veya borçlanılan eşyanın geri verilmesi, yükümlü eş için evlilik birliğini tehlikeye düşüren ciddi güçlükler doğuruyorsa, kendisine süre verilmesini isteyebilir; durum ve koşullar haklı kılıyorsa alacak güvence altına alınır.

Özgün metin (Almanca)

1 Der Güterstand hat keinen Einfluss auf die Fälligkeit von Schulden zwischen Ehegatten.

2 Bereitet indessen die Zahlung von Geldschulden oder die Erstattung geschuldeter Sachen dem verpflichteten Ehegatten ernstliche Schwierigkeiten, welche die eheliche Gemeinschaft gefährden, so kann er verlangen, dass ihm Fristen eingeräumt werden; die Forderung ist sicherzustellen, wenn es die Umstände rechtfertigen.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiye

Madde 271

I. Sona erme anı

Mal rejimi eşlerden birinin ölümü, diğer bir mal rejiminin kabul edilmesi veya eşlerden biri hakkında iflâsın açılmasıyla son bulur.

Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.

Ortaklık mallarıyla kişisel malların kapsamının belirlenmesinde mal ortaklığının sona erdiği tarih esas alınır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 236 ncı maddesinden aynen alınmıştır.

Maddenin birinci fıkrası mal ortaklığı rejiminin, eşlerden birinin ölümü, diğer bir mal rejimine geçmeleri veya iflâs etmesi hâllerinde son bulacağını öngörmüştür.

Maddenin ikinci fıkrasında, mal ortaklığı rejiminin, mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebepleriyle sona erdirilmesine veya mal ortaklığı rejimi yerine mal aynlığına geçilmesine karar verilmesi durumlanrida da, mal ortaklığının son bulması hükme bağlanmıştır. Bu durumlarda mal ortaklığı rejiminin karar tarihinden değil dava açıldığı tarihten itibaren son bulacağı da öngörülmüştür.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 271 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 236

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / I. Sona erme anı

1 Mal rejimi, eşlerden birinin ölümüyle, başka bir mal rejiminin kararlaştırılmasıyla ya da eşlerden birinin iflasının açılmasıyla sona erer.

2 Boşanma, ayrılık, evliliğin butlanı veya mahkemece mal ayrılığına karar verilmesi hâllerinde mal rejiminin sona ermesi, davanın açıldığı güne geri yürür.

3 Ortaklık mallarının ve kişisel malların kapsamı bakımından mal rejiminin sona erdiği an esas alınır.

Özgün metin (Almanca)

1 Der Güterstand wird mit dem Tod eines Ehegatten, mit der Vereinbarung eines andern Güterstandes oder mit der Konkurseröffnung über einen Ehegatten aufgelöst.

2 Bei Scheidung, Trennung, Ungültigerklärung der Ehe oder gerichtlicher Anordnung der Gütertrennung wird die Auflösung des Güterstandes auf den Tag zurückbezogen, an dem das Begehren eingereicht worden ist.

3 Für die Zusammensetzung des Gesamtgutes und des Eigengutes ist der Zeitpunkt der Auflösung des Güterstandes massgebend.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 272

II. Kişisel mala ekleme

Eşlerden birine sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurumlarınca yapılmış olan toptan ödemeler veya iş gücünün kaybı dolayısıyla ödenmiş olan tazminat, toptan ödeme veya tazminat yerine ilgili sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurumunca uygulanan usule göre ömür boyunca irat bağlanmış olsaydı, mal rejiminin sona erdiği tarihte bundan sonraki döneme ait iradın peşin sermayeye çevrilmiş değeri ne olacak idiyse, tasfiyede o miktarda kişisel mal olarak hesaba katılır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 237 inci maddesinden aynen alınmıştır.

Maddede edinilmiş mallara katılma rejiminde olduğu gibi (md.228) mal ortaklığı rejiminde ortaklığa giren bir sosyal yardım ya da güvenlik kurumunca yapılan ödemelerin tasfiye sırasında kişisel mal olarak değerlendirilmesi hükme bağlanmıştır.

Sosyal güvenlik ya da sosyal yardım kurumlarınca yapılmış olan toptan ödemeler veya iş gücü kaybmdan dolayı ödenen tazminatın, toptan ödeme veya tazminat yerine irat şeklinde ödenmiş olması hâlinde, iradın sermayeye çevrilmiş değerinin esas alınması yoluna gidilecektir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 272 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 237

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / II. Kişisel mala geçirme

Eşlerden birinin bir güvence kuruluşundan ya da çalışma gücünün kaybı nedeniyle aldığı ve ortaklık malı hâline gelmiş toptan ödeme, mal rejiminin sona ermesi hâlinde kendisine bağlanacak aylığın sermaye değeri tutarında kişisel mallarına eklenir.

Özgün metin (Almanca)

Die Kapitalleistung, die ein Ehegatte von einer Vorsorgeeinrichtung oder wegen Arbeitsunfähigkeit erhalten hat und die Gesamtgut geworden ist, wird im Betrag des Kapitalwertes der Rente, die dem Ehegatten bei Auflösung des Güterstandes zustünde, dem Eigengut zugerechnet.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 273

III. Kişisel mal ile ortaklık malı arasındaki denkleştirme

Bir eşin kişisel mallara ilişkin borçları, ortaklık mallarından veya ortaklık mallarına ilişkin borçları kişisel mallarından ödenmiş ise; tasfiye sırasında denkleştirme istenebilir.

Her borç, ilişkin bulunduğu mal kesimini yükümlülük altına sokar. Hangi kesime ait olduğu anlaşılamayan borç ortaklık mallarına ilişkin sayılır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre .Medeni Kanununun 238 inci maddesinden aynen alınmıştır.

Edinilmiş mallara katılma rejimindeki hükme (md.230) paralel olarak sevk edilen bu maddede eşlerin kişisel mallarına ilişkin borçların ortaklık mallarından, ya da ortaklık mallarına ilişkin borçların kişisel mallardan ödenmesi hâlinde tasfiyede denkleştirmeye gidilmesi hükme bağlanmıştır.

Maddenin ikinci fıkrası, eşlerin borçlarının, hangi mal kesimine ait ise o mal kesimini yükümlülük altına sokması hükme bağlanmıştır. Aynı fıkranın ikinci cümlesiyle de bir karine hükmü getirilmiştir. Buna göre, bir borcun hangi kesime ait olduğunun anlaşılamaması hâlinde bunun ortaklık mallarına ait olduğu varsayılacaktır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 273 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 238

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / III. Ortaklık malları ile kişisel mallar arasında denkleştirme

1 Bir mal kesimini yükleyen borçlar diğerinin kaynaklarından ödenmişse, tasfiyede ortaklık malları ile eşlerden her birinin kişisel malları arasında denkleştirme alacakları doğar.

2 Bir borç, ilişkin bulunduğu mal kesimini yükler; tereddüt hâlinde ortaklık mallarına ilişkin sayılır.

Özgün metin (Almanca)

1 Bei der güterrechtlichen Auseinandersetzung bestehen zwischen dem Gesamtgut und dem Eigengut jedes Ehegatten Ersatzforderungen, wenn Schulden, die die eine Vermögensmasse belasten, mit Mitteln der andern bezahlt worden sind.

2 Eine Schuld belastet die Vermögensmasse, mit welcher sie zusammenhängt, im Zweifel aber das Gesamtgut.

Eşleşme metin benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 274

IV. Değer artış payı

Bir eşin kişisel malı veya ortaklık malıyla bir başka mal kesimine giren malvarlığı değerinin edinilmesi, iyileştirilmesi veya korunmasına katkıda bulunulmuşsa, edinilmiş mallara katılma rejiminde değer artış payına ilişkin hükümler uygulanır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 239 uncu maddesinden aynen alınmıştır..

Maddede, eşlerden birinin kişisel malı ya da ortaklık malıyla, diğer bir mal kesimine giren malvarlığı değerinin kazanılması, iyileştirilmesi veya korunmasına katkı sağlanmışsa malın sahibi eşe katkıdan doğan hak tanınmıştır. Eşin katkıdan doğan bu hakkıyla ilgili olarak edinilmiş mallara ilişkin aynı hükme yollama yapılmıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 274 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 239

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / IV. Değer artış payı

Eşlerden birinin kişisel malı ya da ortaklık malları, başka bir mal kesimindeki malvarlığı değerinin edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına katkıda bulunmuşsa, edinilmiş mallara katılmadaki değer artış payına ilişkin hükümler kıyasen uygulanır.

Özgün metin (Almanca)

Hat das Eigengut eines Ehegatten oder das Gesamtgut zum Erwerb, zur Verbesserung oder zur Erhaltung eines Vermögensgegenstandes einer andern Vermögensmasse beigetragen, so gelten sinngemäss die Bestimmungen über den Mehrwertanteil bei der Errungenschaftsbeteiligung.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 275

V. Değer belirlenmesi

Mal rejimi sona erince, mevcut ortaklık mallarının değerlendirilmesinde tasfiye anı esas alınır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 240 inci maddesinden aynen alınmıştır.

Maddede, ortaklık mallarının değerlendirilmesinin, tasfiye anındaki değerlerin esas alınması öngörülmüştür. Değerlendirme sonucu ortaya çıkan aktiften, henüz ödenmeyen borçlarla bir önceki maddeye göre katkıdan doğan borçların düşüleceği tabiîdir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 275 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 240

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / V. Değerin belirlenmesi

Mal rejiminin sona ermesi anında mevcut olan ortaklık mallarının değeri bakımından tasfiye anı esas alınır.

Özgün metin (Almanca)

Massgebend für den Wert des bei Auflösung des Güterstandes vorhandenen Gesamtgutes ist der Zeitpunkt der Auseinandersetzung.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

VI. Paylaşma

Madde 276

1. Ölüm veya diğer bir mal rejiminin kabulü hâlinde

Eşlerden birinin ölümü veya diğer bir mal rejiminin kabulü sebebiyle mal ortaklığının sona ermesi hâlinde, her eşe veya mirasçılarına ortaklık mallarının yarısı verilir.

Mal rejimi sözleşmesiyle başka bir paylaşma oranı kararlaştırılabilir.

Bu tür anlaşmalar altsoyun saklı paylarını zedeleyemez.

Madde gerekçesi

Madde isviçre Medenî Kanunuriun 241 inci maddesinden aynen alınmıştır.

Maddede ölüm veya diğer bir mal rejiminin kabulüne dayanan son bulma hâlinde, ortaklık mallarının yan yarıya paylaşılması ilkesi kabul edilmiştir. Bu payı isteme hakkı sağ ise eşin kendisine, ölmüşse mirasçılarına tanınmıştır.

- 1 0 6- Maddenin ikinci fıkrası yan yanya paylaşma esası yerine eşlerin mal rejimi sözleşmesinde başka bir oram kabul edebileceklerini hükme bağlamıştır.

Maddenin son fikrası eşler arasında paylaşma oranıyla ilgili amaşmalann eşlerin altsoylarının saklı paylarını ihlâl edemeyeceğini öngörmüştür.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 276 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 241

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / VI. Paylaşma / 1. Ölüm veya başka bir mal rejiminin kararlaştırılması hâlinde

1 Mal ortaklığı, eşlerden birinin ölümüyle ya da başka bir mal rejiminin kararlaştırılmasıyla sona ererse, eşlerden her biri veya mirasçıları ortaklık mallarının yarısı üzerinde hak sahibidir.

2 Mal rejimi sözleşmesiyle başka türlü paylaşma kararlaştırılabilir.

3 Bu anlaşmalar, altsoyun saklı pay haklarını zedeleyemez.

4 Mal rejimi sözleşmesinde aksi öngörülmedikçe, ölüm hâlinde başka türlü paylaşmaya ilişkin anlaşmalar, sağ kalan eşin saklı pay hakkını yitirmesine yol açan bir boşanma davası sürerken uygulanmaz.[258]

Özgün metin (Almanca)

1 Wird die Gütergemeinschaft durch Tod eines Ehegatten oder durch Vereinbarung eines andern Güterstandes aufgelöst, so steht jedem Ehegatten oder seinen Erben die Hälfte des Gesamtgutes zu.

2 Durch Ehevertrag kann eine andere Teilung vereinbart werden.

3 Solche Vereinbarungen dürfen die Pflichtteilsansprüche der Nachkommen nicht beeinträchtigen.

4 Unter Vorbehalt einer abweichenden Anordnung im Ehevertrag gelten die Vereinbarungen über eine andere Teilung im Todesfall nicht, wenn ein Scheidungsverfahren hängig ist, das den Verlust des Pflichtteilsanspruchs des überlebenden Ehegatten bewirkt.[258]

Eşleşme metin benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 277

2. Diğer hâllerde

Boşanma veya evliliğin iptali sebebiyle ya da kanun veya mahkeme kararı gereğince mal ayrılığına geçiş hâllerinde, her eş edinilmiş mallara katılma rejiminde kendi kişisel malı sayılacak olanları ortaklık mallarından geri alır.

Geri kalan ortaklık malları eşler arasında yarı yarıya paylaşılır.

Yasal paylaşmanın değiştirilmesine ilişkin anlaşmalar, ancak mal rejimi sözleşmesinde bunun açıkça öngörülmüş olması hâlinde geçerlidir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 242 nci maddesinden aynen alınmıştır.

Bir önceki hükümden farklı olarak, bu hükümle mal ortaklığı rejiminin boşanma veya evliliğin iptali sebeplerinden biriyle ya da kanun veya mahkeme karanyla mal aynlığına geçiş sebebiyle sona ermesi hâllerinde paylaşmanın nasıl yapılacağı düzenlenmiştir.

Madde, mal ortaklığım sona erdiren diğer hâllerde, edinilmiş mallara katılma rejiminde olduğu gibi, eşin kendi kişisel maü sayılan mallarım ortaklık mallanndan ayırdedip alma hakkına yer vermiştir.

Eşlerin edinilmiş mallara katılma rejiminde kişisel mal sayılan mallanm ayırdedip almasından sonra geri kalan ortaklık mallarının eşler arasında yan yanya paylaşılması esası kabul edilmiştir.

Maddenin üçüncü fıkrasında, bu paylaşma oranlarının değiştirilmesine ilişkin anlaşmaların, ancak mal rejimi sözleşmesiyle ve bu sözleşmede bunun açıkça öngörülmesiyle mümkün olduğu hükme bağlanmıştır.

Madde 27$- Madde isviçre Medenî Kanununun 243 üncü maddesinden aynen alınmıştır.

Madde mal ortaklığının ölümle son bulması hâlinde, sağ kalan eşin, edinilmiş mallara katılma rejiminde kişisel malı sayılabilecek olanların payına mahsuben kendisine verilmesini hükme bağlamıştır. Bu hüküm sayesinde, eşin ortaklık mallanndan kendisine isabet edecek payının verilmesi yerine, bu payına mahsuben, edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlerin kişisel malı sayılabilecek malların bunun sahibi olan eşe verilmesi mümkün olacaktır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 277 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 242

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / VI. Paylaşma / 2. Diğer hâllerde

1 Boşanma, ayrılık, evliliğin butlanı ya da kanuni veya mahkeme kararıyla mal ayrılığına geçilmesi hâlinde eşlerden her biri, edinilmiş mallara katılma rejiminde kişisel malı sayılacak olanları ortaklık mallarından geri alır.

2 Geri kalan ortaklık malları eşlere yarı yarıya ait olur.

3 Kanuni paylaşmanın değiştirilmesine ilişkin anlaşmalar, ancak mal rejimi sözleşmesinde açıkça öngörülmüşse geçerlidir.

Özgün metin (Almanca)

1 Bei Scheidung, Trennung, Ungültigerklärung der Ehe oder Eintritt der gesetzlichen oder gerichtlichen Gütertrennung nimmt jeder Ehegatte vom Gesamtgut zurück, was unter der Errungenschaftsbeteiligung sein Eigengut wäre.

2 Das übrige Gesamtgut fällt den Ehegatten je zur Hälfte zu.

3 Vereinbarungen über die Änderung der gesetzlichen Teilung gelten nur, wenn der Ehevertrag dies ausdrücklich vorsieht.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

VII. Paylaşma usulü

Madde 278

1. Kişisel mallar

Mal ortaklığının eşlerden birinin ölümüyle sona ermesi hâlinde sağ kalan eş, edinilmiş mallara katılma rejiminde kişisel malı sayılabilecek olanların payına mahsuben kendisine verilmesini isteyebilir.

Mehaz madde — İsviçre MK m. 243

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / VII. Paylaşmanın yapılması / 1. Kişisel mallar

Mal ortaklığı eşlerden birinin ölümüyle sona ererse, sağ kalan eş edinilmiş mallara katılma rejiminde kişisel malı sayılacak olanların kendisine mahsup edilerek bırakılmasını isteyebilir.

Özgün metin (Almanca)

Wird die Gütergemeinschaft durch Tod eines Ehegatten aufgelöst, so kann der überlebende Ehegatte verlangen, dass ihm auf Anrechnung überlassen wird, was unter der Errungenschaftsbeteiligung sein Eigengut wäre.

Eşleşme metin benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 279

2. Aile konutu ve ev eşyası

Eşlerin birlikte yaşadıkları konut veya ev eşyası ortaklık mallarına dahil ise, sağ kalan eş, payına mahsuben bunların mülkiyetinin kendisine verilmesini isteyebilir.

Haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eş veya ölenin diğer yasal mirasçılarının istemiyle bunlar üzerinde mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınabilir.

Mal ortaklığı rejiminin ölüm dışındaki bir sebeple son bulması hâlinde, eşlerden her biri, üstün bir yararının varlığını ispat etmek suretiyle aynı istemleri ileri sürebilir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 244 üncü maddesinden alınmıştır.

Edinilmiş mallara katılma rejiminde yer alan hüküm, maddede mal ortaklığı rejimi için de kabul edilmiştir. Ancak edinilmiş mallara katılma rejiminde yer alan hükümden farklı olarak maddede, sağ kalan eşin, öncelikle mülkiyet hakkı isteyebilmesi öngörülmüştür. Buna göre, ölüm nedeniyle mal ortaklığının son bulmasında, sağ kalan eş, eşlerin birlikte yaşadıklan konut veya ev eşyasının ortaklık mallarına dahil olduğu durumda, kendi tasfiye payına mahsuben bunların mülkiyetini isteyebilecektir. Böylece bu mallar terekeye dahil olmaktan çıkartılıp, diğer mirasçıların bunlar üzerindeki mülkiyet haklarının, sağ kalan eş tarafmdan tasfiye payına mahsuben satın almması sağlanmış olmaktadır.

Maddenin ikinci fıkrası haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eş veya ölenin diğer yasal mirasçılarının İstemi üzerine bunlar üzerinde mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebileceğini Öngönnektedir.

Maddenin üçüncü fıkrasında, ölüm dışındaki sebeplerle mal ortaklığı rejiminin son bulması hâlinde, eşlerden her birinin üstün bir yararın varlığını kanıtlamak suretiyle aynı istemleri ileri sürebilmesi kabul edilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 279 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 244

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / VII. Paylaşmanın yapılması / 2. Konut ve ev eşyası

1 Eşlerin birlikte yaşadıkları ev veya konut ya da ev eşyası ortaklık mallarına dâhilse, sağ kalan eş bunların mülkiyetinin kendisine mahsup edilerek verilmesini isteyebilir.

2 Durum ve koşullar haklı kılıyorsa, sağ kalan eşin veya ölenin diğer yasal mirasçılarının istemi üzerine mülkiyet yerine intifa hakkı ya da oturma hakkı tanınabilir.

3 Mal ortaklığı ölümle sona ermemişse, eşlerden her biri üstün yararı olduğunu ispat ederek bu istemlerde bulunabilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Gehören das Haus oder die Wohnung, worin die Ehegatten gelebt haben, oder Hausratsgegenstände zum Gesamtgut, so kann der überlebende Ehegatte verlangen, dass ihm das Eigentum daran auf Anrechnung zugeteilt wird.

2 Wo die Umstände es rechtfertigen, kann auf Verlangen des überlebenden Ehegatten oder der andern gesetzlichen Erben des Verstorbenen statt des Eigentums die Nutzniessung oder ein Wohnrecht eingeräumt werden.

3 Wird die Gütergemeinschaft nicht durch Tod aufgelöst, kann jeder Ehegatte diese Begehren stellen, wenn er ein überwiegendes Interesse nachweist.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 280

3. Diğer malvarlığı değerleri

Bir eş, üstün bir yararının varlığını ispat etmek suretiyle diğer malvarlığı değerlerinin de payına mahsuben kendisine verilmesini isteyebilir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 245 inci maddesinden aynen alınmıştır.

Madde konut ve ev eşyası dışında kalan diğer malvarlığı değerlerinin de, üstün yaranmn kamtlanması hâlinde, eşin kendisine tasfiye 'payına mahsuben verilmesini isteyebileceğini öngörmüştür. Eşlerden birisi için hatıra olarak özel değer taşıyan mobilya, sanat eserleri gibi eşyalar buraya girer.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 280 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 245

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / VII. Paylaşmanın yapılması / 3. Diğer malvarlığı değerleri

Eşlerden biri üstün yararı olduğunu ispat ederse, diğer malvarlığı değerlerinin de kendisine mahsup edilerek verilmesini isteyebilir.

Özgün metin (Almanca)

Weist ein Ehegatte ein überwiegendes Interesse nach, so kann er verlangen, dass ihm auch andere Vermögenswerte auf Anrechnung zugeteilt werden.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 281

4. Diğer paylaşma kuralları

Diğer hâllerde paylı mülkiyet ve mirasın paylaşılmasına ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 246 ncı tnaddesinden aynen alınmıştır.

Madde diğer hâllerde paylaşma „ usulünün, paylı mülkiyet ve mirasın paylaşılmasına ilişkin hükümler çerçevesinde belirleneceğini öngörmektedir, İKİNCİlaSIM HISIMLIK BİRİNCİ BÖLÜM SOYBAĞININ KURULMASI BİRİNCİ AYIRIM GENEL HÜKÜMLER Yürürlükteki Medenî Kanunun Aile Hukuku Kitabının İkinci Kısmının başlığı "Hısımlar" olduğu hâlde, kasnak İsviçre Medenî Kanununda aynı kısımda "Hısımlık" terimi kullanılmaktadır. Kaynağa uygun bir şekilde bu ifade tercih edilmiştir.

"Hısımlık" terimi, yürürlükteki metne nazaran daha yerindedir; çünkü Kanun bu kısımda "hısımlar"dan ziyade, hısımlığın nasıl doğacağını veya kurulacağını ve hısımlık ilişkisinin hukukî sonuçlarını düzenlemektedir.

İkinci Kısmın Birinci Bölümünün başlığı da, yürürlükteki metinde kullanılan "Nesebi Sahih Çocuklar" yerine, "Soybağının Kurulması" şeklinde'değiştirilmiştir.

Nitekim kaynak İsviçre Medenî Kanunu da 1 Ocak 1978 tarihi itibarıyla yürürlükte olan 25 Haziran 1976 tarihli değişiklikten sonra, bu bölümde aynı başlığı kullanmaktadır. Birinci Bölüm, "Genel Hükümler", "Kocanın Babalığı", "Tanıma ve Babalık Hükmü", "Evlât Edinme", "Soybağının Hükümleri", "Velayet" ve "Çocuk Mallan" olmak üzere yedi "Ayınm" şeklinde düzenlenmiştir. İkinci Kısmın İkinci Bölümü ise "Aile" başlığı altında, "Nafaka Yükümlülüğü", "Ev Düzeni" ve "Aile Mallan"na âynlmışür. Belirtmek gerekir ki, aynen İsviçre'de yapılan 1976 tarihli değişiklikte olduğu gibi ve çağdaş hukuk anlayışının gereklerine uygun olarak, sahih nesep ve gayrisahih nesep ayınmına son veren bu sistematikte, yürürlükteki metne nazaran önemli farklılıklar söz konusudur. Böylece, yürürlükteki metinde yer alan "Nesebi Sahih Çocuklar" (Yedinci Bab) ve "Nesebi Sahih Olmayan Çocuk" (Sekizinci Bab) şeklindeki bölümleme, bu Kısımda yer almamakta; "Kocanın Babalığı" hakkında hükümler getiren İkinci Ayırımda evliliğe dayalı "babalık karinesi" ile bunun sonuçlan düzenlendikten hemen sonra, "sonradan evlenme" 'sayesinde evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere kendiliğinden tâbi olma (yani koca ile çocuk arasında soybağmın kurulması; "Içocanm babalığının bu sayede hukuken kabullenümesi) olanağı da yer almakta ve yürürlükteki Kanunun İkinci Faslında olduğu gibi "Nesebin Tashihi" şeklinde bir başlık altında bağımsız bir ayırıma yer verilmemektedir. Bu Bölümün "Genel Hükümler" başlıklı Birinci Ayırımı ise yürürlükteki Kanunda yoktur.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 281 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 246

E. Mal rejiminin sona ermesi ve tasfiyesi / VII. Paylaşmanın yapılması / 4. Diğer paylaşma hükümleri

Bunun dışında paylı mülkiyetin paylaşılmasına ve mirasın paylaşılmasının yapılmasına ilişkin hükümler kıyasen uygulanır.

Özgün metin (Almanca)

Im Übrigen gelten die Bestimmungen über die Teilung von Miteigentum und die Durchführung der Erbteilung sinngemäss.

Eşleşme metin benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. İsviçre Medeni Kanunu

İkinci Kısım

Hısımlık

Birinci Bölüm

Soybağının Kurulması

Birinci Ayırım

Genel Hükümler

A. Genel olarak soybağının kurulması

Madde 282

Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur.

Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulur.

Soybağı ayrıca evlât edinme yoluyla da kurulur.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunda mevcut olmayan bu madde yazılırken, kaynak İsviçre Medenî Kanununda yapılan 1976 tarihli değişiklik örnek alınmıştır (md.252). Hüküm/çocuk ile ana ve baba arasındaki soybağının hukuken nasıl kurulacağım düzenleyen ve aynca evlât edinen ile evlât edinilen' arasmda da sözleşmeden doğan bir soybağmın kurulabileceğine işaret eden, genel bir giriş hükmüdür.

Maddenin birinci fikrası, aslında doğal ve hukukî bir gerçeği dile getirmekle birlikte, bir medenî kanunun soybağını düzenleyen hükümlerinde, çocuk ile baba arasmda olduğu gibi, çocuk ile ana arasındaki soybağının da nasıl kurulduğunu açıklayan bir hükmün bulunması gerekliliğim yerine getirmektedir. Maddenin kenar başlığı da zaten "Genel olarak soybağının kurulması"dır ve bu genel hükümde, çocuk ile baba arasındaki soybağının nasıl kurulduğu meselesinden önce, çocuk ile ana arasındaki soybağının nasıl kurulduğu meselesinin açıklanması uygun görülmüştür.

Böylece birinci fıkra, "çocuğun anası, onu doğuran kadındır" şeklindeki doğal hukuk ilkesinin Kanunun soybağma ilişkin hükümlerinin en başında açıkça ifade edilmesini sağlamaktadır. Bu ilke, yürürlükteki Kanunda, "sahih olmayan nesep" açısından 290 inci maddede zikredilmektedir.

İkinci fıkrada, çocuk ile baba arasındaki soybağının kurulmasını sağlayan hukukî olaylar sayılmaktadır. Buna göre, çocuk ile babası arasındaki soybağının hukuken doğmasına veya kurulmasına kaynaklık eden hukukî olaylar, seçenek olarak, evlilik, tanıma veya hâkim karandır. Fıkradaki "evlilik" terimi, hem çocuğun doğduğu sırada ana ile baba (veya babalığı karine olarak kabul edilen koca) arasında mevcut olan evliliği, hem de çocuk doğduktan sonra ana ve baba arasmda yapılan evliliği kapsamakta ve "Kocanın Babalığı" başlığım taşıyan İkinci . Ayınmda düzenlenmektedir. Baba ile çocuk arasında soybağının kurulmasını sağlayan diğer hukukî olaylar, bir başka ifadeyle tanıma ve hâkim kararı (babalık hükmü) ise Üçüncü Ayınmda düzenlenmektedir.

Maddenin üçüncü fıkrasında ise, sözleşmeden doğan (akdî) soybağmın kurulmasını sağlayan "evlât edinme", soybağının kurulmasını sağlayan bir başlça kaynak olarak zikretti lmektedir. Evlât edinmeye ilişkin hükümler, Dördüncü Ayınmda yer almaktadır.

- 1 0 9-

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 282 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 252

A. Genel olarak soybağının kurulması

1 Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur.

2 Çocuk ile diğer ebeveyn arasında soybağı, ananın evliliğine dayanılarak ya da kanunda öngörüldüğü ölçüde tanıma yoluyla veya mahkeme kararıyla kurulur.[262]

3 Soybağı ayrıca evlât edinmeyle de kurulur.

Özgün metin (Almanca)

1 Das Kindesverhältnis entsteht zwischen dem Kind und der Mutter mit der Geburt.

2 Zwischen dem Kind und dem anderen Elternteil wird es kraft der Ehe der Mutter begründet oder, soweit gesetzlich vorgesehen, durch Anerkennung oder durch das Gericht festgestellt.[262]

3 Ausserdem entsteht das Kindesverhältnis durch Adoption.

Eşleşme metin benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. İsviçre Medeni Kanunu

B. Davada yetki ve yargılama usulü

Madde 283

I. Yetki

Soybağına ilişkin davalar, taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılır.

Madde gerekçesi

Kaynak İsviçre Medenî Kanununun 253 üncü maddesinden alman bu madde, soybağma ilişkin davalarda yetkili mahkemeyi belirleyen bir genel hükümdür. Madde, bir an önce sonuçlandırılmasında kamu yaran da bulunduğu kuşku götürmeyen soybağı iddia ve uyuşmazlıklarında, taraflara kolaylık sağlamak üzere, davanın taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılabileceğini hükme bağlamaktadır. Hüküm, bu haliyle; yürürlükteki Kanunun 251, 293 ve 299 uncu maddelerindeki yetki kurallarından daha geniş seçenekler sunmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 283 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 253

Bu madde İsviçre Medeni Kanunu'nda sonradan yürürlükten kaldırılmıştır; kaynakta güncel metni bulunmamaktadır.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 284

II. Yargılama usulü

Soybağına ilişkin davalarda, aşağıdaki kurallar saklı kalmak kaydıyla Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu uygulanır:

1. Hâkim maddî olguları re'sen araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder.

2. Taraflar ve üçüncü kişiler, soybağının belirlenmesinde zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere rıza göstermekle yükümlüdürler. Davalı, hâkimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermezse, hâkim, durum ve koşullara göre bundan beklenen sonucu, onun aleyhine doğmuş sayabilir.

