E-Kitaplar
Ti̇cari̇ İşletmeni̇n Devri̇nde Ki̇racılık Hakkının Devralana Geçi̇şi̇ Açısından Ki̇raya Vereni̇n Rızası Hususuna İli̇şki̇n Değerlendi̇rmeler
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Dr. Öğr. Üyesi Funda ÖZDİN
- Sayfa Sayısı: 42
- Yayın Tarihi: 05.07.2024
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Bu kitap 902 kez incelendi; 10 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku
I. Ticari İşletmenin Devri (TTK m. 11/3) Bağlamında Kiracılık Hakkının Önemi
Ticari işletmelerin devri bağlamında oldukça önemli bir yere sahip olan ve modern hukuk sistemlerinde ticari işletmenin malvarlığı unsurları arasında sayılan değerlerden bir tanesi müşteri çevresidir (peştemaliye, good-will). En genel haliyle ifade edilecek olursa, müşteri çevresi işletmeden mal veya hizmet talep etmek suretiyle işletme ile devamlı olarak ilişki içinde bulunan ve işletmenin kazancı üzerinde doğrudan etki eden kişilerin tümünü ifade eder.2 Bu açıdan müşteri çevresi, işletmenin ekonomik değerinin belirlenmesinde ayrıca değerlendirilmesi gereken önemli bir malvarlığı unsurudur.3 Nitekim TTK m. 11/3’te, ticari işletmenin malvarlığı unsurları arasında, müşteri çevresini de kapsayan4 işletme değeri açık bir şekilde ifade edilmiştir.
Dr. Öğr. Üyesi Funda ÖZDİN
- Eğitim Sayısı 16
- E-Kitap Sayısı 3
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 29970
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 1518
Eğitmen Hakkında
Funda ÖZDİN, lise eğitimini 1999 yılında Silivri Özel Balkan Lisesinde tamamladıktan sonra, aynı yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine birincilikle girdi. 2003 yılında Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra aynı yıl İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimine başladı. 2006 yılında "Muhatabın Keşideciye Karşı Sahte veya Tahrif Edilmiş Çekten Doğan Sorumluluğu" adlı tezi oybirliğiyle kabul edildi.
2008 yılında 1416 sayılı Kanun gereğince Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Yurt Dışı Lisansüstü Öğrenim Bursunu kazandı ve doktora yapmak üzere Almanya'ya gitti. Doktora eğitimine 2011 yılında Almanya/Berlin Humboldt Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Prof. Dr. Christine Windbichler danışmanlığında başladı ve doktorasını 2018 yılında "çok iyi" olarak notlandırılan "Cash Pooling im deutschen und türkischen Konzernrecht unter den Aspekten von Kapitalerhaltung und -aufbringung" adlı doktora tezi ile bitirdi. 2019 yılının Mart ayında Marmara Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalına Arş. Gör. Dr. olarak atanmış olup, halen görevine devam etmektedir.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…