E-Kitaplar
7392 Sayılı Kanunla Ön Ödemeli̇ Konut Satışlarında Konutun Tesli̇m Edi̇lmesi̇ Bakımından Geti̇ri̇len Deği̇şi̇kli̇ğe Dai̇r Eleşti̇ri̇ler
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Dr. Öğr. Üyesi Mehmet DOĞAR
- Sayfa Sayısı: 34
- Yayın Tarihi: 25.07.2023
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Bu kitap 1146 kez incelendi; 11 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Tüketici Hukuku
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TKHK) m. 40-46 arasında düzenlenen ön ödemeli konut satışlarında karşılaşılan en önemli sorun konutun zamanında ve anlaşmaya uygun biçimde teslim edilmemesidir. Ön ödemeli konut satışı sözleşmesine konu olan konutun taraflarca kararlaştırılmış süre içerisinde teslim edilmemesi halinde tüketicinin nasıl bir yol izleyeceği konusunda TKHK ve Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik’te (ÖÖKSHY) açık bir hüküm bulunmasa da öğretide çeşitli görüşler savunulmaktadır. Her ne kadar ilgili düzenlemeler tüketiciyi kısmen koruyan düzenlemeler barındırsa da günlük hayatta tüketiciyi koruyan hükümlerin uygulanmaması tüketicileri mağdur duruma düşürmektedir.
7392 sayılı Kanunla değişiklik yapılmadan önce ön ödemeli konut satışlarında devir veya teslim süresinin sözleşme tarihinden itibaren otuz altı ayı geçemeyeceği TKHK m. 44’te düzenlenmişti. İlgili düzenlemeyle getirilen süre üst sınır olup tarafların bu süreyi uzatmaları mümkün değildi. Ancak taraflar karşılıklı anlaşma yoluyla bu süreyi kısaltma imkânına sahiplerdi. Düzenlemenin mantığı, ön ödemeli konut satın alıp satış bedelini ödemeye başlayan tüketiciye (karşılıklı anlaşmayla olsa dahi) satıcının bu durumu kabul ettirmesini önlemekti. Diğer bir anlatımla, satıcının sözleşmedeki en mühim edimlerinden biri olan konutun zamanında devir ve teslim edilmesini sağlamaya yönelik tüketiciyi koruyan önemli bir hüküm olarak görülmekteydi.
7392 sayılı Kanunla birlikte TKHK m. 44’te düzenlenen konutun teslim edilme süresi bakımından değişikliğe gidilmiş ve TKHK m. 44’te azami otuz altı ay olarak belirlenen konutun teslim süresi, yapılan değişiklikle beraber kırk sekiz aya çıkarılmıştır. Bu çalışmada, 7392 sayılı Kanun ile ön ödemeli konut satışlarında teslim süresine ilişkin getirilen düzenlemelerin amacı ve kapsamı açıklanarak, bu hükmün gerekli olup olmadığı ve tüketici bakımından olumlu ve olumsuz tarafları değerlendirilmeye çalışılacak ve ilgili düzenlemenin değiştirilmesine yönelik bir dizi çözüm önerileri paylaşılacaktır.
Anahtar Kelimeler: 7392 Sayılı Kanun, Ön Ödemeli Konut Satışı, Devir, Teslim, Tüketici Hukuku
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet DOĞAR
- Eğitim Sayısı 4
- E-Kitap Sayısı 4
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 20684
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 1308
XII. TÜKETİCİ HUKUKU KONGRESİ
- 23 Kasım 2024 Eğitim Tarihi
- 11:00 - 17:00 Eğitim Saati
- 360 Dakika
Aristo Hocam HMGS 2025 NİSAN
- 30 Nisan 2025 Eğitim Tarihi
- 12:00 - 22:00 Eğitim Saati
- 600 Dakika
Eğitmen Hakkında
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…