Madde gerekçesi

Bu hüküm de, kamu düzeni ile yakından ilgili olan soybağı davalarının yargılama usulü konusunda Özel hükümler koymak ihtiyacını hisseden İsviçre Medenî Kanununun 1976 tarihli değişikliğinden (m.254) esinlenilerek kaleme alınmıştır. Maddede, soybağı davalanndaki yargılama usulünün prensip olarak Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununa tâbi kılınması, ancak bu davaların özelliği gereği, iki hususun özel olarak düzenlenmesi uygun görülmüştür. Böylece, hâkimin, soybağı davalarında, maddî olguları re'sen araştıracağı ve kanıtlan serbestçe değerlendireceği (takdir edeceği) ve taraflar ile üçüncü kişilerin, soybağınm belirlenmesi için zorunlu olan ve sağlıkları yönünden tehlike yaratmayan araştırma ve incelemelere katılmakla zorunlu oldukları hususu, bir kanun hükmü olarak kurallaştınlmak istenmiştir. Ayrıca maddede, davalının, hâkimin öngördüğü araştırma ve incelemeye rıza göstermediği durumlarda, hâkimin durum ve koşullara göre beklenen sonucun, davalı aleyhine doğmuş sayabileceği öngörülmüştür.

İKİNCİ AYIRIM KOCANIN BABALIĞI İkinci Ayınmın başlığı, çocuk ile soybağı ilişkisi kurulan kişinin, çocuğu doğuran kadmla evli olan kişi olması hâline işaret etmek üzere "Kocanın Babalığı" olarak belirlenmiştir. Bu Ayınmda, çocuğu doğuran kadmla evli olan ya da evliliği sona ermiş bulunan kişinin çocuk ile olan soybağı düzenlenmektedir. Bu Ayınma isabet eden bazı hükümler taşıyan yürürlükteki Kanunun Birinci Faslının başlığı "Nesebin Sıhhati"dir. Getirilen düzenlemede ise, soybağı hukuken kurulmuş ve tespit edilmiş olan çocuğun "nesebi"nin "sıhhatli olmaması" yani "gayrisahih olması" ihtimali mevcut değildir. Söz konusu başlığı, bu açıdan da, getirilmek istenen yeni düzenlemeye uygundur.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 284 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1598a

Soybağının genetik incelemeyle açıklığa kavuşturulması için rıza verilmesi talebi

(1) Çocuğun soybağının açıklığa kavuşturulması amacıyla

1. baba, ana ve çocuktan her birinden,

2. ana, baba ve çocuktan her birinden ve

3. çocuk, her iki ebeveynden

genetik soybağı incelemesine rıza göstermelerini ve inceleme için uygun bir genetik örneğin alınmasına katlanmalarını isteyebilir. Örnek, bilimin kabul görmüş esaslarına göre alınmalıdır.

(2) Açıklığa kavuşturma hakkına sahip kişinin talebi üzerine, aile mahkemesi verilmeyen rızanın yerine geçecek şekilde karar verir ve örnek alınmasına katlanılmasına hükmeder.

(3) Soybağının açıklığa kavuşturulması, reşit olmayan çocuğun menfaatinin, açıklığa kavuşturma hakkına sahip kişinin menfaatleri de göz önünde bulundurulduğunda çocuk için katlanılamaz nitelikte önemli bir zarara yol açacaksa, mahkeme bu durum devam ettiği sürece işlemi durdurur.

(4) Genetik soybağı incelemesine rıza göstermiş ve genetik örnek vermiş olan kişi, soybağı incelemesi yaptırmış olan açıklığa kavuşturma hakkı sahibinden soybağı raporunu inceleme veya bir örneğinin verilmesini talep edebilir. Birinci cümledeki talepten doğan uyuşmazlıklar hakkında aile mahkemesi karar verir.

Özgün metin (Almanca)

(1) Zur Klärung der leiblichen Abstammung des Kindes können

1. der Vater jeweils von Mutter und Kind,

2. die Mutter jeweils von Vater und Kind und

3. das Kind jeweils von beiden Elternteilen

verlangen, dass diese in eine genetische Abstammungsuntersuchung einwilligen und die Entnahme einer für die Untersuchung geeigneten genetischen Probe dulden. Die Probe muss nach den anerkannten Grundsätzen der Wissenschaft entnommen werden.

(2) Auf Antrag eines Klärungsberechtigten hat das Familiengericht eine nicht erteilte Einwilligung zu ersetzen und die Duldung einer Probeentnahme anzuordnen.

(3) Das Gericht setzt das Verfahren aus, wenn und solange die Klärung der leiblichen Abstammung eine erhebliche Beeinträchtigung des Wohls des minderjährigen Kindes begründen würde, die auch unter Berücksichtigung der Belange des Klärungsberechtigten für das Kind unzumutbar wäre.

(4) Wer in eine genetische Abstammungsuntersuchung eingewilligt und eine genetische Probe abgegeben hat, kann von dem Klärungsberechtigten, der eine Abstammungsuntersuchung hat durchführen lassen, Einsicht in das Abstammungsgutachten oder Aushändigung einer Abschrift verlangen. Über Streitigkeiten aus dem Anspruch nach Satz 1 entscheidet das Familiengericht.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

İkinci Ayırım

Kocanın Babalığı

A. Babalık karinesi

Madde 285

Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.

Bu süre geçtikten sonra doğan çocuğun kocaya bağlanması, ananın evlilik sırasında gebe kaldığının ispatıyla mümkündür.

Kocanın gaipliğine karar verilmesi hâlinde üçyüz günlük süre, ölüm tehlikesi veya son haber tarihinden işlemeye başlar.

Madde gerekçesi

Madde 1984 tarihli Öntasannın 223 üncü ve kaynak isviçre Medenî Kanununun 255 inci maddeleri örnek alınarak düzenlenmiştir.

Yürürlükteki Kanunun 241 inci maddesini karşılamaktadır.

Birinci fıkrada, hüküm değişikliği yoktur. Yürürlükteki hükmün birinci cümlesinin daha sade ve açık bir Türkçeyle ifadesi söz konusudur. Böylece, evlilik devam ederken veya evlilik sona erdikten sonraki üçyüz gün içinde doğan çocuğun babasının koca olduğu yönündeki karine aynen korunmuştur. Ancak bu karine, yürürlükteki metnin aksine, bir "sahih nesep karinesi" değil, sahih-gayrisahih farklılığı kaldırıldığına göre, sadece bir soybağı karinesi, yani maddenin kenar başlığının ifadesiyle "babalık karinesi"dir.

İkinci fıkra ise, yürürlükteki metinle içerik açısından bir noktada aynıdır. Bu nokta, hem yürürlükteki metne hem de yeni düzenlemeye göre, aslolanm, evlilik sona erdikten sonraki üçyüz günlük süreden sonra doğan çocuğun koca ile arasında soybağının bulunmadığının kabul edilmesi gereğidir. Ancak madde, yürürlükteki metinden farklı olarak, ana üçyüz günlük süre geçtikten sonra doğurmuş olsa bile onun yine de evlilik sırasında gebe kaldığının kanıtlanması hâlinde, çocuk ile koca arasmda soybağının kurulabileceğini açık ve net bir şekilde ifade etmektedir. Böylece, istisnaî durumlarda gebeliğin üçyüz günden fazla sürmesi nedeniyle çocuğun bu süre geçtikten sonra doğmuş olması hâlinde, gebeliğin evlilik sırasında gerçekleştiğinin kanıtlanmasryla, soybağının kurulabileceği hususu, yürürlükteki metinden farklı olarak, açık bir hüküm hâline getirilmek istenmiştir.

Üçüncü fıkra ise, yürürlükteki metinde mevcut olmayan bir hükümdür.

Gerçekten, yürürlükteki Kanun, kocanın gaipliğine karar verilmesi hâlinde, yukarıda öngörülen üçyüz günlük sürenin ne zamandan itibaren işlemeye başlayacağına dair herhangi bir hüküm içermemekte ve bu durum doktrin ve uygulamada duraksamalara yol açmaktadır. Bugün doktrinde, bu fıkrayla getirilen çözümü kabul eden görüşler vardır; ancak bunlar sadece birer görüş olup, pozitif hukuk açısından konuya herhangi bir açıklık kazandırmamaktadır. Getirilen bu hüküm, gerek 1984 tarihli Öntasanyı gerek kaynak Kanunda yapılan değişikliği izleyerek, sorunun çözümünü pozitif bir hukuk kuralıyla halletmeyi amaçlamaktadır. Böylece, bu fıkra hükmü gereğince, çocuğun doğumu, eğer ölüm tehlikesi veya son haber tarihinden itibaren üçyüz günlük süreden sonra gerçekleşmişse, bu çocuk ile. hakkında gaiplik karan verilen koca arasmda soybağının bulunmadığı kabul edilecektir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 285 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 255

A. Karine / I. Kocanın ebeveynliği

1 Çocuk evlilik sürerken doğmuşsa, koca baba sayılır.

2 Koca ölmüşse, çocuk onun ölümünden başlayarak üç yüz gün içinde doğmuşsa ya da daha sonra doğmakla birlikte kocanın ölümünden önce ana rahmine düştüğü ispatlanırsa, koca baba sayılır.

3 Koca gaip ilan edilmişse, çocuk ölüm tehlikesinin gerçekleştiği ya da son haberin alındığı andan başlayarak üç yüz gün içinde doğmuşsa koca baba sayılır.

Özgün metin (Almanca)

1 Ist ein Kind während der Ehe geboren, so gilt der Ehemann als Vater.

2 Stirbt der Ehemann, so gilt er als Vater, wenn das Kind innert 300 Tagen nach seinem Tod geboren wird oder bei späterer Geburt nachgewiesenermassen vor dem Tod des Ehemannes gezeugt worden ist.

3 Wird der Ehemann für verschollen erklärt, so gilt er als Vater, wenn das Kind vor Ablauf von 300 Tagen seit dem Zeitpunkt der Todesgefahr oder der letzten Nachricht geboren worden ist.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

B. Soybağının reddi

Madde 286

I. Dava hakkı

1 değişiklik

(Değişik:7/11/2024-7531/9 md.)

Koca, ana veya çocuk soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. Bu dava, dava açma hakkına sahip diğer kişilere karşı açılır.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 242 nci maddesini karşılamaktadır.

Madde, özellikle ikinci fıkrası açısından, yürürlükteki metinden farklı olarak ve esas itibarıyla kaynak Kanunun 256 ncı maddesi örnek alınmak suretiyle düzenlenmiştir, Birinci fıkrada, esasen, yürürlükteki metinde yer alan ilke, dava açma süresi (yürürlükteki metinden farklı bir süre olarak) ayn bir maddeye bırakılmak suretiyle tekrarlanmaktadır. Buna göre, koca, soybağının reddi davası açarak babalık karinesini çürütebilir. Dava ana ve çocuğa karşı açılır. - İkinci fıkrada ise, çocuğun dava açma hakkının bulunup bulunmadığı ve yürürlükteki Kanun açısından (m.241 ve m.245 hükümleri karşısında) bu konuda bir kanun boşluğu mevcut olup olmadığı sorunu, kaynak Kanunda 1976 yılında yapılan değişiklik (aynen olmasa da, genel tercih açısından) izlenmek suretiyle, açık bir çözüme kavuşturulmaktadır. Yapılan düzenlemede Tasanda, belli koşullarda baba dışındaki kişilere soybağının reddi olanağı tanıyan bir sistemde, soybağıyla birinci derecede ve hem manevî hem de maddî açıdan ilgili olan kişiye, yani çocuğa da dava hakkının, tanınması gerektiği görüşü benimsenmiştir. Bu görüş doğrultusunda kaleme alınan ikinci fıkraya göre/çocuk da soybağınm reddi davası açabilir. Bu durumda, davalı sıfatı, ana ile babalığı karine olarak kabul edilen kocaya aittir.

Kaynak Kanunun 256 ncı maddesindeki "karısının üçüncü kişi tarafından gebe bırakılmasına nza gösteren kocanın dava hakkı yoktur" şeklindeki üçüncü fıkrası alınmamıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 286 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 256

B. Kocanın soybağının reddi / I. Dava hakkı

1 Babalık karinesi mahkemede reddedilebilir:1. koca tarafından;2.[272] çocuğun küçüklüğü sırasında eşlerin ortak konutu son bulmuşsa, çocuk tarafından.

2 Kocanın davası çocuğa ve anaya karşı, çocuğun davası kocaya ve anaya karşı yöneltilir.

3 Koca, üçüncü bir kişinin dölleme yapmasına rıza göstermişse dava hakkı yoktur. Çocuğun ret hakkı bakımından 18 Aralık 1998 tarihli Üreme Tıbbı Kanunu[273] saklıdır.[274]

Özgün metin (Almanca)

1 Die Vermutung der Vaterschaft kann beim Gericht angefochten werden:1. vom Ehemann;2.[272] vom Kind, wenn während seiner Minderjährigkeit der gemeinsame Haushalt der Ehegatten aufgehört hat.

2 Die Klage des Ehemannes richtet sich gegen das Kind und die Mutter, die Klage des Kindes gegen den Ehemann und die Mutter.

3 Der Ehemann hat keine Klage, wenn er der Zeugung durch einen Dritten zugestimmt hat. Für das Anfechtungsrecht des Kindes bleibt das Fortpflanzungsmedizingesetz vom 18. Dezember 1998[273] vorbehalten.[274]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

II. İspat

Madde 287

1. Evlilik içinde ana rahmine düşme

Çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüşse davacı, kocanın baba olmadığını ispat etmek zorundadır.

Evlenmeden başlayarak en az yüzseksen gün geçtikten sonra ve evliliğin sona ermesinden başlayarak en fazla üçyüz gün içinde doğan çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüş sayılır.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 243 üncü maddesini karşılamaktadır.

Madde, yürürlükteki metne göre farklı bir ilke getirmemekle birlikte, evlilik içinde ana rahmine düşen çocuğun soybağınm reddinde kanıtlama yükünü, daha kapsamlı olarak ve açık ifadelerle düzenlemektedir. Hüküm kaynak Kanunda 1976 yılında yapılan değişiklik (m.256a) izlenmek suretiyle kaleme alınmıştır.

Birinci fıkra, çocuğun evlilik içinde doğmuş olması hâlinde kanıtlama zorunluluğunun davacıya ait olduğunu ve bu kanıtlamanın da, babalığı karine olarak kabul edilen kocanın baba olmadığının kanıtlanması şeklinde gerçekleştirileceğini düzenlemektedir. Fıkranın, yürürlükteki metne göre bir farkı, davacı olarak "koca" yerine genel bir deyişle "davacı" terimini kullanmış olmasıdır; çünkü soybağınm reddi davasını koca dışındaki kişiler de açabilmektedir, ikinci fark ise, davacının kanıtlama zorunluluğunun çocuğun evlenmeden başlayarak en az yüzseksen gün sonra doğmuş olması hâlinde söz konusu olacağı hususunun bu fıkraya değil, bir sonraki fıkraya alınmış olmasıdır.

Yürürlükteki metinde bulunmayan ikinci, fıkrada, davacının kocanın baba olmadığım kanıtlama zorunluluğunun yukarıda sözü edilen yüzseksen günlük süre ölçüsüne bağlandığı doğrudan ifade edilmek yerine; birinci fıkrada belirtilen "evlilik içinde ana rahmine düşme" kavramı ile neyin kastedildiği açıklanmakta ve evlenmeden başlayarak en az yüzseksen gün geçtikten sonra ve evliliğin sona ermesinden başlayarak en fazla üçyüz gün içinde doğan çocuğun evlilik içinde ana rahmine düşmüş sayılacağı hükme bağlanmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 287 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 256a

B. Kocanın soybağının reddi / II. Dava sebebi / 1. Evlilik süresince döllenme halinde

1 Çocuk evlilik süresince döllenmişse, davacı, kocanın baba olmadığını ispat etmekle yükümlüdür.

2 Çocuk, evliliğin kurulmasından en erken 180 gün sonra ve evliliğin ölümle sona ermesinden en geç 300 gün sonra doğmuşsa, evlilik süresince döllenmiş olduğu karine olarak kabul edilir.[276]

Özgün metin (Almanca)

1 Ist ein Kind während der Ehe gezeugt worden, so hat der Kläger nachzuweisen, dass der Ehemann nicht der Vater ist.

2 Ist das Kind frühestens 180 Tage nach Abschluss und spätestens 300 Tage nach Auflösung der Ehe durch Tod geboren, so wird vermutet, dass es während der Ehe gezeugt worden ist.[276]

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 288

2. Evlenmeden önce veya ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşme

Çocuk, evlenmeden önce veya ayrı yaşama sırasında ana rahmine düşmüşse, davacının başka bir kanıt getirmesi gerekmez.

Ancak, gebe kalma döneminde kocanın karısı ile cinsel ilişkide bulunduğu konusunda inandırıcı kanıtlar varsa, kocanın babalığına ilişkin karine geçerliliğini korur.

Madde gerekçesi

İsviçre Medenî Kanununun 256b maddesinden esinlenen bu madde, yürürlükteki Kanunun 244 üncü maddesini karşılamaktadır.

Birinci fıkrada, yürürlükteki metinden farklı olarak, yüzseksen günlük süre bir ölçü olarak öngörülmemiş ve sadece "evlenmeden önce ana rahmine düşmüşse" ibaresi kullanılmıştır. Çünkü, evlilik içinde ana. rahmine düşmüş olma keyfiyetinin hangi durumda kabul edileceği, yüzseksen günlük süre ölçüsü de belirtilmek suretiyle zaten bir önceki maddede düzenlenmiştir ki, o maddenin zıt anlamı, evlenmeden önce ana rahmine düşmenin ne zaman söz konusu olacağım da ortaya koymaktadır. Ayrıca bu fıkrada, yürürlükteki metinden farklı olarak, ayrılığa hükmedildikten sonra ana rahmine düşmüş olma değil, "ayn yaşama, sırasmda ana rahmine düşmüş" olma şeklinde daha geniş bir ifade kullanılmış ve böylece 1984 tarihli Öntasarının 226 ncı maddesinde olduğu gibi fîilî aynlık da hükmün kapsamma alınmış, burada da davacı olarak "koca" yerine "davacı" terimi kullanılmıştır. Hükme göre, çocuk evlenmeden önce veya eşlerin ayn yaşaması sırasında ana rahmine düşmüşse, davacının bu olguyu kanıtlaması yeterlidir.

İkinci fıkrada, 1984 tarihli Öntasarı ve isviçre Medenî Kanunu örnek alınmıştır.

Yürürlükteki metinde yer alan "...birlikte ikametinin..." ifadesi yerine, "kocanın kansı ile cinsel ilişkide bulunduğu konusunda inandırıcı kanıtlar varsa ..." ibaresi kullanılmıştır. Böylece bu hükme göre, gebe kalma sırasında kocanın kansı ile cinsel ilişkide bulunduğu konusunda inandırıcı kanıtlar varsa, kocanm babalığına ilişkin karine geçerliliğini koruyacaktır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 288 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1600d

Babalığın mahkemece tespiti

(1) § 1592 Nr. 1 ve 2, § 1593 uyarınca bir babalık mevcut değilse, babalık mahkemece tespit edilir.

(2) Babalığın mahkemece tespiti davasında, ananın gebe kalma döneminde kendisiyle cinsel ilişkide bulunan kişi baba olarak karine kabul edilir. Babalık hakkında ağır şüpheler mevcutsa bu karine uygulanmaz.

(3) Gebe kalma dönemi olarak, çocuğun doğumundan önceki 300. günden 181. güne kadar olan süre, hem 300. gün hem de 181. gün dahil olmak üzere, kabul edilir. Çocuğun bu süre dışında ana rahmine düştüğü sabit olursa, bu farklı süre gebe kalma dönemi olarak kabul edilir.

(4) Çocuk, Nakil Kanununun 1a maddesi 13 numaralı bendi anlamında bir tıbbi bakım kuruluşunda, Sperm Bağışçısı Sicili Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi anlamında bir alım kuruluşuna bağışçı tarafından temin edilen spermin heterolog kullanımı suretiyle yapılan tıbbi destekli suni döllenme yoluyla meydana gelmişse, sperm bağışçısı bu çocuğun babası olarak tespit edilemez.

(5) Kanundan aksi anlaşılmadıkça, babalığın hukuki sonuçları ancak tespit edildiği andan itibaren ileri sürülebilir.

Özgün metin (Almanca)

(1) Besteht keine Vaterschaft nach § 1592 Nr. 1 und 2, § 1593, so ist die Vaterschaft gerichtlich festzustellen.

(2) Im Verfahren auf gerichtliche Feststellung der Vaterschaft wird als Vater vermutet, wer der Mutter während der Empfängniszeit beigewohnt hat. Die Vermutung gilt nicht, wenn schwerwiegende Zweifel an der Vaterschaft bestehen.

(3) Als Empfängniszeit gilt die Zeit von dem 300. bis zu dem 181. Tage vor der Geburt des Kindes, mit Einschluss sowohl des 300. als auch des 181. Tages. Steht fest, dass das Kind außerhalb des Zeitraums des Satzes 1 empfangen worden ist, so gilt dieser abweichende Zeitraum als Empfängniszeit.

(4) Ist das Kind durch eine ärztlich unterstützte künstliche Befruchtung in einer Einrichtung der medizinischen Versorgung im Sinne von § 1a Nummer 13 des Transplantationsgesetzes unter heterologer Verwendung von Samen gezeugt worden, der vom Spender einer Entnahmeeinrichtung im Sinne von § 2 Absatz 1 Satz 1 des Samenspenderregistergesetzes zur Verfügung gestellt wurde, so kann der Samenspender nicht als Vater dieses Kindes festgestellt werden.

(5) Die Rechtswirkungen der Vaterschaft können, soweit sich nicht aus dem Gesetz anderes ergibt, erst vom Zeitpunkt ihrer Feststellung an geltend gemacht werden.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 256b

B. Kocanın soybağının reddi / II. Dava sebebi / 2. Evlilikten önce veya ortak konutun kaldırılması sırasında döllenme halinde

1 Çocuk, evliliğin kurulmasından önce veya ortak konutun kaldırılmış olduğu bir sırada döllenmişse, ret için başkaca bir gerekçe gösterilmesine gerek yoktur.

2 Bununla birlikte, kocanın döllenme zamanında anayla cinsel ilişkide bulunduğu ikna edici bir biçimde ortaya konursa, bu durumda da kocanın babalığı karine olarak kabul edilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Ist ein Kind vor Abschluss der Ehe oder zu einer Zeit gezeugt worden, da der gemeinsame Haushalt aufgehoben war, so ist die Anfechtung nicht weiter zu begründen.

2 Die Vaterschaft des Ehemannes wird jedoch auch in diesem Fall vermutet, wenn glaubhaft gemacht wird, dass er um die Zeit der Empfängnis der Mutter beigewohnt hat.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 289

III. Hak düşürücü süreler

2 değişiklik

Koca, davayı, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl, (…)[18] içinde açmak zorundadır.

Ana doğumdan, çocuk ise ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır.[19]

Gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.

Madde gerekçesi

Madde soybağının reddi davasının tâbi olduğu süreyi, yürürlükteki Kanundan tamamen farklı bir şekilde yeniden düzenlemekte ve kısmen yürürlükteki Kanunun 242 ve 246 ncı maddelerini karşılamaktadır. Maddede İsviçre Medenî Kanununun 256c maddesi hükmüne paralel bir düzenleme getirilmiştir.

Birinci fıkrada, yürürlükteki Kanunun 242 nci maddesinde yer alan ve davanın dokunduğu menfaatler açısından çok kısa bir süre olan bir aylık süre yerine ve 1984 tarihli Öntasarının 224 üncü maddesindeki^ altı aylık süreden de farklı olarak, bir ve beş yıllık iki süre düzenlenmiştir. Bir yıllık süre kocanın, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten itibaren işlemeye başlamaktadır. Beş yıllık süre ise, her hâlde doğumdan itibaren işlemeye başlayacak olan bir süredir. Böylece koca, beş yıllık süre geçtikten sonra, bir yıllık süre henüz dolmamış yahut işlemeye başlamamış olsa bile, soybağının reddi davası açamayacakür.

İkinci fıkrada, çocuğun dava hakkının tâbi olduğu süre, çocuğa dava hakkı tanıyan 1984 tarihli Öntasarının 227 nci maddesinin dördüncü fıkrası hükmünden de farklı bir şekilde hükme bağlanmıştır. Buna göre çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl dava açmak zorundadır.

Hem birinci ve hem de ikinci fıkrada düzenlenen süreler, hak düşürücü sürelerdir.

Üçüncü fıkrada ise, dava açmadaki gecikmenin haklı bir sebebe dayanması hâlinde, bir yıllık hak düşürücü sürenin bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlayacağı hükme bağlanmıştır. Haklı sebebin neler olabileceği fıkrada belirtilmemiş, herhangi bir olayın haklı sebep oluşturup oluşturmadığını belirleme konusunda hâkime takdir yetkisi verilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 289 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 256c

B. Kocanın soybağının reddi / III. Dava süresi

1 Koca, doğumu ve kendisinin baba olmadığını ya da bir üçüncü kişinin döllenme zamanında anayla cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten itibaren bir yıl içinde, her hâlde doğumdan itibaren beş yıl geçmeden davayı açmalıdır.

2 Çocuğun davası, ergin olmasından en geç bir yıl sonra açılmalıdır.[279]

3 Sürenin geçirilmesi önemli sebeplerle haklı gösterildiği takdirde, süre geçtikten sonra da ret davasına izin verilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Der Ehemann hat die Klage binnen Jahresfrist einzureichen, seitdem er die Geburt und die Tatsache erfahren hat, dass er nicht der Vater ist oder dass ein Dritter der Mutter um die Zeit der Empfängnis beigewohnt hat, in jedem Fall aber vor Ablauf von fünf Jahren seit der Geburt.

2 Die Klage des Kindes ist spätestens ein Jahr nach Erreichen der Volljährigkeit zu erheben.[279]

3 Nach Ablauf der Frist wird eine Anfechtung zugelassen, wenn die Verspätung mit wichtigen Gründen entschuldigt wird.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

C. Karinelerin çakışması

Madde 290

Çocuk evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğmuş ve ana da bu arada yeniden evlenmiş olursa, ikinci evlilikteki koca baba sayılır.

Bu karine çürütülürse ilk evlilikteki koca baba sayılır.

Madde gerekçesi

"Karinelerin çakışması" kenar başlığını taşıyan ve İsviçre Medenî Kanununun 257 nci maddesinden alman bu hükümde, evlilik sona erdikten sonra üçyüz gün geçmeden önce çocuğun doğmuş olması hâlinde ortaya çıkan babalık karinesi ile çocuğun evlilik devam ederken doğmuş olması hâlinde ortaya çıkan babalık karinesinin çakışması durumu, yine bir karine ile, daha doğrusu çakışan karinelerden birinin tercini ile çözüme kavuşturulmaktadır. Yürürlükteki Kanunda ise bu konu düzenlenmemiştir ve doktrinde de aynı değerde iki hükmün çakışmasından doğan bu örtülü boşluğun nasıl çözüme kavuşturulacağı konusunda bir fikir birliği yoktur.

Birinci fıkraya göre, çocuk evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmeden önce doğmuş ye ana da bu arada, yani çocuk doğmadan önce, yeniden evlenmiş olursa, ikinci evlilikteki koca baba sayılmaktadır. Ancak bu karinenin aksi kanıtlanabilir ve böylece de karine çürütülebilirse, ilk evlilikten doğan karine canlanır ve bu evlilikte koca ikinci fıkra gereğince baba sayılır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 290 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1593

Evliliğin ölüm ile sona ermesi hâlinde babalık

Evlilik ölüm ile sona ermiş ve sona ermeden itibaren 300 gün içinde bir çocuk doğmuşsa, § 1592 bent 1 kıyasen uygulanır. Çocuğun doğumundan 300 günden daha önce ana rahmine düştüğü sabitse, bu süre esas alınır. Yeniden evlenmiş bulunan bir kadından hem cümle 1 ve 2 uyarınca önceki kocanın çocuğu, hem de § 1592 bent 1 uyarınca yeni kocanın çocuğu sayılacak bir çocuk doğarsa, bu çocuk yalnızca yeni kocanın çocuğu sayılır. Babalığa itiraz edilir ve yeni kocanın çocuğun babası olmadığı kesin hükümle tespit edilirse, çocuk önceki kocanın çocuğu sayılır.

Özgün metin (Almanca)

§ 1592 Nr. 1 gilt entsprechend, wenn die Ehe durch Tod aufgelöst wurde und innerhalb von 300 Tagen nach der Auflösung ein Kind geboren wird. Steht fest, dass das Kind mehr als 300 Tage vor seiner Geburt empfangen wurde, so ist dieser Zeitraum maßgebend. Wird von einer Frau, die eine weitere Ehe geschlossen hat, ein Kind geboren, das sowohl nach den Sätzen 1 und 2 Kind des früheren Ehemanns als auch nach § 1592 Nr. 1 Kind des neuen Ehemanns wäre, so ist es nur als Kind des neuen Ehemanns anzusehen. Wird die Vaterschaft angefochten und wird rechtskräftig festgestellt, dass der neue Ehemann nicht Vater des Kindes ist, so ist es Kind des früheren Ehemanns.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 257

C. İki karinenin çatışması

1 Çocuk, evliliğin ölüm nedeniyle sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğmuş ve ana bu arada yeniden evlenmişse, ikinci koca baba sayılır.[281]

2 Bu karinenin çürütülmesi hâlinde ilk koca baba sayılır.

Özgün metin (Almanca)

1 Ist ein Kind vor Ablauf von 300 Tagen seit der Auflösung der Ehe durch Tod geboren und hat die Mutter inzwischen eine neue Ehe geschlossen, so gilt der zweite Ehemann als Vater.[281]

2 Wird diese Vermutung beseitigt, so gilt der erste Ehemann als Vater.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

D. Diğer ilgililerin dava hakkı

Madde 2912 değişiklik

(Değişik birinci fıkra:7/11/2024-7531/11 md.) Dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hâllerinde baba olduğunu iddia eden kişi, kocanın altsoyu, anası veya babası, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soybağının reddi davasını açabilir.

Ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl, (…)[20] içinde soybağının reddi davasını açar.

Kocanın açacağı soybağının reddi davasına ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 245 inci maddesini karşılamaktadır.

Birinci fıkrada, dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hâllerine özgü olmak üzere, kocanm altsoyunun, anasının, babasının veya baba olduğunu iddia eden kişinin dava hakkı düzenlenmiştir. Hükümde, hem yürürlükteki metin, hem-1984 tarihli Öntasarının 227 nci maddesi ve hem de İsviçre Medenî Kanununun 258 inci maddesi karşısında önemli farklılıklar mevcuttur. Bu hüküm, dava hakkı olan üçüncü kişilerin çevresini, yürürlükteki Kanunun 245 inci maddesi karşısmda bir açıdan sınırlamakta, diğer bir açıdan ise genişletmektedir. Sınırlama, "çocukla, mirasçı veya çocuk sebebiyle mirastan yoksun kalanların tümüne değil, bunlardan sadece kocanm altsoyuna, anasına ve bâbasma dava hakkı tanınmış olmasında; genişletme ise, çocuğun babası olduğunu iddia eden kişiye de dava açma hakkı verilmiş olmasında söz konusudur. Dava açma süresi burada da bir yıl olarak belirlenmiştir. Fıkraya göre, bir yıllık süre, doğumu ve kocanm ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya onun hakkında gaiplik karan alındığım öğrenmeden itibaren işlemeye başlamaktadır.

İkinci fıkrada, ergin olmayan çocuğun dava hakkı düzenlenmektedir. Davayı çocuk adma, kayyım açar. Davanın tâbi olduğu süre ise, atanma kararının kayyıma tebliğinden itibaren bir yıldır.

Üçüncü fıkrada, yukarıda belirtilen ilgililerin açtıkları davalarda da önceki maddelerde bağlanan karineler ve ispat kurallarına yollama yapılmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 291 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 258

D. Ana babanın davası

1 Koca, dava açma süresi dolmadan ölmüş veya ayırt etme gücünü kaybetmişse, soybağının reddi davası onun anası veya babası tarafından açılabilir.

2 Kocanın soybağını reddine ilişkin hükümler burada da kıyas yoluyla uygulanır.

3 Bir yıllık dava süresi, en erken kocanın ölümünün veya ayırt etme gücünü kaybetmiş olduğunun öğrenildiği tarihte işlemeye başlar.

Özgün metin (Almanca)

1 Ist der Ehemann vor Ablauf der Klagefrist gestorben oder urteilsunfähig geworden, so kann die Anfechtungsklage von seinem Vater oder seiner Mutter erhoben werden.

2 Die Bestimmungen über die Anfechtung durch den Ehemann finden entsprechende Anwendung.

3 Die einjährige Klagefrist beginnt frühestens mit der Kenntnis des Todes oder der Urteilsunfähigkeit des Ehemannes.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

E. Sonradan evlenme

Madde 292

I. Koşulu

Evlilik dışında doğan çocuk, ana ve babasının birbiriyle evlenmesi hâlinde kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tâbi olur.

Madde gerekçesi

Bu ve bunu takip eden iki madde, yürürlükteki Kanunun "Nesebin Tashihi" başlığım taşıyan İkinci Fasıldaki hükümlerini karşılamakta ve "Kocanın Babalığı" başlığını taşıyan İkinci Aynımda "Sonradan evlenme" konu başlığı altında düzenlenmektedir. Maddede bu anlamda ve sadece konuya sistematik olarak verilen yer açısından, İsviçre Medenî Kanununun 1976 tarihli değişikliği örnek alınmıştır.

Madde, sonradan evlenme yoluyla, çocuk ile koca arasında soybağı kurulabilmesi olanağım düzenlemektedir. Buna göre, evlilik dışında doğan çocuk, ana ve babasınm birbiriyle evlenmesi hâlinde,* kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabî olmakta ve böylece, babası ile kendisi arasında, herhangi bir hâkim hükmüne veya babanın çocuğu tanımasına gerek kalmaksızın, soybağı kurulmaktadır. Madde hem yürürlükteki metinden hem de İsviçre Medenî Kanununun 259 uncu maddesinden farklı biçimde kaleme alınmıştır. Madde, çocuğu sonradan evlenme şartı gerçekleşince evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tâbi tuttuğunu belirtmesi açısından İsviçre Medenî Kanununun 259 uncu maddesinin birinci fıkrası hükmüne, bu sonucun doğrudan doğruya gerçekleşeceğini düzenlemesi açısından ise yürürlükteki Kanunun 247 nci maddesine benzemektedir. Evvelce de belirtildiği üzere "sahih" ve "gayrisahih nesep" farklılığı ortadan kaldırıldığından yürürlükteki metinde yer alan "sahih olur" ifadesi maddeye alınmamıştır.

- 1 1 4-

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 292 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 259

E. Ana babanın evlenmesi

1 Ana ve baba birbiriyle evlenirse, kocanın babalığı tanıma veya hüküm yoluyla belirlenmiş olmak koşuluyla, önceden doğmuş çocuk hakkında evlilik içinde doğan çocuğa ilişkin hükümler uygulanır.

2 Tanıma şu kişiler tarafından iptal edilebilir:

1. ana tarafından;

2.[284] çocuk tarafından veya onun ölümünden sonra altsoyu tarafından, çocuğun küçük olduğu dönemde eşlerin ortak haneleri sona ermişse veya tanıma çocuğun oniki yaşını doldurmasından sonra yapılmışsa;

3. kocanın memleket veya yerleşim yeri komünü tarafından;

4. koca tarafından.

3 Tanımanın iptaline ilişkin hükümler burada da kıyas yoluyla uygulanır.

Özgün metin (Almanca)

1 Heiraten die Eltern einander, so finden auf das vorher geborene Kind die Bestimmungen über das während der Ehe geborene entsprechende Anwendung, sobald die Vaterschaft des Ehemannes durch Anerkennung oder Urteil festgestellt ist.

2 Die Anerkennung kann angefochten werden:1. von der Mutter;2.[284] vom Kind, oder nach seinem Tode von den Nachkommen, wenn während seiner Minderjährigkeit der gemeinsame Haushalt der Ehegatten aufgehört hat oder die Anerkennung erst nach Vollendung seines zwölften Altersjahres ausgesprochen worden ist;3. von der Heimat- oder Wohnsitzgemeinde des Ehemannes;4. vom Ehemann.

3 Die Vorschriften über die Anfechtung der Anerkennung finden entsprechende Anwendung.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 293

II. Bildirim

Eşler, evlilik dışında doğmuş olan ortak çocuklarını, evlenme sırasında veya evlenmeden sonra, yerleşim yerlerindeki veya evlenmenin yapıldığı yerdeki nüfus memuruna bildirmek zorundadırlar.

Bildirimin yapılmamış olması, çocuğun evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tâbi olmasını engellemez.

Daha önce tanıma veya babalığa hükümle soybağı kurulmuş çocukların ana ve babası birbiriyle evlenince, nüfus memuru re'sen gerekli işlemi yapar.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 248 inci maddesini karşılayan bu madde, birinci fıkrasında, evlilik dışında doğmuş olmakla birlikte ana ve babasının evlenmesi sayesinde koca (baba) ile soybağı kurulan çocuğu, eşlerin nüfus memurluğuna' bildirme zorunluluğunu düzenlemektedir. Bildirimde bulunulacak nüfus memuru, evlenme sırasında veya evlenmeden sonra eşlerin yerleşim yerlerindeki veya evlenmenin yapıldığı yerdeki nüfus memurudur.

Yürürlükteki Kanunun 248 inci maddesinin ikinci cümlesini karşılayan ikinci fıkra gereğince ise, bildirimin yapılmamış olması çocuğun evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tâbi olmasını, yani onunla babası (koca) arasında soybağının kurulmasını engellememektedir.

Üçüncü fıkrada ise, daha önce tanıma veya babalığa hükümle soybağı kurulmuş çocukların ana ve babası birbiriyle evlenince, nüfus memurunun gerekli işlemi re'sen yapacağı hükme bağlanmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 293 gerekçesi

Madde 294

III. İtiraz ve iptal

Ana ve babanın yasal mirasçıları, çocuk ve Cumhuriyet savcısı sonradan evlenme yoluyla soybağının kurulmasına itiraz edebilirler. İtiraz eden, kocanın baba olmadığını ispatla yükümlüdür.

Çocuğun altsoyu da, çocuğun ölmüş ya da ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmiş olması hâlinde itiraz hakkına sahiptir.

Tanımanın iptaline ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.

Madde gerekçesi

Madde yürürlükteki Kanunun 251 inci maddesini karşılamaktadır.

İsviçre Medenî Kanununun 259 uncu maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarından bazı değişikliklerle alınmıştır. N Maddenin birinci fıkrasına göre, çocuğun soybağınm evlenme yoluyla kurulmasına ana ve babanın yasal mirasçıları, çocuk ve Cumhuriyet savcısı itiraz edebilecektir. îtiraz eden, kocanın baba olmadığını kanıtlamak zorundadır. İkinci fıkrada ise, çocuğun ölmüş ya da ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmiş olması hâlinde, çocuğun altsoyuna da itiraz hakkı tanınmıştır. Madde bu haliyle, yürürlükteki Kanuna göre itiraz hakkı olanların çevresini, çocuğu ve koşullan gerçekleşirse onun altsoyunu eklemek suretiyle genişletmiştir.

- Üçüncü fıkrada ise, Tasarının tanımanın iptaline ilişkin hükümlerine yollama yapılmıştır.

ÜÇÜNCÜ AYIRIM TANIMA VE BABALIK HÜKMÜ Bu Aynımda, çocuk ile babası arasındaki soybağınm tanıma ve babalığa dair hâkim hükmü araoıhğıyla kurulması düzenlenmektedir. Yeni düzenlemede "sahihgayrisahih nesep" farklılığı kaldırıldığı için, tanıma ve babalık hükmü, yürürlükteki Kanunun sistematiğinden farklı olarak, soybağınm hükümlerinden önce düzenlenmiştir. Tanıma ve babalık hükmü, çocuk ile baba arasında "sahih olmayan nesep" değil, normal bir soybağı kurmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 294 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 259

E. Ana babanın evlenmesi

1 Ana ve baba birbiriyle evlenirse, kocanın babalığı tanıma veya hüküm yoluyla belirlenmiş olmak koşuluyla, önceden doğmuş çocuk hakkında evlilik içinde doğan çocuğa ilişkin hükümler uygulanır.

2 Tanıma şu kişiler tarafından iptal edilebilir:

1. ana tarafından;

2.[284] çocuk tarafından veya onun ölümünden sonra altsoyu tarafından, çocuğun küçük olduğu dönemde eşlerin ortak haneleri sona ermişse veya tanıma çocuğun oniki yaşını doldurmasından sonra yapılmışsa;

3. kocanın memleket veya yerleşim yeri komünü tarafından;

4. koca tarafından.

3 Tanımanın iptaline ilişkin hükümler burada da kıyas yoluyla uygulanır.

Özgün metin (Almanca)

1 Heiraten die Eltern einander, so finden auf das vorher geborene Kind die Bestimmungen über das während der Ehe geborene entsprechende Anwendung, sobald die Vaterschaft des Ehemannes durch Anerkennung oder Urteil festgestellt ist.

2 Die Anerkennung kann angefochten werden:1. von der Mutter;2.[284] vom Kind, oder nach seinem Tode von den Nachkommen, wenn während seiner Minderjährigkeit der gemeinsame Haushalt der Ehegatten aufgehört hat oder die Anerkennung erst nach Vollendung seines zwölften Altersjahres ausgesprochen worden ist;3. von der Heimat- oder Wohnsitzgemeinde des Ehemannes;4. vom Ehemann.

3 Die Vorschriften über die Anfechtung der Anerkennung finden entsprechende Anwendung.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Üçüncü Ayırım

Tanıma ve Babalık Hükmü

A. Tanıma

Madde 295

I. Koşulları ve şekli

Tanıma, babanın, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur.

Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gereklidir.

Başka bir erkek ile soybağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 291 inci maddesini karşılamaktadır.

Madde, 1984 tarihli Öntasarının 281 inci maddesinin ilk üç fıkrasından aynen alınmıştır. Yürürlükteki metinde yer, alan, babanın ölümü veya ayırt etme gücünden devamlı surette yoksun bulunması hâlinde çocuğun babanın babası tarafından (la - 1 15 - tanınabilmesi olanağı maddeye alınmamıştır. Ölüm veya ayırt etme gücünün kaybı hâllerinde ana veya çocuk babalık davası açabilir.

Yapılan düzenlemede, yürürlükteki Kanundan farklı olarak, tanımanın resmî senet veya vasiyetname ile yapılabilmesi yanında, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvuruda bulunmak suretiyle yapılması olanağı da öngörülmüştür.

İkinci fıkrada, tanıyacak kimsenin küçük veya kısıtlı olması hâlinde, tanıma işlemi için velisinin ya da vasisinin rızasına ihtiyaç duyduğu belirtilmiştir. Bu, tanımanın doğurabileceği mal! külfetler nedeniyle gerekli görülmüştür.

Üçüncü fıkra ise, başka bir erkek ile soybağı bulunan çocuğun bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamayacağını, bu hususta doğabilecek bazı duraksamalan gidermek için, hükme bağlamaktadır.

Yürürlükteki Kanunun 292 nci maddesinde yer alan ve kısmen 1984 tarihli Öntasarının 281 inci maddesinin son fıkrasında da, birbirleriyle evlenmeleri yasak olan hısimlann evlenmelerinden doğan çocuklann tanmamayacağı hususunda korunan düzenleme ise, çocuğun menfaatleri bakımından uygun olmadığı gerekçesiyle alınmamıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 295 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 260

A. Tanıma / I. Koşulları ve şekli

1 Soybağı yalnız ana ile kurulmuşsa, baba çocuğu tanıyabilir.

2 Tanıyan kişi küçük ise, kapsamlı danışmanlık altında bulunuyorsa veya erişkin koruma makamı buna ilişkin bir karar vermişse, yasal temsilcisinin onayı gereklidir.[287]

3 Tanıma, nüfus memuru önünde yapılan bir beyanla veya ölüme bağlı tasarrufla ya da babalığın belirlenmesine ilişkin bir dava görülmekteyse mahkeme önünde yapılır.

Özgün metin (Almanca)

1 Besteht das Kindesverhältnis nur zur Mutter, so kann der Vater das Kind anerkennen.

2 Ist der Anerkennende minderjährig, steht er unter umfassender Beistandschaft oder hat die Erwachsenenschutzbehörde eine entsprechende Anordnung getroffen, so ist die Zustimmung seines gesetzlichen Vertreters notwendig.[287]

3 Die Anerkennung erfolgt durch Erklärung vor dem Zivilstandsbeamten oder durch letztwillige Verfügung oder, wenn eine Klage auf Feststellung der Vaterschaft hängig ist, vor dem Gericht.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 296

II. Bildirim

Beyanda bulunulan nüfus memuru, sulh hâkimi, noter veya vasiyetnameyi açan hâkim, tanımayı babanın ve çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluklarına bildirir.

Çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluğu da tanımayı çocuğa, anasına, çocuk vesayet altında ise vesayet makamına bildirir.

Madde gerekçesi

Bu maddede tanımanın alenîleşmesi ve hukukî sonuçlarının gerçekleşmesinin kolaylaştırılması için yapılması gerekli işlemler, 1984 tarihli Öntasarının 282 nci maddesi örnek alınarak düzenlenmiştir. Madde, yürürlükteki Kanunun 291 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmünü karşılamakta ve daha geniş bir düzenleme içermektedir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 296 gerekçesi

III. İptal davası

Madde 297

1. Tanıyanın dava hakkı

Tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir.

İptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır.

Madde gerekçesi

1984 tarihli Öntasarının 283 üncü maddesinden esinlenilerek kaleme alınan bu madde, tanımanın irade sakatlığı nedeniyle iptalini düzenlemektedir.

Maddede, "hata, hile, tehdit" yerine, "yanılma, aldatma, korkutma" sözcükleri tercih edilmiştir. Maddenin ikinci fıkrasına göre dava, ana ve çocuğa karşı açılacaktır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 297 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 260a

A. Tanıma / II. İptal / 1. Dava hakkı

1 Tanıma, menfaati olan herkes tarafından, özellikle ana, çocuk ve onun ölümünden sonra altsoyu ile tanıyanın memleket veya yerleşim yeri komünü tarafından mahkemede iptal ettirilebilir.

2 Bu dava hakkı tanıyana ancak, çocuğu kendisinin veya kendisine yakın olan bir kişinin hayatı, sağlığı, onuru veya malvarlığı için yakın ve önemli bir tehlike ile tehdit edilmesi etkisi altında ya da babalığı konusunda bir hata içinde tanımış olması durumunda tanınır.

3 Dava, kendileri dava açmadıkları ölçüde, tanıyana ve çocuğa karşı yöneltilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Die Anerkennung kann von jedermann, der ein Interesse hat, beim Gericht angefochten werden, namentlich von der Mutter, vom Kind und nach seinem Tode von den Nachkommen sowie von der Heimat- oder Wohnsitzgemeinde des Anerkennenden.

2 Dem Anerkennenden steht diese Klage nur zu, wenn er das Kind unter dem Einfluss einer Drohung mit einer nahen und erheblichen Gefahr für das Leben, die Gesundheit, die Ehre oder das Vermögen seiner selbst oder einer ihm nahe stehenden Person oder in einem Irrtum über seine Vaterschaft anerkannt hat.

3 Die Klage richtet sich gegen den Anerkennenden und das Kind, soweit diese nicht selber klagen.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

2. İlgililerin dava hakkı

Madde 298

a. Genel olarak

Ana, çocuk ve çocuğun ölümü hâlinde altsoyu, Cumhuriyet savcısı, Hazine ve diğer ilgililer tanımanın iptalini dava edebilirler.

Dava tanıyana, tanıyan ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.

Madde gerekçesi

19B4 tarihli öntasarının 298 inci maddesinin ilk iki fıkrasından alınmıştır. Yürürlükteki Kanunun 293 ve 294 üncü maddeleri, itiraz hakkını anaya, çocuğa, çocuğun ölümü hâlinde onun altsoyuna, Hazineye ve diğer ilgililere tanımaktadır. Maddede ise anaya, çocuğa ve çocuğun ölümü hâlinde onun altsoyuna, Cumhuriyet savcısına, Hazineye ve diğer ilgililere tanımanın iptali davası açma hakkı tanınmıştır. Dava, ikinci fikra gereğince, tanıyana veya tanıyan ölmüşse mirasçılarına yöneltilecektir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 298 gerekçesi

Madde 299

b. İspat yükü

Davacı, tanıyanın baba olmadığını ispatla yükümlüdür.

Ana veya çocuk tarafından tanıyanın baba olmadığı iddiasıyla açılan iptal davasında ispat yükü, tanıyanın, gebe kalma döneminde ana ile cinsel ilişkide bulunduğuna ilişkin inandırıcı kanıtları göstermesinden sonra doğar.

Madde gerekçesi

Maddede İsviçre Medenî Kanununun 260b maddesi örnek alınmıştır.

Birinci fıkraya göre davacı tanıyanın baba olmadığını kanıtlamak zorundadır.

Ancak yürürlükteki Kanunun 293 ve 294 üncü maddelerinde yer alan, tanımanın çocuk için zararlı olduğu ve- tanımanın kanunen yasak olduğu gerekçesiyle iptal "davası açılması olanağı ve bu olanak kullanılırsa bu hususların kanıtlanması zorunluluğu maddeye alınmamıştır.

— 116 7- İkinci fıkrada ise hem 1984 tarihli öntasansı ve hem de İsviçTe Medenî Kanununun düzenlemesi takip edilerek, ana veya çocuk tarafından açılan iptal davasında, önce davalının baba olması olasılığım kanıtlaması aranmak suretiyle;

davacının ispat yükü haflfletilmektedir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 299 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 260b

A. Tanıma / II. İptal / 2. Dava sebebi

1 Davacı, tanıyanın çocuğun babası olmadığını ispat etmekle yükümlüdür.

2 Ancak ana ve çocuk, bu ispatı ancak tanıyanın, gebe kalma döneminde ana ile cinsel ilişkide bulunduğunu inandırıcı biçimde ortaya koyması hâlinde yapmak zorundadırlar.

Özgün metin (Almanca)

1 Der Kläger hat zu beweisen, dass der Anerkennende nicht der Vater des Kindes ist.

2 Mutter und Kind haben diesen Beweis jedoch nur zu erbringen, wenn der Anerkennende glaubhaft macht, dass er der Mutter um die Zeit der Empfängnis beigewohnt habe.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Mehaz madde — Fransız MK m. 332

Analık, kadının o çocuğu doğurmadığının ispatı yoluyla dava edilebilir. Babalık, kocanın veya tanımayı yapan kişinin çocuğun babası olmadığının ispatı yoluyla dava edilebilir.

Özgün metin (Fransızca)

La maternité peut être contestée en rapportant la preuve que la mère n'a pas accouché de l'enfant. La paternité peut être contestée en rapportant la preuve que le mari ou l'auteur de la reconnaissance n'est pas le père.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Fransız Medeni Kanunu

Madde 300

3. Hak düşürücü süreler

Tanıyanın dava hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer.

İlgililerin dava hakkı, davacının tanımayı ve tanıyanın çocuğun babası olamayacağını öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer.

Çocuğun dava hakkı, ergin olmasından başlayarak bir yıl geçmekle düşer.

Yukarıdaki süreler geçtiği hâlde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.

Madde gerekçesi

Maddenin ilk üç fıkrası, içerik itibarıyla, isviçre Medenî Kanununun 260c maddesinin ilk iki fıkrasının büyük oranda aynısıdır. Madde, tanımanın iptali davasının tâbi olduğu hak düşürücü süreleri düzenlemektedir.

Birinci fıkrada, tamyanm iptal davası açma hakkının yanılma veya aldatmanın öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve herhalde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşeceği hükme bağlanmıştır.

İkinci fıkrada, ilgililerin davası hakkının hak düşürücü süreleri yine bir ve beş yıl olarak düzenlenmiş; bir yıllık sürenin davacınm tanımayı ve tamyanm çöcuğuiı babası olamayacağım öğrendiği tarihten, beş«yıllık sürenin.ise yine tanıma tarihinden itibaren işlemeye başlayacağı belirtilmiştir.

Üçüncü fıkrada çocuğun dava haklanın ergin olmasından başlayarak bir yıl geçmekle düşeceği hüküm alana alınmıştır.

Son fıkrada ise, hak düşürücü süreler geçtiği hâlde davanın haklı bir sebeple açılamıyor olması durumu için, haklı sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren bir aylık ek süre tanınmaktadır. İsviçre Medenî Kanununun bu hükmünü karşılayan 260c maddesinin son fıkra hükmünde ise herhangi bir. ek süreden söz edilmemektedir.

Maddede, haklı sebep ortadan kalktıktan sonra davanın ne zamana kadar açılabileceğinin kanunda açıkça düzenlenmesi gerektiğinden harekede, bir aylık bir süre belirlenmesi uygun görülmüştür.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 300 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 260c

A. Tanıma / II. İptal / 3. Dava süresi

1 Dava, davacının tanımayı ve tanıyanın baba olmadığı veya bir üçüncü kişinin gebe kalma döneminde ana ile cinsel ilişkide bulunduğu olgusunu öğrendiği tarihten veya hatasını fark ettiği ya da tehdidin ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl içinde, her hâlde tanımadan başlayarak beş yıl geçmeden açılmalıdır.

2 Çocuğun davası, her hâlde ergin olmasından başlayarak bir yıl geçmeden açılabilir.[291]

3 Sürenin geçirilmesi önemli sebeplerle haklı gösterilirse, süre geçtikten sonra da iptal davası açılmasına izin verilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Die Klage ist binnen Jahresfrist einzureichen, seitdem der Kläger von der Anerkennung und von der Tatsache Kenntnis erhielt, dass der Anerkennende nicht der Vater ist oder dass ein Dritter der Mutter um die Zeit der Empfängnis beigewohnt hat, oder seitdem er den Irrtum entdeckte oder seitdem die Drohung wegfiel, in jedem Fall aber vor Ablauf von fünf Jahren seit der Anerkennung.

2 Die Klage des Kindes kann in jedem Fall bis zum Ablauf eines Jahres nach Erreichen der Volljährigkeit erhoben werden.[291]

3 Nach Ablauf der Frist wird eine Anfechtung zugelassen, wenn die Verspätung mit wichtigen Gründen entschuldigt wird.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

B. Babalık hükmü

Madde 301

I. Dava hakkı

Çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler.

Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.

Babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve Hazineye; dava ana tarafından açılmışsa kayyıma; kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilir.

Madde gerekçesi

Madde çocuk ile babası arasındaki soybağının hâkim hükmü ile kurulabilmesi olanağım, bu olanağın gerçekleşmesini dava açma yoluyla sağlayabilecek kişileri, davanın kime karşı açdacağıhı ve kime ihbar edileceğim düzenlemektedir. Yürürlükteki Kanunun 295 inci maddesini karşılayan bu maddede İsviçre Medenî Kanununun 261 inci maddesinden esinlenilmiş olmakla birlikte, İsviçre Medenî Kanununun anılan maddesinin aynen alınması söz konusu değildir.

Birinci fikra ana ve çocuğun, baba ile çocuk arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini isteyebileceklerini, yani ana ve çocuğun babalık davası açabileceklerini hükme bağlamaktadır. Kaynak maddenin birinci fıkrasının aynısıdır. Dava hakkına hem anne hem de çocuk ayn ayrı sahiptirler.

İkinci fıkrada ise, davalılar belirlenmiştir. Bunlar baba ve babanın ölümü hâlinde onun mirasçılarıdır. Kaynak maddede ise, davanın, babaya veya onun ölümü hâlinde, sırasıyla, babanın altsoyuna, anne ve babasına veya kardeşlerine yahut bunlar da yoksa babanm son yerleşim yerindeki yetkili resmî makama karşı açılacağı öngörülmüştür. Buna karşılık davalı olabilecek mirasçılar maddede sınırlanmamış ve resmî makamlar olarak Cumhuriyet savcısı ile babalık davasının dokunduğu çıkartan korunması gereken Hazine dava kendilerine ihbar edilecek kişiler olarak üçüncü fıkraya alınmıştır. Üçüncü fıkra gereğince dava kendisine ihbar edilecek diğer kişi, dava ana tarafından açılmışsa kayyım, kayyım tarafından açılmışsa ana olacaktu4.

- 1 1 7- Cumhuriyet savcısma ihbar zorunluluğu, babalık davalarının kamu düzenini de ilgilendirmesi nedeniyle getirilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 301 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 261

B. Babalık davası / I. Dava hakkı

1 Ana ve çocuk, çocuk ile baba arasındaki soybağının belirlenmesi için dava açabilirler.

2 Dava, babaya veya o ölmüşse sırasıyla altsoyuna, ana ve babasına ya da kardeşlerine, bunlar da yoksa son yerleşim yerindeki yetkili makama karşı açılır.

3 Baba ölmüşse, menfaatlerini korumak üzere davanın açıldığı, mahkeme tarafından onun eşine bildirilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Sowohl die Mutter als das Kind können auf Feststellung des Kindesverhältnisses zwischen dem Kind und dem Vater klagen.

2 Die Klage richtet sich gegen den Vater oder, wenn er gestorben ist, nacheinander gegen seine Nachkommen, Eltern oder Geschwister oder, wenn solche fehlen, gegen die zuständige Behörde seines letzten Wohnsitzes.

3 Ist der Vater gestorben, so wird seiner Ehefrau zur Wahrung ihrer Interessen die Einreichung der Klage vom Gericht mitgeteilt.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Mehaz madde — Fransız MK m. 328

Kendisine göre soybağı kurulmuş olan ana veya baba, reşit olmasa dahi, çocuğun erginliğine kadar analık veya babalığın tespiti davasını açmaya tek başına yetkilidir.

Herhangi bir soybağı bağı kurulmamışsa veya bu ana ya da baba ölmüş yahut iradesini açıklama imkânından yoksunsa, dava, 408. maddenin ikinci fıkrası hükümlerine uygun olarak vasi tarafından açılır.

Dava, iddia edilen ana veya baba ya da onun mirasçılarına karşı açılır. Mirasçı bulunmaması veya mirasçıların mirası reddetmiş olmaları hâlinde, dava Devlete karşı yöneltilir. Mirası reddeden mirasçılar, haklarını ileri sürebilmeleri için yargılamaya çağrılır.

Özgün metin (Fransızca)

Le parent, même mineur, à l'égard duquel la filiation est établie a, pendant la minorité de l'enfant, seul qualité pour exercer l'action en recherche de maternité ou de paternité.

Si aucun lien de filiation n'est établi ou si ce parent est décédé ou dans l'impossibilité de manifester sa volonté, l'action est intentée par le tuteur conformément aux dispositions du deuxième alinéa de l'article 408.

L'action est exercée contre le parent prétendu ou ses héritiers. A défaut d'héritiers ou si ceux-ci ont renoncé à la succession, elle est dirigée contre l'Etat. Les héritiers renonçants sont appelés à la procédure pour y faire valoir leurs droits.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Fransız Medeni Kanunu

Madde 302

II. Karine

Davalının, çocuğun doğumundan önceki üçyüzüncü gün ile yüzsekseninci gün arasında ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olması, babalığa karine sayılır.

