Menu

Arama Yapın

İcra İflas Hukukunda Güncel Meseleler 2024 | Hemen Kaydolmak İçin Tıkla

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,71 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Anayasa Mahkemesi’nin İptal Kararı Işığında Bedeni Zararların Hesaplanması

40,00 TL
16,00 TL

Bu kitap 2142 kez incelendi; 121 adet satıldı.

Kategoriler: Borçlar Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları, Tazminat Hukuku

Tazminat hukukunun en temel amacı gerçek zararın doğruya en yakın veriler ışığında tespitidir. Bu prensip TBK’nın 55/1 maddesinde temel çerçevesi çizilerek, yasama gerekçesinde de açıklanarak vücut bulmuştur. 2918 sayılı KTK’nın 90. maddesinde yapılan 14/04/2016 tarihli değişiklik ile sigortacı yönünden TBK’nın 55/1 maddesini devreden çıkartacak bir düzenleme yapılarak ZMMS Poliçe Genel Şartları kanun gücüne kavuşturulmuş idi. Böylelikle trafik kazalarından doğan bedeni zarara ilişkin davalarda sigortacı yönünden bir dizi farklı hesaplama metotları uygulanıyor idi. Anayasa Mahkemesi ise 17/07/2020 tarihli ve 2019/40 E. 2020/40 K. sayılı kararı ile Genel Şartları kanun gücüne kavuşturan bu düzenlemeyi iptal etmiştir. İptal sonrası birçok farklı fikir ortaya atılmıştır. İptal kararı ile birlikte özellikle iptal gerekçesi ışığında 14/04/2016 öncesi mevcut süregelen uygulamaya dönülmesi gerektiğini savunanlar olduğu kadar Genel Şartların bağlayıcılığının devam ettiğini savunan yazarlar da mevcuttur. Çalışmamızda Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının bedeni zararların tespiti yönünden ne gibi sonuçlar doğuracağı tazminatın tespitine hâkim olan ilkeler gözetilerek açıklanmıştır. Öte yandan farklı görüşlere de yer verilerek Genel Şartların hukuksal niteliği, kanun karşısında bağlayıcılığı olup olmadığı üzerinde durulmuştur. Genel Şartlara göre tespit edilen tazminat miktarı ile Borçlar Kanunu Genel Hükümlere göre tespit edilen tazminatlar mukayese edilerek ne gibi farklılık ve eşitsizlikler doğacağına somut örneklerle açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca son kısımda iptal kararı sonrası 09/06/2021 tarihli yeni düzenleme üzerinde durularak iptalin amaç ve mahiyetine uygun bir düzenleme olup olmadığı yönünden birtakım tahliller ve eleştiriler yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Anayasa Mahkemesi, Bedensel Zarar, Borçlar Hukuku, Tazminat Hukuku, Trafik Kazası, Maddi Tazminat, Tazminat, ZMMS, Poliçe Genel Şartları, TRH-2010, PMF 1931, Teknik Faiz, Gerçek Zarar, Sorumluluk Hukuku, Hesaplama, Formül, Haksız Fiil, Yaralanma, Efor Kaybı, Güç Kaybı, Beden Gücü, Meslekte Kazanma, Özürlülük, Maluliyet, Sakatlık, Yaşam tablosu, İskonto, Progressif Rant


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…