E-Kitaplar
Malvarlığına Karşı Suçlar
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Prof. Dr. Erdener YURTCAN
- Sayfa Sayısı: 973
- Yayın Tarihi: 16.09.2020
- Baskı: 4
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 1000,00
Bu kitap 2821 kez incelendi; 159 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Ceza Hukuku, Ceza Muhakemesi Hukuku
Malvarlığı, insanın, toplumun ve devletin değer verdiği bir kavramdır. Malvarlığı, üzerinde mülkiyet hakkı ya da zilyetlik bulunan değerleri ifade eder. Malvarlığı, maddi değeri olan şeyler ile kişinin yarattığı fikri ürünleri kapsar.
İlkin kitabın önceki basılarında da yer alan birkaç söz.
Kitabın konusu, TCK’nın 2. Kitabının, 2. Kısmının, 10. Bölümü ile sınırlıdır. Bu bölümde malvarlığına karşı işlenen suçlar yer almaktadır.
Bu kitaptaki çalışma yönteminin temel niteliğini belirtmem uygun olur. Kitapta bilinenleri tekrarlamadım, yeni TCK’nın yaklaşımlarını ve tartışmalı noktalarını öne çıkarmaya çalıştım.
Bu noktada, çalışmamın temelini oluşturan bir hususu açıklamam gerekir. Elinizdeki kitapta, uygulamacı dikkate alınmıştır. Bu nedenle, konuyla ilgili temel kavramların açıklanmasından mümkün olduğunca kaçınılmıştır. Ayrıca, önceki dönemlerin aksine, madde gerekçelerinde bilimsel bir yaklaşım sergilenmektedir. Bu nedenle, bu açıklamalardan da yararlandım. Hatta bazen yalnızca yollama yapmakla yetindim. Doğru ve yeterli açıklamaları tekrar etmeye hiç gerek yoktu.
Kitabın 3. basısı 2018 yılında yayınlanmıştı. Geçen zaman içinde kitabın mevcudu tükendi. Elbette kitabı yenilemek gerekti.
Kitabı zenginleştiren Yargıtay kararlarıdır. Kararları Yargıtayın karar arşivinden aldım. Bu konuda titiz bir çalışma yaptım diyebilirim. Öncelikle CGK kararlarına ağırlık verdim.
Yargıtay kararlarından söz ederken bir hakkı daha teslim etmeyi görev sayarım. Bu hak şudur: Yargıtayda görev yapan yargıçlar ve savcılar, onların hizmeti olmasa, kitapta sizlerin faydalanmasına sunduğum kararlar elbette olamaz. Bu konuyla bağlatılı olarak bir gerçeği daha ifade etmem şarttır. Ülkemiz AB’ye giriş sürecinde çok önemli bir ilke kararına imza atmıştır. O ilke kararı şudur: temel yasaları yeniden yapmak. Bunun dünya ölçeğinde bir başka örneği yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu cesareti yüklenmiştir. Kısa sürede ortaya konulan büyük çaba ve çalışma sonucu, yeni yasalar yapılmıştır. Bunlar pozitif hukukumuzdaki yerlerini almışlardır. Bu bağlamda TCK, CMK bu sürecin amiral gemileridirler.
Yasalar yapılırken elbette hatalar olmuştur. Bunu ilk günden yadırgamadığımı ifade ettim. Bu denli kapsamlı bir çalışmada bu hataların ortadan kaldırılması mümkündür. Ulaşılan olumlu sonuçlar bunu göstermektedir. Önemli olan ilk günün azmiyle yola devam etmektir.
Bu alanda yeni yasalar uygulanırken, elbette en büyük görevlerden biri Yargıtaya düşmüştür. Yargıtay “ekibi” hiçbir duraksamaya yer vermeden görevi yerine getirmeye başlamış ve sürdürmektedir. İşte elinizdeki kitapta yer alan kararlar bu tür bir çabanın eseridir.
Bu hukuki süreci ülkemizin şeri hukuktan laik hukuka geçişteki sürece benzetiyorum. O dönemdeki hukukçular bu konuda üstün başarı göstermişlerde, yaşadığımız süreçte de aynı üstün başarı söz konusudur. Bunu siz meslektaşlarımla paylaşmak istedim.
Aynı sahneyi paylaşan kişiler olarak, temel amacımız, toplumun vazgeçilmezleri arasında yerini alan adalet hizmetinin her türlü eleştiriden uzak görülmesidir.
Yeni çalışmalarda buluşmak dileğiyle…
Prof. Dr. Erdener YURTCAN
- Eğitim Sayısı 0
- E-Kitap Sayısı 45
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 58665
Eğitmen Hakkında
1942 Ankara doğumludur.
İstanbul Alman Lisesi(1962), İstanbul Hukuk Fakültesi(1966) mezunudur.
1967 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku ve Ceza Usul Hukuku Kürsüsüne asistan olarak atandı.
Aynı yerde 1972 yılında doktorasını tamamladı. 1976 yılında doçent, 1983 yılında profesör oldu. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden emekli oldu.
2002-2012 yılları arasında Türkiye Barolar Birliğinde genel kurul delegeliği görevini yaptı.
İstanbul Barosuna kayıtlı avukat olarak mesleğini sürdürmektedir.
1991-1996 yılları arasında Adalet Bakanlığında yüksek müşavirlik görevi yaptı.
1981-1990 yıllarında Federal Almanya’nın Freiburg kentinde Max Planck Uluslararası Ceza Hukuku Enstitüsünde araştırmalar ve ortak projeler yaptı. Bunlar kitap olarak yayınlandı.
1988-1996 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu başdanışmanlığı görevini yaptı.
1992 CMUK Reformu, Türkiye Futbol Federasyonunun Kuruluş Kanunu, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu olmak üzere, önemli yasaların taslaklarını hazırladı.
1966 yılında başlayan yayın hayatında, basılı kitaplar, e-kitaplar, âmâlar için yaptığı kitaplar, ülkenin önde gelen kitaplıklarında ve üniversite kitaplıklarında kullanıma sunulmuş 350 adedi aşan kitabı, çok sayıda makalesi ve incelemesi vardır. Bunlar Türkçe ve Almanca bilimsel çalışmalardır. 140 adet kitabı birden çok bası yapmıştır.
Roman, öykü, anı, şiir, deneme türünde 45 adet edebiyat çalışması yayınlanmıştır.
Edebiyat kitaplarının gelirlerini çeşitli kurumlara bağışlamıştır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da, Üsküdar ilçesinde, Altunizade semtinde bir sokağa ismini vermiştir.
Almanca ve İngilizce bilmektedir.
Evlidir. Zeynep’in babası, Begüm’ün ve Mehmet’in dedesidir.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…