Bu sürenin dışında olsa bile fiilî gebe kalma döneminde davalının ana ile cinsel ilişkide bulunduğu tespit edilirse aynı karine geçerli olur.

Davalı, çocuğun babası olmasının olanaksızlığını veya bir üçüncü kişinin baba olma olasılığının kendisininkinden daha fazla olduğunu ispatlarsa karine geçerliliğini kaybeder.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 301 inci maddesini karşılamaktadır ve içerik olarak hem İsviçre Medenî Kanununun 262 nci maddesinin hem de onu örnek alan 1984 tarihli Öntasarının 288 inci maddesinin aynısı olmakla birlikte ifade farklılıkları taşımaktadır.

Maddenin ilk iki fıkrasında babalık karinesi düzenlenmiştir. Birinci fıkrada, esasen, yürürlükteki metnin birinci fıkrasındaki karine tekrar edilmektedir. Böylece, davalının çocuğun doğumundan önceki üçyüzüncü gün ile yüzsekseninci gün arasında ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olması, onun babalığına bir karine oluşturacaktır.

İkinci fıkrada ise, yürürlükteki metinde yer almayan bir hususa açıklık getirilmektedir.

Buna göre, birinci fıkrada belirlenen kritik devrenin dışında olsa bile, davalmın ana ile fiilî gebe kalma döneminde cinsel ilişkide bulunduğu tespit edilirse, aynı karine yine geçerli olacaktır.

Üçüncü fıkra, yürürlükteki maddenin son cümlesinde yer alan ve "ciddî şüphe" savunması olarak adlandırılan savunmaya ilişkin belirsizliği ortadan kaldıran açık bir ifadeyle kaleme almmışür. Fıkrada, davalmın, çocuğun babası olmasmm olanaksızbğmı veya bir üçüncü kişinin baba olma olasılığının kendisininkinden daha fazla olduğunu kanıtlaması durumunda, ilk iki fıkrada düzenlenen karinenin geçerliliğinin kaybolacağı hükme bağlanmıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 302 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 262

B. Babalık davası / II. Karine

1 Davalı, çocuğun doğumundan önceki 300. günden 180. güne kadar olan süre içinde ana ile cinsel ilişkide bulunmuşsa, babalığı karine olarak kabul edilir.

2 Çocuğun doğumdan önceki 300. günden önce veya 180. günden sonra ana rahmine düşmüş olması halinde de, davalının gebe kalma zamanı civarında ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olması koşuluyla, bu karine geçerlidir.

3 Davalı, babalığının olanaksız olduğunu veya bir üçüncü kişinin babalığından daha az olası olduğunu ispat ederse, karine ortadan kalkar.

Özgün metin (Almanca)

1 Hat der Beklagte in der Zeit vom 300. bis zum 180. Tag vor der Geburt des Kindes der Mutter beigewohnt, so wird seine Vaterschaft vermutet.

2 Diese Vermutung gilt auch, wenn das Kind vor dem 300. oder nach dem 180. Tag vor der Geburt gezeugt worden ist und der Beklagte der Mutter um die Zeit der Empfängnis beigewohnt hat.

3 Die Vermutung fällt weg, wenn der Beklagte nachweist, dass seine Vaterschaft ausgeschlossen oder weniger wahrscheinlich ist als die eines Dritten.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 303

III. Hak düşürücü süreler

2 değişiklik

Babalık davası, çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilir. Ananın dava hakkı, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşer.

(İptal ikinci fıkra: Anayasa Mahkemesi’nin 27/10/2011 tarihli ve E.: 2010/71, K.: 2011/143 sayılı Kararı ile.)

Çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.

Bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.[21]

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 296 nci maddesini karşılamaktadır.

Birinci fıkrada, babalık davasının çocuğun doğumundan önce veya sonra açılabilmesi öngörülmüş olmakla beraber uygulamada davanın daha çok doğumdan sonra açıldığı dikkate alınarak, ananın dava hakkının, doğumdan başlayarak bir yıl geçmekle düşeceği hükme bağlanmıştır. İkinci fıkrada, çocuğun davacı olması durumunda işleyecek bir yıllık süre düzenlenmiş ve bu sürenin, çocuğa kayyım atanmışsa atamanın kayyıma tebliği tarihinde, kayyım atanmamışsa çocuğun ergin olduğu tarihte işlemeye başlayacağı açıkça ifade edilmiştir. Üçüncü fıkrada, çocuğun başka bir erkek ile soybağı ilişkisi varsa, bu ilişki hukuken ortadan kalkmadıkça babalık davası açılamayacağına göre, dava süresinin de bu ilişkinin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlayacağı belirtilmiştir. Dördüncü fıkra ise, haklı sebeple dava süresinin geçirilmiş olması hâlinde, davanın açılabilmesi için, haklı sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren işleyecek bir aylık ek bir süre öngörülmüştür.

Maddede öngörülen süreler, kenar başlığının da gösterdiği üzere, hak düşürücü sürelerdir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 303 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 263

B. Babalık davası / III. Dava süresi

1 Dava, doğumdan önce veya sonra açılabilir; ancak:1. ana tarafından, doğumdan itibaren bir yıllık süre geçmeden;2.[295] çocuk tarafından, erginliğe eriştikten sonra bir yıllık süre geçmeden açılması gerekir.

2 Çocukla başka bir erkek arasında zaten bir soybağı mevcutsa, dava her halde bu soybağının ortadan kaldırıldığı günden itibaren bir yıl içinde açılabilir.

3 Sürenin geçmesinden sonra, gecikme önemli sebeplerle mazur gösterilirse dava kabul edilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Die Klage kann vor oder nach der Niederkunft angebracht werden, ist aber einzureichen:1. von der Mutter vor Ablauf eines Jahres seit der Geburt;2.[295] vom Kind vor Ablauf eines Jahres nach Erreichen der Volljährigkeit.

2 Besteht schon ein Kindesverhältnis zu einem andern Mann, so kann die Klage in jedem Fall innerhalb eines Jahres seit dem Tag, da es beseitigt ist, angebracht werden.

3 Nach Ablauf der Frist wird eine Klage zugelassen, wenn die Verspätung mit wichtigen Gründen entschuldigt wird.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 304

IV. Ananın malî hakları

Ana, babalık davası ile birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılarından aşağıdaki giderlerin karşılanmasını isteyebilir:

1. Doğum giderleri,

2. Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri,

3. Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler.

Çocuk ölü doğmuş olsa bile hâkim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilir.

Üçüncü kişiler veya sosyal güvenlik kuruluşlarınca anaya yapılan ödemeler, hakkaniyet ölçüsünde tazminattan indirilir.

Madde gerekçesi

Maddede babalık davasında, yürürlükteki Kanundan farklı olarak, malî ve şahsî sonuçlu babalık davası ayırımına yer verilmemiş; ancak ananın malî taleplerde bulunma olanağı da doğal olarak gözardı edilmemiştir. Yürürlükteki Kanunun 304 üncü maddesini karşılayan bu madde, ananın gebelik ve doğumdan kaynaklanan giderlerin karşılanmasını isteyebilme olanağını düzenlemektedir, istemin - 1 1 8- muhatabı baba veya -onun ölümü hâlinde- rnirasçılandır. Maddenin üçüncü fıkrasmda bir denkleştirme hükmü yer almaktadır.

DÖRDÜNCÜ AYIRIM EVLÂT EDİNME Bu Ayırımda soybağmm sözleşme ile kurulması olanağı düzenlenmektedir.

Ayırımda yer alan hükümler kaleme alımrken, isviçre Medenî Kanununun 264 ve devamı maddelerinden esinlenilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 304 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1615l

Doğum nedeniyle ananın ve babanın nafaka hakkı

(1) Baba, çocuğun doğumundan önceki altı hafta ile doğumdan sonraki sekiz hafta boyunca anaya nafaka vermekle yükümlüdür. Bu, gebelik veya doğum nedeniyle bu süre dışında ortaya çıkan masraflar bakımından da geçerlidir.

(2) Ana, gebelik nedeniyle veya gebelik ya da doğumun neden olduğu bir hastalık nedeniyle çalışamayacak durumda olması sebebiyle bir kazanç faaliyetinde bulunmuyorsa, baba, birinci fıkranın birinci cümlesinde belirtilen süreyi aşan bir dönem için de ona nafaka vermekle yükümlüdür. Çocuğun bakımı veya eğitimi nedeniyle anadan bir kazanç faaliyetinde bulunması beklenemiyorsa da aynı hüküm uygulanır. Nafaka yükümlülüğü en erken doğumdan dört ay önce başlar ve doğumdan sonra en az üç yıl süreyle devam eder. Hakkaniyete uygun düştüğü ölçüde ve süre boyunca bu yükümlülük uzar. Bu bağlamda özellikle çocuğun menfaatleri ve mevcut çocuk bakım imkânları dikkate alınır.

(3) Hısımlar arasındaki nafaka yükümlülüğüne ilişkin hükümler kıyasen uygulanır. Babanın yükümlülüğü, ananın hısımlarının yükümlülüğüne önceliklidir. § 1613 f. 2 kıyasen uygulanır. Bu hak, babanın ölümüyle sona ermez.

(4) Çocuğa baba bakıyorsa, ikinci fıkranın ikinci cümlesinde öngörülen hak anaya karşı babaya aittir. Bu durumda üçüncü fıkra kıyasen uygulanır.

Özgün metin (Almanca)

(1) Der Vater hat der Mutter für die Dauer von sechs Wochen vor und acht Wochen nach der Geburt des Kindes Unterhalt zu gewähren. Dies gilt auch hinsichtlich der Kosten, die infolge der Schwangerschaft oder der Entbindung außerhalb dieses Zeitraums entstehen.

(2) Soweit die Mutter einer Erwerbstätigkeit nicht nachgeht, weil sie infolge der Schwangerschaft oder einer durch die Schwangerschaft oder die Entbindung verursachten Krankheit dazu außerstande ist, ist der Vater verpflichtet, ihr über die in Absatz 1 Satz 1 bezeichnete Zeit hinaus Unterhalt zu gewähren. Das Gleiche gilt, soweit von der Mutter wegen der Pflege oder Erziehung des Kindes eine Erwerbstätigkeit nicht erwartet werden kann. Die Unterhaltspflicht beginnt frühestens vier Monate vor der Geburt und besteht für mindestens drei Jahre nach der Geburt. Sie verlängert sich, solange und soweit dies der Billigkeit entspricht. Dabei sind insbesondere die Belange des Kindes und die bestehenden Möglichkeiten der Kinderbetreuung zu berücksichtigen.

(3) Die Vorschriften über die Unterhaltspflicht zwischen Verwandten sind entsprechend anzuwenden. Die Verpflichtung des Vaters geht der Verpflichtung der Verwandten der Mutter vor. § 1613 Abs. 2 gilt entsprechend. Der Anspruch erlischt nicht mit dem Tode des Vaters.

(4) Wenn der Vater das Kind betreut, steht ihm der Anspruch nach Absatz 2 Satz 2 gegen die Mutter zu. In diesem Falle gilt Absatz 3 entsprechend.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 295

J Evli olmayan annenin talepleri

1 Ana, doğumdan itibaren en geç bir yıl içinde babaya veya onun mirasçılarına karşı aşağıdakiler için tazminat davası açabilir:[383]1. doğum masrafları için;2. doğumdan en az dört hafta önce ve en az sekiz hafta sonrasına ilişkin bakım masrafları için;3. gebelik veya doğum nedeniyle zorunlu hâle gelen, çocuğun ilk donatımını da içeren diğer giderler için.

2 Gebeliğin vaktinden önce sona ermesi hâlinde mahkeme, hakkaniyet gereği ilgili masrafların kısmen veya tamamen tazminine hükmedebilir.

3 Ananın kanun veya sözleşme gereği hak sahibi olduğu üçüncü kişi edimleri, durum ve koşulların haklı gösterdiği ölçüde hesaba katılır.

Özgün metin (Almanca)

1 Die Mutter kann spätestens bis ein Jahr nach der Geburt gegen den Vater oder dessen Erben auf Ersatz klagen:[383]1. für die Entbindungskosten;2. für die Kosten des Unterhaltes während mindestens vier Wochen vor und mindestens acht Wochen nach der Geburt;3. für andere infolge der Schwangerschaft oder der Entbindung notwendig gewordene Auslagen unter Einschluss der ersten Ausstattung des Kindes.

2 Aus Billigkeit kann das Gericht teilweisen oder vollständigen Ersatz der entsprechenden Kosten zusprechen, wenn die Schwangerschaft vorzeitig beendigt wird.

3 Leistungen Dritter, auf welche die Mutter nach Gesetz oder Vertrag Anspruch hat, sind anzurechnen, soweit es die Umstände rechtfertigen.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Dördüncü Ayırım

Evlât Edinme

A. Küçüklerin evlât edinilmesi

Madde 305

I. Genel koşulları

Bir küçüğün evlât edinilmesi, evlât edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması koşuluna bağlıdır.

Evlât edinmenin her hâlde küçüğün yararına bulunması ve evlât edinenin diğer çocuklarının yararlarının hakkaniyete aykırı bir biçimde zedelenmemesi de gerekir.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 253 üncü maddesini karşılamaktadır.

Maddede, İsviçre Medenî Kanununun 264 üncü maddesi ömek alınmıştır. Madde, henüz ergin olmayanların evlât edinilmelerini, onların evlât edinen tarafından iki yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olmaları koşuluna bağlamaktadır. Böylece, bir kimsenin bakmadığı ve eğitimine hiçbir katkısı olmadığı herhangi bir küçüğü evlât edinmesi engellenmekte ve bir çeşit deneme süresiyle, tarafların birbirlerini tanımalarına da olanak sağlanmaktadır.

Maddenin ikinci fıkrasmda, evlât edinme işleminin olmazsa olmaz bir koşulu olarak, bu işlemin küçüğün yararına olması gerektiği belirtilmekte ve ayrıca evlât edinme işleminin evlât edinenin diğer çocuklarının yararlarım hakkaniyete aykırı bir şekilde zedelememesi koşulu öngörülmektedir. Hâkime takdir yetkisi tanıyan bu hüküm, yürürlükteki Kanunun 253 üncü maddesinde aranan, evlât edinenin (düzgün soybağlı) altsoyunun bulunmaması şartım, küçüklerin evlât edinilmesi açısından ortadan kaldırmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 305 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 264

A. Küçüklerin evlat edinilmesi / I. Genel koşullar

1 Evlat edinmek isteyen kişiler, çocuğun bakım ve eğitimiyle en az bir yıl süreyle ilgilenmişlerse ve tüm koşullar göz önünde tutulduğunda bir soybağı kurulmasının, bu kişilerin diğer çocuklarını haksız biçimde geri plana itmeksizin çocuğun yararına olacağı beklenebiliyorsa, küçük bir çocuk evlat edinilebilir.

2 Evlat edinme, ancak evlat edinmek isteyen kişilerin yaşları ve kişisel durumları itibarıyla çocuğa erginliğine kadar bakabilecekleri öngörülüyorsa mümkündür.

Özgün metin (Almanca)

1 Ein minderjähriges Kind darf adoptiert werden, wenn die adoptionswilligen Personen während mindestens eines Jahres für Pflege und Erziehung des Kindes gesorgt haben und nach den gesamten Umständen zu erwarten ist, die Begründung eines Kindesverhältnisses diene seinem Wohl, ohne andere Kinder dieser Personen in unbilliger Weise zurückzusetzen.

2 Eine Adoption ist nur möglich, wenn die adoptionswilligen Personen aufgrund ihres Alters und ihrer persönlichen Verhältnisse für das Kind voraussichtlich bis zu dessen Volljährigkeit sorgen können.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 306

II. Birlikte evlât edinme

Eşler, ancak birlikte evlât edinebilirler; evli olmayanlar birlikte evlât edinemezler.

Eşlerin en az beş yıldan beri evli olmaları veya otuz yaşını doldurmuş bulunmaları gerekir.

Eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlât edinebilir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 264a maddesinden bazı değişiklikler yapılmak suretiyle alınmıştır.

Birinci fıkrada, hem birlikte evlât edinmenin ancak birbiriyle evli olan kişilerce yapılabileceği hem de eşlerin (üçüncü fıkra ve bir somaki madde göz önüne alınnsa) kural olarak tek başlarına evlât cdincmeyecekleri hükme bağlanmıştır. Birbiriyle evli olmayan kişiler ise birlikte evlât edinemezler.

İkinci fıkra, eşlerin evlât edinebilmelerini en az beş yıldan beri .birbirleriyle evli olmaları veya otuz yaşmı doldurmuş bulunmaları koşuluna bağlamaktadır. Örneğin ilci yıldan beri evli olmakla birlikte otuz yaşım doldurmuş bulunan eşler evlât edinebilecekleri gibi; otuz yaşmı doldurmuş olmamakla birlikte en az beş yıldır evli olan eşler de evlât edinebilirler. Madde böylece, eşlerin ya evlenme yoluyla ya da yaş itibarıyla belli bir olgunluğa erişmelerini, evlât edinme için gerekli kılmaktadır.

Üçüncü fıkrada, eşlerin birlikte evlât edinmesi gerekliliğine bir istisna getirilmektedir. Buna göre, eşlerden biri diğerinin çocuğunu tek başına evlât edinebilir.

Bunun için, ya eşler en az iki yıldır evli bulunmalıdırlar ya da evlât edinecek eş otuz yaşını doldurmuş olmalıdır.

Maddedeki yaş sının, İsviçre Medenî Kanunundan farklı olarak ve otuz yaşın gerekli olgunluğu sağlayabileceği düşüncesiyle otuzbeşten otuza indirilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 306 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 264a

A. Küçüklerin evlat edinilmesi / II. Birlikte evlat edinme

1 Eşler, en az üç yıldır ortak bir hane yürütüyorlarsa ve her ikisi de en az 28 yaşındaysa, bir çocuğu birlikte evlat edinebilirler.

2 Çocuğun yararının korunması için gerekli olduğu takdirde asgari yaştan sapılabilir. Eşler bu sapmayı gerekçelendirmek zorundadır.

Özgün metin (Almanca)

1 Ehegatten dürfen ein Kind gemeinschaftlich adoptieren, wenn sie seit mindestens drei Jahren einen gemeinsamen Haushalt führen und beide mindestens 28 Jahre alt sind.

2 Vom Mindestalter kann abgewichen werden, wenn dies zur Wahrung des Kindeswohls nötig ist. Die Ehegatten haben die Abweichung zu begründen.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 307

III. Tek başına evlât edinme

Evli olmayan kişi otuz yaşını doldurmuş ise tek başına evlât edinebilir.

Otuz yaşını doldurmuş olan eş, diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksunluğu veya iki yılı aşkın süreden beri nerede olduğunun bilinmemesi ya da mahkeme kararıyla iki yılı aşkın süreden beri eşinden ayrı yaşamakta olması yüzünden birlikte evlât edinmesinin mümkün olmadığını ispat etmesi hâlinde, tek başına evlât edinebilir.

Madde gerekçesi

Tek basma evlât edinmeyi düzenleyen bu madde, İsviçre Medenî Kanununun 264b maddesinden bazı değişiklikler yapılmak suretiyle alınmıştır.

Birinci fıkraya göre, evli olmayan kişi otuz yaşım doldurmuş ise tek basma evlât edinebilir.

İkinci fıkrada ise, eşlerin ancak birlikte evlât edinebilecekleri kuramım ikinci istisnası yer almaktadır. Buna göre, otuz yaşını doldurmuş olan eş, diğer eşin ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksunluğu veya iki yılı aşkın süreden beri nerede olduğunun bilinmemesi ya da mahkeme kararıyla en az iki yılı aşkın süreden beri eşinden ayn yaşamakta olması yüzünden birlikte evlât edinmelerine olanak bulunmadığım kanıtlaması hâlinde, tek basma evlât edinebilir.

Böylece, bir kimse evli ise-ve evliliği de beş yılı doldurmuş ise otuz yaşını doldurmamış olsa bile eşiyle birlikte evlât edinebilecekken; tek basma evlât edinme için her zaman otuz yaşının dolmuş olması gerekmektedir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 307 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 264b

A. Küçüklerin evlat edinilmesi / III. Tek başına evlat edinme

1 Evli olmayan ve kayıtlı ortaklık içinde yaşamayan bir kişi, en az 28 yaşında ise bir çocuğu tek başına evlat edinebilir.

2 En az 28 yaşında olan evli bir kişi, eşi sürekli olarak ayırt etme gücünden yoksunsa veya nerede olduğu iki yıldan uzun süredir bilinmiyorsa ya da evlilik üç yıldan uzun süredir mahkeme kararıyla ayrılık halinde ise, bir çocuğu tek başına evlat edinebilir.

3 En az 28 yaşında olan ve kayıtlı ortaklık içinde yaşayan bir kişi, kayıtlı ortağı sürekli olarak ayırt etme gücünden yoksunsa veya nerede olduğu iki yıldan uzun süredir bilinmiyorsa, bir çocuğu tek başına evlat edinebilir.

4 Çocuğun yararının korunması için gerekli olduğu takdirde asgari yaştan sapılabilir. Evlat edinmek isteyen kişi bu sapmayı gerekçelendirmek zorundadır.

Özgün metin (Almanca)

1 Eine Person, die nicht verheiratet ist und nicht in eingetragener Partnerschaft lebt, darf ein Kind allein adoptieren, wenn sie mindestens 28 Jahre alt ist.

2 Eine verheiratete Person, die mindestens 28 Jahre alt ist, darf ein Kind allein adoptieren, wenn der Ehegatte dauernd urteilsunfähig oder seit mehr als zwei Jahren mit unbekanntem Aufenthalt abwesend ist oder wenn die Ehe seit mehr als drei Jahren gerichtlich getrennt ist.

3 Eine in eingetragener Partnerschaft lebende Person, die mindestens 28 Jahre alt ist, darf ein Kind allein adoptieren, wenn ihre eingetragene Partnerin oder ihr eingetragener Partner dauernd urteilsunfähig oder seit mehr als zwei Jahren mit unbekanntem Aufenthalt abwesend ist.

4 Vom Mindestalter kann abgewichen werden, wenn dies zur Wahrung des Kindeswohls nötig ist. Die adoptionswillige Person hat die Abweichung zu begründen.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 308

IV. Küçüğün rızası ve yaşı

Evlât edinilenin, evlât edinenden en az onsekiz yaş küçük olması şarttır.

Ayırt etme gücüne sahip olan küçük, rızası olmadıkça evlât edinilemez.

Vesayet altındaki küçük, ayırt etme gücüne sahip olup olmadığına bakılmaksızın vesayet dairelerinin izniyle evlât edinilebilir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 265 inci maddesinden, bu hükmün birinci fıkrasında değişiklik yapılmak suretiyle alınmıştır. Söz konusu değişiklik, kaynak maddedeki onalu yaş farkı sınırının birinci fıkrada onsekize çıkarılmış olmasıdır. İkinci ve üçüncü fıkralar, yürürlükteki Kanunun 254 Üncü maddesini karşılamaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 308 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 265

A. Küçüklerin evlat edinilmesi / VI. Çocuğun ve çocuk koruma makamının rızası

1 Çocuk ayırt etme gücüne sahipse, evlat edinme onun rızasını gerektirir.

2 Çocuk vesayet altında veya kendisine bir kayyım atanmışsa, ayırt etme gücüne sahip olsa dahi evlat edinme ancak çocuk koruma makamının rızasıyla gerçekleşebilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Ist das Kind urteilsfähig, so bedarf die Adoption seiner Zustimmung.

2 Ist es bevormundet oder verbeiständet, so kann, auch wenn es urteilsfähig ist, die Adoption nur mit Zustimmung der Kindesschutzbehörde erfolgen.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

V. Ana ve babanın rızası

Madde 309

1. Şekil

Evlât edinme, küçüğün ana ve babasının rızasını gerektirir.

Rıza, küçüğün veya ana ve babasının oturdukları yer mahkemesinde sözlü veya yazılı olarak açıklanarak tutanağa geçirilir.

Verilen rıza, evlât edinenlerin adları belirtilmemiş veya evlât edinenler henüz belirlenmemiş olsa dahi geçerlidir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 265a maddesinden alınmıştır.

Birinci fıkra, ana. ve babasının rızası alınmayan küçüğün evlât edinilemeyeceğini, yürürlükteki Kanunun 254 üncü maddesinin ikinci cümlesini kısmen karşılar şekilde hükme bağlamaktadır. İkinci fıkra, uzanın verilme şeklini düzenlemekte ve üçüncü fıkrada ise, verilen rızanın, evlât edinenlerin adlan belirtilmemiş veya evlât edinenler henüz belirlenmemiş olsa dahi geçerli olacağı hükme bağlanmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 309 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1750

Rıza beyanı

(1) §§ 1746, 1747 ve 1749 uyarınca rıza, aile mahkemesine karşı beyan edilir. Beyan noterlikçe düzenlenmelidir. Rıza, aile mahkemesine ulaştığı anda geçerlilik kazanır.

(2) Rıza, bir şarta veya vadeye bağlı olarak verilemez. Rıza geri alınamaz; § 1746 fıkra 2 hükmü saklıdır.

(3) Rıza bir temsilci aracılığıyla verilemez. Rızayı veren kişinin fiil ehliyeti sınırlıysa, rızası kanuni temsilcisinin onayına tabi değildir. § 1746 fıkra 1 cümle 2, 3 hükmü saklıdır.

(4) Talep geri alınırsa veya evlat edinme reddedilirse rıza geçerliliğini yitirir. Ana babadan birinin rızası ayrıca, çocuk rızanın geçerlilik kazanmasından itibaren üç yıl içinde evlat edinilmezse geçerliliğini yitirir.

Özgün metin (Almanca)

(1) Die Einwilligung nach §§ 1746, 1747 und 1749 ist dem Familiengericht gegenüber zu erklären. Die Erklärung bedarf der notariellen Beurkundung. Die Einwilligung wird in dem Zeitpunkt wirksam, in dem sie dem Familiengericht zugeht.

(2) Die Einwilligung kann nicht unter einer Bedingung oder einer Zeitbestimmung erteilt werden. Sie ist unwiderruflich; die Vorschrift des § 1746 Abs. 2 bleibt unberührt.

(3) Die Einwilligung kann nicht durch einen Vertreter erteilt werden. Ist der Einwilligende in der Geschäftsfähigkeit beschränkt, so bedarf seine Einwilligung nicht der Zustimmung seines gesetzlichen Vertreters. Die Vorschrift des § 1746 Abs. 1 Satz 2, 3 bleibt unberührt.

(4) Die Einwilligung verliert ihre Kraft, wenn der Antrag zurückgenommen oder die Annahme versagt wird. Die Einwilligung eines Elternteils verliert ferner ihre Kraft, wenn das Kind nicht innerhalb von drei Jahren seit dem Wirksamwerden der Einwilligung angenommen wird.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 265a

A. Küçüklerin evlat edinilmesi / VII. Ana babanın rızası / 1. Şekil

1 Evlat edinme, çocuğun anasının ve babasının rızasına bağlıdır.

2 Rıza, ana babanın veya çocuğun yerleşim yerindeki veya bulunduğu yerdeki çocuk koruma makamına sözlü veya yazılı olarak beyan edilir ve tutanağa geçirilir.

3 Evlat edinmek isteyen kişiler belirtilmemiş veya henüz belirlenmemiş olsa bile rıza geçerlidir.[305]

Özgün metin (Almanca)

1 Die Adoption bedarf der Zustimmung des Vaters und der Mutter des Kindes.

2 Die Zustimmung ist bei der Kindesschutzbehörde am Wohnsitz oder Aufenthaltsort der Eltern oder des Kindes mündlich oder schriftlich zu erklären und im Protokoll vorzumerken.

3 Sie ist gültig, selbst wenn die adoptionswilligen Personen nicht genannt oder noch nicht bestimmt sind.[305]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 310

2. Zamanı

Rıza, küçüğün doğumunun üzerinden altı hafta geçmeden önce verilemez.

Rıza, tutanağa geçirilme tarihinden başlayarak altı hafta içinde aynı usulle geri alınabilir.

Geri almadan sonra yeniden verilen rıza kesindir.

Madde gerekçesi

Ana ve babanın verdiği rızanın zamanım ve geri alınma koşullarını düzenleyen bu madde İsviçre Medenî Kanununun 265b maddesinden aynen alınmıştır.

Ana ve baba çocuklannın evlât edinilmesine ilişkin nzalannı en erken çocuğun doğumundan altı hafta geçtikten sonra verebilir ve bu nzayı da tutanağa geçirilme tarihinden itibaren altı hafta geçmeden -aynı usulle- geri alabilirler. Ancak, geri almadan sonra yeniden rıza verilirse, artık bunun geri alınması mümkün değildir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 310 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 265b

A. Küçüklerin evlat edinilmesi / VII. Ana babanın rızası / 2. Zaman

1 Rıza, çocuğun doğumundan itibaren altı hafta geçmeden verilemez.

2 Rıza, alındığı tarihten itibaren altı hafta içinde geri alınabilir.

3 Geri alınmasından sonra yenilenmesi hâlinde rıza kesindir.

Özgün metin (Almanca)

1 Die Zustimmung darf nicht vor Ablauf von sechs Wochen seit der Geburt des Kindes erteilt werden.

2 Sie kann binnen sechs Wochen seit ihrer Entgegennahme widerrufen werden.

3 Wird sie nach einem Widerruf erneuert, so ist sie endgültig.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

3. Rızanın aranmaması

Madde 311

a. Koşulları

Aşağıdaki hâllerde ana ve babadan birinin rızası aranmaz:

l. Kim olduğu veya uzun süreden beri nerede oturduğu bilinmiyorsa veya ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun bulunuyorsa,

2. Küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmiyorsa.

Madde gerekçesi

Hükümde sınırlayıcı olarak sayılan hâllerden biri kendisi açısından gerçekleşmiş olan ana veya babamn nzasının aranmayacağuu belirten bu madde İsviçre Medenî Kanununun 265 c maddesinden alınmıştır. Madde, esasen, yürürlükteki Kanunun 254a maddesinin kısmen yeniden kuleme alınmış şeklidir. Maddenin (II) numaralı bendindeki özen gösterme ihlâli, çocuğa karşı ciddî özen yükümlülüğünün - 1 20 — yeterince yerine gçtirilmemesidir. Özen yükümlülüğünün yeterince yerine getirilip getirilmediğini, takdir yetkisine dayanarak hâkim değerlendirir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 311 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1747

Çocuğun ana ve babasının rızası

(1) Bir çocuğun evlat edinilmesi için ana ve babasının rızası gereklidir. 1592 nci madde uyarınca başka bir erkek baba olarak kabul edilmiyorsa, birinci cümle ve 1748 inci maddenin 4 üncü fıkrası anlamında, 1600d maddenin 2 nci fıkrasının 1 inci cümlesindeki koşulu inandırıcı biçimde ortaya koyan kimse baba sayılır.

