Menu

Arama Yapın

İcra İflas Hukukunda Güncel Meseleler 2024 | Hemen Kaydolmak İçin Tıkla

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,46 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Tüketici Kredisi Sözleşmelerinde Uygulanan Faiz Oranlarının Türk Borçlar Kanunu m. 88 ve m. 120 Işığında Değerlendirilmesi

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Arş. Gör. Abdulhamit YILMAZ
  • Sayfa Sayısı: 64
  • Yayın Tarihi: 15.02.2022
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
30,00 TL
12,00 TL

Bu kitap 1940 kez incelendi; 36 adet satıldı.

Kategoriler: Bankacılık - Finans Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Tüketici Hukuku

Tüketici kredisi sözleşmeleri, bankacılık ve finans sektöründe yaygın şekilde kullanılan sözleşmelerden biridir. Yaygın şekilde kullanım olgusu, hem teorik hem pratik açıdan birçok hukuki sorunu beraberinde getirmektedir. Bunların başında da tüketici kredisi sözleşmelerinde genel olarak müzakere edilmeyen ve tüketicinin kolay kolay etki etme imkânına sahip olmadığı faiz oranları gelmektedir. Her ne kadar 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, faiz konusunda detaylı düzenlemeler içerse de, tüketici kredisi sözleşmelerinde uygulanabilecek faiz oranlarına ilişkin azami bir sınır ortaya koymamıştır. Dolayısıyla konuyla ilgili genel hüküm niteliğindeki 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu madde (m.) 88 ve m. 120 ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 8 arasındaki ilişkinin ortaya konması ve bu doğrultuda bir sonuca gidilmesi gerekir. Söz konusu bu değerlendirme yapılırken, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun ilgili hükümleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu zikredilen normların amacını ve aralarındaki ilişkiyi netleştirmek, akabinde tüketici kredisi sözleşmelerinde uygulanan güncel faiz oranlarının hukuka uygunluğunu değerlendirmek, çalışmamızın özünü oluşturmaktadır. Ayrıca çalışma içerisinde güncel piyasa verileri ve yargı kararları incelenerek teori yanında uygulamaya katkı sunma amacı da gerçekleştirilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Tüketici kredisi sözleşmesi, Ticari iş, Tüketici işlemi, Anapara faiz oranı, Temerrüt faizi oranı.


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…