E-Kitaplar
Otomotiv Sektöründe Garanti Belgesi Uygulamasına İlişkin Düşünceler
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Doç. Dr. Özgür AVCI
- Sayfa Sayısı: 22
- Yayın Tarihi: 06.09.2020
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Bu kitap 4519 kez incelendi; 106 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Tüketici Hukuku
6502 Sayılı “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” m.56 ve bu Kanun’un 56. ve 84. maddelerine dayanılarak çıkarılan “Garanti Belgesi Yönetmeliği” m. 5 uyarınca otomotiv sektöründe de üretici ve ithalatçılar, tüketiciye yönelik üretilen veya ithal edilen mallar için bir garanti belgesi düzenlemek zorundadır.
Anılan Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hazırlanacak garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi ve bu yükümlülüğün yerine getirildiğinin ispatı satıcıya düşer.
Her iki düzenlemede de garanti süresinin malın tesliminden itibaren iki yıl olduğuna işaret edilmiş; Yönetmeliğe ekli listede araçlar için ölçü birimi olarak süre yanında kilometreye de yer verilmiştir. Bu süre ve belirtilen kilometreler asgari ölçüler olup, üretici ve ithalatçılar asgari ölçünün üstünde bir süre ve kilometre taahhüdünde bulunabilirler.
Tüketicinin garantiden doğan haklarının neler olduğu, hangi şartlarla kime/kimlere karşı ileri sürülebileceği; hakkın kullanılmasının ortaya çıkardığı hukuki sonuçlar Kanun’un 56. ve Yönetmeliğin 8-9. maddelerinde açıkça ve detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Bu açıklık, otomotiv sektöründe bir tarafın tüketici olduğu araç satış sözleşmelerinde garantiden doğan sorumluluğa ilişkin hükümlerin kolay ve anlaşılır bir şekilde uygulanmasına hizmet ederken; ticari satış sözleşmelerinde bu sorumluluğun kaynağının; şartlarının ve ortaya çıkardığı sonuçların karmaşaya yer vermeyecek şekilde titizlikle belirlenmesi gerekmektedir.
Özellikle, ticari satış sözleşmelerinden kaynaklanan garanti sorumluğuna ilişkin uyuşmazlıklarda Tüketici Kanunu’nda ve Yönetmelik’te yer alan düzenlemelere atıf yapılmak suretiyle karar tesis edildiği görülmektedir. Oysa ki, Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde çözüme gidilmesi isabetli olacaktır.
Bu tebliğde Tüketici Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında garanti belgesi uygulamasına temas edilmek suretiyle; konunun ticari satışlar açısından taşıdığı farklılıklar da yargı kararları ışığında değerlendirilecektir.
Doç. Dr. Özgür AVCI
- Eğitim Sayısı 13
- E-Kitap Sayısı 4
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 12715
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 3077
Eğitmen Hakkında
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…