E-Kitaplar
Anonim Ortaklıklar ve Diğer Menfaat Grupları Açısından Halka Açık Ortaklık Statüsünü Sona Erdirmenin Yararları ve Sakıncaları
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Dr. Öğr. Üyesi Serdar HIZIR
- Sayfa Sayısı: 113
- Yayın Tarihi: 05.06.2021
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Bu kitap 1762 kez incelendi; 15 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku
Halka açık ortaklık statüsünün kazanılması (hal- ka açılma), bahşettiği yararlara ek olarak, kimi zaman bazı sakıncalara da yol açabilir. Nitekim halka açıklık statüsüne bağlı olarak ortaya çıkan maliyetler, denetime tâbi olma yükümlülükleri ve ortaklığın düşmanca ele geçirme teşebbüslerine açık hâle gelmesi, statünün anonim ortaklık bakımından arz edebileceği önemli sakıncalardır. Yine halka açıklık statüsüne dayanan kamuyu aydınlatma ve kurumsal yönetim ilkelerine uyum zorunluluğu ve kısa dönemde daha çok kâr elde etmeye yönelik baskı, halka kapalı statüye geçmeyi ortaklık yönetim kurulu için de cazip kılabilir. Benzer şekilde, eğer ortaklıkta bir hâkim pay sahibi varsa, bu pay sahibi özellikle söz konusu hâkimiyet durumunu korumak, pay sahibi çevresini daha fazla daraltmak ve bazı bildirim yükümlülüklerine tâbi olmamak için statünün sona ermesini arzu edebilir. Halka açıklık statüsüyle bağlantılı olan bu muhtemel sakıncalar, statünün sona ermesi suretiyle kısmen veya tamamen bertaraf edilebilir.
Belirtmek gerekir ki, halka açık ortaklık statüsünün sona ermesi bazı açılardan olumsuz etkilere de neden olabilir. Örneğin ortaklık, halka açıklık statüsü sona erdikten sonra finansal piyasalar üzerinden kolaylıkla finansman elde etme imkânını yitirebilir. Ortaklığın piyasadaki tanınırlığı ve imajı bu süreçte olumsuz etkilenebilir. Payların piyasada teminat olarak kullanılabilme özelliği sınırlanabilir. Hatta halka açık statüde bulunmada olduğu gibi, statüyü sona erdirme sürecinde de payların rakipler tarafından elde edilmesi ve düşmanca ele geçirme girişimleriyle karşı karşıya kalma tehlikesi ortaya çıkabilir. Bundan başka, halka kapalı statüye dönme sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, ortaklık kurumsallaşmadan uzaklaşabilir. Ayrıca halka kapanma süreci kimi zaman önemli düzeyde maliyetlere neden olabilir ve hatta süreç bu nedenle tamamlanamayabilir. Ancak payların borsada işlem görmesinin ve halka açıklığın sona ermesi, sadece ortaklık tüzel kişiliği açısından sakıncalı değildir. Esasında bu durumun daha ziyade ortaklıktaki azınlık pay sahipleri açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceği söylenebilir. Zira neticede, pay sahipleri paylarını güvenli bir piyasa üzerinden kolayca devretme imkânını kaybedebilirler ve ortaklık hakkında daha az bilgi sahibi olmak zorunda kalabilirler. Dahası payların değeri artık güvenli bir piyasa tarafından saptanamaz, dağıtılabilecek kâr payının azalması riski ortaya çıkabilir ve azınlık haklarının kullanımı güçleşebilir. Ek olarak, halka açık ortaklık statüsünün sona ermesi, borsa ve sermaye piyasası, yatırım çevresi ve ortaklığın çalışanları bakımından da farklı açılardan sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Şu hâlde, statünün sona erdirilmesine dair kararın alınması sürecinde, yukarıda zikredilen yararların ve sakıncaların dikkatle değerlendirilmesi ve devamla kapsamlı bir fayda - maliyet analizinin yapılması önem arz eder.
Anahtar Kelimeler: Halka Açık Ortaklık Statüsünün Sona Ermesi, Halka Açılma, Halka Açık Ortaklık, Anonim Ortaklık, Pay Sahipleri.
Dr. Öğr. Üyesi Serdar HIZIR
- Eğitim Sayısı 16
- E-Kitap Sayısı 4
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 33793
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 3551
Eğitmen Hakkında
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…