(2) Rıza ancak çocuk sekiz haftalık olduktan sonra verilebilir. Rızayı veren, henüz belirlenmiş olan evlat edinenleri tanımıyor olsa dahi rıza geçerlidir.

(3) Birbiriyle evli olmayan ana ve babaya velâyet hakkı birlikte ait değilse,

1. babanın rızası doğumdan önce dahi verilebilir;

2. baba, resmî senetle düzenlenmiş bir beyanla, 1626a maddenin 2 nci fıkrası ve 1671 inci maddenin 2 nci fıkrası uyarınca velâyetin kendisine devredilmesini talep etmekten vazgeçebilir; bu durumda 1750 nci madde, 1 inci fıkranın 2 nci cümlesi ile 4 üncü fıkranın 1 inci cümlesi hariç olmak üzere kıyasen uygulanır;

3. baba, 1626a maddenin 2 nci fıkrası veya 1671 inci maddenin 2 nci fıkrası uyarınca velâyetin kendisine devredilmesini talep etmişse, evlat edinme ancak babanın talebi hakkında karar verildikten sonra hükme bağlanabilir.

(4) Ana ya da babadan birinin rızası, bu kişinin sürekli olarak beyanda bulunmaktan aciz olması veya ikametgâhının sürekli olarak bilinmemesi hâlinde aranmaz. Hamilelik Uyuşmazlıkları Kanunu'nun 25 inci maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca gizli olarak doğum yapan ananın ikametgâhı, çocuğunun doğum kaydı için gerekli bilgileri aile mahkemesine bildirinceye kadar sürekli olarak bilinmiyor sayılır.

Özgün metin (Almanca)

(1) Zur Annahme eines Kindes ist die Einwilligung der Eltern erforderlich. Sofern kein anderer Mann nach § 1592 als Vater anzusehen ist, gilt im Sinne des Satzes 1 und des § 1748 Abs. 4 als Vater, wer die Voraussetzung des § 1600d Abs. 2 Satz 1 glaubhaft macht.

(2) Die Einwilligung kann erst erteilt werden, wenn das Kind acht Wochen alt ist. Sie ist auch dann wirksam, wenn der Einwilligende die schon feststehenden Annehmenden nicht kennt.

(3) Steht nicht miteinander verheirateten Eltern die elterliche Sorge nicht gemeinsam zu, so

1. kann die Einwilligung des Vaters bereits vor der Geburt erteilt werden;

2. kann der Vater durch öffentlich beurkundete Erklärung darauf verzichten, die Übertragung der Sorge nach § 1626a Absatz 2 und § 1671 Absatz 2 zu beantragen; § 1750 gilt sinngemäß mit Ausnahme von Absatz 1 Satz 2 und Absatz 4 Satz 1;

3. darf, wenn der Vater die Übertragung der Sorge nach § 1626a Absatz 2 oder § 1671 Absatz 2 beantragt hat, eine Annahme erst ausgesprochen werden, nachdem über den Antrag des Vaters entschieden worden ist.

(4) Die Einwilligung eines Elternteils ist nicht erforderlich, wenn er zur Abgabe einer Erklärung dauernd außerstande oder sein Aufenthalt dauernd unbekannt ist. Der Aufenthalt der Mutter eines gemäß § 25 Absatz 1 des Schwangerschaftskonfliktgesetzes vertraulich geborenen Kindes gilt als dauernd unbekannt, bis sie gegenüber dem Familiengericht die für den Geburtseintrag ihres Kindes erforderlichen Angaben macht.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 265c

A. Küçüklerin evlat edinilmesi / VII. Ana babanın rızası / 3. Rızadan vazgeçilmesi / a. Koşullar

Ana babadan birinin rızasından, o kişinin kim olduğu bilinmiyorsa, uzun süredir bilinmeyen bir yerde bulunuyorsa veya sürekli ayırt etme gücünden yoksunsa vazgeçilebilir.

Özgün metin (Almanca)

Von der Zustimmung eines Elternteils kann abgesehen werden, wenn er unbekannt, mit unbekanntem Aufenthalt länger abwesend oder dauernd urteilsunfähig ist.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 312

b. Karar

Küçük, gelecekte evlât edinilmek amacıyla bir kuruma yerleştirilir ve ana ve babadan birinin rızası eksik olursa, evlât edinenin veya evlât edinmede aracılık yapan kurumun istemi üzerine ve kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, onun oturduğu yer mahkemesi bu rızanın aranıp aranmamasına karar verir.

Diğer hâllerde, bu konudaki karar evlât edinme işlemleri sırasında verilir.

Ana ve babadan birinin küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yeterince yerine getirmemesi sebebiyle rızasının aranmaması hâlinde, bu konudaki karar kendisine yazılı olarak bildirilir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 265d maddesinden alınmıştır.

Birinci fıkra, küçüklerin evlât edinilmek amacıyla bu işlerle görevli bir kuruma yerleştirilmesi ve ana-babadan birinin rızasının bulunmaması hâlinde, evlât edinen veya evlât edinmeye aracılık yapan kurumun istemi üzerine, kural olarak küçüğün yerleştirilmesinden önce, hâkimin bu rızanın aranıp aranmamasına karar vermesini düzenlemektedir. Yetkili mahkeme, küçüğün yerleşim yeri mahkemesidir.

İkinci fıkra, birinci fıkradaki durum dışmda kalan hâllerde ana ve babanın rızasının aranıp aranmayacağı hususunda evlât edinme usulüne ilişkin maddelere yollama yapmakta; üçüncü fıkra ise, ana ve babadan birinin küçüğe Özen yükümlülüğünün yeterince yerine getirmemesi sebebiyle rızasının aranmaması karannın, bu ana veya babaya yazılrolarak bildirileceğini hükme bağlamaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 312 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 265d

A. Küçüklerin evlat edinilmesi / VII. Ana babanın rızası / 3. Rızadan vazgeçilmesi / b. Karar

1 Çocuk, ileride evlat edinilmesi amacıyla evlat edinmek isteyen kişilere emanet edilmiş ve ana babadan birinin rızası eksikse, çocuğun yerleşim yerindeki çocuk koruma makamı, vesayet veya kayyımlıkla görevlendirilmiş kişinin, bir aracı kuruluşun veya evlat edinmek isteyen kişilerin talebi üzerine ve kural olarak önceden, bu rızadan vazgeçilip vazgeçilemeyeceğine karar verir.[309]

2 Diğer hâllerde bu konuda evlat edinme sırasında karar verilir.

3 …[310]

Özgün metin (Almanca)

1 Wird das Kind adoptionswilligen Personen zum Zweck der späteren Adoption anvertraut und fehlt die Zustimmung eines Elternteils, so entscheidet die Kindesschutzbehörde am Wohnsitz des Kindes auf Gesuch der mit der Vormundschaft oder Beistandschaft betrauten Person, einer Vermittlungsstelle oder der adoptionswilligen Personen und in der Regel vorgängig, ob von dieser Zustimmung abgesehen werden kann.[309]

2 In den andern Fällen ist hierüber anlässlich der Adoption zu entscheiden.

3 …[310]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

B. Erginlerin ve kısıtlıların evlât edinilmesi

Madde 3132 değişiklik

(Değişik birinci cümle: 3/7/2005-5399/1 md.) Evlât edinenin altsoyunun açık muvafakatiyle ergin veya kısıtlı aşağıdaki hallerde evlât edinilebilir.

1. Bedensel veya zihinsel engeli sebebiyle sürekli olarak yardıma muhtaç ve evlât edinen tarafından en az beş yıldan beri bakılıp gözetilmekte ise,[22]

2. Evlât edinen tarafından, küçükken en az beş yıl süreyle bakılıp gözetilmiş ve eğitilmiş ise,

3. Diğer haklı sebepler mevcut ve evlât edinilen, en az beş yıldan beri evlât edinen ile aile hâlinde birlikte yaşamakta ise.

Evli bir kimse ancak eşinin rızasıyla evlât edinilebilir.

Bunlar dışında küçüklerin evlât edinilmesine ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.

Madde gerekçesi

Erginlerin ve kısıtlıların evlât edinilmesi koşullarını düzenleyen bu madde, İsviçre Medenî Kanununun 266 ncı maddesinden alınmıştır.

Üç bentten oluşan birinci fıkrada, erginlerin veya kısıtlıların hangi hâllerde evlât edinilebilecekleri, alternatif şartlar olarak, ancak sınırlayıcı bir şekilde sayılmaktadır. Üç alternatif hâlde de geçerli olan ortak koşul, fıkranın ilk cümlesine göre, evlât edinenin altsoyunun bulunmamasıdır: Yürürlükteki Kanunun 253 üncü maddesinde ise, altsoya sahip olmama koşulu hem erginlerin hem de küçüklerin evlât edinilmesinde aranmaktadır. Fıkranın (3) numaralı bendindeki "Diğer haklı sebepler mevcut... ise*' deyimi, "yukarıda sayılanlardan başka haldi sebepler mevcut ise ..." anlamındadır.

İkinci fıkrada, evli kişinin ancak eşinin rızasıyla evlât edinilebileceği hükme bağlanmakta ve son fıkrada ise, bu maddede getirilen ayrık kurallar dışmda, küçüklerin evlât edinilmesine ilişkin hükümlerin kıyas yoluyla, ergin ve kısıtlıların evlât edinilmesinde de uygulanacağı açıklanmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 313 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1767

Evlat edinmenin caizliği, uygulanacak hükümler

(1) Bir ergin kişi, evlat edinmenin ahlaken haklı görülmesi hâlinde evlat edinilebilir; evlat edinen ile evlat edinilecek kişi arasında zaten bir ana baba-çocuk ilişkisi doğmuşsa, bu durum özellikle kabul edilmelidir.

(2) Erginlerin evlat edinilmesinde, aşağıdaki hükümlerden farklı bir şey ortaya çıkmadıkça, küçüklerin evlat edinilmesine ilişkin hükümler kıyasen uygulanır.

(3) § 1757, aşağıdaki değişikliklerle uygulanır:

1. Evlat edinilen kişi, ad değişikliğine itiraz ederse, birinci fıkra uyarınca evlat edinenin aile adını almaz,

2. Ayrıca, evlat edinilen kişinin önceki aile adı ile evlat edinenin aile adından oluşan bir çift adın doğum adı olarak belirlenmesi imkânı da mevcuttur; § 1617 birinci fıkra ikinci cümle ve ikinci fıkra 2 numaralı bent kıyasen uygulanır.

§ 1757 üçüncü fıkra birinci cümle 2 numaralı bent uygulanmaz.

(4) Evli bir kişinin evlat edinilmesi için eşinin rızası gereklidir. Doğum adındaki değişiklik, evlat edinilen kişinin evlilik adına ancak eşin de ad değişikliğine katılması hâlinde yansır.

(5) Üçüncü ve dördüncü fıkralar uyarınca yapılan beyanlar, resmi olarak onaylanmış olmalı ve evlat edinme kararı verilmeden önce aile mahkemesine karşı yapılmış olmalıdır.

Özgün metin (Almanca)

(1) Ein Volljähriger kann als Kind angenommen werden, wenn die Annahme sittlich gerechtfertigt ist; dies ist insbesondere anzunehmen, wenn zwischen dem Annehmenden und dem Anzunehmenden ein Eltern-Kind-Verhältnis bereits entstanden ist.

(2) Für die Annahme Volljähriger gelten die Vorschriften über die Annahme Minderjähriger sinngemäß, soweit sich aus den folgenden Vorschriften nichts anderes ergibt.

(3) § 1757 ist mit der Maßgabe anzuwenden, dass

1. der Angenommene den Familiennamen des Annehmenden nach Absatz 1 nicht erhält, wenn er der Namensänderung widerspricht,

2. zusätzlich die Möglichkeit besteht, einen aus dem bisherigen Familiennamen des Angenommenen und dem Familiennamen des Annehmenden gebildeten Doppelnamen zum Geburtsnamen zu bestimmen; § 1617 Absatz 1 Satz 2 und Absatz 2 Nummer 2 gilt entsprechend.

§ 1757 Absatz 3 Satz 1 Nummer 2 ist nicht anzuwenden.

(4) Zur Annahme eines Verheirateten als Kind ist die Einwilligung seines Ehegatten erforderlich. Die Änderung des Geburtsnamens erstreckt sich auf den Ehenamen des Angenommenen nur dann, wenn sich auch der Ehegatte der Namensänderung anschließt.

(5) Die Erklärungen nach den Absätzen 3 und 4 müssen öffentlich beglaubigt und vor dem Ausspruch der Annahme gegenüber dem Familiengericht abgegeben werden.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 266

B. Ergin bir kişinin evlat edinilmesi

1 Ergin bir kişi, aşağıdaki hâllerde evlat edinilebilir:1. bedensel, zihinsel veya ruhsal nedenlerle sürekli olarak yardıma muhtaç olması ve evlat edinmek isteyen kişilerin en az bir yıl süreyle ona bakmış olmaları hâlinde;2. evlat edinmek isteyen kişilerin, onun küçüklüğü döneminde en az bir yıl süreyle ona bakmış ve onu yetiştirmiş olmaları hâlinde; veya3. başka önemli nedenlerin bulunması ve evlat edinilecek kişinin evlat edinmek isteyen kişilerle en az bir yıl süreyle aynı çatı altında yaşamış olması hâlinde.

2 Bunun dışında, ana babanın rızasına ilişkin hüküm hariç olmak üzere, küçüklerin evlat edinilmesine ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.

Özgün metin (Almanca)

1 Eine volljährige Person darf adoptiert werden, wenn:1. sie aus körperlichen, geistigen oder psychischen Gründen dauernd hilfsbedürftig ist und die adoptionswilligen Personen ihr während mindestens eines Jahres Pflege erwiesen haben;2. die adoptionswilligen Personen ihr während ihrer Minderjährigkeit mindestens ein Jahr lang Pflege und Erziehung erwiesen haben; oder3. andere wichtige Gründe vorliegen und sie während mindestens eines Jahres mit den adoptionswilligen Personen im gleichen Haushalt gelebt hat.

2 Im Übrigen sind die Bestimmungen über die Adoption Minderjähriger sinngemäss anwendbar; ausgenommen davon ist die Bestimmung über die Zustimmung der Eltern.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

C. Hükümleri

Madde 3141 değişiklik

Ana ve babaya ait olan haklar ve yükümlülükler evlât edinene geçer.

Evlâtlık, evlât edinenin mirasçısı olur.

Evlâtlık küçük ise evlât edinenin soyadını alır. Evlât edinen isterse çocuğa yeni bir ad verebilir. Ergin olan evlâtlık, evlât edinilme sırasında dilerse evlât edinenin soyadını alabilir.

(İptal fıkra: Anayasa Mahkemesi’nin 26/7/2023 tarihli ve E.: 2023/3, K.: 2023/139 sayılı Kararı ile.) (Yeniden Düzenleme:7/11/2024-7531/12 md.) Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına, birlikte evlât edinmede ana ve baba adı olarak evlât edinen eşlerin adları; tek başına evlât edinmede ise ana veya baba adı olarak evlât edinenin adı yazılır. Evlât edinilen diğer kişiler hakkında, talepleri halinde bu hüküm uygulanır.

Evlâtlığın, miras ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlâtlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlât edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Ayrıca evlâtlıkla ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir.

Evlât edinme ile ilgili kayıtlar, belgeler ve bilgiler mahkeme kararı olmadıkça veya evlâtlık istemedikçe hiçbir şekilde açıklanamaz.

Madde gerekçesi

Evlât edinmenin hukukî sonuçlarını düzenleyen bu madde, yürürlükteki Kanunun 257 nci maddesini karşılamaktadır.

Birinci fıkrada, ana ve babaya ait hak ve yükümlülüklerin (velayetin ve velayetten doğan hak ve yükümlülüklerin) evlât edinmenin gerçekleşmesiyle birlikte evlât edinene geçeceği hükme bağlanmaktadır.

İkinci fıkrada, evlât edinmenin mirasçılık üzerindeki etkileri düzenlenmiştir.

Buna göre, evlâtlık, evlât edinenin mirasçısı olur, ancak kendi ailesine karşı kan bağından doğan mirasçılığım da korur.

Üçüncü fıkrada, evlâtlığın ergin olmaması hâlinde evlât edinenin soyadmı alacağı; evlât edinenin isterse, ergin olmayan evlâtlığa yeni bir ad verebileceği ve ergin olan evlâtlığın işe, ancak evlât edinme şuasında o isterse, evlât edinenin soyadını alabileceği hükme bağlanmaktadır. Böylece, evlâtlık ergin ise, evlât edinenin soyadmı kendiliğinden almış olmaz; onun evlât edinenin soyadını alıp almaması tamamen kendi seçimine bağlıdır.

Dördüncü fıkra, eşler tarafından evlât edinilen ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlât edinen eşlerin adlarının yazılacağını düzenlemektedir.

Nüfus idaresine hitap eden bir düzenleme hükmü olan beşinci fıkra ise, evlâtlığın miras ve başka haklannm zedelenmemesi, aile bağlarının kaybolmaması için alınması gerekli önlemleri göstermektedir.

Maddenin son fıkrası, evlât edinme işleminin dokunduğu menfaatler göz önüne alınarak getirilen bir gizlilik kuralıdır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 314 gerekçesi

D. Şekil ve usul

Madde 315

I. Genel olarak

Evlât edinme kararı, evlât edinenin oturma yeri; birlikte evlât edinmede eşlerden birinin oturma yeri mahkemesince verilir. Mahkeme kararıyla birlikte evlâtlık ilişkisi kurulmuş olur.

Evlât edinme başvurusundan sonra evlât edinenin ölümü veya ayırt etme gücünü kaybetmesi, diğer koşullar bundan etkilenmediği takdirde evlât edinmeye engel olmaz.

Başvurudan sonra küçük ergin olursa, koşulları daha önceden yerine getirilmiş olmak kaydıyla küçüklerin evlât edinilmesine ilişkin hükümler uygulanır.

Madde gerekçesi

Madde ilk fıkrada yapılan bazı gerekli değişiklikler dışında, îsviçre Medenî Kanununun 268 inci maddesinden alınmıştır.

Birinci fıkrada, evlât edinmenin, evlât edinenin veya birlikte evlât edinmede eşlerden birinin oturma yeri mahkemesince verilecek bir kararla gerçekleşeceği hükme bağlanmış; ikinci fıkrada, evlât edinenin evjât edinme başvurusundan sonra ölmesinin veya ayırt etme gücünü kaybetmesinin, evlât edinmenin diğer koşullan bundan etkilenmemiş olmak koşuluyla, evlât edinmeye engel olmayacağı düzenlenmiş ve son fıkrada da, küçüğün başvurudan sonra ergin olması hâlinde, koşullan daha önceden yerine getirilmiş olmak kaydıyla, küçüklerin evlât edinilmesine ilişkin hükümlerin uygulanacağı belirtilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 315 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 268

D. Usul / I. Genel olarak

1 Evlat edinme, evlat edinenlerin yerleşim yerindeki yetkili kanton makamınca hükme bağlanır.

2 Evlat edinme koşullarının, istemin sunulduğu anda gerçekleşmiş olması gerekir.[316]

3 İstem sunulduktan sonra evlat edinen kişinin ölümü veya ayırt etme gücünün kaybı, diğer koşulların gerçekleşmiş olmaya devam etmesi kaydıyla, evlat edinmeye engel olmaz.[317]

4 Çocuk, istemin sunulmasından sonra ergin olursa, bu koşulların önceden gerçekleşmiş olması hâlinde küçüklerin evlat edinilmesine ilişkin hükümler uygulanmaya devam eder.[318]

5 Evlat edinme kararı, evlat edinilen kişinin adı, soyadı ve vatandaşlığına ilişkin, kişi hâlleri siciline tescil için gerekli tüm bilgileri içerir.[319]

Özgün metin (Almanca)

1 Die Adoption wird von der zuständigen kantonalen Behörde am Wohnsitz der Adoptiveltern ausgesprochen.

2 Die Adoptionsvoraussetzungen müssen bereits bei der Einreichung des Gesuchs erfüllt sein.[316]

3 Ist das Gesuch eingereicht, so hindert Tod oder Eintritt der Urteilsunfähigkeit der adoptierenden Person die Adoption nicht, sofern die anderen Voraussetzungen weiterhin erfüllt sind.[317]

4 Wird das Kind nach Einreichung des Gesuchs volljährig, so bleiben die Bestimmungen über die Adoption Minderjähriger anwendbar, wenn deren Voraussetzungen vorher erfüllt waren.[318]

5 Der Adoptionsentscheid enthält alle für die Eintragung in das Personenstandsregister erforderlichen Angaben betreffend den Vornamen, den Namen und das Bürgerrecht der adoptierten Person.[319]

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 316

II. Araştırma

Evlât edinmeye, ancak esaslı sayılan her türlü durum ve koşulların kapsamlı biçimde araştırılmasından, evlât edinen ile edinilenin dinlenmelerinden ve gerektiğinde uzmanların görüşünün alınmasından sonra karar verilir.

Araştırmada özellikle evlât edinen ile edinilenin kişiliği ve sağlığı, karşılıklı ilişkileri, ekonomik durumları, evlât edinenin eğitme yeteneği, evlât edinmeye yönelten sebepler ve aile ilişkileri ile bakım ilişkilerindeki gelişmelerin açıklığa kavuşturulması gerekir.

Evlât edinenin altsoyu varsa, onların evlât edinme ile ilgili tavır ve düşünceleri de değerlendirilir.

Madde gerekçesi

İsviçre Medenî Kanununun 268a maddesinden alınan bu maddede, hâkimin evlât edinme karan vermeden önce ciddî bir araştırma yapması zorunluluğu ile bu araştırmanm kapsam ve içeriği düzenlenmektedir. Evlât edinme şahsa bağlı bir hak olduğundan, hâkim, evlât edinenin şahsî durumu hakkında tam bir kanaata sahip olmak bakımından, evlât edinen ile evlât edinileni birlikte dinleyecektir.

Hâkim bu araştırmayı yaparken örneğin, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu gibi koruyucu kurum ve kuruluşların bu konudaki yazılı görüşlerinden de yararlanabilecektir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 316 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 268a

D. Usul / II. İnceleme

1 Evlat edinmeye, ancak tüm önemli koşulların kapsamlı biçimde incelenmesinden ve gerektiğinde bilirkişilere başvurulmasından sonra karar verilebilir.

2 Özellikle evlat edinmek isteyen kişilerin ve çocuğun kişilikleri ve sağlık durumları, aralarındaki ilişki, eğitme yeterliliği, ekonomik durumu, evlat edinmek isteyen kişilerin saikleri ve aile ilişkileri ile besleme ilişkisinin gelişimi araştırılır.[321]

3 …[322]

Özgün metin (Almanca)

1 Die Adoption darf erst nach umfassender Untersuchung aller wesentlichen Umstände, nötigenfalls unter Beizug von Sachverständigen, ausgesprochen werden.

2 Namentlich sind die Persönlichkeit und die Gesundheit der adoptionswilligen Personen und des Kindes, ihre gegenseitige Beziehung, die erzieherische Eignung, die wirtschaftliche Lage, die Beweggründe und die Familienverhältnisse der adoptionswilligen Personen sowie die Entwicklung des Pflegeverhältnisses abzuklären.[321]

3 …[322]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

E. Evlâtlık ilişkisinin kaldırılması

I. Sebepleri

Madde 317

1. Rızanın bulunmaması

Yasal sebep bulunmaksızın rıza alınmamışsa, rızası alınması gereken kişiler, küçüğün menfaati bunun sonucunda ağır biçimde zedelenmeyecekse, hâkimden evlâtlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilirler.

Madde gerekçesi

Bu ve bunu takip eden iki maddede, evlatlık ilişkisinin kaldınlması düzenlenmektedir. Madde, îsviçre Medenî Kanunu 269 uncu maddesinin birinci fıkrasından alınmıştır. Buna göre, evlât edinmede nzası alınması gereken kişilerin nzası yasal sebep bulunmaksızın alınmamışsa, bu kişiler evlâtlık ilişkisinin kaldınlması için dava açabilirler. Ancak evlâtlık ilişkisinin kaldınlması evlâtlığın menfaatini ağır biçimde zedeleyecek olursa, iptal davası açılamaz.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 317 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 269

E. İptal / I. Nedenleri / 1. Rızanın bulunmaması

1 Kanuni bir neden olmaksızın rıza alınmamışsa, rıza vermeye hak sahibi olanlar, çocuğun yararı ciddi biçimde zarar görmediği takdirde, evlat edinmeyi mahkemede iptal ettirebilir.

2 Ancak, kararı Federal Mahkemeye taşıyabilecek durumda olan ana babaya bu dava hakkı tanınmaz.

Özgün metin (Almanca)

1 Ist eine Zustimmung ohne gesetzlichen Grund nicht eingeholt worden, so können die Zustimmungsberechtigten die Adoption beim Gericht anfechten, sofern dadurch das Wohl des Kindes nicht ernstlich beeinträchtigt wird.

2 Den Eltern steht diese Klage jedoch nicht zu, wenn sie den Entscheid ans Bundesgericht weiterziehen können.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 318

2. Diğer noksanlıklar

Evlât edinme esasa ilişkin diğer noksanlıklardan biriyle sakatsa, Cumhuriyet savcısı veya her ilgili evlâtlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilir.

Noksanlıklar bu arada ortadan kalkmış veya sadece usule ilişkin olup ilişkinin kaldırılması evlâtlığın menfaatini ağır biçimde zedeleyecek olursa, bu yola gidilemez.

Madde gerekçesi

Madde bazı değişikliklerle, îsviçre Medenî Kanununun 269a maddesinden alınmıştır ve evlât edinme işleminin nzanın bulunmaması dışında kalan sebeplerle iptaline ilişkindir.

Birinci fıkra, evlât ediıunc işleminin esasa ilişkin noksanlıklardan biriyle sakatlanmış olması hâlinde, Cumhuriyet savcısı veya her ilgili tarafından evlâtlık işleminin kaldırılmasının istenebileceğini hükme bağlamaktadır.

İkinci fıkraya göre ise, noksanlıkların sonradan ortadan kalkmış olması hâlinde ilişkinin kaldırılması yolu tamamen kapatılmaktadır. Buna karşılık sadece usule ilişkin - 1 2 2- noksanlıklar devam etmekle birlikte bunlara dayanarak ilişkinin kaldmlması yoluna gitme, evlâtlığın menfaatini ağır biçimde zedelemeyecekse bu yola gidilebilinecektir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 318 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 269a

E. İptal / I. Nedenleri / 2. Diğer eksiklikler

1 Evlat edinme başka ağır eksikliklerle malulse, menfaati bulunan herkes, özellikle memleket veya yerleşim yeri belediyesi de, bunu iptal ettirebilir.

2 Ancak eksiklik bu sırada giderilmişse veya yalnızca usul kurallarına ilişkinse, iptal davası açılamaz.

Özgün metin (Almanca)

1 Leidet die Adoption an anderen schwerwiegenden Mängeln, so kann jedermann, der ein Interesse hat, namentlich auch die Heimat- oder Wohnsitzgemeinde, sie anfechten.

2 Die Anfechtung ist jedoch ausgeschlossen, wenn der Mangel inzwischen behoben ist oder ausschliesslich Verfahrensvorschriften betrifft.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 319

II. Hak düşürücü süre

1 değişiklik

Dava hakkı, evlâtlık ilişkisinin kaldırılması sebebinin öğrenilmesinden başlayarak bir yıl (…)[23] geçmekle düşer.

Madde gerekçesi

İptal davasının tâbi olduğu hak düşürücü süreleri düzenleyen bu madde, İsviçre Medenî Kanununun 269b maddesinden aynen alınmıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 319 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 269b

E. İptal / II. Dava süresi

Dava, iptal nedeninin öğrenilmesinden başlayarak altı ay içinde ve her hâlde evlat edinmeden başlayarak iki yıl içinde açılmalıdır.

Özgün metin (Almanca)

Die Klage ist binnen sechs Monaten seit Entdeckung des Anfechtungsgrundes und in jedem Falle binnen zwei Jahren seit der Adoption zu erheben.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

F. Evlâtlık işlemlerinde aracılık

Madde 320

Küçüklerin evlât edinilmesine ilişkin aracılık faaliyetleri, ancak Cumhurbaşkanınca yetki verilen kurum ve kuruluşlarca yapılır.

Aracılık faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin hususlar Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.

Madde gerekçesi

Evlât edinme işlemlerinde aracılık faaliyetlerini düzenleyen bu madde, bazı gerekli değişiklikler dışında, İsviçre Medenî Kanununun 269c maddesinden alınmıştır.

İkinci fıkrada ise, aracılık faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin kuralların tüzükle düzenleneceği hükme bağlanmıştır.

Maddeye göre Devlet, küçüklerin evlât edinilmesine ilişkin aracılık faaliyetlerini bizzat kendi kurumlan aracılığı ile yerine getirecektir.

BESİNCİ AYIRIM SOYBAGININ HÜKÜMLERİ Yürürlükteki Kanunun 259 ilâ 261 inci maddelerinin yer aldığı "Nesep Sıhhatinin Hükümleri" başlıklı Faslını karşılayan bu Ayınmda soybağımn genel hükümleri düzenlenmektedir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 320 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 269c

F. Evlat edinilecek çocukların aracılık yoluyla yerleştirilmesi

1 Federasyon, çocukların evlat edinilmek üzere aracılık yoluyla yerleştirilmesi üzerinde gözetim uygular.

2 Bu aracılığı meslek olarak veya mesleğiyle bağlantılı olarak yürüten kimse izin almak zorundadır; çocuk koruma makamı tarafından yapılan aracılık saklı kalır.[334]

3 Federal Konsey uygulama hükümlerini çıkarır ve ileride evlat edinilmek üzere çocukların bakımına alınmasında yetkili kantonal makamın, izin koşullarının araştırılmasına ve gözetime katılımını düzenler.

