E-Kitaplar
Yargı Kararları Işığında Eği̇ti̇mi̇ne Devam Eden Çocuğa Ödenen Nafaka
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Av. Begüm TEKİN
- Sayfa Sayısı: 17
- Yayın Tarihi: 28.06.2024
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Bu kitap 892 kez incelendi; 10 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Medeni Hukuk
Ana ve babanın ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlü oldukları, bu bakım yükümlülüğünün ise çocuk ergin olana kadar koşulsuz biçimde devam edeceği tartışmasızdır. Ergin olan çocuk bakımından ise anne babanın kural olarak iki istisna dışında bakım yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bu istisnalara baktığımızda birincisinin, anne ve babanın eğitimi süresince ergin olan çocuklarına bakma yükümlülüğü (TMK m. 328/II), diğerinin ise, anne babanın yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan çocuklarına nafaka ödeme yükümlülüğü (TMK m. 364) olduğunu görmekteyiz. Çalışmamızda özellikle incelenecek olan ebeveynlerin eğitimi süresince ergin çocuğuna bakmasına ilişkin hüküm, mevzuatımıza ilk olarak 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu’nun 328. maddesinin ikinci fıkrasıyla girmiştir. İlgili hükmün yürürlüğünden önce de Yargıtay, eğitimine devam eden ergin çocuklara anne baba tarafından 743 sayılı Medeni Kanun’un 315. maddesi gereğince yardım nafakası ödeneceğine hükmetmekteyken, bugün hala 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 328. maddesi eğitimi devam eden ergin çocuklara bakma yükümlülüğünü özel olarak düzenlemesine rağmen, kararlarında eğitimine devam eden ergin çocuğa ödenen nafakayı yardım nafakası olarak kabul etmektedir. Yargıtay nafakanın hukuki sebebini TMK m. 328/II yanında yardım nafakasını düzenleyen TMK m. 364 hükmüne dayandırmaktadır.
Av. Begüm TEKİN
- Eğitim Sayısı 21
- E-Kitap Sayısı 6
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 81025
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 1785
Eğitmen Hakkında
2006 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Hukuki metin çevirisi yapabilecek düzeyde Almanca ve orta düzeyde İngilizce bilmektedir.
O tarihten bu yana Av. M. Ufuk Tekin’in kurucusu olduğu Tekin Hukuk Bürosunda serbest avukatlık yapmaktadır. 10 Yaşında bir kız çocuk annesidir. Ağırlıklı olarak Aile Hukuku ve İş Hukuku alanlarında çalışmaktadır.
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ve İstanbul Barosu Meslek Sorunları Kurulu üyesidir.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…