4 …[335]

Özgün metin (Almanca)

1 Der Bund übt die Aufsicht über die Vermittlung von Kindern zur Adoption aus.

2 Wer diese Vermittlung berufsmässig oder im Zusammenhang mit seinem Beruf betreibt, bedarf einer Bewilligung; die Vermittlung durch die Kindesschutzbehörde bleibt vorbehalten.[334]

3 Der Bundesrat erlässt die Ausführungsbestimmungen und regelt die Mitwirkung der für die Aufnahme von Kindern zum Zweck späterer Adoption zuständigen kantonalen Behörde bei der Abklärung der Bewilligungsvoraussetzungen und bei der Aufsicht.

4 …[335]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Beşinci Ayırım

Soybağının Hükümleri

A. Soyadı

Madde 3211 değişiklik

Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; (…)[25] soyadını taşır. Ancak, ana önceki evliliğinden dolayı çifte soyadı taşıyorsa çocuk onun bekârlık soyadını taşır.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 259 uncu maddesini karşılamaktadır.

Madde, îsviçre Medenî Kanununun (birinci fıkrası 1978 tarihinde yürürlüğe giren 1976 tarihli, ikinci fıkrası ise 1988 tarihinde yürürlüğe giren 1984 tarihli kanunlarla düzenlenen) 270 inci maddesinden alınmıştır.

Maddeye göre çocuk, ana ve baba birbirleriyle evli ise ailenin, birbirleriyle evli değilse yani çocuk yasal olmayan bir birleşme sonucunda dünyaya gelmişse ananın soyadını taşır. Baba ile çocuk arasında tanıma ve babalık hükmü ile soybağı kurulduğu hâlde dahi çocuk ananın soyadını alacaktır. Bu durumda, eğer ana önceki evliliğinden dolayı çifte soyadı taşıyorsa, çocuk ananın bekârlık yani ilk (kızlık) soyadını alır.

Fakat, ana ve babanın birbirleriyle evli olmamalan hâlinde çocuğun ananın soyadını taşıyacağı yolundaki hükmün, ana ve babası evli olan çocuğun ana ve babasının evliliğinin sonradan sona ermesi hâlini kapsamadığına dikkat edilmesi gerekir. Başka bir ifadeyle, evliliğin sona ermesi, çocuğun soyadının değişmesine yol açmaz.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 321 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1616

Ana babanın evlilik soyadı taşıması halinde doğum soyadı

Çocuk, ana babasının evlilik soyadını doğum soyadı olarak alır.

Özgün metin (Almanca)

Das Kind erhält den Ehenamen seiner Eltern als Geburtsnamen.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 270

A. Ad / I. Evli ana babanın çocuğu

1 Ana baba birbiriyle evli olup farklı adlar taşıyorsa, çocuk, evlenirken müşterek çocuklarının adı olarak belirledikleri bekârlık adlarından birini alır.

2 Ana baba, ilk çocuğun doğumundan itibaren bir yıl içinde birlikte, çocuğun diğer ebeveynin bekârlık adını taşımasını isteyebilir.

3 Ana baba ortak bir aile adı taşıyorsa, çocuk bu adı alır.

Özgün metin (Almanca)

1 Sind die Eltern miteinander verheiratet und tragen sie verschiedene Namen, so erhält das Kind denjenigen ihrer Ledignamen, den sie bei der Eheschliessung zum Namen ihrer gemeinsamen Kinder bestimmt haben.

2 Die Eltern können innerhalb eines Jahres seit der Geburt des ersten Kindes gemeinsam verlangen, dass das Kind den Ledignamen des andern Elternteils trägt.

3 Tragen die Eltern einen gemeinsamen Familiennamen, so erhält das Kind diesen Namen.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

B. Karşılıklı yükümlülükler

Madde 322

Ana, baba ve çocuk, ailenin huzur ve bütünlüğünün gerektirdiği şekilde birbirlerine yardım etmek, saygı ve anlayış göstermek ve aile onurunu gözetmekle yükümlüdürler.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 260 mcı ve İsviçre Medenî Kanununun 272 nci maddelerini karşılayan bu madde, ana, baba ve çocuğun karşılıklı hak ve yükümlülüklerini düzenlemektedir. Madde, yürürlükteki metae göre daha an bir Türkçe ve daha kapsamlı bir ifadeyle yeni baştan kaleme alınmıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 322 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1618

Yardım ve gözetim yükümlülüğü

Ana-baba ve çocuklar birbirlerine yardım etmek ve birbirlerini gözetmekle yükümlüdür.

Özgün metin (Almanca)

Eltern und Kinder sind einander Beistand und Rücksicht schuldig.

Eşleşme metin benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 272

C. Yardımlaşma ve birliktelik

Ana baba ile çocuklar, birlik yararının gerektirdiği her türlü yardımı, saygı ve özeni birbirlerine göstermekle yükümlüdür.

Özgün metin (Almanca)

Eltern und Kinder sind einander allen Beistand, alle Rücksicht und Achtung schuldig, die das Wohl der Gemeinschaft erfordert.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

C. Çocuk ile kişisel ilişki

I. Ana ve baba ile

Madde 323

1. Kural

Ana ve babadan her biri, velâyeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir.

Madde gerekçesi

Madde yürürlükteki Kanunda mevcut değildir; isviçre Medenî Kanununun 273 üncü maddesinden alınmıştır.

- 1 23 — Maddede, ana ve babanın, velayetleri altında bulunmayan veya kendilerine bırakılmayan çocuk ile uygun bir biçimde kişisel ilişki kurulmasmı isteme hakkına sahip oldukları şeklindeki doğal ilke, açık bir Medenî Kanun hükmü olarak kaleme alınmıştır.

Maddede, çocuğun ana ve babaya bırakılmamış olmasıyla kastedilen, esasen velayet hakkı ana ve babadan alınmamakla (nezedilmemelde) birlikte, çocuğun başka bir kimsenin koruma (himaye) ve gözetimine bırakılmış olmasıdır ki, bu husus Kanunun 347 nci maddesinde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Diğer taraftan, bu madde, bir bakıma 182 nci maddede düzenlenen, boşanan eşlerden velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişki kurma haklanın da dayanağıdır. 182 nci madde hükmü ise, boşanma hâlinde, velayet hakkmm kullanılmasının hangi eşe bırakılacağının ve boşanan eşin (veya, çocuk vesayet altında ise, eşlerin) çocuk ile kişisel ilişki kurma hakkmm nasıl kullanılacağının hâkim tarafından kararlaştırılmasına ilişkindir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 323 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 273

D Kişisel ilişki / I Ana baba ve çocuklar / 1 İlke

1 Velâyeti veya bakım ve gözetimi kendisine ait olmayan ana veya baba ile küçük çocuk, karşılıklı olarak uygun bir kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir.[344]

2 Kişisel ilişkinin kullanılması veya kullanılmaması çocuğun yararına aykırı düşerse ya da başka sebeplerle bir uyarı veya talimat gerekli görülürse, çocuk koruma makamı ana babayı, bakım aile bireylerini veya çocuğu uyarabilir ve onlara talimat verebilir.

3 Ana veya baba, kişisel ilişki hakkının düzenlenmesini isteyebilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Eltern, denen die elterliche Sorge oder Obhut nicht zusteht, und das minderjährige Kind haben gegenseitig Anspruch auf angemessenen persönlichen Verkehr.[344]

2 Die Kindesschutzbehörde kann Eltern, Pflegeeltern oder das Kind ermahnen und ihnen Weisungen erteilen, wenn sich die Ausübung oder Nichtausübung des persönlichen Verkehrs für das Kind nachteilig auswirkt oder wenn eine Ermahnung oder eine Weisung aus anderen Gründen geboten ist.

3 Der Vater oder die Mutter können verlangen, dass ihr Anspruch auf persönlichen Verkehr geregelt wird.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 324

2. Sınırları

Ana ve babadan her biri, diğerinin çocuk ile kişisel ilişkisini zedelemekten, çocuğun eğitilmesi ve yetiştirilmesini engellemekten kaçınmakla yükümlüdür.

Kişisel ilişki sebebiyle çocuğun huzuru tehlikeye girer veya ana ve baba bu haklarını birinci fıkrada öngörülen yükümlülüklerine aykırı olarak kullanırlar veya çocuk ile ciddî olarak ilgilenmezler ya da diğer önemli sebepler varsa, kişisel ilişki kurma hakkı reddedilebilir veya kendilerinden alınabilir.

(Ek üçüncü fıkra:24/11/2021-7343/38 md.) Velayet kendisine bırakılan ana veya baba, kişisel ilişki düzenlemesinin gereklerini yerine getirmezse çocuğun menfaatine aykırı olmamak kaydıyla velayet değiştirilebilir. Bu husus kişisel ilişki kurulmasına dair kararda taraflara ihtar edilir.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunda bulunmayan ve İsviçre Medenî Kanununun 274 üncü maddesinin ilk iki fıkrasını örnek alan bu maddede, ana ve babanın çocuk ile bir önceki madde gereğince kurabilecekleri kişisel ilişkilerinin sınırları belirlenmiştir.

Birinci fıkraya göre, ana ve babadan her biri çocuğun diğeri ile kişisel ilişkisini zedelemekten ve çocuğun eğitilmesini ve yetiştirilmesini engellemekten kaçınmak zorundadır.

İkinci fikrada ise, ana ve babanın çocuk iİe kişisel ilişki kurma taleplerinin reddedilebileceği veya bu hakkın ellerinden alınabileceği hâller sayılmaktadır. Buna göre, kişisel ilişki sebebiyle çocuğun huzurunun tehlikeye girmesi, ana ve babanın bu haklarını birinci fıkrada öngörülen yükümlülüklerine aykın olarak kullanmaları veya çocuk ile ciddî olarak ilgilenmemeleri yahut başka önemli sebeplerin varlığı hâlinde, kişisel ilişki kurma talebi reddedilebilir ya da kişisel ilişki kurma hakkı ana ve babadan alınabilir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 324 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1684

Çocuğun ana baba ile kişisel ilişkisi

(1) Çocuğun her bir ana veya baba ile kişisel ilişki kurma hakkı vardır; her bir ana veya baba çocukla kişisel ilişki kurmakla yükümlü ve bu hakka sahiptir.

(2) Ana baba, çocuğun diğer ana veya baba ile ilişkisini zedeleyen veya eğitimini güçleştiren her türlü davranıştan kaçınmakla yükümlüdür. Çocuğun başka bir kişinin gözetimi altında bulunması hâlinde de aynı hüküm uygulanır.

(3) Aile mahkemesi, kişisel ilişki kurma hakkının kapsamı hakkında karar verebilir ve bunun kullanılmasını, üçüncü kişilere karşı da olmak üzere, daha ayrıntılı biçimde düzenleyebilir. Mahkeme, ilgilileri 2 nci fıkrada düzenlenen yükümlülüğü yerine getirmeye emirlerle yönlendirebilir. 2 nci fıkradaki yükümlülüğün sürekli veya tekrarlanan şekilde önemli ölçüde ihlal edilmesi hâlinde, aile mahkemesi kişisel ilişkinin yürütülmesi için bir kayyımlık da tesis edebilir (kişisel ilişki kayyımlığı). Kişisel ilişki kayyımlığı, kişisel ilişkinin gerçekleştirilmesi amacıyla çocuğun teslimini isteme ve kişisel ilişki süresince çocuğun ikametini belirleme hakkını kapsar. Bu tedbir süreye bağlanır. Kişisel ilişki kayyımının giderlerinin karşılanması ve ücretlendirilmesi hakkında, Aile Hukuku Davaları ve Çekişmesiz Yargı İşleri Usulü Hakkında Kanun'un 277 nci maddesi, gerektiğinde Vasi ve Yasal Danışman Ücreti Hakkında Kanun'un 17 nci maddesiyle birlikte, kıyasen uygulanır.

(4) Aile mahkemesi, çocuğun yararı için gerekli olduğu ölçüde, kişisel ilişki kurma hakkını veya daha önceki kararların icrasını sınırlandırabilir ya da kaldırabilir. Kişisel ilişki kurma hakkını veya bunun icrasını uzun süreli ya da sürekli olarak sınırlandıran veya kaldıran bir karar, ancak aksi takdirde çocuğun yararının tehlikeye düşecek olması hâlinde verilebilir. Aile mahkemesi özellikle, kişisel ilişkinin ancak buna katılmaya hazır üçüncü bir kişinin hazır bulunması şartıyla gerçekleştirilebileceğine karar verebilir. Üçüncü kişi olarak bir gençlik yardımı kurumu veya bir dernek de görevlendirilebilir; bu durumda görevi hangi kişinin yerine getireceğini bu kurum veya dernek belirler.

Özgün metin (Almanca)

(1) Das Kind hat das Recht auf Umgang mit jedem Elternteil; jeder Elternteil ist zum Umgang mit dem Kind verpflichtet und berechtigt.

(2) Die Eltern haben alles zu unterlassen, was das Verhältnis des Kindes zum jeweils anderen Elternteil beeinträchtigt oder die Erziehung erschwert. Entsprechendes gilt, wenn sich das Kind in der Obhut einer anderen Person befindet.

(3) Das Familiengericht kann über den Umfang des Umgangsrechts entscheiden und seine Ausübung, auch gegenüber Dritten, näher regeln. Es kann die Beteiligten durch Anordnungen zur Erfüllung der in Absatz 2 geregelten Pflicht anhalten. Wird die Pflicht nach Absatz 2 dauerhaft oder wiederholt erheblich verletzt, kann das Familiengericht auch eine Pflegschaft für die Durchführung des Umgangs anordnen (Umgangspflegschaft). Die Umgangspflegschaft umfasst das Recht, die Herausgabe des Kindes zur Durchführung des Umgangs zu verlangen und für die Dauer des Umgangs dessen Aufenthalt zu bestimmen. Die Anordnung ist zu befristen. Für den Ersatz von Aufwendungen und die Vergütung des Umgangspflegers gilt § 277 des Gesetzes über das Verfahren in Familiensachen und in den Angelegenheiten der freiwilligen Gerichtsbarkeit, auch in Verbindung mit § 17 des Vormünder- und Betreuervergütungsgesetzes, entsprechend.

(4) Das Familiengericht kann das Umgangsrecht oder den Vollzug früherer Entscheidungen über das Umgangsrecht einschränken oder ausschließen, soweit dies zum Wohl des Kindes erforderlich ist. Eine Entscheidung, die das Umgangsrecht oder seinen Vollzug für längere Zeit oder auf Dauer einschränkt oder ausschließt, kann nur ergehen, wenn andernfalls das Wohl des Kindes gefährdet wäre. Das Familiengericht kann insbesondere anordnen, dass der Umgang nur stattfinden darf, wenn ein mitwirkungsbereiter Dritter anwesend ist. Dritter kann auch ein Träger der Jugendhilfe oder ein Verein sein; dieser bestimmt dann jeweils, welche Einzelperson die Aufgabe wahrnimmt.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 274

D. Kişisel ilişki / I. Ana baba ve çocuklar / 2. Sınırlar

1 Ana ve baba, çocuğun diğer ebeveynle ilişkisini zedeleyecek veya eğitici görevi üstlenen kişinin görevini güçleştirecek her şeyden kaçınmakla yükümlüdür.[346]

2 Kişisel ilişki çocuğun yararını tehlikeye düşürüyorsa, ana baba bu ilişkiyi yükümlülüklerine aykırı biçimde kullanıyorsa, çocukla ciddi biçimde ilgilenmemişlerse veya başka önemli nedenler mevcutsa, kişisel ilişki hakkı kendilerine reddedilebilir veya ellerinden alınabilir.

3 Ana baba çocuklarının evlat edinilmesine rıza göstermişse veya rızalarından vazgeçilebiliyorsa, çocuk ileride evlat edinilmek üzere yerleştirildiği anda kişisel ilişki hakkı sona erer.

Özgün metin (Almanca)

1 Der Vater und die Mutter haben alles zu unterlassen, was das Verhältnis des Kindes zum anderen Elternteil beeinträchtigt oder die Aufgabe der erziehenden Person erschwert.[346]

2 Wird das Wohl des Kindes durch den persönlichen Verkehr gefährdet, üben die Eltern ihn pflichtwidrig aus, haben sie sich nicht ernsthaft um das Kind gekümmert oder liegen andere wichtige Gründe vor, so kann ihnen das Recht auf persönlichen Verkehr verweigert oder entzogen werden.

3 Haben die Eltern der Adoption ihres Kindes zugestimmt oder kann von ihrer Zustimmung abgesehen werden, so erlischt das Recht auf persönlichen Verkehr, sobald das Kind zum Zwecke künftiger Adoption untergebracht wird.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 325

II. Üçüncü kişiler ile

Olağanüstü hâller mevcutsa, çocuğun menfaatine uygun düştüğü ölçüde çocuk ile kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkı diğer kişilere, özellikle hısımlarına da tanınabilir.

Ana ve baba için öngörülen sınırlamalar üçüncü kişiler için kıyas yoluyla uygulanır.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunda mevcut olmayan ve İsviçre Medenî Kanununun 274a maddesinden alman bu maddede, ana ve baba dışında kalan üçüncü kişilerin, özellikle de hısımların, olağanüstü sebeplerin varlığı hâlinde ve çocuğun menfaatine uygun düştüğü Ölçüde, çocuk ile kişisel ilişki kurabilecekleri hükme bağlanmaktadır. Madde, bugün sadece büyükana ve büyükbabaların torunlarıyla kişisel ilişki kurma haklan açısından bir Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararıyla sonuca bağlanmış olan bir sorunu, üçüncü kişilerin çocuk ile kişisel ilişki kurmaları için gerekli olan koşullan da belirten bir Medenî Kanun hükmüyle açıklığa kavuşturmak amacım taşımaktadır.

İkinci fikrada, ana ve babanın çocuk ile kişisel ilişki kurma haklanyla ilgili sınırlamaların burada da kıyas yoluyla uygulanacağı belirtilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 325 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 274a

D. Kişisel ilişki / II. Üçüncü kişiler

1 Olağanüstü durumların varlığı halinde, çocuğun yararına olmak kaydıyla kişisel ilişki hakkı başka kişilere, özellikle hısımlara da tanınabilir.

2 Ana ve baba için geçerli olan ziyaret hakkının sınırlamaları burada da kıyasen uygulanır.

Özgün metin (Almanca)

1 Liegen ausserordentliche Umstände vor, so kann der Anspruch auf persönlichen Verkehr auch andern Personen, insbesondere Verwandten, eingeräumt werden, sofern dies dem Wohle des Kindes dient.

2 Die für die Eltern aufgestellten Schranken des Besuchsrechtes gelten sinngemäss.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 326

III. Yetki

Kişisel ilişki kurulmasıyla ilgili bütün düzenlemelerde çocuğun oturduğu yer mahkemesi de yetkilidir.

Boşanmaya ve evlilik birliğinin korunmasına ilişkin yetki kuralları saklıdır.

Çocuk ile kişisel ilişkiye yönelik bir düzenleme yapılıncaya kadar, velâyet hakkına sahip veya çocuk kendisine bırakılmış kişinin rızası dışında kişisel ilişki kurulamaz.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 275 inci maddesinden alınmıştır.

- 1 2 4- Birinci fıkrada, ana ve babamn yahut üçüncü kişilerin çocuk ile kişisel ilişki kurmasıyla ilgili düzenlemeleri yapacak yetkili mahkeme belirlenmekte, ikinci fıkrada boşanmaya ve evlilik birliğinin korunmasına ilişkin yetki kurallarının sakh olduğu belirtilmektedir.

Son fıkrada ise, çocuk velayetleri altında bulunmayan veya çocuk kendisine bırakılmamış olan ana ve/veya babamn yahut üçüncü kişilerin çocuk ile kişisel ilişki kurmalarına ilişkin mahkemece bir düzenleme yapılıncaya kadar, bu kişisel ilişkinin, ancak velayet hakkına sahip ana ve/veya babamn yahut çocuk kendisine bırakılmış olan kişinin rızasıyla kurulabileceği hükme bağlanmaktadır. Böylece örneğin çocuğun hısımları, mahkemece bir karar verilinceye kadar, velayet hakkına sahip ana ve babamn nzası olmadıkça veya babadan velayet alınmışsa (nezedilmişse) ve velayet anada ise, ananın nzası olmadıkça ve mahkemece düzenleme yapılıncaya kadar baba, ananın nzası olmadıkça yahut çocuğun koruma ve gözetimi bir başka kimseye bırakılmışsa, mahkemece düzenleme yapılmcaya kadar, ana ve baba, çocuk kendisine bırakılan bu kişinin nzası olmadıkça, çocuk ile kişisel ilişki kuramayacaklardır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 326 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 275

D Kişisel ilişki / III Yetki

1 Kişisel ilişkiye dair düzenlemeler bakımından, çocuğun yerleşim yerindeki çocuk koruma makamı yetkilidir; bu makam çocuk koruma önlemleri almışsa veya alacaksa, çocuğun bulunduğu yerdeki makam yetkilidir.

2 Mahkeme, evliliğin boşanmasına ve evlilik birliğinin korunmasına ilişkin hükümler uyarınca velâyeti, bakım ve gözetimi veya nafaka katkı payını düzenlerse, kişisel ilişkiyi de düzenler.[349]

3 Ana ve babanın kişisel ilişki hakkına dair henüz bir düzenleme yapılmamışsa, kişisel ilişki, velâyeti veya bakım ve gözetimi kendisine ait olan kişinin isteği dışında kullanılamaz.

Özgün metin (Almanca)

1 Für Anordnungen über den persönlichen Verkehr ist die Kindesschutzbehörde am Wohnsitz des Kindes zuständig und, sofern sie Kindesschutzmassnahmen getroffen hat oder trifft, diejenige an seinem Aufenthaltsort.

2 Regelt das Gericht nach den Bestimmungen über die Ehescheidung und den Schutz der ehelichen Gemeinschaft die elterliche Sorge, die Obhut oder den Unterhaltsbeitrag, so regelt es auch den persönlichen Verkehr.[349]

3 Bestehen noch keine Anordnungen über den Anspruch von Vater und Mutter, so kann der persönliche Verkehr nicht gegen den Willen der Person ausgeübt werden, welcher die elterliche Sorge oder Obhut zusteht.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

D. Çocukların bakım ve eğitim giderlerini karşılama

Madde 327

I. Kapsamı

Çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır.

Ana ve baba, yoksul oldukları veya çocuğun özel durumu olağanüstü harcamalar yapılmasını gerektirdiği takdirde ya da olağan dışı herhangi bir sebebin varlığı hâlinde, hâkimin izniyle çocuğun mallarından onun bakım ve eğitimine yetecek belli bir miktar sarfedebilirler.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 261 inci maddesini karşılamaktadır.

Madde 1984 tarihli Öntasarının 247 nci maddesinden bazı değişikliklerle ve daha an bir Türkçeyle iki fıkra hâlinde yeniden kaleme alınmıştır. Esaslı bir hüküm değişikliği yoktur.

Bu maddede düzenlenen, ana ve babamn çocuklarına bakma, onu koruma ve eğitme ödevlerinin velayet hakkından bağımsız olduğu açıktır. Yani velayet hakkı kendisinden alınmış olsa dahi onların bu ödevleri yine de devam edecektir. Maddede, yürürlükteki hukukta olduğu gibi, bir tabiî hukuk kuralının pozitif hukuk kuralı hâline getirilmiş olması söz konusudur.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 327 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 320

C. Çocuğun malvarlığının tüketilmesi

1 Tazminatlar, zarar giderimleri ve benzeri edimler, çocuğun bakımı için mevcut ihtiyaçlara uygun olarak kısımlar halinde harcanabilir.

2 Bakım, eğitim veya öğrenim giderlerinin karşılanması için gerekli olduğu takdirde, çocuk koruma makamı ana ve babaya, çocuğun geri kalan malvarlığından da belirli tutarların harcanmasına izin verebilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Abfindungen, Schadenersatz und ähnliche Leistungen dürfen in Teilbeträgen entsprechend den laufenden Bedürfnissen für den Unterhalt des Kindes verbraucht werden.

2 Erweist es sich für die Bestreitung der Kosten des Unterhalts, der Erziehung oder der Ausbildung als notwendig, so kann die Kindesschutzbehörde den Eltern gestatten, auch das übrige Kindesvermögen in bestimmten Beträgen anzugreifen.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 328

II. Süresi

Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder.

Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunda bu maddeyi karşılayan bir hüküm yoktur.

Maddenin yazımında, İsviçre Medenî Kanununun 277 nci maddesini göz önünde tutan 1984 tarihli Öntasarmın 248 inci maddesi örnek alınmıştır.

Birinci fikra, ana ve babanın bakım borcunun çocuğun ergin olmasma kadar devam edeceği kuralını koymaktadır. Ancak ikinci fıkraya göre, çocuk ergin olmuş olsa bile, bakım borcu, çocuğun eğitiminin sona ermesine kadar, ana ve babadan durum ve koşullara göre beklenebilecek ölçüde olmak üzere devam edebilir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 328 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 277

B. Süre

1 Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun erginliğine kadar sürer.[358]

2 Çocuk bu tarihte henüz uygun bir öğrenim görmemişse, ana ve baba, tüm koşullar dikkate alındığında kendilerinden beklenebildiği ölçüde, çocuğun uygun öğrenimini olağan şekilde tamamlayabileceği zamana kadar bakım borcunu ifa etmekle yükümlüdür.[359]

Özgün metin (Almanca)

1 Die Unterhaltspflicht der Eltern dauert bis zur Volljährigkeit des Kindes.[358]

2 Hat es dann noch keine angemessene Ausbildung, so haben die Eltern, soweit es ihnen nach den gesamten Umständen zugemutet werden darf, für seinen Unterhalt aufzukommen, bis eine entsprechende Ausbildung ordentlicherweise abgeschlossen werden kann.[359]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 329

III. Dava hakkı

Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir.

Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçük için gereken hâllerde nafaka davası, atanacak kayyım veya vasi tarafından da açılabilir.

Ayırt etme gücüne sahip olan küçük de nafaka davası açabilir.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kamında bu maddeyi karşılayan bir hüküm yoktur.

Madde, günümüz diline uygun olarak bazı değişiklikler yapılmak suretiyle 1984 tarihli öntasarmın 249 uncu maddesinden alınmıştır.

Birinci ve ikinci fıkralarda, uygulamadaki duraksamalan da gidermek üzere, küçüğe fiilen bakan ana veya babanm diğerine karşı çocuk adma nafaka davası açabileceği düzenlenmiş ve ayırt etme gücüne sahip olmayan küçük için, gereken hâllerde ana ve babaya karşı nafaka davasının kayyım ya da varsa vasi tarafından açabileceği belirtilmiştir.

Üçüncü fıkrada ise, ayırt etme gücüne sahip küçüğün de herhangi bir izne tâbi olmadan tek basma nafaka davası açabileceği hükme bağlanmaktadır. Çünkü ayırt - 1 2 5- etme gücüne sahip küçüğün nafaka istemesi kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hakkın kullanılması niteliğindedir ve küçük için önemli bir malî külfete de yol açmaz.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 329 gerekçesi

Madde 330

IV. Nafaka miktarının takdiri

Nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir. Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur.

Nafaka her ay peşin olarak ödenir.

Hâkim istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunda bu maddeyi karşılayan bir hüküm yoktur.

Maddede İsviçre Medenî Kanununun 285 inci maddesinin birinci fıkrasından etkilenen 1984 tarihli Öntasarının 250 nci maddesi örnek alınmıştır. Birinci fıkrada, nafakanın belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar düzenlenmiş; ikinci fıkrada ise, belirlenecek nafakanm her ay peşin olarak ödeneceği belirtilmiştir. Üçüncü fıkrada da, hâkimin istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanm gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ödenmesi gereken miktarı belirleyebileceği öngörülmüştür.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 330 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 285

D. Dava / IV. Nafaka katkısının belirlenmesi / 1. Ana babanın katkısı

1 Nafaka katkısı, çocuğun ihtiyaçlarına, ana babanın yaşam düzeyine ve gücüne uygun olmalıdır; bu belirlemede çocuğun malvarlığı ve gelirleri de göz önünde tutulur.

2 Nafaka katkısı, çocuğun ana baba veya üçüncü kişiler tarafından bakımının güvence altına alınmasına da hizmet eder.

3 Nafaka katkısı peşin olarak ödenir. Ödeme vadelerini mahkeme belirler.

Özgün metin (Almanca)

1 Der Unterhaltsbeitrag soll den Bedürfnissen des Kindes sowie der Lebensstellung und Leistungsfähigkeit der Eltern entsprechen; dabei sind das Vermögen und die Einkünfte des Kindes zu berücksichtigen.

2 Der Unterhaltsbeitrag dient auch der Gewährleistung der Betreuung des Kindes durch die Eltern oder Dritte.

3 Er ist zum Voraus zu entrichten. Das Gericht setzt die Zahlungstermine fest.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 331

V. Durumun değişmesi

Durumun değişmesi hâlinde hâkim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler veya nafakayı kaldırır.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunda bulunmayan bu hüküm de 1984 tarihli Öntasarının 251 inci maddesinden alınmıştır. Maddede, çocuğun ihtiyaçlarında veya ana ve babanın ödeme gücünde veya benzeri hayat koşullarının değişmesi hâlinde, hâkim tarafmdan nafaka miktarmın yeniden belirlenmesi veya nafakanm tamamen kaldırılması olanağı düzenlenmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 331 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 286

D. Dava / V. Koşulların değişmesi / 1. Genel olarak

1 Mahkeme, çocuğun ihtiyaçlarında, ana babanın gücünde veya yaşam giderlerinde belirli değişiklikler olması hâlinde nafaka katkısının kendiliğinden artacağını veya azalacağını kararlaştırabilir.

2 Koşullarda önemli bir değişiklik olması hâlinde mahkeme, ana babadan birinin veya çocuğun istemi üzerine nafaka katkısını yeniden belirler veya kaldırır.

3 Çocuğun öngörülemeyen olağanüstü ihtiyaçları bulunması hâlinde mahkeme, ana babayı özel bir katkı ödemekle yükümlü kılabilir.[369]

Özgün metin (Almanca)

1 Das Gericht kann anordnen, dass der Unterhaltsbeitrag sich bei bestimmten Veränderungen der Bedürfnisse des Kindes oder der Leistungsfähigkeit der Eltern oder der Lebenskosten ohne weiteres erhöht oder vermindert.

2 Bei erheblicher Veränderung der Verhältnisse setzt das Gericht den Unterhaltsbeitrag auf Antrag eines Elternteils oder des Kindes neu fest oder hebt ihn auf.

3 Bei nicht vorhergesehenen ausserordentlichen Bedürfnissen des Kindes kann das Gericht die Eltern zur Leistung eines besonderen Beitrags verpflichten.[369]

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

VI. Geçici önlemler

Madde 332

1. Genel olarak

Nafaka davası açılınca hâkim, davacının istemi üzerine dava süresince gerekli olan önlemleri alır.

Soybağı tespit edilirse, davalının, uygun nafaka miktarını depo etmesine veya geçici olarak ödemesine karar verilebilir.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunda bulunmayan ve nafaka davasmda geçici önlem alınabilmesi olanağım genel olarak düzenleyen bu madde, İsviçre Medenî Kanununun 281 inci maddesinin ilk iki fıkrasından alınmıştır. Birinci fıkra, hâkimin nafaka davası süresince gerekli olan önlemleri alabileceğini hükme bağlamaktadır.

Ancak hâkim, bu önlemleri kendiliğinden değil, davacının istemi üzerine alabilir.

İkinci fıkrada ise, hâkimin, soybağmın tespiti hâlinde, davalıyı uygun nafaka miktarını depo etmeye veya geçici olarak ödemeye mahkûm edebileceği hükme bağlanmıştır.

İkinci fıkrada düzenlenen de bir geçici önlemdir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 332 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 281

Bu madde İsviçre Medeni Kanunu'nda sonradan yürürlükten kaldırılmıştır; kaynakta güncel metni bulunmamaktadır.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 333

2. Babalığın tespitinden önce

Babalık davası ile birlikte nafaka istenir ve hâkim, babalık olasılığını kuvvetli bulursa, hükümden önce çocuğun ihtiyaçları için uygun bir nafakaya karar verebilir.

Madde gerekçesi

İsviçre Medenî Kanununun 282 ve 283 üncü maddelerinden esinlenilerek fakat onlardan farklı bir şekilde kaleme alman bu maddede, babalık davası ile birlikte nafaka istenmesi hâlinde alınacak bir geçici önlem düzenlenmektedir. Buna göre, hâkim babalık olasılığım kuvvem' bulursa, hükümden önce çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması için uygun bir nafakanm ödenmesine karar verebilecektir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 333 gerekçesi

Madde 334

VII. Güvence verilmesi

Ana ve baba nafaka yükümlülüklerini sürekli olarak ve ısrarla yerine getirmezlerse ya da kaçma hazırlığı içinde bulundukları, mallarını gelişigüzel harcadıkları veya heba ettikleri kabul edilebilirse hâkim, gelecekteki nafaka yükümlülüklerine ilişkin olarak uygun bir güvencenin sağlanmasına veya gerektiğinde diğer önlemlerin alınmasına karar verebilir.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunda bulunmayan bu madde, İsviçre Medenî Kanununun 292 nci maddesini örnek almaktadır. Maddede, ana ve babanın nafaka yükümlülüklerini ileride de yerine getirmeyeceklerine dair veri oluşturan bazı hâller sayılmakta ve bunların varlığı hâlinde hâkimin, ana ve babayı uygun bir güvence sağlamaya mahkûm edebileceği yahut başka önlemlerin alınmasına karar verebileceği hükme bağlanmaktadır. Maddeye göre, güvence sağlanmasını veya başka önlemler alınmasını gerektiren hâller, seçimlik olarak, ana ve babamn nafaka yükümlülüklerini sürekli olarak ve ısrarla yerine getirmemeleri veya kaçma hazırlığı içinde bulunduklarının anlaşılması ya da mallarını gelişigüzel harcadıklarının yahut heba ettiklerinin açıkça görülmesidir. Bu koşullardan biri kendi açısından gerçekleşmiş olan nafaka yükümlüsünden istenebilecek güvencenin veya bunun dışmda alınacak Önlemlerin ne olduğu maddede belirtilmemiş, bu hususta hâkime takdir yetkisi bırakılmıştır. Böylece, istenecek güvence aynî veya şahsî bir güvence (rehin veya kefalet) olabileceği gibi, alınacak diğer önlem de örneğin belli bir miktar paramn hâkimin göstereceği bir banka hesabma depo edilmesi olabilir.

ALTINCI AYIRIM VELAYET Bu Ayırımda, soybağının özel bir hukukî sonucu olarak "Velayet" düzenlenmiştir. Ayırım, yürürlükteki Kanunun Aile Hukuku Kitabı'ıun İkinci Kısmının Yedinci Babının Beşinci Faslım karşılamaktadır. Ayırımda yer alan maddelerin bazıları, İsviçre Medenî Kanununun 1976 tarihli değişikliğinden esinlenmiş, bazıları yürürlükteki Kanundan, bazıları ise 1984 tarihli Ûntasandan alınmıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 334 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 292

F. İfa / III. Teminat gösterilmesi

Ana babanın bakım borcunu yerine getirme yükümlülüğünü ısrarla ihmal etmesi veya kaçmaya hazırlandıklarının ya da mal varlıklarını çarçur ettiklerinin veya kaçırdıklarının kabul edilmesi halinde mahkeme, onları ileride ödenecek bakım katkıları için uygun bir teminat göstermekle yükümlü kılabilir.

Özgün metin (Almanca)

Vernachlässigen die Eltern beharrlich die Erfüllung ihrer Unterhaltspflicht, oder ist anzunehmen, dass sie Anstalten zur Flucht treffen oder ihr Vermögen verschleudern oder beiseite schaffen, so kann das Gericht sie verpflichten, für die künftigen Unterhaltsbeiträge angemessene Sicherheit zu leisten.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Altıncı Ayırım

Velâyet

A. Genel olarak

Madde 335

I. Koşullar

Ergin olmayan çocuk, ana ve babasının velâyeti altındadır. Yasal sebep olmadıkça velâyet ana ve babadan alınamaz.

Hâkim vasi atanmasına gerek görmedikçe, kısıtlanan ergin çocuklar da ana ve babanın velâyeti altında kalırlar.

Madde gerekçesi

Ergin olmayan çocuğun velayet hakkının ana ve babaya ait olduğunu, yasal sebep olmadıkça velayetin ana ve babadan alınamayacağını ve hâkim vasi atanmasına gerek görmedikçe yani kural olarak kısıtlanan ergin çocukların bile ana ve babanın velayeti altında olacağını düzenleyen bu hüküm, yürürlükteki Kanunun 262 nci maddesinden sadeleştirilmek suretiyle alınmıştır. Hüküm değişikliği yoktur.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 335 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 296

A. İlkeler

1 Velâyet, çocuğun yararına hizmet eder.

2 Çocuklar, ergin oluncaya kadar ana ve babanın ortak velâyeti altındadır.

3 Ergin olmayan ana babaya ve kapsamlı kayyımlık altındaki ana babaya velâyet hakkı tanınmaz. Ana baba ergin olduğunda velâyet kendilerine geçer. Kapsamlı kayyımlık kaldırıldığında, çocuk koruma makamı çocuğun yararına uygun olarak velâyetin kime verileceğine karar verir.

Özgün metin (Almanca)

1 Die elterliche Sorge dient dem Wohl des Kindes.

2 Die Kinder stehen, solange sie minderjährig sind, unter der gemeinsamen elterlichen Sorge von Vater und Mutter.

3 Minderjährigen Eltern sowie Eltern unter umfassender Beistandschaft steht keine elterliche Sorge zu. Werden die Eltern volljährig, so kommt ihnen die elterliche Sorge zu. Wird die umfassende Beistandschaft aufgehoben, so entscheidet die Kindesschutzbehörde entsprechend dem Kindeswohl über die Zuteilung der elterlichen Sorge.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 336

II. Ana ve baba evli ise

Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velâyeti birlikte kullanırlar.

Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hâli gerçekleşmişse hâkim, velâyeti eşlerden birine verebilir.

Velâyet, ana ve babadan birinin ölümü hâlinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 297 nci maddesinden aynen alınmıştır.

Birinci fıkrada, evlilik devam ettiği sürece ana ve babanın velayeti birlikte kullanacakları şeklinde yürürlükteki Kanunun 263 üncü maddesinin birinci cümlesinde dile getirilen kural korunmuştur. Ancak yürürlükteki metnin ikinci cümlesindeki "Anlaşamazlarsa, babanın reyi muteberdir" hükmü, kadın erkek eşitliğine aykın bulunduğu için, maddeye alınmamıştır.

İkinci fıkrada,' eşlerin ortak yaşamlarına fiilen son verilmesi veya ayrılık hâlinin gerçekleşmesi durumunda, velayetin kime verileceğinin hâkim kararıyla belirleneceği hükme bağlanmıştır.

Üçüncü fıkrada ise, ana ve babadan birinin ölümü hâlinde velayetin sağ kalana, boşanma hâlinde ise çocuk kendisine bırakılan tarafa ait olduğu düzenlenmektedir.

Fıkra, esasen, yürürlükteki Kanunun 264 üncü maddesinin birinci fıkrasının sadeleştirilmiş hâlidir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 336 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 297

Gerekçenin andığı bu madde İsviçre Medeni Kanunu'nda sonradan yeniden yazılmış ya da yeniden numaralanmıştır; kaynaktaki bugünkü metin Türk maddesinin karşılığı değildir.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 337

III. Ana ve baba evli değilse

Ana ve baba evli değilse velâyet anaya aittir.

Ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velâyet kendisinden alınmışsa hâkim, çocuğun menfaatine göre, vasi atar veya velâyeti babaya verir.

Madde gerekçesi

Madde İsviçre Medenî Kanununun 298 inci maddesinden alınmıştır. Maddeye göre, ana ve babanın evli olmaması hâlinde velayet kural olarak anaya ait olmakla birlikte; eğer ana ölmüşse, küçükse ya da kısıtlanmışsa veya velayet anadan alınmışsa, hâkim, çocuğun menfaatine göre, velayeti ya babaya verir ya da çocuğa bir vasi atar.

- 1 2 7-

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 337 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1626a

Birbiriyle evli olmayan ana babanın velâyeti; velâyet beyanları

(1) Ana baba, çocuğun doğumunda birbiriyle evli değilse, velâyet kendilerine

1. velâyeti birlikte üstlenmek istediklerini beyan etmeleri (velâyet beyanları) hâlinde,

2. birbiriyle evlenmeleri hâlinde veya

3. aile mahkemesinin velâyeti kendilerine birlikte devretmesi ölçüsünde

birlikte ait olur.

(2) Aile mahkemesi, bir ana baba tarafının başvurusu üzerine, birinci fıkranın 3 numaralı bendi uyarınca velâyeti veya velâyetin bir bölümünü, bu devrin çocuğun yararına aykırı olmaması koşuluyla, her iki ana babaya birlikte devreder. Diğer ana baba tarafı, ortak velâyetin devrine engel olabilecek sebepler ileri sürmezse ve bu tür sebepler başka türlü de ortaya çıkmazsa, ortak velâyetin çocuğun yararına aykırı olmadığı karine olarak kabul edilir.

(3) Bunun dışında velâyet anaya aittir.

Özgün metin (Almanca)

(1) Sind die Eltern bei der Geburt des Kindes nicht miteinander verheiratet, so steht ihnen die elterliche Sorge gemeinsam zu,

1. wenn sie erklären, dass sie die Sorge gemeinsam übernehmen wollen (Sorgeerklärungen),

2. wenn sie einander heiraten oder

3. soweit ihnen das Familiengericht die elterliche Sorge gemeinsam überträgt.

(2) Das Familiengericht überträgt gemäß Absatz 1 Nummer 3 auf Antrag eines Elternteils die elterliche Sorge oder einen Teil der elterlichen Sorge beiden Eltern gemeinsam, wenn die Übertragung dem Kindeswohl nicht widerspricht. Trägt der andere Elternteil keine Gründe vor, die der Übertragung der gemeinsamen elterlichen Sorge entgegenstehen können, und sind solche Gründe auch sonst nicht ersichtlich, wird vermutet, dass die gemeinsame elterliche Sorge dem Kindeswohl nicht widerspricht.

(3) Im Übrigen hat die Mutter die elterliche Sorge.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 298

Gerekçenin andığı bu madde İsviçre Medeni Kanunu'nda sonradan yeniden yazılmış ya da yeniden numaralanmıştır; kaynaktaki bugünkü metin Türk maddesinin karşılığı değildir.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 338

IV. Üvey çocuklar

Eşler, ergin olmayan üvey çocuklarına da özen ve ilgi göstermekle yükümlüdürler.

Kendi çocuğu üzerinde velâyeti kullanan eşe diğer eş uygun bir şekilde yardımcı olur; durum ve koşullar zorunlu kıldığı ölçüde çocuğun ihtiyaçları için onu temsil eder.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunda bu maddeyi karşılayan bir hüküm yoktur.

Madde, İsviçre Medenî Kanununun 299 uncu maddesinden esinlenen 1984 tarihli ûntasarımn 254 üncü maddesinden alınmıştır. Bir kimsenin, ergin olmayan üvey çocuklarına da özen ve ilgi göstermesini, bu üvey çocuklar üzerinde velayeti kullanan eşine uygun bir şekilde yardımcı olmasını ve durumun gerektirdiği ölçüde bu çocuğun ihtiyaçları için onu temsil etmesini hükme bağlayan bu madde, bir sosyal ahlâk gerekliliğini Medenî Kanunda yer alan bir özel hukuk kuralı düzeyine çıkarmaktadır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 338 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 299

E. Üvey ana baba

Her eş, diğerinin kendi çocuklarına yönelik velâyetini kullanmasında ona uygun biçimde yardımcı olmak ve koşullar gerektirdiğinde onu temsil etmekle yükümlüdür.

Özgün metin (Almanca)

Jeder Ehegatte hat dem andern in der Ausübung der elterlichen Sorge gegenüber dessen Kindern in angemessener Weise beizustehen und ihn zu vertreten, wenn es die Umstände erfordern.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

B. Velâyetin kapsamı

Madde 339

I. Genel olarak

Ana ve baba, çocuğun bakım ve eğitimi konusunda onun menfaatini göz önünde tutarak gerekli kararları alır ve uygularlar.

Çocuk, ana ve babasının sözünü dinlemekle yükümlüdür.

Ana ve baba, olgunluğu ölçüsünde çocuğa hayatını düzenleme olanağı tanırlar; önemli konularda olabildiğince onun düşüncesini göz önünde tutarlar.

Çocuk, ana ve babasının rızası dışında evi terkedemez ve yasal sebep olmaksızın onlardan alınamaz.

Çocuğun adını ana ve babası koyar.

Madde gerekçesi

Madde kısmen yürürlükteki Kanunun 264 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarını karşılamaktadır. Yürürlükteki maddenin birinci fikrası velayetin kapsamıyla ilgili olmadığı için, bu maddeye alınmıştır.

Madde, isviçre Medenî Kanununun dört fıkralık 301 inci maddesi hükmü örnek alınmak suretiyle beş fıkra hâlinde kaleme alınmıştır.

Birinci fıkraya göre, ana ve baba çocuğun menfaatini göz önünde tutarak onun bakımı ve eğitimi hususunda karar alır ve uygularlar.

İkinci fıkra ise, içerik olarak, yürürlükteki Kanunun 264 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmüyle aynıdır.

Üçüncü fıkradaki hüküm, velayet altındaki ayırt etme gücüne sahip çocuğun kendi işlerinde olanak bulundukça söz sahibi olabilmesindeki yarar fikrine dayanmaktadır. Yürürlükteki metnin ikinci fıkrasında yer alan, beden ve akılca sakatlarla ilgili olan hüküm, bir sonraki "Eğitim" kenar başlıklı maddeye alınmıştır.

Dördüncü fıkra, yürürlükteki Kanunun 262 nci maddesinin birinci cümlesinde dile getirilen ve çocuğun yasal sebep olmadıkça ana ve babadan alınamayacağını ifade eden esas ile birlikte çocuğun da evi ana ve babasının rızası dışında terkedemeyeceğini belirtmektedir.

Beşinci fıkra, yürürlükteki Kanunun 264 üncü maddesinin son fıkrasındaki kuralı tekrar etmektedir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 339 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1626

Velayet, ilkeler

(1) Ana baba, reşit olmayan çocuk için bakma yükümlülüğüne ve hakkına sahiptir (velayet). Velayet, çocuğun şahsına ilişkin bakımı (kişi bakımı) ve çocuğun malvarlığına ilişkin bakımı (malvarlığı bakımı) kapsar.

(2) Ana baba, bakım ve eğitimde çocuğun bağımsız ve sorumluluk bilinciyle hareket etme konusundaki artan yeteneğini ve artan ihtiyacını dikkate alır. Çocuğun gelişim düzeyine uygun düştüğü ölçüde, velayete ilişkin konuları çocukla görüşür ve mutabakat sağlamaya çalışırlar.

(3) Çocuğun yararına kural olarak her iki ana baba ferdiyle kişisel ilişki dâhildir. Aynı kural, çocuğun bağ kurduğu ve bu bağların sürdürülmesi gelişimine yararlı olan diğer kişilerle kişisel ilişki için de geçerlidir.

Özgün metin (Almanca)

(1) Die Eltern haben die Pflicht und das Recht, für das minderjährige Kind zu sorgen (elterliche Sorge). Die elterliche Sorge umfasst die Sorge für die Person des Kindes (Personensorge) und das Vermögen des Kindes (Vermögenssorge).

(2) Bei der Pflege und Erziehung berücksichtigen die Eltern die wachsende Fähigkeit und das wachsende Bedürfnis des Kindes zu selbständigem verantwortungsbewusstem Handeln. Sie besprechen mit dem Kind, soweit es nach dessen Entwicklungsstand angezeigt ist, Fragen der elterlichen Sorge und streben Einvernehmen an.

(3) Zum Wohl des Kindes gehört in der Regel der Umgang mit beiden Elternteilen. Gleiches gilt für den Umgang mit anderen Personen, zu denen das Kind Bindungen besitzt, wenn ihre Aufrechterhaltung für seine Entwicklung förderlich ist.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 301

B. İçerik / I. Genel olarak

1 Ana ve baba, çocuğun yararını gözeterek onun bakım ve eğitimini yönlendirir ve kendi fiil ehliyeti saklı kalmak üzere, gerekli kararları alırlar.

1bis Çocuğa bakan ana veya baba, aşağıdaki hâllerde tek başına karar verebilir:1. konu günlük veya ivedi nitelikte ise;2. diğer ana veya babaya makul bir çabayla ulaşılamıyorsa.[404]

2 Çocuk, ana ve babasına itaat borçludur; ana ve baba, çocuğa olgunluk düzeyine uygun yaşam biçimini seçme özgürlüğü tanır ve önemli konularda, olanak ölçüsünde onun görüşünü dikkate alırlar.

3 Çocuk, ana ve babasının rızası olmaksızın aile birliğini terk edemez; çocuk hukuka aykırı olarak da onlardan koparılamaz.

4 Çocuğa adını ana ve babası verir.

Özgün metin (Almanca)

1 Die Eltern leiten im Blick auf das Wohl des Kindes seine Pflege und Erziehung und treffen unter Vorbehalt seiner eigenen Handlungsfähigkeit die nötigen Entscheidungen.

1bis Der Elternteil, der das Kind betreut, kann allein entscheiden, wenn:1. die Angelegenheit alltäglich oder dringlich ist;2. der andere Elternteil nicht mit vernünftigem Aufwand zu erreichen ist.[404]

2 Das Kind schuldet den Eltern Gehorsam; die Eltern gewähren dem Kind die seiner Reife entsprechende Freiheit der Lebensgestaltung und nehmen in wichtigen Angelegenheiten, soweit tunlich, auf seine Meinung Rücksicht.

3 Das Kind darf ohne Einwilligung der Eltern die häusliche Gemeinschaft nicht verlassen; es darf ihnen auch nicht widerrechtlich entzogen werden.

4 Die Eltern geben dem Kind den Vornamen.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 340

II. Eğitim

1 değişiklik

Ana ve baba, çocuğu olanaklarına göre eğitirler ve onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlâkî ve toplumsal gelişimini sağlar ve korurlar.

Ana ve baba çocuğa, özellikle bedensel ve zihinsel engelli olanlara, yetenek ve eğilimlerine uygun düşecek ölçüde, genel ve meslekî bir eğitim sağlarlar.[26]

Madde gerekçesi

İsviçre Medenî Kanununun 302 nci maddesinin ilk iki fıkrasını örnek alan 1984 tarihli Öntasarının 256 nci maddesinin birinci fıkradaki bazı ifade ve terim farklılıkları dışında içerik bakımından aynıdır. Maddede sadece meslekî eğitim değil, onu da kapsamak üzere, genel olarak' eğitim düzenlenmiştir. Madde, yürürlükteki Kanunun 264 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi hükmünü karşılamakla birlikte, o hükme göre daha kapsamlı ve açık bir ifadeyle kaleme alınmıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 340 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1631a

B. Eğitim ve meslek

Anne baba, eğitim ve meslek konularında özellikle çocuğun yeteneğini ve eğilimini göz önünde bulundurur. Kuşku bulunduğu takdirde bir öğretmenin veya uygun başka bir kişinin görüşü alınmalıdır.

Özgün metin (Almanca)

In Angelegenheiten der Ausbildung und des Berufs nehmen die Eltern insbesondere auf Eignung und Neigung des Kindes Rücksicht. Bestehen Zweifel, so soll der Rat eines Lehrers oder einer anderen geeigneten Person eingeholt werden.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 302

B. İçerik / III. Eğitim

1 Ana ve baba, çocuğu kendi koşullarına uygun biçimde eğitmek ve onun bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişimini desteklemek ve korumakla yükümlüdür. Özellikle çocuğu şiddet uygulamaksızın, bedensel cezalar ve diğer aşağılayıcı muamele biçimleri olmaksızın eğitmelidirler.[408]

2 Ana ve baba, çocuğa -özellikle bedensel veya zihinsel engeli olan çocuğa da- yetenekleri ve eğilimleri ölçüsünde uygun bir genel ve mesleki eğitim sağlamakla yükümlüdür.

3 Bu amaçla, uygun bir biçimde okulla ve koşulların gerektirdiği hâllerde kamusal ve hayır amaçlı gençlik yardım kuruluşlarıyla işbirliği yapmalıdırlar.

4 Kantonlar, eğitimde güçlük çeken ana, baba ve çocukların, birlikte veya ayrı ayrı danışma merkezlerine başvurabilmelerini sağlar.[409]

Özgün metin (Almanca)

1 Die Eltern haben das Kind ihren Verhältnissen entsprechend zu erziehen und seine körperliche, geistige und sittliche Entfaltung zu fördern und zu schützen. Insbesondere haben sie das Kind ohne Anwendung von Gewalt zu erziehen, namentlich ohne körperliche Bestrafungen und andere Formen erniedrigender Behandlung.[408]

2 Sie haben dem Kind, insbesondere auch dem körperlich oder geistig gebrechlichen, eine angemessene, seinen Fähigkeiten und Neigungen soweit möglich entsprechende allgemeine und berufliche Ausbildung zu verschaffen.

3 Zu diesem Zweck sollen sie in geeigneter Weise mit der Schule und, wo es die Umstände erfordern, mit der öffentlichen und gemeinnützigen Jugendhilfe zusammenarbeiten.

4 Die Kantone sorgen dafür, dass sich die Eltern und das Kind bei Schwierigkeiten in der Erziehung gemeinsam oder einzeln an Beratungsstellen wenden können. [409]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 341

III. Dinî eğitim

Çocuğun dinî eğitimini belirleme hakkı ana ve babaya aittir.

Ana ve babanın bu konudaki haklarını sınırlayacak her türlü sözleşme geçersizdir.

Ergin, dinini seçmekte özgürdür.

Madde gerekçesi

Madde 1984 tarihli öntasarının 257 nci maddesinden, ifadede bazı değişiklikler yapılmak suretiyle aynen alınmıştır ve yürürlükteki Kanunun 266 nci maddesini karşılamaktadır. Yürürlükteki metne göre bir hüküm değişikliği yoktur.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 341 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 303

B. İçerik / IV. Dinî eğitim

1 Dinî eğitim konusunda karar verme yetkisi ana ve babaya aittir.

2 Bu yetkiyi kısıtlayan bir sözleşme geçersizdir.

3 On altı yaşını doldurmuş olan çocuk, dinî inancı hakkında bağımsız olarak karar verir.

Özgün metin (Almanca)

1 Über die religiöse Erziehung verfügen die Eltern.

2 Ein Vertrag, der diese Befugnis beschränkt, ist ungültig.

3 Hat ein Kind das 16. Altersjahr zurückgelegt, so entscheidet es selbständig über sein religiöses Bekenntnis.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 342

IV. Çocuğun temsil edilmesi

Ana ve baba, velâyetleri çerçevesinde üçüncü kişilere karşı çocuklarının yasal temsilcisidirler.

İyiniyetli üçüncü kişiler, eşlerden her birinin diğerinin rızasıyla işlem yaptığını varsayabilirler.

Vesayet makamlarının iznine bağlı hususlar dışında kısıtlıların temsiline ilişkin hükümler velâyetteki temsilde de uygulanır.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 268 inci ve kısmen 269 uncu maddelerini karşılayan bu madde, İsviçre Medenî Kanununun 304 üncü maddesini örnek alan 1984 tarihli Öntasarının 259 uncu maddesinden alınmıştır.

- 1 2 8- Birinct fıkrada, yürürlükteki metne göre hüküm değişikliği yoktur.

İkinci fıkra, iyiniyetli üçüncü kişileri korumak amacıyla düzenlenmiştir.

îyiniyetli üçüncü kişilere çocuğun temsili konusunda ana ve babadan her birinin diğerinin rızasıyla hareket ettiğini varsayma olanağı tanınmıştır. Zira Kanun, velayetin kullamlmasında ana ve babanın birlikte hareket etmesi ve hiç birine üstünlük tanınmaması ilkesini benimsemiştir.

Üçüncü fıkra, yürürlükteki Kanunim 269 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesini karşılamaktadır ve çocuğun temsilini ilgilendirdiği için bu maddeye alınmıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 342 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1629

Çocuğun temsili

(1) Velâyet, çocuğun temsilini de kapsar. Ana baba çocuğu birlikte temsil eder; çocuğa karşı bir irade beyanında bulunulması gerektiğinde, bunun bir ana baba tarafına yapılması yeterlidir. Bir ana baba tarafı, velâyeti tek başına kullandığı veya kendisine § 1628 uyarınca karar yetkisi devredildiği ölçüde çocuğu tek başına temsil eder. Gecikmesinde tehlike bulunan hâllerde, her bir ana baba tarafı çocuğun yararı için gerekli tüm hukuki işlemleri yapmaya yetkilidir; diğer ana baba tarafına gecikmeksizin bilgi verilir.

(2) Baba ve ana, § 1824 uyarınca bir vasinin korunan kişiyi temsilden yasaklandığı ölçüde çocuğu temsil edemez. Çocuğa ilişkin velâyet ana babaya birlikte ait olduğunda, çocuğun bakımını üstlenen ana baba tarafı, çocuğun diğer ana baba tarafına karşı nafaka taleplerini ileri sürebilir. Aile mahkemesi, § 1789 ikinci fıkra üçüncü ve dördüncü cümle uyarınca baba ve ananın temsil yetkisini kaldırabilir; bu, babalığın tespiti için geçerli değildir.

(2a) Baba ve ana, § 1598a ikinci fıkra uyarınca yürütülen bir yargılamada çocuğu temsil edemez.

(3) Çocuğun ana babası birbiriyle evliyse veya aralarında bir yaşam ortaklığı varsa, bir ana baba tarafı, çocuğun diğer ana baba tarafına karşı nafaka taleplerini ancak kendi adına ileri sürebilir; şu hâllerde:

1. ana baba ayrı yaşıyorsa veya

2. Aile Hukuku Usulü ve Çekişmesiz Yargı İşlerine İlişkin Kanunun § 269 birinci fıkra 1 veya 2 numaralı bendi anlamında bir boşanma davası veya yaşam ortaklığı davası aralarında derdest ise.

Bir ana baba tarafının elde ettiği mahkeme kararı ve ana baba arasında yapılan mahkeme sulhu, çocuk lehine ve aleyhine de etki doğurur.

Özgün metin (Almanca)

(1) Die elterliche Sorge umfasst die Vertretung des Kindes. Die Eltern vertreten das Kind gemeinschaftlich; ist eine Willenserklärung gegenüber dem Kind abzugeben, so genügt die Abgabe gegenüber einem Elternteil. Ein Elternteil vertritt das Kind allein, soweit er die elterliche Sorge allein ausübt oder ihm die Entscheidung nach § 1628 übertragen ist. Bei Gefahr im Verzug ist jeder Elternteil dazu berechtigt, alle Rechtshandlungen vorzunehmen, die zum Wohl des Kindes notwendig sind; der andere Elternteil ist unverzüglich zu unterrichten.

(2) Der Vater und die Mutter können das Kind insoweit nicht vertreten, als nach § 1824 ein Betreuer von der Vertretung des Betreuten ausgeschlossen ist. Steht die elterliche Sorge für ein Kind den Eltern gemeinsam zu, so kann der Elternteil, in dessen Obhut sich das Kind befindet, Unterhaltsansprüche des Kindes gegen den anderen Elternteil geltend machen. Das Familiengericht kann dem Vater und der Mutter nach § 1789 Absatz 2 Satz 3 und 4 die Vertretung entziehen; dies gilt nicht für die Feststellung der Vaterschaft.

(2a) Der Vater und die Mutter können das Kind in einem gerichtlichen Verfahren nach § 1598a Abs. 2 nicht vertreten.

(3) Sind die Eltern des Kindes miteinander verheiratet oder besteht zwischen ihnen eine Lebenspartnerschaft, so kann ein Elternteil Unterhaltsansprüche des Kindes gegen den anderen Elternteil nur im eigenen Namen geltend machen, solange

1. die Eltern getrennt leben oder

2. eine Ehesache oder eine Lebenspartnerschaftssache im Sinne von § 269 Absatz 1 Nummer 1 oder 2 des Gesetzes über das Verfahren in Familiensachen und in den Angelegenheiten der freiwilligen Gerichtsbarkeit zwischen ihnen anhängig ist.

Eine von einem Elternteil erwirkte gerichtliche Entscheidung und ein zwischen den Eltern geschlossener gerichtlicher Vergleich wirken auch für und gegen das Kind.

Eşleşme, iki maddenin anlam benzerliğine göre önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 304

B İçerik / V Temsil / 1 Üçüncü kişilere karşı / a Genel olarak

1 Ana baba, kanun gereği, kendilerine ait velayetin kapsamı ölçüsünde çocuğu üçüncü kişilere karşı temsil eder.[414]

2 Velayet her iki ana babaya ait ise, iyiniyetli üçüncü kişiler, ana babadan her birinin diğeriyle uyum içinde hareket ettiğini varsayabilirler.[415]

3 Ana baba, çocuğu temsilen kefalet altına giremez, vakıf kuramaz ve mutat hediyeler dışında bağışta bulunamaz.[416]

Özgün metin (Almanca)

1 Die Eltern haben von Gesetzes wegen die Vertretung des Kindes gegenüber Drittpersonen im Umfang der ihnen zustehenden elterlichen Sorge.[414]

2 Sind beide Eltern Inhaber der elterlichen Sorge, so dürfen gutgläubige Drittpersonen voraussetzen, dass jeder Elternteil im Einvernehmen mit dem andern handelt.[415]

3 Die Eltern dürfen in Vertretung des Kindes keine Bürgschaften eingehen, keine Stiftungen errichten und keine Schenkungen vornehmen, mit Ausnahme der üblichen Gelegenheitsgeschenke.[416]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 343

V. Çocuğun fiil ehliyeti

Velâyet altındaki çocuğun fiil ehliyeti, vesayet altındaki kişinin ehliyeti gibidir.

Çocuk, borçlarından ana ve babanın çocuk malları üzerindeki haklarına bakılmaksızın kendi malvarlığı ile sorumludur.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 269 uncu maddesini kısmen karşılamaktadır.

Madde, İsviçre Medenî Kanununun 305 inci maddesini Örnek alan 1984 tarihli Öntasarının 260 mcı maddesinin aynıdır. Yürürlükteki metne göre hüküm değişikliği yoktur. Yalmz yürürlükteki metnin birinci fıkrasınm ikinci cümlesi Tasannm bir önceki maddesine alınmıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 343 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 305

B İçerik / V Temsil / 1 Üçüncü kişilere karşı / b Çocuğun hukuki durumu

1 Velayet altındaki ayırt etme gücüne sahip çocuk, şahıs hukuku çerçevesinde kendi eylemiyle haklar ve borçlar doğurabilir ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanabilir.[419]

2 Çocuğun borçlarından, ana babanın malvarlığı hakları dikkate alınmaksızın kendi malvarlığı sorumludur.

Özgün metin (Almanca)

1 Das urteilsfähige Kind unter elterlicher Sorge kann im Rahmen des Personenrechts durch eigenes Handeln Rechte und Pflichten begründen und höchstpersönliche Rechte ausüben.[419]

2 Für Verpflichtungen des Kindes haftet sein Vermögen ohne Rücksicht auf die elterlichen Vermögensrechte.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 344

VI. Çocuğun aileyi temsil etmesi

Velâyet altındaki çocuk, ayırt etme gücüne sahip ise ana ve babanın rızasıyla aile adına hukukî işlemler yapabilir; bu işlemlerden dolayı ana ve baba borç altına girer.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 270 inci maddesini karşılamaktadır. İsviçre Medenî Kanununun 306 ncı maddesinin birinci fıkrasını örnek alan 1984 tarihli Öntasannm 261 inci maddesinden alınmıştır. Yürürlükteki metne göre hüküm değişikliği yoktur; ancak ana ve babanın borç altına girmesinde mal rejimine atıf yapılmasına gerek görülmemiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 344 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 306

B İçerik / V Temsil / 2 Aile birliği içinde

1 Velayet altında bulunan ayırt etme gücüne sahip çocuklar, ana babanın rızasıyla aile birliği adına işlem yapabilirler; ancak bununla kendilerini değil, ana babayı borç altına sokarlar.[421]

2 Ana babanın işlem yapmaktan alıkonulması hâlinde veya bir işte çocuğunkiyle çelişen menfaatlerinin bulunması hâlinde, çocuk koruma makamı bir kayyım atar veya bu işi bizzat düzenler.[422]

3 Menfaat çatışması hâlinde, ana babanın ilgili işteki yetkileri kanun gereği ortadan kalkar.[423]

Özgün metin (Almanca)

1 Urteilsfähige Kinder, die unter elterlicher Sorge stehen, können mit Zustimmung der Eltern für die Gemeinschaft handeln, verpflichten damit aber nicht sich selbst, sondern die Eltern.[421]

2 Sind die Eltern am Handeln verhindert oder haben sie in einer Angelegenheit Interessen, die denen des Kindes widersprechen, so ernennt die Kindesschutzbehörde einen Beistand oder regelt diese Angelegenheit selber.[422]

3 Bei Interessenkollision entfallen von Gesetzes wegen die Befugnisse der Eltern in der entsprechenden Angelegenheit.[423]

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 345

VII. Çocuk ile ana ve baba arasındaki hukukî işlemler

Çocuk ile ana veya baba arasında ya da ana ve babanın menfaatine olarak çocuk ile üçüncü kişi arasında yapılacak bir hukukî işlemle çocuğun borç altına girebilmesi, bir kayyımın katılmasına ve hâkimin onayına bağlıdır.

Madde gerekçesi

Madde 1984 tarihli Öntasannm 262 nci maddesinden alınmıştır.

Yürürlükteki metinde yer, alan "hususi vasi"nin kayyım olduğu açıklığa kavuşturulmuştur. Hüküm değişikliği yoktur.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 345 gerekçesi

C. Çocuğun korunması

Madde 346

I. Koruma önlemleri

Çocuğun menfaati ve gelişmesi tehlikeye düştüğü takdirde, ana ve baba duruma çare bulamaz veya buna güçleri yetmezse hâkim, çocuğun korunması için uygun önlemleri alır.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 272 nci maddesini karşılayan bu madde, 1984 tarihli Öntasannm 263 üncü maddesinden bazı ufak ifade değişiklikleri yapılmak suretiyle alınmıştır. Yürürlükteki metinde yer alan ana ve babanın "vazifelerini ifa etmemeleri" koşulu dar görülmüş ve çocuğun menfaati ve gelişmesinin tehlikeye düşmesi, ana ve babanın bu duruma çare bulamamaları veya buna güçlerinin yetmemesi hâlini de kapsayacak şekilde daha geniş bir ifade şekli tercih edilmiştir.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 346 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 307

C. Çocuğun korunması / I. Uygun önlemler

1 Çocuğun yararı tehlikeye düştüğünde ve ana ile baba kendiliğinden buna çare bulmadığında veya bulacak durumda olmadığında, çocuk koruma makamı çocuğun korunması için uygun önlemleri alır.

2 Çocuk koruma makamı, bu yükümlülüğü, koruyucu aile yanına yerleştirilmiş veya başka bir şekilde ana babanın aile birliği dışında yaşayan çocuklara karşı da taşır.

3 Çocuk koruma makamı özellikle ana ve babayı, koruyucu aileyi veya çocuğu uyarabilir, onlara bakım, eğitim veya öğrenim konusunda belirli talimatlar verebilir ve kendisine bilgi verilmesi ve durumun izlenmesi gereken uygun bir kişi veya makam belirleyebilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Ist das Wohl des Kindes gefährdet und sorgen die Eltern nicht von sich aus für Abhilfe oder sind sie dazu ausserstande, so trifft die Kindesschutzbehörde die geeigneten Massnahmen zum Schutz des Kindes.

2 Die Kindesschutzbehörde ist dazu auch gegenüber Kindern verpflichtet, die bei Pflegeeltern untergebracht sind oder sonst ausserhalb der häuslichen Gemeinschaft der Eltern leben.

3 Sie kann insbesondere die Eltern, die Pflegeeltern oder das Kind ermahnen, ihnen bestimmte Weisungen für die Pflege, Erziehung oder Ausbildung erteilen und eine geeignete Person oder Stelle bestimmen, der Einblick und Auskunft zu geben ist.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

Madde 347

II. Çocukların yerleştirilmesi

Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişmesi tehlikede bulunur veya çocuk manen terk edilmiş hâlde kalırsa hâkim, çocuğu ana ve babadan alarak bir aile yanına veya bir kuruma yerleştirebilir.

Çocuğun aile içinde kalması ailenin huzurunu onlardan katlanmaları beklenemeyecek derecede bozuyorsa ve durumun gereklerine göre başka çare de kalmamışsa, ana ve baba veya çocuğun istemi üzerine hâkim aynı önlemleri alabilir.

Ana ve baba ile çocuğun ödeme gücü yoksa bu önlemlerin gerektirdiği giderler Devletçe karşılanır.

Nafakaya ilişkin hükümler saklıdır.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 273 üncü maddesini karşılayan bu madde, ifadede bazı değişiklikler yapılmak suretiyle, 1984 tarihli Öntasannm 264 üncü maddesinden alınmıştır. Yürürlükteki metne göre hüküm değişikliği yoktur.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 347 gerekçesi

Mehaz madde — Alman MK m. 1666

Çocuğun yararının tehlikeye düşmesi hâlinde mahkeme tedbirleri

(1) Çocuğun bedensel, zihinsel veya ruhsal yararı ya da malvarlığı tehlikeye düşer ve ana baba bu tehlikeyi gidermeye istekli veya muktedir değilse, aile mahkemesi tehlikenin giderilmesi için gerekli tedbirleri alır.

(2) Mal bakımı hakkı sahibi, çocuğa karşı nafaka yükümlülüğünü veya mal bakımıyla bağlantılı yükümlülüklerini ihlal ederse ya da mal bakımına ilişkin mahkeme kararlarına uymazsa, kural olarak çocuğun malvarlığının tehlikeye düştüğü kabul edilir.

(3) Birinci fıkra uyarınca alınacak mahkeme tedbirleri arasında özellikle şunlar bulunur:

1. çocuk ve gençlik yardımı ile sağlık bakımı gibi kamusal yardımlardan yararlanılmasına ilişkin emirler,

2. okula devam yükümlülüğüne uyulmasının sağlanmasına ilişkin emirler,

3. geçici olarak veya süresiz biçimde aile konutunun veya başka bir konutun kullanılmasına, konutun belirli bir çevresinde bulunulmasına veya çocuğun düzenli olarak bulunduğu belirlenecek başka yerlere gidilmesine ilişkin yasaklar,

4. çocukla iletişim kurulmasına veya çocukla buluşma sağlanmasına ilişkin yasaklar,

5. velâyet hakkı sahibinin beyanlarının yerine geçecek kararlar,

6. velâyetin kısmen veya tamamen kaldırılması.

(4) Kişi bakımına ilişkin konularda mahkeme, üçüncü kişiye karşı da etki doğuran tedbirler alabilir.

Özgün metin (Almanca)

(1) Wird das körperliche, geistige oder seelische Wohl des Kindes oder sein Vermögen gefährdet und sind die Eltern nicht gewillt oder nicht in der Lage, die Gefahr abzuwenden, so hat das Familiengericht die Maßnahmen zu treffen, die zur Abwendung der Gefahr erforderlich sind.

(2) In der Regel ist anzunehmen, dass das Vermögen des Kindes gefährdet ist, wenn der Inhaber der Vermögenssorge seine Unterhaltspflicht gegenüber dem Kind oder seine mit der Vermögenssorge verbundenen Pflichten verletzt oder Anordnungen des Gerichts, die sich auf die Vermögenssorge beziehen, nicht befolgt.

(3) Zu den gerichtlichen Maßnahmen nach Absatz 1 gehören insbesondere

1. Gebote, öffentliche Hilfen wie zum Beispiel Leistungen der Kinder- und Jugendhilfe und der Gesundheitsfürsorge in Anspruch zu nehmen,

2. Gebote, für die Einhaltung der Schulpflicht zu sorgen,

3. Verbote, vorübergehend oder auf unbestimmte Zeit die Familienwohnung oder eine andere Wohnung zu nutzen, sich in einem bestimmten Umkreis der Wohnung aufzuhalten oder zu bestimmende andere Orte aufzusuchen, an denen sich das Kind regelmäßig aufhält,

4. Verbote, Verbindung zum Kind aufzunehmen oder ein Zusammentreffen mit dem Kind herbeizuführen,

5. die Ersetzung von Erklärungen des Inhabers der elterlichen Sorge,

6. die teilweise oder vollständige Entziehung der elterlichen Sorge.

(4) In Angelegenheiten der Personensorge kann das Gericht auch Maßnahmen mit Wirkung gegen einen Dritten treffen.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. Alman Medeni Kanunu

Mehaz madde — İsviçre MK m. 310

C. Çocuğun korunması / III. Yerleşim yerini belirleme hakkının kaldırılması

1 Çocuğun tehlikeye düşmesine başka türlü engel olunamıyorsa, çocuk koruma makamı çocuğu ana babadan, üçüncü kişilerin yanında bulunuyorsa bu kişilerden alır ve uygun bir şekilde yerleştirir.

2 Aynı düzenlemeyi, ana baba ile çocuk arasındaki ilişki, çocuğun ortak konutta kalmasını çekilmez kılacak derecede ağır bozulmuşsa ve duruma göre başka türlü yardım edilemiyorsa, ana babanın veya çocuğun istemi üzerine çocuk koruma makamı yapar.

3 Bir çocuk uzun süre koruyucu ana baba yanında yaşamışsa, çocuk koruma makamı, ana babanın çocuğu geri almasının çocuğun gelişimini ciddi biçimde tehlikeye düşürme tehdidi oluşturması hâlinde, ana babaya çocuğu geri almayı yasaklayabilir.

Özgün metin (Almanca)

1 Kann der Gefährdung des Kindes nicht anders begegnet werden, so hat die Kindesschutzbehörde es den Eltern oder, wenn es sich bei Dritten befindet, diesen wegzunehmen und in angemessener Weise unterzubringen.

2 Die gleiche Anordnung trifft die Kindesschutzbehörde auf Begehren der Eltern oder des Kindes, wenn das Verhältnis so schwer gestört ist, dass das Verbleiben des Kindes im gemeinsamen Haushalt unzumutbar geworden ist und nach den Umständen nicht anders geholfen werden kann.

3 Hat ein Kind längere Zeit bei Pflegeeltern gelebt, so kann die Kindesschutzbehörde den Eltern seine Rücknahme untersagen, wenn diese die Entwicklung des Kindes ernstlich zu gefährden droht.

Eşleşme, iki maddenin içeriğinin karşılaştırılmasıyla önerilmiştir; gerekçede belirtilmemiştir. Aynı konuyu düzenleyen karşılık hükümdür, kanun koyucunun buradan aldığını kanıtlamaz. İsviçre Medeni Kanunu

III. Velâyetin kaldırılması

Madde 348

1. Genel olarak

1 değişiklik

Çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaz ya da bu önlemlerin yetersiz olacağı önceden anlaşılırsa, hâkim aşağıdaki hâllerde velâyetin kaldırılmasına karar verir:

1. (Değişik: 1/7/2005-5378/38 md.) Ana ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri sebeplerden biriyle velayet görevini gereği gibi yerine getirememesi.

2. Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması.

Velâyet ana ve babanın her ikisinden kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır.

Kararda aksi belirtilmedikçe, velâyetin kaldırılması mevcut ve doğacak bütün çocukları kapsar.

Madde gerekçesi

Yürürlükteki Kanunun 274 üncü maddesini karşılayan bu hüküm, İsviçre Medenî Kanununun 311 inci maddesinden alınmıştır.

Maddenin birinci fıkrası, velayetin bu maddede öngörülen sebeplerle kaldırabilmesinin ana koşulunu hükme bağlamıştır. Buna göre, velayetin kaldınlabilmesi için çocuğun korunmasıyla ilgili diğer önlemlerin uygulanmış ve bundan bir sonuç alınmamış ya da bu önlemlerin daha başlangıçta yetersiz kalacağının - 1 2 9- anlaşılmış olması gerekir. Önceden aldığı önlemlerden bir sonuç alamayan veya alınması söz konusu olabilecek önlemlerin hiçbirinin sonuç vermeyeceğini daha baştan anlayan hâkim, aşağıdaki sebeplerden birinin varlığı hâlinde, velayetin kaldırılmasına karar vermelidir.

Velayetin kaldırılması sebeplerinden birincisi, maddenin ilk fıkrasının (1) numaralı bendine göre, ana ve babanm velayet görevini bazı sebeplerle gereği gibi yerine getirememesidir. Görevin gereği gibi yerine getirilememesi ana ve babamn deneyimsizliği veya hastalığı ya da özürlü olması yahut başka bir yerde bulunması sebebiyle meydana gelebileceği gibi, başka bir sebeple de meydana gelebilir. Böylece, (1) numaralı bentteki bu sayım sınırlı bir sayım değildir. Sayımda yer alan sebeplerin ortak özelliği, velayet görevinin gereği gibi yerine getirilmesini engelleyen ve belli bir süreklilik arzeden sebepler olmasıdır. Bu bentte yapılan ve velayet görevinin yerine getirilmesini engelleyen sebepler sınırlayıcı olmadıkları için, bu maddede, yürürlükteki . metinden farklı olarak, yer almayan "kısıtlılık" da velayet görevinin gereği gibi yerine getirilmesini engelleyen sebepler arasında değerlendirilecektir; çünkü, "kısıtlı" bir kişinin, o kişi ayırt etme gücüne sahip olsa bile, zaten kendisi sınırlı ehliyetsiz olan bir kişi olarak, velayet görevini gereği gibi yerine getiremeyeceği açıktır. Kısıtlı ayırt etme gücüne sahip değilse, o zaman da tam ehliyetsizdir ve elbetteki o da -öncelüdebu bendin kapsamına girer.

Maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde belirtilen ikinci sebep ise, ana ve babanm çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı olan yükümlülüklerim ağır bir biçimde savsaklamasıdır.

Maddenin üçüncü fikrasma göre, velayet ana ve babanm her ikisinden de kaldırılırsa, çocuğa bir vasi atanır.

Son fıkrada ise, kaldırma kararında aksi belirtilmedikçe, velayetin kaldırılmasının mevcut ve doğacak bütün çocuktan kapsayacağı hükme bağlanmıştır.

Kaynak: TBMM S. Sayısı 723 · tasarı/teklifin madde 348 gerekçesi

Mehaz madde — İsviçre MK m. 311

C Çocuğun korunması / IV Velayetin kaldırılması / 1 Re'sen

1 Diğer çocuk koruma önlemleri sonuçsuz kalmışsa veya baştan itibaren yetersiz görünüyorsa, çocuk koruma makamı velayeti kaldırır:[433]1.[434] ana babanın deneyimsizlik, hastalık, sakatlık, gaiplik, şiddet eğilimi veya benzeri nedenlerle velayeti gereği gibi kullanmaktan aciz olması hâlinde;2. ana babanın çocukla ciddi biçimde ilgilenmemiş olması veya çocuğa karşı yükümlülüklerini ağır biçimde ihlal etmiş olması hâlinde.

2 Velayetin her iki ana babadan da kaldırılması hâlinde, çocuklara bir vasi atanır.

3 Aksi açıkça emredilmedikçe, kaldırma, sonradan doğacak çocuklar dahil olmak üzere herkese karşı geçerlidir.

Özgün metin (Almanca)

1 Sind andere Kindesschutzmassnahmen erfolglos geblieben oder erscheinen sie von vornherein als ungenügend, so entzieht die Kindesschutzbehörde die elterliche Sorge:[433]1.[434] wenn die Eltern wegen Unerfahrenheit, Krankheit, Gebrechen, Abwesenheit, Gewalttätigkeit oder ähnlichen Gründen ausserstande sind, die elterliche Sorge pflichtgemäss auszuüben;2. wenn die Eltern sich um das Kind nicht ernstlich gekümmert oder ihre Pflichten gegenüber dem Kinde gröblich verletzt haben.

2 Wird beiden Eltern die Sorge entzogen, so erhalten die Kinder einen Vormund.

3 Die Entziehung ist, wenn nicht ausdrücklich das Gegenteil angeordnet wird, gegenüber allen, auch den später geborenen Kindern wirksam.

Eşleşme madde gerekçesinde belirtilmiştir. İsviçre Medeni Kanunu

Dipnotlar

  1. [1]Anayasa Mahkemesinin 25/12/2025 tarihli ve E.: 2025/120; K.: 2025/270 sayılı Kararı ile bu fıkranın birinci cümlesinde yer alan “…ve Basın İlan Kurumunun ilan portalında ilan…” ibaresi ve ikinci cümlesi iptal edilmiştir. Kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra (1/1/2027) yürürlüğe girceği hüküm altına alınmıştır.
  2. [2]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Dışişleri Bakanlığının önerisi, İçişleri Bakanlığının katılması ve Başbakanlığın” ibaresi “Cumhurbaşkanlığının” şeklinde değiştirilmiştir.
  3. [3]20/3/2018 tarihli ve 30366 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 29/11/2017 tarihli ve E.: 2017/130, K.: 2017/165 sayılı Kararı ile, bu fıkranın ikinci cümlesinde yer alan “…ve üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu…” ibaresi iptal edilmiştir.
  4. [4]30/7/2003 tarihli ve 4963 sayılı Kanunun 31 inci maddesiyle bu fıkrada geçen “en az yedi gerçek kişinin” ibaresi, “gerçek veya tüzel en az yedi kişinin” olarak değiştirilmiştir.
  5. [5]4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Kanunun 38 inci maddesiyle bu fıkrada yer alan, ”yerleşim yeri, kurucuları” ibaresi, madde metninden çıkarılmıştır.
  6. [6]30/7/2003 tarihli ve 4963 sayılı Kanunun 32 nci maddesiyle, 64 üncü maddenin bu fıkrada yer alan "gerçek kişi" ibaresinden sonra gelmek üzere "ile tüzel kişiler" ibaresi eklenmiştir.
  7. [7]4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Kanunun 38 inci maddesiyle bu fıkrada yer alan ”tüzükte başkaca bir düzenleme yoksa,” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
  8. [8]30/7/2003 tarihli ve 4963 sayılı Kanunun 33 üncü maddesiyle, bu fıkrada yer alan "altı ay önceden" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
  9. [9](4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Kanunun 38 inci maddesinde; “yerel bir gazete ile ilân edilir ve aynı zamanda bir yazıyla” ibareleri madde metninden çıkarılmıştır.) hükmüne istinaden bu arada yer alan “yerel bir gazete ile ilân edilir ve aynı zamanda üyelere bir yazıyla” şeklindeki ibare, madde metninden çıkarılmıştır.
  10. [10]4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Kanunun 38 inci maddesiyle bu maddede yer alan “uluslararası alanda işbirliği yapılmasında yarar görülen hallerde ve karşılıklı olmak koşuluyla” madde metninden çıkarılmıştır.
  11. [11]4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Kanunun 38 inci maddesiyle bu maddede yer alan “karşılıklı olmak koşuluyla” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
  12. [12]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “tüzük” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelik” şeklinde değiştirilmiştir.
  13. [13]Anayasa Mahkemesi’nin 27/11/2007 tarihli ve E.:2002/162, K.:2007/89 sayılı Kararıyla; bu fıkrada yer alan “…tüzükte gösterilen sebeplerle…” ibaresi iptal edilmiştir.
  14. [14]31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı Kanunun 31 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “ve Cumhuriyet savcısının hazır bulunmasıyla” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
  15. [15]31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “hâkim” ibarelerinden sonra gelmek üzere “veya noter” ibareleri eklenmiştir.
  16. [16]Anayasa Mahkemesinin 4/6/2026 tarihli ve E.: 2025/156, K.: 2026/131 sayılı Kararı ile bu fıkrada yer alan “…süresiz olarak…” ibaresi iptal edilmiştir. Kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra (30/6/2027) yürürlüğe gireceği hüküm altına alınmıştır.
  17. [17]6/2/2014 tarihli ve 6518 sayılı Kanunun 44 üncü maddesiyle bu fıkrada yer alan “şerhin verilmesini” ibaresinden sonra gelmek üzere “tapu müdürlüğünden” ibaresi eklenmiştir.
  18. [18]Anayasa Mahkemesi’nin 25/6/2009 tarihli ve E.: 2008/30, K.: 2009/96 sayılı Kararı ile bu fıkrada yer alan “…her hâlde doğumdan başlayarak beş yıl…” ibaresi iptal edilmiştir.
  19. [19]7/11/2024 tarihli ve 7531 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle bu fıkrada yer alan “Çocuk,” ibaresi “Ana doğumdan, çocuk ise” şeklinde değiştirilmiştir.
  20. [20]Anayasa Mahkemesi’nin 10/10/2013 tarihli ve E.: 2013/62, K.: 2013/115 sayılı Kararı ile bu fıkrada yer alan “...her hâlde doğumdan başlayarak beş yıl...” ibaresi, iptal edilmiştir.
  21. [21]Anayasa Mahkemesi’nin 15/3/2012 tarihli ve E.: 2011/116, K.: 2012/39 sayılı Kararı ile bu fıkra “çocuk” yönünden iptal edilmiş olup, Kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı 21/7/2012 tarihinden başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesi hüküm altına alınmıştır.
  22. [22]25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu bentte yer alan “özrü” ibaresi “engeli” şeklinde değiştirilmiştir.
  23. [23]Anayasa Mahkemesi’nin 27/12/2012 tarihli ve E.: 2012/35, K.: 2012/203 sayılı Kararı ile bu maddede yer alan “…ve her hâlde evlât edinme işleminin üzerinden beş yıl…” ibaresi iptal edilmiştir.
  24. [24]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu maddenin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” ve ikinci fıkrasında yer alan “tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  25. [25]Anayasa Mahkemesi’nin 2/7/2009 tarihli ve E.: 2005/114, K.: 2009/105 sayılı Kararı ile; bu maddenin birinci cümlesinde yer alan “… evli değilse ananın …” ibaresi iptal edilmiştir.
  26. [26]25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “özürlü” ibaresi “engelli” şeklinde değiştirilmiştir.
  27. [27]25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “sakatlığı” ibaresi “engelliliği” şeklinde değiştirilmiştir.
  28. [28]25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu bentte yer alan ““özürleri” ibaresi “engelleri” şeklinde değiştirilmiştir.
  29. [29]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu bentte yer alan “ve Bakanlar Kurulu üyeleri” ibaresi “üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar,” şeklinde değiştirilmiştir.
  30. [30]28/3/2023 tarihli ve 7445 sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle bu fıkrada yer alan “dinler ve gecikmeksizin” ibaresi “dinler, tahkikatı tamamlar ve gecikmeksizin en geç iki gün içinde” şeklinde değiştirilmiştir.
  31. [31]16/7/2026 tarihli ve 7589 sayılı Kanunun 11 inci maddesiyle yayımı tarihinden itibaren üç ay sonra (31/10/2026) yürürlüğe girmek üzere bu fıkranın birinci cümlesine “talimat uyarınca,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemine entegre elektronik satış portalında” ibaresi eklenmiştir. Söz konusu düzenleme, yürürlüğe girdiği tarihte Mevzuat Bilgi Sistemine işlenecek olup mezkur düzenlemeyi görmek için 31/7/2026 tarihli ve 33326 sayılı Resmî Gazete’ye bakınız.
  32. [32]16/7/2026 tarihli ve 7589 sayılı Kanunun 12 nci maddesiyle yayımı tarihinden itibaren üç ay sonra (31/10/2026) yürürlüğe girmek üzere bu fıkra değiştirilmiştir. Söz konusu düzenleme, yürürlüğe girdiği tarihte Mevzuat Bilgi Sistemine işlenecek olup mezkur düzenlemeyi görmek için 31/7/2026 tarihli ve 33326 sayılı Resmî Gazete’ye bakınız.
  33. [33]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu bentte yer alan “tüzükte” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.
  34. [34]31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “sulh mahkemesince” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya noterlikçe” ibaresi eklenmiştir.
  35. [35]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  36. [36]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  37. [37]25/4/2013 tarihli ve 6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “sakatlıkları” ibaresi “engelliliği” şeklinde değiştirilmiştir.
  38. [38]Anayasa Mahkemesi’nin 17/3/2011 tarihli ve E.: 2009/58, K.: 2011/52 sayılı Kararı ile bu fıkrada yer alan “… ölmüş ya da…” ibaresi iptal edilmiştir.
  39. [39]13/10/2022 tarihli ve 7418 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle; bu fıkrada yer alan “gazeteyle bir defa” ibaresi “bir gazete ve bir internet haber sitesinde” şeklinde değiştirilmiştir.
  40. [40]24/12/2025 tarihli ve 7571 sayılı Kanunun 35 inci maddesiyle bu fıkrada yer alan “iki yıl” ibaresi “bir yıl” şeklinde değiştirilmiştir.
  41. [41]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde değiştirilmiştir.
  42. [42]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  43. [43]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan “tüzükle” ibareleri “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  44. [44]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkralarda yer alan “tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  45. [45]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkralarda yer alan “tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  46. [46]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkralarda yer alan “tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  47. [47]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  48. [48]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkralarda yer alan “tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  49. [49]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkralarda yer alan “tüzükle” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.
  50. [50]2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 139 uncu maddesiyle, bu fıkrada yer alan “tüzük kuralları” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelik” şeklinde değiştirilmiştir.